X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia podeślesz artykuł? :)

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Gosia podeślesz artykuł? :)
    http://kobieta.wp.pl/kat,132000,title,Kwitnie-handel-mlekiem-z-piersi,wid,17732757,wiadomosc.html?ticaid=1154f0&_ticrsn=5

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój W. nie ma nic przeciwko, że karmię. Sam do 4 roku życia cyca ciągał, więc wiecie :p

Ja zauważyłam, że jak mu podeślę artykuł to chętnie przeczyta, ale żeby sam coś znalazł to nie. Muszę go naprowadzać ;)

Gosiak, Lara 82 lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lipca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tak średnio wspierali przy kp teraz sama doszła że dla mnie to juz wystarczy bo mam takie hustawki hormonów że to bez sensu :-)

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki Gosia!

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po spacerze. Teraz maż przejmuje dziecko a ja idę szykować kolacje :)

Mam chęć na pizzę ale robić sie nie chce ;)

A od tygodnia synek zaczyna sie w końcu mocno przewracać na boki, prawie już na brzuch :)

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie mama wspiera w karmieniu. Maz tylko na samym poczatku mial nastawienie, ze przeciez mozna dac mm, ale od pierwszego dnia mojego powrotu do pracy, kiedy to dal enfamil i Lune cala wysypalo, to zmienil zdanie. Moze mnie jakos specjalnie nie motywuje, ale tez nie zniecheca.

Ani moja tesciowa ani szwagierka nie karmily piersia, wiec pod tym wzgledem nie licze na wsparcie ani zrozumienie. Tutaj nie dosc, ze mm kroluje, to jeszcze pokutuje jakies dziwne przekonanie, ze najlepiej to juz noworodkowi dosypywac do butelki kaszki, zeby dziecko "lepiej spalo w nocy", "lepiej przybieralo na wadze". Masakra.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Witajcie! :-)

Ja dzisiaj mam ciężki dzień. Zaczął się o 4:30. Coraz wcześniej wstaje to moje dziecię. Ma szczęście bawił się sam aż w końcu o 5:30 zasnął z cyckiem w buzi. Później obudził go budzik męża. Także niewyspana jestem. W ciągu dnia jest nieodkladalny praktycznie, wiec mam syf w mieszkaniu masakryczny :-/
    Dzisiaj jeszcze do nas moja siostra przyjechała q odwiedziny i jak ją zobaczył to się rozplakal. Teraz śpi u mnie na ramieniu i nie da się odłożyć...

W ogóle ostatnio strasznie się wierci w nocy jakby coś my niepodważalne spać. Wasze dzieci też tak mają? Juz się schizuje, że coś się zaczyna dziać, bo moje dziecko nigdy takie nie było.

O porze wstawania nie skomentuje ;- P A tego zdania "W ogóle ostatnio strasznie się wierci w nocy jakby coś my niepodważalne spać" nie zrozumialam. Bietka, ale moze skok? Lek separacyjny?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak ja tez dziekuje za artykul. Dam mojemu P dzis do przeczytania i moze go troche oswieci ze kp to nie tylko mleko i jedzenie dla dzieciatka.

Jak mialam ten pierwszy kryzys i powiedzialam o tym mojej tesciowej to mowi do Natanka " no juz niedlugo bedziesz dostawal takie mleczko jak Amelka ". Amelka to prawie 3 miesieczna coreczka jej corki czyli mojej szwagierki. Ona od 2 miesiaca zycia dostaje mm. Ale ja mam takie teksty gdzies. Ostatnio powiedzialam ze bede walczyc zeby karmic do 1roku. Nikt nie skomentowal.

Laurka a dlaczego moj budzi sie co 1 godz w nocy czasem co 2? Chyba skok nie trwa kilka tyg?

Gosiak lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dzien calkiem fajny, obudzilam mała rano bo musialysmy jechac do mojej pracy, zlozylam podanie o 12tyg urlopu rodzicielskiego, bede dostawc 60% pensji, ale trudno, co do pracy na pierwsza zmiane aby to prezes nie chcial podjac decyzji i odeslal mnie do kierownika, ten akurat na urlopie ale nie wiem czy sie zgodzi, jak nie to bede miala problem:-/

malutka spala aby dwa razy po godz na dworze, ale w domu nie dokuczala, frajjde jej sprawia krecenie we wszystkie strony, a dzis pierwszy raz swiadomie poglaskala pieska smiejac sie przy tym

co do niespokojnego snu moja miewala takie dni przy zabkowaniu i jak np bylo duszno w pokoju bo klimy nie wlaczylam a czasem ot tak bez powodu, ale to byly pojedyncze dni, a i ok 5mc i 1tydz bylo 2-3dni marudy nie wiem czy to jakis okres skoku czy co to bylo

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do kp to mnie otoczenie zacheca, ale sie dziwia ze nie dopajam woda i nie rozszerzylam diety jeszcze

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Gosiak ja tez dziekuje za artykul. Dam mojemu P dzis do przeczytania i moze go troche oswieci ze kp to nie tylko mleko i jedzenie dla dzieciatka.

