X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela Ty mi nie musisz nic mowic, ja tak robie juz od prawie roku.

Angelcia bardzo mi przykro to slyszec. Kiedy bedziesz mogla zobaczyc babcie?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka nie mam bladego pojecia, bo u Nas panuje swinska grypa i nie wpuszczaja :( z reszta nie odwazylabym sie ryzykowac zyciem/zdrowiem Adki..

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie myslalam, ze bralabys dziecko ze soba do szpitala. Male dzieci nie powinny nikogo odwiedzac w szpitalu.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardziej chodziło mi o to, że przywleke to do domu

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

relgdf9hqgugqitx.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A okej ;-) Widzisz ja na codzien jestem w szpitalu i wracam do domu do dziecka, wiec tego nie wzielam pod uwage ;-) Higiena rak to podstawa.

Luna wczoraj tak strasznie sie darla przed drzemka o 13:00 a potem jeszcze gorzej przed pojsciem spac, ze w ogole nie wiedzielismy co robic. Darla sie w niebo glosy przez godzine, nie dala sie polozyc. I nie chodzilo jej wcale o to, zeby ja podniesc i trzymac, bo w moich ramionach nadal krzyczala. Probowalam dac jej sie wyplakac, ale po 5 minutach juz nie moglam. Probowalam siedziec przy niej, spiewac, klasc sie z nia - no nic nie pomagalo. Pieluche sprawdzilam dwa razy i w koncu zmienilam, choc nie bylo specjalnie czego. Zmierzylam temperature i byla w normie. W miedzyczasie nawet panadolu dalam, bo juz nie wiedzialam co mozna robic - nikt sie tak bez powodu nie drze przeciez. Mleka wypila butelke, drugiej nie chciala. W koncu moj maz zaczal sie z nia bawic na podlodze i wtedy placz ustal. Ale byla juz prawie 22:00! Normalnie o tej porze to ona spi od 1,5 godziny.
    Jedynymi rzeczami odbiegajacymi od naszej typowej rutyny byla zmiana mm. Szczepienie (MMR) bylo we wtorek. Moj maz twierdzi, ze to moze byc od tego, ale gdyby miala reakcje, to chyba bylaby goraczka albo wysypka albo cos?
    Zasnela o 22:00 i spala normalnie z jedna pobudka po polnocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 17:11

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zawsze tak jest przy usypianiu, czy to w dzien, czy w nocy za kazdym razem z godzina schodzi, chociaz od jakiegos czasu sie troche poprawilo i udaje sie zasnac bez tego placzu i w jakies 20-30 minut czasem ale od 3 miesiaca tak to wyglada niestety...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 22:10

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada chora - zawalone gardlo, katar jak stad do Chicago... Kaszel x100... Biedna. Mnie tez cos lapie, cholera!

relgdf9hqgugqitx.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowka dla Ady i Ciebie adulcova.

Ja uciekam zaraz do pracy. Wczoraj ladnie mi zlecialo.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wczoraj z kolei od razu zasnela o normalnej porze (20:30) i nie bylo ani jednej pobudki! Co ciekawsze nawet zadnego dzwieku nie wydala cala noc. Ze skrajnosci w skrajnosc. I cisza tez matke niepokoila LOL I tak zle i tak niedobrze ;)

Luna od zeszlego tygodnia mowi w koncu "mama", ale nie jestem wcale pewna czy mnie wola, ha ha ha. Nauczylam tez ja mowic "pic" i w ogole wszystko niezle powtarza.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio juz zaczynalam nabierac watpliwosci czy jestem normalna, ze tak Lunie diete "ograniczam". Bo moje dziecko juz ma skonczony rok, a tylu produktow z polek dla dzieci nidy nie miala w ustach. Ale ten artykul utwierdzil mnie w moich przekonaniach:

http://www.rozamarzy.com/cukier-w-diecie-dziecka-cukier-w-kamuflazu/

Polecam.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniab91 wrote:
    Oj tak, co raz mniej tu piszemy, chyba duzo dziewczyn juz pracuje, z czasem slabo a poza tym juz nie ma tak bardzo o czym, dzieci sie porozwijaly, juz je poznalysmy i nie ma tylu pytan. Ja sie sporo teraz udzielam na sierpniowkach, tam to sie dzieje i az przykro jak pomysle ze tamto forum tez kiedys padnie :-( Tutaj tez zagladam, staram sie odpowiadac ale sama jakos nie bardzo wiem co pisac.

