Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Jakbym miala mozliwosc to zadnych skladek do zus bym nie placila ale niestety bede zmuszona otwierajac dzialalnosc. Dla mnie to sa zlodzieje a o emeryturze to nawet nie marze.
Ale to super sprawa z tymi skladkami dla nian. Mozemy spisac umowe z siostra mojego P jak bedzie zajmowala sie chlopcami i bedzie miala oplacane skladki przez panstwo. Ale dalyscie mi pomysl kobietkiGosiak lubi tę wiadomość
-
Hej hej czy dajecie dha dzieciakom? Mam wpisane w zaleceniach ze sZpitala ze od 6 mies zycia 150 mg ale zapytan w pt pediatry.
U nas zab czuc pod palcem- dalam camilie i zel na dziasla ale spi slabo- wybudza sie sie z drzemek po 20 min nawet. Masakra
Nie moge zejsc mu z oczu bo wrEszczy -
my już, po dziękujemy za kciuki!
nawet nie płakał długo; wróciliśmy, była kupa mały dał zjeść nam obiad, deser, pobawił się, zjadł i zasnął.
waży 7210g, poza tym wszystko w porządku wg pani doktor
i powiedziała, że wały zębowe górne pulchne! mamy się szykować, że za miesiąc mogą zacząć iść zęby
słoneczna 85, marcela29, monika_, Fedra lubią tę wiadomość
-
Hejka
My od wczoraj na wsi jesteśmy
Podróż 3 godzinna minęła nam świetnie, mały spał ponad 2 h a resztę czasu się bawił W ogóle, ostatnio podróż samochodem jest dla niego usypiajaca. Co najlepsze zasypia sam, bez lulania na rękach
Staś ostatnio zaczął pokrzykiwać głośno. Dzisiaj jak byliśmy w markecie, to pokazał jaki może być głośny, aż ludzie się odwracali
Do raczkowaniu juz nam chyba mało zostało, bo powoli przesuwa kolana naprzemian do przodu jak jest wsparty na dłoniach
justta, kasia_1988, Fedra lubią tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Kasia, ojej, ciekawe, że nie chce innej konsystencji...
Ja jakoś intuicyjnie nie robię papek, tylko ugniatam widelcem i tam są spore kawałki i mniejsze i w takiej formie podaję i czekam aż usiądzie. Ale wczoraj np. dałam makaronik jeden do łapki i sobie ciumkała u mnie na kolanach.
Kurcze może błąd popełniłam że robiłam papki a nie rozgniatalam widelcem. Kurcze. Jutro podam różyczki kalafiora i brokula i jestem ciek awa jak tutaj się zachowa.
Aj ja to zawsze Prz edobrze. -
kasia_1988 wrote:Kurcze może błąd popełniłam że robiłam papki a nie rozgniatalam widelcem. Kurcze. Jutro podam różyczki kalafiora i brokula i jestem ciek awa jak tutaj się zachowa.
Aj ja to zawsze Prz edobrze. -
Witam, my dziś byliśmy na morfologi, CRP i mocz przed jutrzejszym szczepieniem i generalnie wszystko ok ale procentowe PCT i procentowe eozynofile podwyzszone, PCT o 0.1 a eozynofile o 1.7 nie znam się na tym zapytań jutro pediatry i w badaniu moczu bakterie liczne poza tym w normie wszystko i tu moje pytanie bo ją aby przemylaam niezbyt dokładnie wacikiem i woda i dopiero doczytalam i w sumie w szpitalu też tak robili że myli gazikiem jałowym z rywanolem- jutro powtorze chyba ten mocz bo raczej jak są bakterie to nie powinna szczepić gapa że mnie także jutro znowu łapanie sikow i wizyta w laboratorium, oby był wynik do szczepienia"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
kasia_1988 wrote:Gosiu inaczej smakuje dnia hakkaido niż zwykła?
http://dietetycy.org.pl/dynia-hokkaido/monika_ lubi tę wiadomość
-
A my po basenie i po USG nerek. W szpitalu nam powiedzieli, że Janeczka ma powiększone miedniczki nerkowe, robiliśmy jej USG jak miała 6 tyg. i wtedy się nie zmniejszyły jeszcze i miała mieć kontrolę w okolicach 6 mies.
No więc wszystko jest super! Strasznie się cieszęmarcela29, Pia Gizela, Bietka, kasia_1988, LadyDi, monika_, Atakasobiejedna, asia888, dorocia2324, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
Co do dha ją też biorę i narazie małej nie podaje, ale ,apytam pediatra czy wit d zwiększyć bo tak gdzieś wyczytalam że po 6mc się zwiększa
A moje dziecko pobiło dziś rekord nie spania miała aby godzinną drzemke i padła dopiero przed 19, koleżanki z pracy zmyly się wcześniej bo mała już marudzila, poza tym M wrócił wczesniej z pracy bo najpierw mu dokuczal brzuch, a potem gorączka padł w sypialni, wziął już dwie dawki od gorączki i teraz śpi, łożeczku małej wyniosłam do jej pokoju a potem ją wezme do siebie do salonu bo już nie chce M ruszać, jutro wywietrzymy sypialnie i oczyszcz powietrza się włączy......wszystko się komplikuje przed tym wyjazdem, tu bakterie, tu szczepień, choroba męża...ehhh padam dzisWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 20:28
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
O, coś o tranie...
Dzieciom nie należy podawać preparatów multiwitaminowych i wieloskładnikowych, gdyż przy ich suplementacji istnieje ryzyko przedawkowania niektórych składników. U niemowląt i małych dzieci poza niedoborem witamin D, K oraz kwasu DHA rzadko obserwuje się niedobory innych składników odżywczych. Dlatego też nie należy podawać im tranu, który jest preparatem wieloskładnikowym, zawierającym poza witaminą D i DHA, wiele składników, których dziecko nie potrzebuje. Dodatkowe ich ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na jego zdrowie, istnieje na przykład ryzyko przedawkowania witaminy A.
-
I tu wyraźnie napisane, że w czasie laktacji kobieta przyjmuje, a po jej zakończeniu, dziecko.
Kwasy DHA gromadzą się w ośrodkowym układzie nerwowym dziecka głównie po 20 tygodniu ciąży i proces ten trwa aż do 4 roku życia dziecka. Dlatego tak ważne jest suplementowanie tego składnika w trakcie laktacji a później także samego dziecka.
Co warto wiedzieć wybierając suplementy zawierające DHA:
warto zwrócić uwagę na suplementy, które nie powstały z ryb tylko z alg; algi nie kumulują metali ciężkich,