X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna daj dziecku czas. Ma jeszcze czas, zeby zaczac jesc stale pokarmy. Kazde dziecko ma inne potrzeby i idzie swoim rytmem. Ja nie wiem czy w ogole jest sens patrzec na tabele zywieniowe. Dlaczego? Mam jagody (tudziez borowki amerykanskie) i zaczelam szukac info czy mozna je dac 6-miesiecznemu dziecku. Na polskich stronach wyczytalam:jagody od 6. miesiaca, borowki od 9. Na amerykanskich "blueberries 4-6 months". No i skad taka rozbieznosc? Zyjemy w tym samym klimacie na tej samej szerokosci geograficznej, wiec o co chodzi?

Zmiksowalam i dalam. Luna sie zajadala! I wlasnie przewinelam czarna jagodowa pieluche.

Gosiak, dorocia2324, monika_, monika_, asia888 lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A marchewka i brokul zmiksowane z kaszka, ktore podalam w srode wieczorem przyprawily dziecko o zatwardzenie. Takze niepredko jej cos takiego znowu podam.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna od pobudki do 13 ani jednej drzemki. Byla spiaca, tarla oczka, ale sen zwalczyla. Caly ten czas prawie nic nie zjadla, possala chwile i sie odrywala zadowolona. I tak trzy lub cztery razy. Zachowuje sie jakby glodna nie byla. W koncu o 13 pojadla i zasnela mi w ramionach. Nagle telefon, tesciowa dzwoni i po drzemce. Mala znowu swiruje ;) A no i w domu dzisiaj jestem ;]

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka podobno marchewka działa "zatwardzająco". Kiedyś jak dzieci miały biegunkę to gotowało się marchwiankę.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamuśki :)
    Takie pytanie mam do was o kombinezony, jakie kupiłyście dla waszych lutowych dzieci i jaki rozmiar? Co polecacie lutówce 2016?

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Takie pytanie mam do was o kombinezony, jakie kupiłyście dla waszych lutowych dzieci i jaki rozmiar? Co polecacie lutówce 2016?
    Oj, zaraz sprawdzę, bo nie pamiętam już...
    Edit: Ja mam na metce 0-3 mies.
    Kombinezon z NEXTa - Miś - "przechodziłyśmy" w nim całą zimę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 20:50

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest zycie! Dospalam, na wszystko mam czas: prania porobione i poskladane, kuchnia umyta, lazienki umyte, caly ogrod podlany i dziecko w koncu 6 godzin od pobudki spi na swiezym powietrzu - bajka! Nie narzekalabym, gdybym codziennie miala caly dzien a nie tylko 5 godzin wieczorem.
    Pozniej tylko podlogi ogarne i bedzie cacy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2015, 21:43

dorocia2324 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    Laurka podobno marchewka działa "zatwardzająco". Kiedyś jak dzieci miały biegunkę to gotowało się marchwiankę.

Tylko, ze jak sama ugotowana i rozciapciana widelcem marchewke dawalam wczesniej, to wszystko bylo normalnie. Brokul z ziemniakiem, mimo ze gestsza papka to tez okej. Tylko marchewka+ brokul z kaszka zakleily jej tylek ;]

