X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • megg Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja karmie zupkami na golasa:) (w pieluszce)

marchew z ziemniakiem uwielbia

a kiedy wprowadza sie gluten? po 5 mc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 21:29

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o takie coś właśnie zobaczyłam na Fejsie :

Bank Mleka Madalińskiego
    Kochani, potrzebujemy Waszej pomocy, gorących serc i daru kobiecych piersi - matczynego mleka.

Prosimy o udostępnianie naszej prośby i zgłaszanie się chętnych.

Jeśli:

- jesteś Karmiącą Mamą z Warszawy,

- czujesz, że masz więcej mleka niż Twoje Dziecko potrzebuje,

- chcesz pomóc maleńkim wcześniakom i chorym noworodkom,

- Twoje Dziecko ma mniej niż 6 miesięcy…

TO WŁAŚNIE CIEBIE SZUKAMY!

Skontaktuj się z Regionalnym Bankiem Mleka w Warszawie

ZOSTAŃ HONOROWĄ DAWCZYNIĄ MLEKA

Napisz na [email protected] lub zadzwoń: 512 894 901 (pon., śr., czw. w godz. 8.00-14.00)

Więcej informacji: https://szpitalmadalinskiego.pl/node/1273

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja coreczka uwielbia jeść, dzisiaj probowala mi wyjąć ciastko z ręki. Jest niesamowicie zainteresowana jedzeniem. Dostaje juz caly sloik, bo po połowie bylo marudzenie. Dzisiaj miała morele, jutro będzie zupa jarzynowa i to lubi najbardziej. Ślicznie je, właściwie nie musze używać śliniaka, ale robię to :)
    Śmiejemy sie z mężem, ze Natalka poważnie podchodzi do różnych czynności. NP. Podczas kąpieli zachęcamy ją żeby sobie troche popluska nóżkami, pobawila się, a ona nic :) z jedzeniem to samo, pelna powaga. Wie kiedy jest czas na zabawe, a kiedy robimy cos innego:) i bardzo lubi sie przytulać, robi to juz bardzo świadomie, tak pięknie sie wtula w moja szyje.
    Oszalalam na jej punkcie. Nikt w zyciu nie dal mi nigdy takiego szczęścia. Uwielbiam jej zapach, slodka buzie i wszystko z nią zwiane. Oj rozczulilam sie :)
    Nie lubię sie chwalić, boje się zapeszać, ale w przypadku N. Nie potrafię się powstrzymać.

Gosiak, LadyDi, Atakasobiejedna, megg, Lara 82, Laurka lubią tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki zetak wyskakuje ale bylo pytanko Megg:) nam pediatra powiedziala by gluten wprowadzic po 5 mscu ale nie pozniej niz w 6 :) ja jeszcze nie wprowadzalam wiec tez sie musze za to zabrac w koncu.. Choc do konca nie kumam o co kaman z tym glutenem czy to tak ciezko sie wprowadza czy jak :)

megg lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    hej dziewzyny
    ja tez coraz intensywniej mysle o drugim dziecku, chcialabym sei koncem roku starac ale jeszcze nie podjeam decyzji na 100%

tylko co z okresem? bo przeciez powinien wrocic a przy kp ja narazie nie mam
    Megg, powinien wrócić za jakiś czas jak już dzieci nie będą cały czas na cycku wisieć.

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg, tu o glutenie:
    http://www.hafija.pl/2015/01/wprowadzanie-glutenu-do-diety-dziecka-najnowsze-wytyczne-zalecenia-i-badania-2015.html

Posumowanie:

Pyt.: Kiedy wprowadzać gluten?

Odp.: najchętniej napisałabym, – kiedy chcesz.

Nie ma sensu robić tego jakoś specjalnie. Ani zbyt wcześnie – ani zbyt późno. Raczej trzeba to zrobić wcześniej niż później, (ale nie wcześniej niż w 6 miesiącu), ponieważ im później wprowadzony zostanie gluten tym później w badaniach wykrywana jest choroba trzewna. W mojej opinii warto to zrobić do 12 miesiąca życia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 21:58

Bietka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Megg, tu o glutenie:
    http://www.hafija.pl/2015/01/wprowadzanie-glutenu-do-diety-dziecka-najnowsze-wytyczne-zalecenia-i-badania-2015.html

dziekuje:)

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Sorki zetak wyskakuje ale bylo pytanko Megg:) nam pediatra powiedziala by gluten wprowadzic po 5 mscu ale nie pozniej niz w 6 :) ja jeszcze nie wprowadzalam wiec tez sie musze za to zabrac w koncu.. Choc do konca nie kumam o co kaman z tym glutenem czy to tak ciezko sie wprowadza czy jak :)
    Niektórzy lekarze jeszcze głoszą teorię o okienku, w którym trzeba wprowadzić gluten i to zapobiegnie celiakii.
    Ale robione były różne badania i ponoć to kompletnie nie ma wpływu. Więcej info w poście powyżej.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale jak sie go wprowadza? kaszka czy co? bo tak jak bella pisze "nie kumam" :)

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    ale jak sie go wprowadza? kaszka czy co? bo tak jak bella pisze "nie kumam" :)
    Tak, kaszki - np. orkiszową albo owsianą.

