Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzielne dzieciaki! Pozdro dla Luny i kciuki za Grzesia! Czy Grześ jest pierwszym dzieckiem na forum, który poszedł do żłobka? Przeciera szlaki innym
Maks ma fazę na "ma-ma". Bawi się, przemieszcza i wszystko z "mama" na ustach. Śmieszny jest
mala_mi1982 lubi tę wiadomość
-
Gratulacje dla Grzesia, dzielny jest. Ja sie boje ze mała nie zaśnie w zlobku bez mojego cycka:-/ no i z jedzeniem armagedon- choc pierwszy mc bedzie tez 3godz takze bez obiadu, a ile dzieci jest u Was w grupie?
Sylwia to juz wracasz do pracy?
a dzis moje dziecko lezalo na brzuszku, ja obok na plecach i rzucila sie z zebami na mojego cycka dobrze ze przez koszulke bo zacisneka zeby i jak jej mowilam ze nie wolno i ma puscic to ta w smiech i dalej trzyma, dopiero jak M ja "okrzyczal" to puscila
Bella czesto tak jest ze jak rodzic cwiczy to dziecko nie placze, a jak obce rece to gorzej, takze mysle ze dobrze cwiczysz;)"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Jej Sylwia gratuluje Ci dzielnego synka
Przykro mi z powodu straty pracy przez Twojego meza. Mam nadzieje ze szybkoncos sensownego znajdzie.
Powiedz mi jak to jest w takim żlobku skoro Grzes jeszcze nie chodzi?
Gdzie on lezy, ile jest dzieci i czy wiekowo podobne? Ile jest pan?
Kurcze tak sie zastanawiam czy moj by nie plakal w domu jak zostawie placze?
Poza tym jak wygladaja sale. Moj caly czasnraczkuje do mebli i sie podnosi i chodzinpo lini prostej wzdlus sciany, mebli, grzejnika ale musze byc obok bonwiadomo traci rownowage, i najczesciej chyc na pupe czasem chyc domprzodu ale czasem to konkretnie leci do tylu i gdyby nie ja uderzyl by sie w glowe nie raz. To jak to jest w takim zlobku? Kto pilnuje dzieci zeby nie upadly jak malo pan a dzieci duzo?
Ciekawa jestem?
Aha nomi mleczka juz nie jadl jak byl w zlobku? -
Mam od wczoraj wieczorem dola odkad przeczytalam o adaptacji Grzesia w zlobku. Moja przyjaciolka relacjuje na blogu adaptacje jej prawie poltorarocznego synka w zlobku, lzy i histerie, bo mama zniknela z oczu. A u nas tego nie ma. Boje sie, ze moje dziecko nie przywiazalo sie do mnie wystarczajaco i nie kocha mnie wystarczajaco mocno Lunie jest wszystko jedno kto sie nia zajmuje: szaleje za tatusiem, uwielbia dziadka. Babci i jej meza tez sie nie boi. Do obcych ludzi sie wszedzie usmiecha i nikogo sie nie boi. Mnie nie ma caly dzien i ona nie przejawia oznak tesknoty. Nie szuka mnie, nie rozpacza Wy tu piszecie, ze sie boicie jak by Wasze dziecko w zlobku bez piersi sie uspokoilo i zasnelo, a Luna sie juz prawie sama odstawila od piersi i w tym tygodniu zaczela sama chodzic spac - bez piersi i bez butelki!
Wczoraj moj tesc wrocil z wycieczki przez Stany ze swoim najstarszym wnukiem, ktory wyszedl z woja Nie bylo go ok 10 dni i bardzo sie za Luna stesknil i ona za nim tez. Od jakiejs 11 uciela sobie tylko jedna drzemke ok. 16:00, ale jak weszlam do domu to zaraz sie obudzila i nie bylo tez drzemki o 18:30. Dziadek wyszedl po 19:00. Wszystko nam sie troche przesunelo, ale wykapalam przed 20:00 i dostala kolejny zastrzyk energii. Ubralam ja w pizamke i spiworek i szalala sobie w lozeczku bawiac sie i cieszac. Jak minela 20:30 a ona nie przejawiala oznak zmeczenia ani glodu powiedzialam do niej: Widze, ze sie swietnie bawisz, ale pora isc spac. Zgasilam swiatlo, nakrecilam karuzelke i wyszlam do kuchni podgrzac butelke. Kweknela, ze swiatlo zniknelo, ale butelka jeszcze nie bylo gotowa a ona juz spala! Ot tak!08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka moze i czytajac ze niektore dzieci tak placza za rodzicami sobie myslisz ze Twoje dziecko nie jest tak przywiazane...ale z drugiej strony popatrz ze u nas te dzieci jak jestesmy na macierzynskim sa z nami non stop...a Ty pracujesz..i dziecko jest napewno przywiazane do Ciebie jak nikogo innego tyle ze tez jest przyzwyczajone ze mamusi czasem nie ma i ktos inny sie zajmie Luna..to raczej wynika z przyzwyczajen a nie z przywiazania dziecka do matki...u nas lila jest przyzwyczajona ze rano wstaje i jest mama ..caly dzienjest mama ktora sie z nia bawi spaceruje karmi nosi...u Ciebie ten dzien wyglada nieco inaczej wiec dziecko jest pogodzone z faktem ze nie moze mamusi miec ciagle...pomysl tez na to tak...niebawem my bedziemy musialy te nasze dzieciaki oddac do zlobka i wrocic do pracy i wtedy to sie zaczna dramaty bo nagle dziecko przyzwyczajane przez rok do czegos bedzie musialo zmienic przyzwyczajenia...beda lzy i rozdarte serce...a Ty bedziesz miala corcie ktora juz przywykla ze mamusia nie moze byc dla niej 24 h