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Poranku a jak sie nazywa Twoj synek? Jak sie chowa? Skad jestescie??
    Kurcze wszystko ładnie Ci napisałam i chciałam wysłać i się skasowało.masakra z tym telefonem. Dobra w skrócie jeszcze raz. Jesteśmy z gdańska, nazywa się Kuba, chowa się fajnie. Karmię piersią i jestem na etapie rozszerzania diety. Na początku nie za bardzo chciał i nie umiał jeść ale teraz już ładnie buziaka otwiera.a jak nie chce już jeść to zaciska usta i odwraca głowę ;-) jestem też w trakcie zmiany mu przyzwyczajeń zasypiania z kołysania lub cyca na zasypianie w łóżeczku. Dziś jest drugi dzień i jestem w szoku jak to szybko poszło. Teraz już jak jest nakarmiony w nocy a w dzień jak widzę ze śpiący kładę do łóżeczka i po 1- 3 minutach delikatnego płaczu zasypia sam a wcześniej miałam troszkę z nim wędrówki zawsze bo marudził i płakał a ja spacer z nim po mieszkaniu albo na świeżym powietrzu co najmniej pół godziny i to nie zawsze starczało żeby zasnął i była pobudka ostatnimi czasy co 2 godziny w nocy po to żeby podtrzymał cyca w buzi. Wczoraj już przespał całą noc bo od 20 do prawie 5 rano. No i oczywiście staram się żeby codziennie miał regularność. Zębów jeszcze nie ma ale za to siedzi sam już dłużej i czołga się jak żołnierz jak coś chce sięgnąć- że pupę i wyprostowane nogi ciągnie rękoma. Przekomicznie to wygląda. A dzisiaj ze trzy razy podczas zabawy udało mu się przybrać pozycję do pełzania bo był na kolanach i podniósł się na rękach ale oczywiście po chwili opadł. Kuba ma już prawie 6 mcy a ja nadal nie mogę wyjść z podziwu jak takie małe dzieci szybko wszystko łapią i co i raz jakieś małe wielkie osiągnięcie mają. Ach można by było pisać i pisać ;-)

• poranek Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Ja też miałam next 0-3 miesiące i też przechodziliśmy całą zimę

• adulcova Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wpadki - tylko nie daj Boże swoją :P.

Muszę się Wam pożalić.
    Dejw w grudniu lub styczniu jedzie do Izraela (powtarzam się). No i kasy z tego trochę będzie. Chciałam pod jego nieobecność kupić mieszkanie (oczywiście z tej kasy, bo mówił, że były nieźle zdziwiony jakbym tak zrobiła). Polowałam na +/- takie:
    -45/50m2
    -2 pokoje z widną dużą kuchnią (ja bym przerobiła na salon z aneksem + 2 pokoje czyli w sumie 3 pokoje).
    -po remoncie - nowe instalacje (elektryczne, hydraulika), LEDy, podwieszany sufit, karton-gipsy, drzwi antywłamaniowe, na podłodze te jebitne kafle na połysk, w pokojach panele, tapety dodające przytulności - ogólnie full wypas.
    Cena takiego mieszkania do lipca wynosiła ok 135-145tys, a teraz? 185!!! CZEMU?
    Następuje rozbudowa elektrowni, Tauron zapodał jebitną inwestycję i przez to wiele ludzi sprowadza się do Jaworzna, bo to projekt na wiele, wiele lat - na jednym kotle się nie skończy. :( Podcięło mi to skrzydła, bo jakbym miała wziąć kredyt to będzie on NIEMAŁY! Te 40-50tys róznicy to ogromna kwota - miałabym za to wypasione RTV, AGD, wyposażenie całego domu, jeszcze by mi na jakieś super wakacje zostało!!! No cóż.. dalej będziemy kwitnąć u moich rodziców, brr!!!

Sloneczna A od kiedy Maciek tak reaguje na jedzenie itp? U nas lekarka mówiła, że dzieci miewają takie wahania i potrafią kilka dni mieć wylane na wszystko.

Laurka kaszki zaklejają tyłki, trzeba uważać ;)

Marissith Hej, my mięliśmy wiadomo, że kombinezon jednoczęściowy na rączki i nóżki (są też te ala "śpiworek" z otworkiem na pas). JEDNAK - Dziewczyny ze względu na bezpieczeństwo w samochodzie polecały śpiworki. Moja sugestia - Luty = zima, chyba nie często podrózuje się z takim Bąbelkiem samochodem, raczej królują spacerki. My mięliśmy rozmiar 62 i obskoczyła całą swoją PIERWSZĄ zimę :). Życzę lekkiego porodu :)