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe czemu angelci usuneli konto, przeciez nic chyba takiego nie pisala... dziwne

my jutro jedziemy w gory na weeknd, odoczne troche bo od kilku dni moj Franek czesto sie przebudza w nocy, nie wiem dlaczego :/ moze te upaly ale dzis juz chlodno wiec oby bylo lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 22:09

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna no wlasnie przerazilo mnie to. Dicoflor jest na oleju kukurydzianym, a floractin na oliwie z oliwek i to moze byc przyczyna. Normalnie zwraca munsie tym i tyle. Znowu sie wystraszylam czy to moje dziecko tak nie trawi innych rzeczy. Szok.

No u Ciebie zdecydowanie pasuja imiona na m ;-) ladnie wygladaja ;-) wiec musi byc jeszcze Milosz lub Malgosia :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze same zle opinie o zlobkach, ale z drugiej strony jakby kazdy mial w pracy takie podejscie "na odwal" to zaden zaklad pracy nie funkcjonowal by dobrze, mysle ze jak w kazdym zawodzie trafiaja sie opiekunki z powolania i takie ktore sie nie nadaja, ja jednak licze ze moje dziecko bedzie mialo to szczescie i trafi dobrze...niestety musze wrocic do pracy bo dziecku jakies warunki zycia trzeba zapewnic, a nawet jesli w zlobku nie trafi na "system kar nagrod" to trafi w szkole i w dalszym ýciu...sama studiowalam pedagogike i wiem ze kolezanki ktore pracuja nawet w panstwowych zlobkach/przedszkolach opiekuja sie dziecimi dobrze, jednak wiadomo ze opieka 1 na 1 nierowna sie z opieka 1 na 5-10, ale mysle ze dziecko zyska i cos pozytywnego ze zlobka choc wiadomo lek jest bo chodzi o moj najwiekszy skarb

Gosiak lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakupilam dzis 4 slokiczki z Hippa ale tak sie boje jak misio zareaguje. Kupilam morele jabuszko gruszke i marchewke z ziemniaczkiem.
    Nie mam jeszcze najwazniejszego samej marchewki wiec jeszcze nie daje :)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do BLW mysle tak jak ty Stokrota. Najpierw papki potem czasem cos w lapke. Nie jestem na 100% przekonana do tego co pisza w tej ksiazce BLW bo to jednak stan wiedzy na rok 2008.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 22:18

relge6yd3cl8y0me.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Co do BLW mysle tak jak ty Stokrota. Najpierw papki potem czasem cos w lapke. Nie jestem na 100% przekonana do tego co pisza bo to jednak stan wiedzy na rok 2008.

ja tez tak planuje

ja lara zaczynalam wlasnie od samej marchewki

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka a powiedz mi dlaczego mleka zwierzece sa zle?
    Przeciez rosliny tez nie takie do konca zdrowe. A nam jednak blizej gatunkowo do zwierzat a nie roslin.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela a oczywiscie ze tak jest nie mozna popadac w skrajnosci nie kazdego stac na opiekunke i nie w kazdym zlobku jest zle. Ja tez studiowalam pedagogike i jak dostawalam sie na studia to furrore robila ksiazka Thomasa Gordona Wychowanie bez porazek. Po 5 latach okazalo sie ze to nie takie latwe ze to sie nie sprawdza i juz zupelnie inne opinie miala ta ksiazka. Wiec mysle ze tak jak nie da sie wychowac bez porazki, tak i bez kar i nagrod tez. Dziecko trzeba do rzycia zwchartowac.

marcela29 lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja kochane nie zdecyduje sie na dzidziusia pod koniec roku niestety. Wiem jak to jest z dwujka malutkich na przykladzie szwagierki i bez pomocy jest straaaasznieeeee ciezko. Szczegolnie jak jest ktoa chory albo idzie sie do szpitala. Poza tym musze wrocic do pracy aby ja utrzymac. Wiec najwczesnie o siostrzyczke bedziemy sie starac pod koniec 2016.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela z moim mlodym i jego nietolerancja mleka krowiego pewnie bede musiala uzyc mm. Ale co w tym zlego?

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 3186 3187 3188 3189 3190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