X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia dzieki za kciuki oj przydadza sie bo teraz mielismy juz mega starania wiec fajnie gdyby teraz poszlo szybciej i latwiej bez stresiora ;)
    Dziewczyny a co to za smoczek do kaszki? Uzywa ktoras i sie sprawdza?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wczoraj zjadla 100 kaszki i 170 mleka a dzis juz na kaszke byl placz ;(

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marissith nie czuje tego zapachu, bo jak tam wpadam to nie wiem co brać pierwsze nim Córka nie uruchomi syreny :D ciuchy tanie, a niektóre dobre gatunkowo więc warto brać, bo cena zachęca a to i tak na chwilkę. Ewentualnie polecam F&F Online, ciuchy nie do zdarcia :).

Bella ja mam taki smoczek do kaszki od Tomme Tippee. Jedynie czym się rózni od innych to, to, że nie ma np trzecy dziurek, a jedną dziurę w kształcie Y do gęstych pokarmów. Ady nie zachwyca, pije i ze smoczka nr 3 i z tego Y.

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• monika_ Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu udało mi się wrzucic jakieś zdjęcia na forum! W ogóle chciałabym się odnosić chociaz do większości postów ale brak czasu. Dobrej nocy:)

ex2bhdge3vq8w74m.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Czy mi sie wydaje czy moje dziecko jest jakims wyjatkiem?? :/
    Wczesniej spac - nie spal..
    Cycek byl ciagle- teraz co 1,5 h , czase co 2

Nocy nie przespal nigdy- budzi sie kilka razy.
    Jest rannym ptaszkiem.
    Jesc nie chce

Tylko cyc i mama..

No i w dzien lulac musimy i do wozeczka..

I tak to ..

Nie, u nas podobnie :)

Poranku czytalam o tej metodzie, jest w "jezyku niemowlat". Nie przemawia to do mnie, jest to dla mnie takie kontrolowane "dac się wyplakac" ktorego jestem przeciwniczka, bo dla mnie to brak reakcji na wolanie dziecka. Zgadzam się z Gosiak, lady DI i Dorocia. Ale oczywiscie kazdy niech robi po swojemu :)

monika_, dorocia2324 lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adulcova kurcze trzymam kciuki zeby jakos udalo się upolowac Wam mieszkanko w okazyjnej cenie! Mimo tej sytuacji

Bella Gosiak kciuki! Ja tez Powoli niesmialo mysle o drugim, wpadka ulatwilaby decyzje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 23:25

Gosiak lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna a ty znow masz pediatre ktora niepotrzebnie Cie stresuje ;p
    Niech sama sobie te 150ml kaszy dziennie je ;)

Laurka, słoneczna 85, Lara 82 lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 wrote:

Poranku czytalam o tej metodzie, jest w "jezyku niemowlat". Nie przemawia to do mnie, jest to dla mnie takie kontrolowane "dac się wyplakac" ktorego jestem przeciwniczka, bo dla mnie to brak reakcji na wolanie dziecka. Zgadzam się z Gosiak, lady DI i Dorocia. Ale oczywiscie kazdy niech robi po swojemu :)
    Chciałabym już zakończyć ten temat bo ja nikomu nie narzucam tej metody. ale nie wytrzymam jak nie zadam ostatniego pytania tym osobom które właśnie piszą o wyplakaniu o ignorowaniu uczuć dziecka itp. skoro nie uznajecie tej metody i uważacie ja za niehumanitarna itd co pisalyscie to czy wy macie zamiar w przyszłości na wszystko dziecku pozwalać bo jak zabronicie to będzie płakać i krzyczeć ? Czy wy dziecku wszystko kupicie żeby nie płakało w sklepie? Czy wy nie wrócicie do pracy i życia poza domem bo dziecko będzie płakać i krzyczeć jak je zostawicie? Mogłabym mnożyć i mnożyć pytania. A prawda jest taka że same tłumaczenie dziecku przechodzącemu pewne etapy rozwoju nie wystarczy i jeszcze dużo razy na pewno będzie płacz i krzyk a my według mnie jesteśmy nie po to żeby dziecko trzymać w kokonie i wszystko robić co chce bo jak nie to będzie płakał a my chcemy tego uniknąćtylko pokazać, nauczyć i przygotować do życia. To że zmieniam 6 miesięczny dziecku metodę zasypiania wcale nie oznacza że go nie kocham albo że już ignoruje jego uczucia bo mam jeszcze przed sobą wiele lat gdzie dam dziecku tyle miłości i jeszcze tyle razy mu pokaże że zawsze może na mnie liczyć i że nie jest samotne a także że nie jest gorsze że go nie ignoruje i tego jednego dłuższego płaczu gdzie ja do niego przechodziłam co kilka minut nie będzie kompletnie pamiętał.

