Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym miala mozliwosc to zadnych skladek do zus bym nie placila ale niestety bede zmuszona otwierajac dzialalnosc. Dla mnie to sa zlodzieje a o emeryturze to nawet nie marze.
    Ale to super sprawa z tymi skladkami dla nian. Mozemy spisac umowe z siostra mojego P jak bedzie zajmowala sie chlopcami i bedzie miala oplacane skladki przez panstwo. Ale dalyscie mi pomysl kobietki :) :)

Gosiak lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej czy dajecie dha dzieciakom? Mam wpisane w zaleceniach ze sZpitala ze od 6 mies zycia 150 mg ale zapytan w pt pediatry.

U nas zab czuc pod palcem- dalam camilie i zel na dziasla ale spi slabo- wybudza sie sie z drzemek po 20 min nawet. Masakra

Nie moge zejsc mu z oczu bo wrEszczy

atdcqtkf2affvuei.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my już, po dziękujemy za kciuki!

nawet nie płakał długo; wróciliśmy, była kupa :D mały dał zjeść nam obiad, deser, pobawił się, zjadł i zasnął.

waży 7210g, poza tym wszystko w porządku wg pani doktor

i powiedziała, że wały zębowe górne pulchne! mamy się szykować, że za miesiąc mogą zacząć iść zęby :D

słoneczna 85, marcela29, monika_, Fedra lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Bietka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka

My od wczoraj na wsi jesteśmy :-)
    Podróż 3 godzinna minęła nam świetnie, mały spał ponad 2 h a resztę czasu się bawił :-) W ogóle, ostatnio podróż samochodem jest dla niego usypiajaca. Co najlepsze zasypia sam, bez lulania na rękach :-)

Staś ostatnio zaczął pokrzykiwać głośno. Dzisiaj jak byliśmy w markecie, to pokazał jaki może być głośny, aż ludzie się odwracali ;-)
    Do raczkowaniu juz nam chyba mało zostało, bo powoli przesuwa kolana naprzemian do przodu jak jest wsparty na dłoniach :-)

justta, kasia_1988, Fedra lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly dzis sobie usiadl sam:)
    Jescze pochylony ale siedzial i nie pomagalam mu:)

:))

justta, kasia_1988, Bietka, Katiś, Pia Gizela, marcela29, Laurka, monika_, Gosiak, Atakasobiejedna, dorocia2324, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Moj maly dzis sobie usiadl sam:)
    Jescze pochylony ale siedzial i nie pomagalam mu:)

:))
    to super, moje chłopaki to z tych leniwych, więc pewnie jeszcze sobie poczekam:D

relgj44jmw4925t7.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Kasia, ojej, ciekawe, że nie chce innej konsystencji...
    Ja jakoś intuicyjnie nie robię papek, tylko ugniatam widelcem i tam są spore kawałki i mniejsze i w takiej formie podaję i czekam aż usiądzie. Ale wczoraj np. dałam makaronik jeden do łapki i sobie ciumkała u mnie na kolanach.

Kurcze może błąd popełniłam że robiłam papki a nie rozgniatalam widelcem. Kurcze. Jutro podam różyczki kalafiora i brokula i jestem ciek awa jak tutaj się zachowa.
    Aj ja to zawsze Prz edobrze.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu inaczej smakuje dnia hakkaido niż zwykła?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po spacerze, po kąpaniu, po jedzeniu, śpiewach (piskach) syna.
    Mąż lula małego ;)

Bietka mój od wczoraj piszczy sobie radośnie. Chwilami zastanawiam się czy go gardło nie boli!

