X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Ja na pewno ja później wykorzystam. I nie tylko do spania mi posłuży. Czasem jak kręgosłup boli to tez mozna ja podlozyc i siedziec :D niestety u nas mieli tylko dwa wzory a chciałam taką w kwiatki :( no ale ta w groszki tez wygląda super :D
    Ja mam w owieczki ;)

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak sie do niej dorwę to ja wypróbuje bo na razie to mój M z nią spi :D zaraz do pracy pojedzie to wtedy będzie moja :D

Gosiak lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe :P
    dziewczyny...a od czego zależy kwestia karmienia?

i czy słyszałyście o proroctwach takich, że jak ciężarna się źle czuje - w sumie ma typowe mocne objawy ciążowe - to będzie dziewczynka? bo to wynik dużego stężenia hormonów
    co jeszcze może przepowiadać za tym, że będzie dziewczynka?
    bo jeszcze słyszałam o wyglądzie brzuszka - przy dziewczynce bardziej na boki się rozlewa, a przy chłopczyku bardziej do przodu idzie

ciekawe ile z tego sięsprawdza

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    i czy słyszałyście o proroctwach takich, że jak ciężarna się źle czuje - w sumie ma typowe mocne objawy ciążowe - to będzie dziewczynka? bo to wynik dużego stężenia hormonów
    Ja jak poszłam do internisty miesiąc temu po kilka dni zwolnienia, bo już nie dawałam rady, miałam mdłości od rana do wieczora i wymiotowałam ze 2-3 razy dziennie, to powiedziała, to w takim razie będzie chłopak :P Więc odwrotna przepowiednia.
    Słyszałam też, że jak matka brzydnie, to będzie córka, bo zabiera mamie urodę.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jesli sie sprawdzi pleć na 100% ze dziewuszka to tak:
    Nudności silne
    Ochota na sok pomarańczowy to bym mogla pic hektolitrami
    Ochota na słodkie ale nie typowe słodycze tylko ciasta naleśniki itp
    Obraczka nad brzuchem bujala sie wahadłowo :D zrobilam ten test z mężem dla zabawy :)
    Zgaga straszna
    Śpię zawsze w stronę południa to niby tez na dziołche :D
    Ale za to wygląd nawet wyładniałam a przekonanie jest ze właśnie z dziewczynka sie wręcz brzydnie :)
    I ostatnio silne bole glowy moglby wskazywać na chlopca :D
    Widzialam gdzies taki test ze pokazywalo po objawach na ile procent dziewcynka ile chlopiec zaraz poszukam :D

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Dżulietta Przyjaciółka

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki , powiedzcie mi czy was tez bolą plecy :( jak sobie z tym radzicie?

w4sqyx8d2a8oz6oa.png
  • sara_nar Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sewerynka dziękuję, za słowa pocieszenia.
    Sama nie wiem, to wszystko trochę mnie przerasta. Tyle czasu się staraliśmy, raz się udało, nie na długo, teraz znów, wszystko jest ok. maluch rozwija się prawidłowo, a ja ? Nie czuję tego. Może gdy zacznę czuć ruchy to mi się odmieni.
    Właśnie oglądam poduszki i chcę zamówić tą za 95zł, widziałam w smyku poduszkę motherhood ale kosztuje 179 zł .... masakra z tymi cenami. Dodatkowo chcę kupić detektor tętna, może mniej będę się martwić, że coś z malcem może być nie tak.

relgh371g4so40bs.png
    klz9krhmiwshxnlc.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.noworodek.pl/index.php?sm=1 mam :) to tak w formie zabawy po objawach co moze wyjść :) mi wychodzi 74% dziewcynka :)

LadyMK, Januszkowa, Fedra lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    hehe :P
    dziewczyny...a od czego zależy kwestia karmienia?

co jeszcze może przepowiadać za tym, że będzie dziewczynka?
    bo jeszcze słyszałam o wyglądzie brzuszka - przy dziewczynce bardziej na boki się rozlewa, a przy chłopczyku bardziej do przodu idzie

ciekawe ile z tego sięsprawdza

o jejku... tych zabobonow ciazowych to jest chyba z milion!!

