X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja bym nie dała rady. Juz przy Grzesiu sątakie dni że nic innego nie robie tylko z nim siedzę jak jest marudny, a dwójka....... masakra

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas, szacun że dajesz radę. A brzuchem się nie martw, jak dziewczynki zaczną się ruszać to na pewno schudniesz ;)

Kiedyś byłam na zakupach z małym i była babka z trójka dzieci w bardzo małym odstępie wiekowym, jedno było w gondoli, drugie w spacerowce, a trzecie chodziło samo. Jak na komendę to w spacerowce zaczęło piszczec, to w gondoli płakać, a trzecie uciekać po sklepie, a babka mówi do siebie, 'ja chyba zaraz zwariuje'. Jak mam gorszy dzień to przypominam sobie tę scenę i myślę że inni mają gorzej ;)

Laurka lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ja jestem dziwna, ze mi cos zgrzyta na widok miesiecznego bobasa w foteliku w wozku sklepowym i dziecko ma butle wetknieta w buzie i samo ciagnie z tej butli a nawet nie umie jeszcze trzymac tej butelki? Juz kilka razy cos takiego widzialam.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja kiedyś chciałam mieć bliźniaki, żeby je odchować za jednym razem i heja :D

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też bym gdzieś pojechała do rodziców, ale trochę głupio, jedni 20 min drogi, drudzy 30 :D

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do jedzenia to widzialam dzis babke na srodku chodnika przy ruchliwej ulicy na sloncu kucala przy wozku i karmila sloiczkiem dziecko, obok stala babcia i starsza corka, w poblizu byl ladny plac zabaw z lawkami w cieniu:-/ z koleji dalej mama ganiala po placu zabaw dziecko i w locie wpychala mu lyzeczke:-/ sama nie mialabym ochoty na jedzenie w takim upale i w takich warunkach:-/

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocachontas podziwiam, ale pomysl ze najgorsze powoli mija, maluchy beda coraz bardziej samodzielne;) fajnie ze masz pomoc, ja niestety w takiej sytuacji bym byla sama do powrotu M z pracy:( ale blizniaki maja swoje uroki;)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja niezawodna Zuza odpisała mi odnośnie tłuszczów i BLW:
    Albo możesz dac trochę tłuszczu do warzyw, albo robisz pastę na chleb, albo dodajesz do zupy, którą mała pije z kubka (a gęste zjada), albo dodajesz do jakiejś kaszki czy płatków, które robisz na śniadanie, albo do jajecznicy na parze.. jest trochę możliwości ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    ja własnie skończyłam ćwiczyć z młodym....ryk niemiłosierny........... na jedna strone wychodzi mi super a na druga jakby gorzej hmmm nie wiem jak to zmienić :/

Ja tam lubię bujać Grzesia. jest mi wtedy samej przyjemnie jak sie przytulamy no chyba że wpada w histerię to wtedy jest masakra :-)

co do wprowadzania pokarmów to Grzes skończy 6 miesięcy za tydzień więc juz wprowadzam :-)
    A za 3 tygodnie chrzciny - dostaniemy nosidełko juz się nie mogę doczekać żeby gdzieś wychodzic z nosidelkiem - dużo szybciej i sprawniej
    Sylwia tylko, że nie powinno się nosić w nosidełku zanim dziecko samo nie usiądzie. Najlepiej skonsultuj to z rehabilitantką wcześniej tym bardziej , że Grześ właśnie jest rehabilitowany. Mówią, ze póki dziecko nie usiądzie to tylko chusta ze względu na brak stabilizacji bocznej kręgosłupa w nosidełku. Zapytaj dla pewności.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ps podpowie mi ktos w jakiej ilosci wody ugotowac pol lyzeczki kaszki? pytalam wczesniej ale pominiete bylo;)
    a i ile tego oleju na dzien? do kazdego posilku czy jak?

ja nosze juz w bondolino od 2tyg i wg mnie jest ok, a mała nie siedzi jeszcze, pozycja jak w chuscie, jesli dziecko jest rehabilitowane faktycznie lepiej zapytac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 20:36

Gosiak lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh zostawiłam Grzesia z mężem specjalnie tak żeby wypadło karmienie no i ta mała spryciucha ozywiście sztucznego nie zjadał. Jak wróciłam - 5h przerwy w jedzeniu Grzes był głodny ale sztucznego nie tknął. A jak miałam problem z pokarmem to niczym nie wybrzydzał i każde mleko smakowało i każdy smoczek. Nie wiem o co chodzi. Chciałam juz od tego weekendu wprowadzac jeden posiłek mm ale widze że będzie cięzko. A nie mam sumienia głodzić dziecka żeby zjadło cokolwiek. Chyba musze czekac na okres.... cholera