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Hej hej czy dajecie dha dzieciakom? Mam wpisane w zaleceniach ze sZpitala ze od 6 mies zycia 150 mg ale zapytan w pt pediatry.
    Bo w szpitalu zakładają, że po pół roku będziesz już dawać "mleko następne". Ja dalej biorę sama.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Kurcze może błąd popełniłam że robiłam papki a nie rozgniatalam widelcem. Kurcze. Jutro podam różyczki kalafiora i brokula i jestem ciek awa jak tutaj się zachowa.
    Aj ja to zawsze Prz edobrze.
    A może spróbuj teraz zamiast całych różyczek podać jej właśnie coś rozgniecionego widelcem - nie będzie to papka, ale coś pośredniego...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, my dziś byliśmy na morfologi, CRP i mocz przed jutrzejszym szczepieniem i generalnie wszystko ok ale procentowe PCT i procentowe eozynofile podwyzszone, PCT o 0.1 a eozynofile o 1.7 nie znam się na tym zapytań jutro pediatry i w badaniu moczu bakterie liczne poza tym w normie wszystko i tu moje pytanie bo ją aby przemylaam niezbyt dokładnie wacikiem i woda i dopiero doczytalam i w sumie w szpitalu też tak robili że myli gazikiem jałowym z rywanolem- jutro powtorze chyba ten mocz bo raczej jak są bakterie to nie powinna szczepić :-\ gapa że mnie także jutro znowu łapanie sikow i wizyta w laboratorium, oby był wynik do szczepienia

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Gosiu inaczej smakuje dnia hakkaido niż zwykła?
    Nie, w smaku jest praktycznie taka sama, ale nie trzeba jej obierać ze skórki i ma ponoć więcej składników odżywczych niż zwykła dynia.
    http://dietetycy.org.pl/dynia-hokkaido/

monika_ lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my po basenie i po USG nerek. W szpitalu nam powiedzieli, że Janeczka ma powiększone miedniczki nerkowe, robiliśmy jej USG jak miała 6 tyg. i wtedy się nie zmniejszyły jeszcze i miała mieć kontrolę w okolicach 6 mies.
    No więc wszystko jest super! :) Strasznie się cieszę :D

marcela29, Pia Gizela, Bietka, kasia_1988, LadyDi, monika_, Atakasobiejedna, asia888, dorocia2324, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dha ją też biorę i narazie małej nie podaje, ale ,apytam pediatra czy wit d zwiększyć bo tak gdzieś wyczytalam że po 6mc się zwiększa
    A moje dziecko pobiło dziś rekord nie spania miała aby godzinną drzemke i padła dopiero przed 19, koleżanki z pracy zmyly się wcześniej bo mała już marudzila, poza tym M wrócił wczesniej z pracy bo najpierw mu dokuczal brzuch, a potem gorączka padł w sypialni, wziął już dwie dawki od gorączki i teraz śpi, łożeczku małej wyniosłam do jej pokoju a potem ją wezme do siebie do salonu bo już nie chce M ruszać, jutro wywietrzymy sypialnie i oczyszcz powietrza się włączy......wszystko się komplikuje przed tym wyjazdem, tu bakterie, tu szczepień, choroba męża...ehhh padam dzis

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 20:28

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Bo w szpitalu zakładają, że po pół roku będziesz już dawać "mleko następne". Ja dalej biorę sama.

no ja właśnie nic odpisałam bo się nad tym zastanawiałam a na to nie wpadłam!

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju powinnam sprzątać, a mam lenia :P

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, coś o tranie...

Dzieciom nie należy podawać preparatów multiwitaminowych i wieloskładnikowych, gdyż przy ich suplementacji istnieje ryzyko przedawkowania niektórych składników. U niemowląt i małych dzieci poza niedoborem witamin D, K oraz kwasu DHA rzadko obserwuje się niedobory innych składników odżywczych. Dlatego też nie należy podawać im tranu, który jest preparatem wieloskładnikowym, zawierającym poza witaminą D i DHA, wiele składników, których dziecko nie potrzebuje. Dodatkowe ich ilości mogą niekorzystnie wpłynąć na jego zdrowie, istnieje na przykład ryzyko przedawkowania witaminy A.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tu wyraźnie napisane, że w czasie laktacji kobieta przyjmuje, a po jej zakończeniu, dziecko.

Kwasy DHA gromadzą się w ośrodkowym układzie nerwowym dziecka głównie po 20 tygodniu ciąży i proces ten trwa aż do 4 roku życia dziecka. Dlatego tak ważne jest suplementowanie tego składnika w trakcie laktacji a później także samego dziecka.

Co warto wiedzieć wybierając suplementy zawierające DHA:

warto zwrócić uwagę na suplementy, które nie powstały z ryb tylko z alg; algi nie kumulują metali ciężkich,

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Gosiu za informację . będę jutro kombinowala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 21:11

Gosiak lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
‹‹ 3343 3344 3345 3346 3347 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