Laurka lubi tę wiadomość

• poranek Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę swojego syna po tym jak uczę go zasypiać we własnym łóżku i widziałam przed-jego zachowanie, reakcję itd. Nie zauważyłam żeby inaczej w sensie na gorsze zmieniło się jego zachowanie czy reagowanie na mnie i na innych. Widzę same plusy. Odkladam i za chwile śpi sobie smacznie. Uśmiecha i szaleje tak samo jak wcześniej . Tuli się jak wcześniej. Kocham go tak samo jak wcześniej a nawet bardziej niż wcześniej ;-) i to by było tyle w temacie :-)

• poranek Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo jeszcze jedno pytanie :-) czy któraś z was pamięta jak miała 6 miesięcy ile razy albo jak długo płakała :-) albo czy ten płacz jak byłyście niemowlętami wypłynął na waszą psychikę? Podejrzewam że odp będzie nie pamiętamy i bardziej na psychikę wpłynęło wchodzenie w życie dorosłe i pokonywanie trudności z tym związanymi

• Laurka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkurzylam dywany, dalam dziecku zielona fasolke (tym razem ze sloiczka - 120 g zjadla w mgnieniu oka!), przejechalam podlogi mopem, a Luna dalej w bujaczku "molestuje" slimaka i biedronke ;-] Rewelacyjny dzien!

Poranek ja mysle, ze my wszystkie robimy co w naszej mocy i co uwazamy jest z korzyscia dla naszych dzieci i dla nas. I bardzo czesto jest tez tak, ze zycie weryfikuje nasze wyobrazenia i w praktyce wychodzi cos zupelnie innego niz w teorii. Ja mimo ze cale zycie duzo czytalam i jestem molem ksiazkowym, to podrecznikow na temat wychowywania dzieci nie tknelam palcem. Zawsze uwzalam, ze sa pretensjonalne. Wszystkie. Bo czy ktorys z autorow moze z czystym sumieniem powieziec, ze wszystko robil(a) dokladnie tak jak opisuje w swoich madrych metodach wychowawczych? Nie bylabym tego taka pewna. Ja wole sama patrzec i obserwowac moje dziecko i wypracowywac wspolnie z mezem metody wychowawcze. Wole zapytac mamy, kolezanek jak to bylo u nich. Takze tej metody opisanej na 88 str PDF tez nie tkne, ale na pewno Ciebie nie skrytykuje. Niestety macierzynstwo to nie samo guganie i kolysanki, to tez trudne wybory. O!

poranek lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na rozluźnienie powiem Wam jeszcze że mój syn dzisiaj dorwał się do pustej dużej butelki plastikowej, uderzał nią o co się dało a ona wydawała dźwięk i miał taka radochę i zabawę i się chichral że hej. A potem zobaczyłam fajną stronę i propozycje zabaw które na pewno wykorzystam.najbardziej oczywiście podobają mi się te zabawy które samemu trzeba zrobić na końcu strony aniżeli te kupione gotowe. także polecam tą stronkę http://mojedziecikreatywnie.pl/2014/10/zabawy-dla-dzieci-6-24/

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poranek, zupełnie czym innym jest płacz kilkumiesięcznego dziecka z powodu braku bliskości (które jeszcze przechodzi okres lęku separacyjnego) a czym innym płacz sfrustrowanego kilkulatka z powodu niekupienia zabawki. Uważam, że porównanie nie trafione.

Poza tym wychowanie w zgodzie z zasadami Rodzicielstwa Bliskości to na pewno nie Wychowanie Bezstresowe co ludzie często niestety mylą.

A pierwszy rok-dwa w życiu dziecka jest najważniejszy i ile poczucia bezpieczeństwa otrzyma, tym później będzie z nim szło przez całe życie.

Bietka, przedszkolanka:), LadyDi, Lara 82, dorocia2324 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem. Wczoraj nie moglam sie zalogowac!

Odp na pytania;

150 mial niby zjesc bo jest spory i moze miec anemie jesli bedzie tylko na mleku.

Pediatra byla inna- chyba w zastepstwie

Dziewczyny, czy sa takie co pneumokoki beda szczepic dopiero po 7 mies ? Pyt do tych co szczepia

atdcqtkf2affvuei.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poranek ja myślę, że niekoniecznie trzeba coś pamiętać z dzieciństwa, by rzutowało ono na nasze późniejsze życie. To raczej w podświadomości siedzi. Ja widzę pio sobie jak wpłynęły na mnie pewne zachowania rodziców. To się ujawnia dopiero jak jesteśmy bardziej świadomi. Takie jest moje zdanie.Dlatego swoje dziecko chce wychować tak by tych braków nie miało :-)

To, że teraz nie daję dziecku płakać, bo mnie potrzebuje, nie znaczy, że nigdy mu na to nie pozwolę. Mylisz moim zdaniem dwa różne typy wychowania(zresztą bardzo dużo ludzi to robi): rodzicielstwo bliskości i bezstresowe wychowanie. To są całkiem dwa odmienne style. W Rb ważne jest by dać dziecku do zrozumienia, że akceptujemy jego wszystkie potrzeby i na nie odpowiadamy, bo jest to człowiek jak my. a w drugim chodzi o to by po prostu dziecko miało wszystko co chce, nie ważne czy tego potrzebuje czy nie, bo to jest wygodne.
    Ten post nie jest po to by krytykować Twoje podejście, tylko po to by wyjaśnić nieścisłości.

