X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri97 wrote:
    A jak to jest u was z drzemkami w ciagi dnia?moja zasypia po mleku po 11 i budzi sie na obiadek tak kolo 13:30 do 14 najdluzej. I to jest jej najdluzsza drzemka w dzien. Potem zasypia kolo 15 na godzine i to tyle. O 19 sie kapiemy i po kolacji kolo 20juz spi
    ładne drzemki, u nas w ciagu dnia łacznie jest ok 2godz, jedna dluza drzemka 30-60min i jedna lub dwie krotsze po ok15-30 ale pory snu to tak roznie ok9-10, 13-15, 17 na noc zawsze usypiamy o 19.30

my slodyczy tez wolelibysmy unikac jak najdluzej, ale kiedys napewno jak nie my to ktos jej da, byle z umiarem, moze slodycz raz w tyg ale to jak skonczy te 2-3latka, flipsow czy biszkoptow tez wole nie dawac, lepsze suszone owoce albo faktycznie kawalek buleczki zwyklej

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tych chrupkach wspomnialam, bo ich osobiscie nie lubie, nigdy nie lubilam, nie przechodza mi przez gardlo, a w Polsce zdaja sie nieodlocznym elementem przy malym dziecku. Na pewno Flipsy lepsze niz solone chipsy ziemniaczane ;-)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, hmm po co od razu ten kpiacy ton? Oczywiście że każda z nas ma jakieś założenia i plany, a życie je zweryfikuje, bo nie damy rady trzymać dziecka w złotej klatce i mieć wpływ na wszystko. Zawsze lubiłam dyskusje na forum, można się było czegoś dowiedzieć i wymienić poglądami bez obrażania i wysmiewania, ale ostatnio jakoś atmosfera siadła. Następnym razem chyba się powstrzymam przed zabraniem głosu w dyskusji i po pustce na wątku widzę że nie będę jedyna.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna bardzo by mi bylo szkoda, gdybys sobie poszla. Czesto nudzi mi sie w pracy. Jak watek kipnie na amen, to nie wiem, gdzie bede zagladac i co czytac.

Chyba sie poplacze. Maz mi napisal, ze Luna raczkuje!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka to gratulacje !! i nie smutaś garstka jeszcze została, która tu zagląda ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz dzień jest już w miarę ustabilizowany. Staś wstaje 6-6:30, ogarniemy się, ok 8:30 śniadanie, 9-10 sen, ok 11 spacer, 12:30 obiad, 13-15 sen, 16-17 spacer, kąpiel ok 19 i ok 20 Staś śpi :-)
    Oczywiście to są ogólne ramy i czasami się coś przesunie :-)

Ja nie planuję dawać Słodyczy młodemu, tzn będę starać się robić Ich zdrowsze zamienniki. Wiem, że nie uchronię go całkowicie przed nimi, ale mogę je Ograniczyć do minimum. Wiem, że w żłobku czy Przedszkolu będą Słodycze Czasami, ale to Nie Znaczy, że ja mam go do nich Przyzwyczajać.
    Mam świadomość, że jak wrócę do pracy będę miała mniej czasu na szaleństwa w kuchni, ale liczę, ze powróci moja pełna produktywność, bo im więcej mam na głowie tym jestem bardziej zorganizowana :-)

Jeszcze jedno. Założenie, że życie zweryfikuje nasze plany wg mnie ma oddźwięk negatywny. Ja wierzę w siebie i swoje możliwości organizacyjne, wiec zakładam, ze mi się uda wypełnić mój plan. :-D Może nie w pełni, ale w większym stopniu ;-) a jak nie to wtedy pewnie przyznam, że byłam zbyt ambitna :-P

Suri97, Gosiak, AsiaSzw, Sue lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Nie tylko w krajach skandynawskich u nas rowniez sie stosuje jeden dziennze slodyczami. To juz bardzo powszechna metoda)

kurczę pierwsze słysze ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka zgadzam sie z toba 100%

A jeden dzien w tyg tez wydaje sie byc ok. Np upiec wtedy z dzieckiem jakies domowe ciasteczka, czy ciasto raz w tygodniu wydaje sie na pewno lepsza opcja niz wszelkie sklepowe produkty

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja tez na forum zostane :) Ale fakt faktem ze nie ma juz tego co bylo tutaj w lutym

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka a wlasnie jak u ciebie w pracy? Jak pracujesz to maz jest z Luna czy jak rozwiazaliscie ta sytuacje?