-
Az napisalam o tym do mojej mamy, a ona na to, ze juz nie mam czego wymyslac! ;P Powiedziala mi, ze po kims ona to musi miec. Ja ponoc bylam taka sama (tylko mniej wesola ), za to moj brat nie dawal sie na krok ruszyc08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
moje dziecko pobilo rekord w jedzeniu- 100ml cukini z ziemniakiem i kurczakiem, i na kolacje 150ml kaszki (ryzowa+manna)ze sliwka- SZOK
Kupilam dzis małej waflew ryzowe z jakbluszkiem z bio hippa po 7mc, dziecko w szoku bylo jak do raczek wziela a potem do buzi, miala zabawe jak skrobala wafelka zabkami bo dosc twarde sa i dopiero slina je rozmiekcza, sklad maja fajny aby ryz i jablko bez glutenu, zawsze to cos o innej konsystencjiLaurka lubi tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Laurka dzieci sa rozne, moze nawet jakbys z nia w domu byla to i tak by byla Luna taka otwarta na innych, trudno gdybac, a mała napewno Cie mocno kocha i wie ze mama to mama;) ja małej nie mam komu zostawiac wiec ciagle ze mna lub M, na rekach u innych nigdy nie plalala ale ostatnio u mnie w pracy jak ja ciotka wziela to byl ryk, a co do zlobka to moze nie tyle boje sie rozstania z mala, co tego jak sie nia zajma, jakbym mogla ja z babcia zostawic to bym byla spokojniejsza a tak to obce miejsce obcy ludzie, strach:(
Laurka lubi tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Marcela tez moze bym dala taki wafel ryzowy, ale nie widzialam do tej pory. Same ciasteczka dla dzieci
No wlasnie strach oddac obcym ludziom i dlatego my sie tak katujemy na zmiane. Zobaczymy ile tak jeszcze damy rade...08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka kazde dziecko jest inne. To dobrze ze Luna jest tak otwarta na ludzi bo nie bedzie problemu ze zlobkiem. Kocha Cie z pewnoscia i to bardzo mocno. Tak jak pisaly dziewczyny my jestesmy z maluchami non stop a Wy sie wymieniacie z mezem. Milego weekendu!
O takich waflach ryzowych musze pomyslec. Dzis nie bardzo zjadl obiadek to wpakowalam w pojemniczek, do lodowki i bedzie mial na jutro. Az mi szkoda to wyrzucac. -
Dziewczyny (szczególnie te karmiące piersią), ile posilkow dziennie jedza wasze dzieci nie licząc mleka? Ja daje rano o 8 jakas kaszke na moim mleku lub na wodzie wtedy z owocem (zjada ok 100-150 ml bardzo gęste kaszki), potem ok. 13 zupkę (jakas przecierowa, czasem z kluseczkami, z mięsem, jajkiem, różnie -ok 100 ml), a potem o 18 jakas kaszka -podobnie jak rano. W miedzy czasie woda, pierś na żądanie. Ale on jest glodny miedzy tymi posilkami! Szczególnie popołudniami. Dajecie więcej? Częściej? Ja chyba musze wprowadzić jakiś dodatkowy posiłek...
-
Mała mi ją daje oj 8 pierś po jakiś dobrych 2,5 godziny owoce przecier, albo z kaszka. Zjada ok 70 ml za Godzine pierś. Przed 2 obiad np. marchew Ziemniak kawałek indyka i o 3 pierś też jakieś 60 ml. Nie chcę więcej i po godzinę pierś. Później ok 17. Czasami po 18 cycka jakiś owoc albo warzywo i 20 pierś. I w czasie dużo wody pije. Często u nas jest pierś po posiłkach bo je mało.
Miłego weekendumala_mi1982 lubi tę wiadomość
-
Mala Mi, u nas idziemy metodą BLW i mała je wtedy kiedy my, czyli śniadanie, obiad i kolację + ew. podwieczorek (owoc)
Na śniadanie owsianka na wodzie z owocami i olejem kokosowym lub jajecznica lub chlebek żytni na zakwasie z awokado, na obiad warzywa na parze krojone w słupki (np. marchewka, ziemniak, dynia), na kolacje jaglanka.
Od niedawna popija wodą posiłki z kubeczka doidy, wcześniej tylko cyckiem. Ale generalnie mam wrażenie, że teraz cycek jest nawet częściej niż jakieś 3 miesiące temu.mala_mi1982 lubi tę wiadomość
-
U nas też 3 posiłki stałe. Z tym, że mój Maks nie jada kaszy. Nie lubi chyba (ma to po tatusiu). Więc jego posiłki stałe to zazwyczaj warzywa, owoce. Mięso raz na jakiś czas.
Edit: Zapomniałam Owoce,warzywa i bio chrupki Taki zestaw dostaje do miseczkiWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 18:05
mala_mi1982 lubi tę wiadomość