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    Sylwia tylko, że nie powinno się nosić w nosidełku zanim dziecko samo nie usiądzie. Najlepiej skonsultuj to z rehabilitantką wcześniej tym bardziej , że Grześ właśnie jest rehabilitowany. Mówią, ze póki dziecko nie usiądzie to tylko chusta ze względu na brak stabilizacji bocznej kręgosłupa w nosidełku. Zapytaj dla pewności.
    będę miała nosidełko ergonomiczne manduca - plecy sa miękkie jak przy chuście. Generalnie wygląda to jak chusta z tym że sa klamry. No i pozycja żabki - układ ciała jak przy chuście. Pytałam rehabilitantkę mówiła że na krótkie sporadyczne wyjśća to nie będzie miało znaczenia. Odradzała piesze wędrówki w nosidełku.
    Ale takie wyjście na 20min z psem jest ok
    podsyłam linka do nosidełka
    http://mamazen.pl/category/nosidla-ergonomiczne-manduca

Gosiak, Stokrota :) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ponawiam pytanie - czy króras z was uzywa mopa parowego i może cos na ten temat napisać?

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    ponawiam pytanie - czy króras z was uzywa mopa parowego i może cos na ten temat napisać?
    Ja nie używam :/

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    będę miała nosidełko ergonomiczne manduca - plecy sa miękkie jak przy chuście. Generalnie wygląda to jak chusta z tym że sa klamry. No i pozycja żabki - układ ciała jak przy chuście. Pytałam rehabilitantkę mówiła że na krótkie sporadyczne wyjśća to nie będzie miało znaczenia. Odradzała piesze wędrówki w nosidełku.
    Ale takie wyjście na 20min z psem jest ok
    podsyłam linka do nosidełka
    http://mamazen.pl/category/nosidla-ergonomiczne-manduca
    Manduca podobno bardzo dobre nosidełka :)

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela29 wrote:
    ps podpowie mi ktos w jakiej ilosci wody ugotowac pol lyzeczki kaszki? pytalam wczesniej ale pominiete bylo;)
    a i ile tego oleju na dzien? do kazdego posilku czy jak?
    Nie wiem w jakiej ilości wody... a jaką masz kaszkę? Bo ja na Holle czytałam, że się nie gotuje tylko zalewa ciepłą wodą.
    Przygotuj 70ml przegotowanej wody, ostudź do temperatury ok. 50C, dodaj 2 łyżki stołowe kaszki (ok. 10g). Dokładnie wymieszaj.
    Nie podgrzewaj w kuchence mikrofalowej.A na oleju Holle widnieje:
    Dawkowanie: na 200g przygotowanego dania:
    - warzyw z mięsem: dodać 2 łyżeczki od herbaty;
    - mieszanki zbożowo-owocowej: dodać 1 łyżeczkę od herbaty.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:

Ja miałam czyścik parowy. Tyle ile miałam okazji go użyć to 3 fronty szafek w kuchni + witrynka. Efekt zniewalający bez wysiłku, więc idąc tym tropem mop może być też super!

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png

Wysłany: 24 lipca 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kaszkę holle z glutenem i rozrabiam na oko :D

Gosiak lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    też bym gdzieś pojechała do rodziców, ale trochę głupio, jedni 20 min drogi, drudzy 30 :D

to tak jak u mnie, do rodziców z 25min autem:) ale odpocznę, a mama bez prawka codziennie by do mnie nie dojeżdżała:)

ja mieszkam z teściową, mam nadzieję, że już niedługo, na początku nie powiem, bo pomagała mi, ale jak wszystko zaczeło być nie po jej myśli, to ma nas gdzieś, że tak powiem, jedynie dzwoni do wszystkich i opowiada, że właśnie kąpała (nawet raz tego nie zrobiłą, zawsze stoi i sie parzy), przebierała, czy była na spacerze z dziećmi (czasami wyjdzie i powie idz se zjedz ja z nimi posiedze, ale czasem mi sie woda nie zagotuje na herbate a ta się drze, że nie chcą spać! ONA BY CHCIALA SIEDZIEĆ NA ŁAWCE, A ONI ŻEBY SPALI - TO BY "SPACEROWAŁA" więc wychodzę i spaceruję z nimi, ehh

ona zdecydowała, że ja będę jednym się opiekowała, a drugi jej będzie i będzie na butli i będzie z nią spał!!! słyszałyście o podobnych dziwach, no wariatka! i ciągle powtarzała, że mikołaj będzie jej (to ten spokojniejszy).

relgj44jmw4925t7.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, Pocahontas, masz anielską cierpliwość...

Pocahontas lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 3239 3240 3241 3242 3243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