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę
    Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.
    2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę
    Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
    3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec
    Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
    4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych
    Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
    5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię
    Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
    6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę
    Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.
    7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne
    Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji.
    8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu
    Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
    9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście
    Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.
    10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje
    Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.
    11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude
    Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.
    12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!
    W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.

jeszcze są zabobony mówiące o plci pod wzgledem PH w moczu, jak do 7 to dziewczynka, powyzej to chlopak

bicia serduszka, jak niskie to chlopak jak wysokie to dziewczynka

i jeszcze czy wlosy na nogach rosna szybciej czy tak samo to tez swiadczy o plci ale nie pamietam ktore do czego

a i ruchow dziecka tez slyszalam, nie pamietam czy w gre wchodzi czy lewa strona czy prawa brzucha ale cos w ten desen

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 21:25

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara_nar wrote:
    Sewerynka dziękuję, za słowa pocieszenia.
    Sama nie wiem, to wszystko trochę mnie przerasta. Tyle czasu się staraliśmy, raz się udało, nie na długo, teraz znów, wszystko jest ok. maluch rozwija się prawidłowo, a ja ? Nie czuję tego. Może gdy zacznę czuć ruchy to mi się odmieni.
    Właśnie oglądam poduszki i chcę zamówić tą za 95zł, widziałam w smyku poduszkę motherhood ale kosztuje 179 zł .... masakra z tymi cenami. Dodatkowo chcę kupić detektor tętna, może mniej będę się martwić, że coś z malcem może być nie tak.
    Tez nie czulam ciąży dopoki mi brzucholek nie zaczął rosnąć :) :* poczujesz zobaczysz :* ta Cebuszka jest super bo ma wypełnienie z mikrogranulek styropianowych <3

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa no i piegi ja zawsze mialam tylko na twarzy nigdzie indziej. W ciąży zaczelam mię na rękach :D serio nigdzie nie mialam oprócz twarzy a teraz moja mama mówi ale ty masz piegowate ręce

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi wyszlo ze na 65% bedzie chlopak :)

cath lubi tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wychodzi 57% dziewczynka

Ja taką cebuszke muszę zakupić! Świetna sprawa ;)

cath lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi właśnie narzeczony powtarza, że dostałam dużo piegów na buzi:P
    ciekawi mnie co to się tam w brzuszku kryje... ajj gdyby można już było się dowiedzieć! bo nie wiem jak mam rozmiawiać z brzuszkiem hehehe

cath lubi tę wiadomość

3523x2t.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie to zabawa. :D nie traktujmy tych przesądów poważnie :D moja ciotka ma teorie ze jak chlopiec to wlasnie mama brzydnie w ciąży a jak dziewczynka to ladnieje. I ona zaobserwowala to u nas w rodzinie i u znajomych :) nie wiem co będzie to będzie :)

juska19 lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Mi wychodzi 57% dziewczynka

Ja taką cebuszke muszę zakupić! Świetna sprawa ;)
    Na cebuszke namawiam moja kolezanka miała to teraz nawet korysta a jej synuś ma juz dwa lata ona siada leży z nią mowi ze bardzo wygodna. Nie wiem jak reszta na temat reszty poduszek innych firm nie mogę sie wypowiedzieć ;) sama wypróbuje i napisze co nieco :) mowie jutro porobię zdjecia i wstawie :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehehe tego testu nie jestem w stanie zrobić:D
    aż mnie śmiech ogarnął, jakie tam pytania są :D

uciekam spać :) śpijcie spokojnie
    ja mam nadzieję, że tak jak wczoraj to i dziś uda mi się zasnąć bez zawrotów głowy i wymiotów

dobranoc:)

Gosiak lubi tę wiadomość

3523x2t.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    hehehe tego testu nie jestem w stanie zrobić:D
    aż mnie śmiech ogarnął, jakie tam pytania są :D
    Ja to samo :D

LadyMK lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te pytania to takie typowe jak te wlasnie zabobony, przesady brzmią :D wiec to tylko zabawa :D tez na poczatku lapalam sie ze myslalam nad tymi pytaniami a potem mowie no glupia jestem no :D

LadyMK lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie jest tak ze mam juz chlopca i dziewczynke wiec teraz w sumie nie nastawiam sie wazne by dzidzius byl zdrowy :)

cath, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