Jak mialam ten pierwszy kryzys i powiedzialam o tym mojej tesciowej to mowi do Natanka " no juz niedlugo bedziesz dostawal takie mleczko jak Amelka ". Amelka to prawie 3 miesieczna coreczka jej corki czyli mojej szwagierki. Ona od 2 miesiaca zycia dostaje mm. Ale ja mam takie teksty gdzies. Ostatnio powiedzialam ze bede walczyc zeby karmic do 1roku. Nikt nie skomentowal.

Laurka a dlaczego moj budzi sie co 1 godz w nocy czasem co 2? Chyba skok nie trwa kilka tyg?
    U mnie z tym budzeniem jest to samo i to już bardzo długo więc po części wiem co czujesz...po części bo ja mam tylko Miskę a i tak czasem ledwo zipię a Ty masz dwojkę....ehhh no takie egzemplarze nietoperze nam się trafiły :)

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo co Groszkiem ? W ogóle skąd się u niej ta okropna sepsa wzięła ? Teraz to zaczęłam się zastanawiać czy oprócz pneumokoków nie zaszczepić jeszcze na meningokoki....któraś z Was szczepiła lub bedzie ?

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:

Skoki trwaja po kilka tygodni https://parenting.pl/portal/skoki-rozwojowe-u-niemowlat

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszek była na przepustce w domu. Miała być do 17 sierpnia, ale dostała gorączki i wróciła do szpitala. Chodzi z drenem w nerce. Lekarze czekają aż zejdzie obrzęk i ten moczowód zacznie się goić. Także tyle jeśli chodzi o lekarzy. Groszek jest strasznie zdołowana, ale w ogóle nie ma się co dziwić! Jest zła na lekarzy, że nie mówią jej nic konkretnie czy będzie operacja, ogólnie nie mówią ile czasu im to jeszcze zajmie. Pisała, że ma stłumiony instynkt macierzyński - nie poznała dziecka, bo tak się rozwinęło, ani dziecko jej. Także strasznie smutna historia. Wszystkie musimy trzymać kciuki za nią, żeby miała dużo sił, no i żeby zdrowie w końcu do niej wróciło!

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    Wiadomo co Groszkiem ? W ogóle skąd się u niej ta okropna sepsa wzięła ? Teraz to zaczęłam się zastanawiać czy oprócz pneumokoków nie zaszczepić jeszcze na meningokoki....któraś z Was szczepiła lub bedzie ?

O ile dobrze pamiętam to Groszek miała zastoj w nerce? Po porodzie się nie zmniejszył i ją bolała. Eh zawsze dbamy o nasze maluszki, a często o sobie zapominamy, a to też ważne.
    My na pneumo będziemy szczepić kolo roku, a na meningo koło dwóch lat, o ile wcześniej nie pójdzie do żłobka, to wtedy szybciej. Im później się szczepi tym mniej dawek trzeba. Niby neurolog nie widzi przeciwwskazań do szczepienia, ale póki co nie chce mu dokładać więcej niż trzeba.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Dorocia, przesyłam wirtualnie pozytywne wibracje.
    Co do kp, to mnie wspiera i mąż, i rodzice i generalnie większość osób, które spotykam.
    Nie słyszałam jeszcze "daj butle" czy coś w tym stylu.
    Mąż jest zakochany w widoku małego przy piersi, a zwłaszcza wtedy, kiedy mały się tak wtula we mnie, głaszcze mnie rączką albo szarpie za bluzkę.

Powiedz mężowi, że kp chroni przed zachorowaniem na raka piersi, jajników, więc to też dla Ciebie profilaktyka. Na pewno znajdzie się jakaś ciocia Zdzisia, która karmiła i raka dostała, ale to niestety wyjątek potwierdzający regułę.
    Korzyści z kp jest taki ogrom, że aż mnie dziwią ludzie, którzy namawiają na mm...
    W końcu to "mleko zastępcze", czyli takie, które podaje się ZAMIAST mleka z piersi, w sytuacji, gdy mama nie może karmić piersią.

Moja bratowa jest w ciąży, miała wycinany maleńki guzek z piersi i mówiła mi, że się zapłacze, jak się okaże, że nie będzie mogła kp. Pocieszyłam ją, że są kobiety, które karmią dzieci jedną piersią, że się da :)
    A, no i mój brat będzie miał syna :)

Gosiak, Ty farciaro!!

Lara 82 lubi tę wiadomość

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze....nie wyobrażam sobie co Groszek musi czuć.....strasznie mocno trzymam za nia kciuki....Mimo, że się nie znamy jakoś dotknęła mnie ta sytuacja i ciągle o niej myślę...Na fejsie pisze jej mąż ? Wiem jak ważna w trudnych sytuacjach jest czasem pomoc psychologa. Może ktoś taki powinien jej pomóc przetrwać ten trudny czas ?

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.pudelek.pl/artykul/81860/amerykanska_fotograf_karmi_piersia_35-letniego_syna_zdjecia_pokazuje_na_facebooku/

poczytajcie komentarze... Dla mnie to piękne, ale komentarze są masakrycznie smutne. I to niektóre typu "mam dzieci, ale to jest obrzydliwe".

Wysłany: 29 lipca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu...na tym linku jest napisane " _fotograf_karmi_piersia_35-letniego_syna_zdjecia.."

o matko....myslałam , że chodzi o trzydziesto pięcio letniego faceta ;)

Sue, Gosiak, Laurka, Lara 82 lubią tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
‹‹ 3261 3262 3263 3264 3265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