Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
wg tego chinskiego kalendarza moj pierworodny powinien byc dziewczynka, a z cala pewnoscia nie jest... nie wierze w takie cuda
Imiona bedziemy ustalac jak juz bedzie znana plec, ale swoje typy mamyu nas tez byla wielka wojna o imie syna. Maz jak byl jeszcze nastolatkiem wiedzial, ze bedzie mial syna Franka. Zreszta mowil mi to od samego poczatku zwiazku, wiec przez 7 lat zdazylam przywyknac do tego faktu. Ale jak babcie, prababcie itp sie dowiedzialy to raban byl niezly...
co z tego, to nasz syn i zostal Franek. Teraz juz kazdy sie przyzwyczail. Poza tym okazalo sie, ze teraz Franciszkow sporo jest i nie bedzie "dziwolagiem w klasie" (takie argumenty tez padaly).
Fedra lubi tę wiadomość
-
Boże dziewczyny od samego rana już produkujecie;-)
Ja się dopiero przebudziłam coś w nocy po kilka razy się budziłam..
A teraz jak by katar mnie bierze to chyba przez ta klimatyzację w pracy..
Niemam pomysłu na obiad może jakąś podpowiedz -
a tak wogole to witam
ale jestescie ranne ptaszki, choć jak na siebie to tez wyczyn bo wstałam o 8 :)i nie chce mi sie spać...
pasuje chyba zjeśc jakieś sniadanko, leki...no i nie wiem co dalej
a imiona śliczne i widze ze przeważają staremnie sie osobiscie bardzo podobaja, jakoś nie lubie Adrianów, Patryków, Nikoli itd
Fedra lubi tę wiadomość
-
witam
mojemu mezowi bardzo sie podobaja Maja i Max i jakos srednio ale mam duzo czasu zeby przedyskutowac to
Mi sie strasznie podoba imie Liliana od bardzo dawna ale zobaczymy.Kurcze ale sie stresuje dizs wizyta w szpitalu zobaczymy co nam powiedza takze trzymajcie za nas kciuki kobietki Milego Dnia:)
Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość
-
ojjjjjjjj Słoneczna współczuje...
ja poki co wymiotowałam tylko raz przez cała ciąze i to dlatego ze mialam cos na zołądku! a tak to nic...tylko mdlosci choć dziś ludzik poki co....
wspolczuje Kochana :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 09:39
-
raz zwymiotowac przez ciaze - to jest to:)
u mnie bedzie juz 6 tyg- teraz na pewno mniej wymiotuje- zwykle z rana no ale jednak
hm
szkoda ze nie liczylam moze padlby rekord ;p
o przepraszam w neidziele minie 7 tyg wymiotow:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 09:53
-
Witajcie dziewczynki... Do dnia dzisiejszego nie robiłam żadnych zakupów do dziecka, nie wybieramy imienia ani nic. Troszkę się boję, żeby tylko wszystko było w porządku. Niestety u mnie w rodzinie zdarzyły się przypadki, ze kobiety traciły dzieci w pierwszych 12 tygodniach, więc mam mega stresa. Tak więc czekam cierpliwie z ogromnymi nadziejami. Może macie jakieś rady co robić, aby wszystko było w porządku???
-
olcia87 wrote:No właśnie nie endokrynolog, mój mi powiedział, że teraz decyduje ginekolog. Ona powiedziała mi jeszcze dzisiaj, że nic mam nie brać tylko jeść dużo owoców i warzyw, bo witaminy są sztuczne a teraz jest tyle owoców że mam jeść, No tak mi mówi, wiec ja się stosuję, moja siostra jest farmaceutą i zna to wszystko troszkę od innej strony, i po prostu mówi szczerze to jest napędzanie koncernów farmaceutycznych itp, więc ja jej opinię uważam za szczerą, ale mówię to moja opinia i ja się stosuję, nie neguję innych, że mają nie brać.
A co do tej tarczycy to chyba też są różne rodzaje, ja np nie mogę nad morze za bardzo bo też jest jod.
Olcia to Ty moze masz Hashimotto ??Wtedy chyba nie można przyjmować jodu i unikać morza itp..To by się wtedy zgadzało. Z tymi witaminami i napychaniem kasy koncernom farmaceutycznym to się zgadzam w 100%
Ale czego się nie zrobi dla dzidzi.. Mi kazał brać żelazo w tabletkach kiedy sam powiedział, że rzadko widzi tak idealne wyniki.. Ale każe to łykam dla dzidzi .
