Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
LadyDi no na prawde kawal kobietki z tej Twojej coreczki. Az mozna by rzec: czym Ty ja karmisz?
Sluchajcie z tym co z dzieckiem mozna, nie mozna, powinno sie, nie powinno to kazdy twierdzi inaczej, co chwile cos sie zmienia. Moje zdanie takie, zeby do wszystkiego podchodzic ze zdrowym rozsadkiem i wlasna intuicja.niki640, LadyDi, Lara 82, mala_mi1982 lubią tę wiadomość
-
Ja do siadu nie podciagam i nie będę póki nie będzie gotowa, raz na jakiś czas sprawdzam jak z dzwiganiem główki (1xtydzien, czy nawet dwa) ale chwytam na wysokosci stawow lokciowych, sama bym nie chciała jakby ktoś mnie za ręce ciagnal wczesniej przyczepiając cegle do głowy i zwiotczajac miesnie (biorąc pod uwagę proporcje dziecka jego głowa naprawde jest bardzo ciezka), takie podciąganie za raczki nijak się ma do ćwiczeń siadania, dzieci zaczynaja siadać ok 6mc i to nie unosząc tułów ale tzw diadem bocznym z leżenia na boku, dopiero potem jest siad prosty, wiec naprawdę dużo czasu jeszcze, ja niczego przyspieszać nie mam zamiaru, tak samo jak nie będę wkladac dziecko o chodzik czy odprowadzać za raczki, będzie gotowe samo pojdzie, ale to tylko moja opinia i każdy zrobi jak zechce
Gosiak, Atakasobiejedna, niki640, Laurka, Sue, Lara 82, asia888 lubią tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
No to ja juz nie wiem.. Poczekam az mala gdy chwyci mnie za palce sama zacznie probowac sie podciagac
niech to od niej wyjdzie:)
Kurcze nie wiem co dzis mojemu dzieckupo kolejnym karmieniu znowu sprobowalam na spacer i znowu ryk jakbym ja ze skory obdzierala
masakra jakas.. Tak ryczala ze az sie krztusila.. Wzielam na rece i dalej mega ryk tak jakby wogole na dworzu nie chciala byc
wrocilam do domu polozylam na kolderce i zaczela sie usmiechac i gaworzyc
masakra jakas
juz mi leb peka od tego ryku bo to jakis ar agedon byl przez ostatnia godzine:/
-
dorocia2324 wrote:Gosiak a musi byc tkana skosnokrzyzowa? Sama tkana to nie? Czym to sie rozni?
Splot skośno-krzyżowy to nie tylko dziwny zwrot za którym nic się nie kryje. To gwarancja, że chusta jest bezpieczna, że ma możliwości by wspierać kręgosłup dziecka, a noszącemu zdjąć ciężar ciała dziecka. To także gwarancja jakości, że się nie porwie, nie rozciągnie, nie pęknie. Nawet jeśli zrobimy sobie z chusty hamak. To także pomoc i wsparcie w trakcie wiązania, te chusty po prostu lepiej pracują, słuchają się i współpracują z nami. To także wytrzymałość, elastyczność, bardzo dobrze dopasowują się i układają na dziecku. -
A dziękuje Gosiak za odpowiedz co do glutenu, ja juz trochę poszperalam na ten temat i sensownych wydaje mi się schemat:
5mc- 2-3g glutenu na 100ml mleka mamy lub przecięty warzywnego
6mc tak samo jak w 5mn
7mc pełną porcja kaszki z glutenem 150ml
8mc i 9mc 180ml
10mc inne posiłki z glutenem np biszkopty, makaron, chleb bez skórki, kaszka pszenna
Wydaje mi się ze przy dzisiejszej chemicznej żywności i środowisku lepiej nie zaczyna z żywienia glutenem od kromki chleba, chociaż może jest sporo dzieci ktoidrym nic nie będzie ja wole być ostrozna i nie narażać dziecka na nietolerancję glutenu bo taka dieta łatwa nie jest
Co do kaszel to ja znalazłam jedna i od tej pewnie znaczne, bez cukru i bez mm do przygotowania na wodzie, bo nie uda mi się raczej codziec 100ml swojego mleka odciągnąć
http://www.mlekolandia.pl/kaszki,holle-kaszka-bio-owsiana-pelnoziarnista,17-k-515-569-p"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
marcela29 wrote:A dziękuje Gosiak za odpowiedz co do glutenu, ja juz trochę poszperalam na ten temat i sensownych wydaje mi się schemat:
5mc- 2-3g glutenu na 100ml mleka mamy lub przecięty warzywnego
6mc tak samo jak w 5mn
7mc pełną porcja kaszki z glutenem 150ml
8mc i 9mc 180ml
10mc inne posiłki z glutenem np biszkopty, makaron, chleb bez skórki, kaszka pszenna
Wydaje mi się ze przy dzisiejszej chemicznej żywności i środowisku lepiej nie zaczyna z żywienia glutenem od kromki chleba, chociaż może jest sporo dzieci ktoidrym nic nie będzie ja wole być ostrozna i nie narażać dziecka na nietolerancję glutenu bo taka dieta łatwa nie jest
Co do kaszel to ja znalazłam jedna i od tej pewnie znaczne, bez cukru i bez mm do przygotowania na wodzie, bo nie uda mi się raczej codziec 100ml swojego mleka odciągnąć
http://www.mlekolandia.pl/kaszki,holle-kaszka-bio-owsiana-pelnoziarnista,17-k-515-569-p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 16:36
-
Gosia rozbawilas mnie tym sklepem hehe. Teraz kupilam Osche Andaluz wategos. Boska pieknosc.