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• poranek Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marissith wrote:
    Ja polecam kombinezon z dwoma zamkami gdzie jak je rozepniesz to cała przednia klapa idzie w dół i żeby miały niedrapki na rękach to już o rękawice nie trzeba się martwić.a drugi to oczywiście taki śpiwór z dziurką na pas.genialne i bardzo wygodne

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi kiedy zaczelyscie dawac kaszki, tzn zeby ten gluten wprowadzac?
    Ja jutro mlodemu ugotuje ziemniaczka a pojutrze ziemniak+marchew. To do tego dorzucic czy najpierw wszystkie warzywa i owoce pojedynczo i dopiero? Ale to za dlugo by trwalo...

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adulcova nie smutaj się.nadejdzie pora i na Was i kupicie sobie mIeszkanie a wiesz o tym ze mimo że ceny poszły w górę to zawsze masz możliwość negocjacji ceny. Ja u dewelopera utargowalam 10 tys. :-) a może to jest przejściowe i za kilka miesięcy ceny opadną bo nie będzie aż tylu chętnych na kupno

• poranek Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Powiedzcie mi kiedy zaczelyscie dawac kaszki, tzn zeby ten gluten wprowadzac?
    Ja jutro mlodemu ugotuje ziemniaczka a pojutrze ziemniak+marchew. To do tego dorzucic czy najpierw wszystkie warzywa i owoce pojedynczo i dopiero? Ale to za dlugo by trwalo...
    Ja gluten już w piątym miesiącu zaczęłam po troszku na początku do warzyw a teraz od kilku dni kaszkę na noc mu daje na spróbowanie ale troszeczkę tylko ciumknie i wracamy do cyca bo jakiś mu to nie podchodzi

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, śpiworek mam już upatrzony, rozmiar 68 co prawda ale zapowiada się duże dziecko ;)
    To szukam jeszcze rozpinanego kombinezonu, myślicie, że wystarczy ocieplany miś? Czy lepiej typowo zimowy? Mam na myśli coś takiego http://pl.coccodrillo.eu/p/przejsciowy,kombinezon,p-77672,v-138145

• adulcova Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marissith wystarczy, bo do tego dojdzie kocyk + okrycie gondoli. Defacto u mnie nawet nie przydała się gruba zimowa czapka, bo w wózku Ada była ta zabunkrowana, że gruba bawełna + kapturek załatwiały sprawę. Jednak ten, który pokazałaś... cena szokuje :)

Gosiak lubi tę wiadomość

relgdf9hqgugqitx.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adulcova wrote:
    Marissith wystarczy, bo do tego dojdzie kocyk + okrycie gondoli. Defacto u mnie nawet nie przydała się gruba zimowa czapka, bo w wózku Ada była ta zabunkrowana, że gruba bawełna + kapturek załatwiały sprawę. Jednak ten, który pokazałaś... cena szokuje :)
    wiem, też jestem w szoku, na szczęście można kupić używane za ułamek ceny! :) też tak myślę, że gondola + kocyk też zrobią swoje, ale wolałam zapytać zaprawione w boju mamuśki

• adulcova Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marissith dzisiaj widziałam w Pepco takie przejściówki, cena pewnie nie była wygórowana. Maluch szybko rośnie i pieniądze przydadzą się na co innego - chociażby głupią karuzelkę, czy zabawkę. Wbrew pozorom w Pepco nie wszystkie ubrania są takie złe - jedyne na czym się zawiodłam to pół śpiochy i pajace z motywem krówki, bo się sprał kolor. Niemniej jednak polecam wziąć rozmiar większy, bo rozmiarówka jest zaniżona o 1 rozmiar czyli... 62 to tak naprawdę u nich 56. itp

relgdf9hqgugqitx.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adulcova dzięki za info, będę zaglądać w takim razie do pepco, wcześniej tam nie chodziłam, bo hmmm czuć tam plastikiem, taki nieprzyjemny zapach :(

‹‹ 3369 3370 3371 3372 3373 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