-
Januszkowa wrote:Angelcia my płaciliśmy u księdza jakieś 2 miesiące przed ślubem. Chyba 500 zł (2 lata temu) Organista i kościelny osobno.
Nigdy nie miałam długich paznokci, w ciąży w końcu mam długie.
Malowane bardzo szybko 1 minute dzisiaj
http://www.iv.pl/images/52483732826527489677_thumb.jpg
Januszkowa masz śliczne migdałki<3
Januszkowa lubi tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Ja jak poszłam do internisty miesiąc temu po kilka dni zwolnienia, bo już nie dawałam rady, miałam mdłości od rana do wieczora i wymiotowałam ze 2-3 razy dziennie, to powiedziała, to w takim razie będzie chłopak
Więc odwrotna przepowiednia.
Słyszałam też, że jak matka brzydnie, to będzie córka, bo zabiera mamie urodę.
To ja chyba zbrzydłam hahaBo większość mówi, że czuje dziewczynkę
Ale nie mówią po czym stwierdzają, ja tam się sobie podobam ale może reszta widzi jakąś rożnicę.
Co do cebuszki, to na pewno zakupię bo już zaczynam jaśka wciskać między kolana. Rzucam się jak ryba po tym łóżku, źle mi się śpi. Wczoraj od godz 15 miałam takie bóle brzucha, podbrzusza, jajników, pipki dosłownie wszędzie. W nocy się nasilał, wziełam nospę i nie pomogło, cały czas biegałam do kibla sprawadzać czy krwi nie ma na gatkach:-( Dziś nadal pobolewa choć mniej intensywnie....
Czy Was też bolą tak brzuszki, dziewczyny w II trymestrze ??? Niepokoi mnie to, a z drugiej strony przecież wyśmieją mnie w szpitalu , że z bólem brzucha przychodzę, już kiedyś mi powiedzieli na ginekologii , że jak nie ma krwawienia to nie panikować..Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 10:51
-
Mnie odpukać nic nie boli, jak leze na prawym boku to coś sie tam w brzuchu dzieje i zaboli, wtedy sie odwracam na plecy czy na lewy bok i jest oki...na szczescie bólu brzucha nie miałam i mam nadzieje ze nie bede mieć
Sewerynka lubi tę wiadomość
-
Mi włosy na nogach rosną błyskawicznie
Ciekawe co to oznacza:-)
Ze kształtem brzucha to się chyba nie sprawdza,u mnie każda ciężarna którą znam ma/miała całkiem odwrotną płeć niż mówi przesąd
Z tym, że jak kobieta się przestraszy i dotknie czegoś to w to wierzę.. Może to przypadek ale moja prababcia przestraszyła się w ciąży konia, tzn. ta lanca na konia strzeliła i uderzyła ją przypadkowo w wargę górną. Dziecko urodziło się z rozczepieniem podniebienia i każde kolejne już też takie się rodziło, potem każde pokolenie miało ten uszkodzony gen i wszyscy kolejni członkowie w rodzinie mieli rozczepienie podniebienia. Dziadek został urodzony przed tym zdarzeniem, czyli kilka lat wstecz i wszyscy u Nas są zdrowi, dzieci wnuki prawnuki dziadka.
Vel wrote:o jejku... tych zabobonow ciazowych to jest chyba z milion!!
1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę
Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.
2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę
Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec
Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych
Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię
Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę
Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.
7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne
Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli, nie obawiając się takich konsekwencji.
8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu
Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście
Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.
10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje
Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.
11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude
Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.
12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!
W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.
jeszcze są zabobony mówiące o plci pod wzgledem PH w moczu, jak do 7 to dziewczynka, powyzej to chlopak
bicia serduszka, jak niskie to chlopak jak wysokie to dziewczynka
i jeszcze czy wlosy na nogach rosna szybciej czy tak samo to tez swiadczy o plci ale nie pamietam ktore do czego
a i ruchow dziecka tez slyszalam, nie pamietam czy w gre wchodzi czy lewa strona czy prawa brzucha ale cos w ten desen -
Rudasek wrote:Mnie odpukać nic nie boli, jak leze na prawym boku to coś sie tam w brzuchu dzieje i zaboli, wtedy sie odwracam na plecy czy na lewy bok i jest oki...na szczescie bólu brzucha nie miałam i mam nadzieje ze nie bede mieć
Tutaj jest wytłumaczone dlaczego:
http://www.osesek.pl/ciaza-i-porod/zdrowie-i-badania-w-ciazy/1314-prawidlowa-pozycja-do-snu-w-ciazy.html