Bella ja nie cwicze i wiem ze to niewskazane. Tak jak podpieranie poduszkami jak zauwazyla Atakasobiejedna.
A Gosia a czemu kolkowa do 6mies? Pierwsze slysze. To chyba jest indywidualne, na grupie laski i roczniaki w kolkowa wkladaja. To jest przede wszystkim szybka akcja. Jak jade z malym do urzedu na przyklad to kolkowa do tego jest pierwsza klasa, albo szybko wyskoczyc po chleb. Ja polecam.
Ja wlasnie nakarmilam i poszla kupaa myslalam ze pojdziemy spac. Echh bedzie zabawa na przewijaku
Gosiak lubi tę wiadomość
-
U nas leje od wczoraj wieczorem, tym sposobem spaceru nie było i problemy ze snem są, długie usypiania ( dwa przy cycku i raz w chuscie i sen dwa razy po 20min i raz 10) teraz leży w bujaku z szumisiem który miał ja uśpić i prowadzi z nim dyskusje na temat "kto tu kogo uspi", a i mała znowu dzis tak robi ze jak jej wypadnie zabawka to w ryk i trzeba jej podać znowu
Oby jutro było slonko
A szczeniaczek uczniaczaek jest super:) jutro jedziemy do komisu po jakieś zabawki"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
AsiaSzw wrote:Gosia rozbawilas mnie tym sklepem hehe. Teraz kupilam Osche Andaluz wategos. Boska pieknosc.
I w piątek pojadę z nią do mojej pracy - już tam na mnie czekają od 2 miesięcy i dopytują kiedy będę. Czekają z prezentami: koszem na pieluchy, elektroniczną nianią i czymś jeszcze -
Gosiak wrote:I tu jest jeszcze kwestia nauczenia dziecka picia z butelki, bo jak rozumiem, to się podaje w butelce... Moja mała tylko cyc na razie.
Właśnie muszę dopytac pediatry czy mogę podać niewielka ilość kaszki łyżeczka i dac do popica cycem bo moja butelkę tonjak ma humor, a może z tego lovi360 zalapie albo doidy bo 2-3g kaszki to będzie rzadka konsystencja"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
nick nieaktualnydziewczyny, załamałam sie psychicznie.
Pisałam, że od zeszłego tygodnia mma spadek mleka ze względu na okres.Pukt kulminacyjny był w poniedziałek - tak mało jeszcze nigdy nie było. W nocy pojechałam to tesco po mleko i butelkę ale nie uzyłam. Wczoraj walczyłam cały dzień. Grzes przy cycku sie strasznie rzucał ale jakoś udawało mi sie karmić co 2,5h praktycznie. Cycki jak flaki. Wieczorem odciagnęłam laktatorem 80ml więc tragedii nie było ale generalnie mały się nie najada. Dzisiaj jeszcze gorzej pomimo że stumuluje cycki i duzo piję i nie wytrzymałam dzisiaj i podałam mu mm. Czuję sie jak wyrodna matka. A najgorsze jest to że moje stresy w ciagu ostatnich 2 tyg zrobiły swoje.... nie wiem czy będe miała dość siły żeby odbudowac laktację. Mały je tylko na leżąco. Na siedząco tak sie wściek aże to jest niemozliwe.....
Czuje sie jak wyrodna matka!!!
Doradca laktacyjna mówiła, że by dokarmiac po każdym jedzeniu jakies 30 ml i odciągac po 10 min. Nie wiem jak to będzie..... tak bardzo chciałabym karmic cyckiem i wiem że bym dała radę... ale psychicznie nie wyrabiam. NIe mam w nikim wsparcia pod tym wględem. Wszyscy mówią żeby dokarmiać....
Boje się , że taki system z dokarmianiem zakończy moje karmienie piersią...... -
A co do kina dla rodziców z dziećmi, to wcześniej się tym nie interesowałam, ale kurcze teraz poczytałam, naprawdę niesamowite warunki:
O Multibabykino:
W salach kinowych rozłożone są przewijaki, pieluszki w każdym rozmiarze oraz chusteczki nawilżające. Prócz tego rodzic może zostawić wózek w strzeżonych pomieszczeniach kinowych. W zamian otrzyma zaś bezpłatnie fotelik samochodowy (nosidełko), w którym podczas seansu filmowego, dziecko będzie mogło odpoczywać. Niektóre kina posiadają również na wyposażeniu podgrzewacze do butelek, krzesełka do karmienia oraz chusty do noszenia niemowlaków. -
Sylwia a moze po porade do La Leche League zadzwonic? Ja to bardzo mocno rozwazam sama, bo tez mam problemy. Od poczatku wierzylam w moje karmienie i mialam pozytywne, spokojne nastawienie, ale po kilku pokonanych kryzysach teraz jest kolejny duzo gorszy. I tez zaczelam podawac mm, mimo ze bardzo nie chce, zeby to swinstwo jadla :[ Tym bardziej, ze Luna reakcji skornych po mieszance dostaje :[ Tylko co robic jak dziecko wyje, bo glodne, a jej nie leci z cycka, tyle ile bysmy chcialy? :[08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dorocia no właśnie położna też mnie zapytała co to za mleko mam :p
No właśnie mi się też nie podoba to że kazała mi ćwiczyć to stawianie na nóżki. Nie wiem niby czemu miałoby to służyć? Przecież do stawania jest jeszcze masa czasu. A leżąc na brzuszku wykonuje ruch nogami jak do raczkowania a na plecach podnosi nogi w górę. Sama nie wiem. Ale jak to ktoś napisał jest tyle opinii co ludzi, każdy mówi co innego