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie widze nic zlego w tym co napisala bietka. Ja tez wcale nie chcialam dawac slodyczy Kubie ale zycie szybko zweryfikowalo moje plany. Niestety kupuje sklepowe slodycze. Nie jestem w stanie wszystkiego zrobic sama a takze nie posiadam takich umiejetnosci. Super bylo by piec swoj chleb, kupowac wedliny i mieso z dobrego zrodla lub robic samemu, eko warzywa, owoce, ciasta, ciastka swoje, syropy owocowe swoje ale nie przesadzajmy. Nie oszukujmy sie ale raz ze to kosztuje a np moj P potrafi zjesc to ile czasu zajmuje i trzeba umiec. Oczywiscie staram sie robic jak najwiecej sama i z jak najlepszych produktow ale w granicach swojego budzetu i z roku na rok coraz wiecej umiem.

Gratulacje dla Lunki!!!

Ja tez nigdzie sie nie wybieram.

Suri97, Lara 82 lubią tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Lunka

U nas dzieci jedzą słodycze tylko w sob, tak jest na wyspie. Do szkoły mają zakaz noszenia chleba jasnego oraz chleba z dżemem oraz nutella.

Od czasu do czasu zabiorę dzieci do Maca, jeszcze od jednego happy meal'a nikt nie umarł

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:

U nas dzieci jedzą słodycze tylko w sob, tak jest na wyspie.

Nie tylko na wyspie, u nas w mieście też w sobotę jedzą ;)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia dokladnie sie z toba zgadzam :-) fajnie napisalas :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Lara :)

Moj dzis pieknie zjadl obiadek i brzoskwinke. Jutro ziemniaczek z dynia tylko nie wiem jaki owoc. Moze jagoda?

Ktos podaje kaszke bezglutenowa (chyba Marcela) jaka macie? Bo chcialabym kupic i robic malemu.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podaje ta sama co Marcela. Baby Sun kaszka z prosa ( czyli jaglana) czysta bez dodatkow robie ja na wodzie i dodaje do niej zawsze jakis owoc. Maam tez Baby Sun owsiana i w ramach wprowadzania glutenu dodaje czasem troszke owsianej.
    Dosc drogie te kaszki, ale przy tym ile moj narazie je,nie wiem czy wykorzystam jedno opakowanie przed uplywem terminu waznosci od otwarcia. Czyli orzez miesiac :-)

Daje tez mlodemu czasem kleik kukurydziany. Ale go zakleja wiec zawsze wtedy jabuszko. Jagodki tez powoduja twardzsza kupke wiec tez zazwyczaj ida w towarzystwie jabluszka.

Moj ma skaze bialkowa na pewno wiec u mnie co mleczne odpada. Musze kubic jeszcze zwykla kaszke ryzowa o jakims smaku z bobovity moze mu podejdzie, to bede miala wiecej wariantow :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha kaszki kupilam w Auchan

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak robicie owsiankę. Taka zwykłą ekspresowa i potem blendujecie czy jak?
    U mnie zupki niewypał - pluje dalej niz widzi. Nie wiem o co chodzi bowydaje mi się , że są pysznę. Jedno szczęście że toleruje kaszki

Ja podaje chrupki kukurydziane - jako przekąska lub zamiast smoczka

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Dzieki Lara :)

Moj dzis pieknie zjadl obiadek i brzoskwinke. Jutro ziemniaczek z dynia tylko nie wiem jaki owoc. Moze jagoda?

Ktos podaje kaszke bezglutenowa (chyba Marcela) jaka macie? Bo chcialabym kupic i robic malemu.
    tak ja podaje baby sun jaglana, mam jeszcze ryzowa tez bez glutenu, osobno gotuje lyzeczke mannej i dodaje do tej bezglutenowej w ramach ekspozycji, czasem jakis owoc do tego, kaszki mam z niemieckiego kauflandu 1,5 euro za jedna:)

u nas slodyczy sklepowych w domu niewiele, M lubi i umie piec ciasta, a ja opanowalam ekspresowe mufinki co do fast fodow w mc jadam czasem lody i pije kawe i jakos mnie skreca jak widze tam 2-3latka na niedzielnym obiedzie z rodzicami:-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 22:29

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Arka Koleżanka

Wysłany: 17 września 2015, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara w Auchan na dziale dla dzieci są te kaszki? Czy na zdrowej żywności?

Sylwia ja owsianki nie blenderuje, jak się dłużej podgotuje to jest mięciutka.

‹‹ 3404 3405 3406 3407 3408 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