Miłego dnia życzę :-)

Gosiak, LadyDi, Lara 82, dorocia2324 lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z Gosiakiem i Bietka, i tez jestem za wychowaniem RB, ale tak jak podkreslilam niech kazdy robi co uwaza za sluszne :) Moj syn bedzie mial tyle bliskosci ile potrzebuje i wierze ze to zaprocentuje w przyszlosci.
    Dla mnie z Jezyka Niemowlat pomogly wskazowki co do ustalenia regularnosci i planu dnia, reszta ksiazki nie jest dla mnie :)

Gosiak, LadyDi lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 wrote:

w języku niemowląt jest trochę inaczej. No ale najpierw trzeba przeczytac. Nie ma co wzbudzac dyskusji bez czytania. Zresztą bez sensu ciągnąć ten temat. Złotego środka nie ma. Każde dziecko ma inny charakter. Nasze mamy w większości nie miały rocznego macierzyńskiego tylko trzymiesięczny chyba i nie mogły nas tulić całymi dniami przez rok i problemów z psychiką starsznych raczej nie mamy. Tulenie jest cudowne i potrzebne - nie ulega wątpliwości. Ale żeby brak wzięcia na ręce przez 2 minuty raz czy dwa miało wpływ na psychike na całe życie to bym nie przesadzała. Każda matka musi słuchać potrzeb wlanego dziecka a nie każde dziecko jest takie samo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 09:23

Atakasobiejedna lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Odp na pytania;

150 mial niby zjesc bo jest spory i moze miec anemie jesli bedzie tylko na mleku.

Dziewczyny, czy sa takie co pneumokoki beda szczepic dopiero po 7 mies ? Pyt do tych co szczepia
    ja dałam pierwszą dawkę po 6 mies.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Odp na pytania;

Tak ja planuje szczepić na pneumokoki dopiero teraz ale jeszcze się zastanawiam bo gdzieś przeczytałam takie argumenty które dały mi do myślenia i zastanawiam się czy to ma sens czy te pneumokoki to nie jest tylko świetna reklama producentów która każe nam myśleć że powinniśmy zaszczepić.jak znajdę jeszcze raz ten artykuł to tu go wstawię
    http://dziecisawazne.pl/pneumokoki-szczepic-czy-nie/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2015, 09:34

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja powtórzę coś co padło już tu kilkadziesiąt razy- skoro dziecko potrzebuje mojej bliskości(co widzę jak np.siedzi i obraca się po buziaka czy tulaska) to dlaczego mam jej nie dać? Później nie będzie chciała cyca czy spania ze mną. Teraz cyc jest główną potrzebą nie tylko do jedzenia ale dla bliskości i bezpieczeństwa i jeżeli moja obecność jest dla niej czymś przy czym jest spokojniejsza i ma zaspokojone potrzeby niemowlaka to dlaczego mam jej to zabierać? Co innego uczyć dziecka od początku samodzielnego spania a co innego nagle po pół roku zmieniać wszystko i nagle wyrzucić dziecko i zostawić samo sobie-bo dla dziecka to właśnie oznacza,że mama spała ze mną a nagle mnie dała do zimnego pustego łóżeczka bez mamy(która do tej pory stanowiła czynnik bezpieczeństwa).. takie moje zdanie na ten temat,próbowałam tego sposobu raz w 2/3 miesiącu i dziękuję.
    Miałam okres że chciałam na siłę by sama spała ,ale tak sobie myślę"po co to parcie?" Czy mi przeszkadza? Nie. Czy ktoś na tym cierpi? Nie. Więc ja jak większość lutówek nie bardzo popieram tą metodę :)
    A co do wychowania bezstresowego to ostatnio widziałam akcje jak 2-3 latek zrobił cyrk bo loda chciał,rodzice nie reagowali i co? Przeszli,dziecko się uspokoiło i po sprawie a w bezstresowym dziecko by dostało loda,uspokoiło się no i postawiło na swoim :)

Poranek i uwierz mi że jeżeli dziecku tłumaczy się od początku,dużo rozmawia z dzieckiem to bardzo uczy dziecka właściwych zachowań ;) pracowałam z ogromną ilością dzieci,widziałam różnych rodziców i dzieciaki :)

Gosiak, Bietka, LadyDi, asia888, Lara 82, dorocia2324 lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 3370 3371 3372 3373 3374 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