A ja sie nie zgadzam. Uwazam, ze na kazdym etapie sa tematy do rozmow na temat rozwoju i wychowywania naszych dzieci.

Ja np. obecnie stoje przed dylematem co dalej z tym mlekiem? Pediatra juz kazala dawac mleko krowie. Tylko po co ja bym to miala robic? Przeciez to mleko "krowie" z supermarketu malo ma wspolnego z prawidziwym mlekiem. Poki co wprowadzam toddler formula i zobacze co dalej.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Hej wpadam tylko na chwile. Dzis mielismy imprezke roczkowa. Natanus bawil sie swietnie i dopiero po 23 padl. Wszystko wyszlo super i maly wybral lyzke i kieliszek :) :)
    Teraz zostala mi gora sprzatania ale to juz jutro. Ja od pon do pracy wiec pewnie tez czasu wolnego bedzie niewiele a na forum to juz w ogole. Boje sie tego wszystkiego ale coz...

Kurcze Dorocia imprezowicze z Was! Do pozna siedzieliscie! Tej czesc o lyzce i kieliszku zupelnie nie zrozumialam.

My w sobote jedziemy na roczek kuzyna Luny. Juz od wczoraj zachodze w glowe jak ja na te impreze ubrac ;-)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • sebza Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka dla chorych dzieciaczków! No niestety, taka pora chyba płodna w infekcje.
    Współczuję Adulcova. Podła to choroba. Jednak wiele osób wraca do zdrowia, czego i Twojej babci życzę.

Laurka, powiedz, że to nie był ten "nieukojony płacz" bo chyba Maksa w życiu na to mmr nie zaszczepię.. Reakcje na szczepienie nie muszą być od razy niestety...

Póki co przekładamy mmr. Mieliśmy termin na 15 marca, ale Maks wychodzi właśnie z kataru i ząb 8 nam się ostatecznie pojawił, także poczekamy do kwietnia...

Jeśli chodzi o mleko uht. No totalnie do mnie nie przemawia. Maks je wszystko, co mu podam, ale nadal zjada też sporo mleka. Teraz mam pewność,że dostaje wszystko, czego mu potrzeba z tym moim, ale przecież to kartonu to naprawdę ma niewiele w sobie. Także ja jeszcze zostaję przy odciąganiu..

Jeśli chodzi o cukry - w ogóle nie mam żadnych wyrzutów sumienia z powodu tego,że nie podaję Maksowi cukrów w prostej postaci. Wszędzie jest cukier, wiadomo, dlatego nie dokładam mu więcej. Przyjdzie czas, że go od tego nie uchronię, kiedy się upomni o płatki, ciastko, biszkopta, ale teraz nie widzę takiej potrzeby. Na jednej grupie mam na FB próbowano wzbudzić we mnie wyrzuty sumienia z tego powodu, ale jak usłyszałam argument, że moje dziecko nie będzie wiedziało co to dzieciństwo, na pewno nie jest szczęśliwe i skoro coś jest sprzedawane dla dzieci, to na pewno jest zdrowe- to się po prostu uśmiałam i tyle z wyrzutów :D
    Wiem, podła jestem...

atdci09k89ytpjkc.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza no dla mnie byl to nieukojony placz, ale najdziwniejsze koniec koncow bylo to, ze przeszlo jej jak ja polozylismy w salonie na podloge - od razu zaczela fikac i sie bawic! o.O Ale wrzask byl rozdzierajacy przez godzine. Na rzesach juz prawie stawalam, zeby ja ukoic.

W rowku pupki tez sie jakies brzydkie zaczerwienienie zrobilo i ja tam swedzi lub piecze. Smarujemy gesto od tygodnia i jest juz duzo lepiej.

Sebza ja nadal nie wiem o co chodzi z MMR. Czytalam w Internecie o reakcjach i Luna nie miala i nie ma objawow typu wysoka temperatura, wysypka ani nic.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrówka dla Ady i dla babci.
    Tez sie boje tego mmr:-/ niestety reakcje moga byc nawet kilka tyg po, gdzies czytalam, ze do 4-6 tyg po szczepieniu, ale sa i tacy co twierdza ze choroby, czy zmiany zachowania nawet x czasu po szczepieniu sa wina szczepionek, ale rownie dobrze Luna mogla miec po prostu taki dzien, moze faktycznie ta zmiana mleka, albo cos innego jej nie podpasowalo, kiedys Laura tak plakala ze nie moglam jej uspokoic do tego duzo sspala i sie okazalo ze to wirusowka z wysypka na 3 dzien, my na mmr pojdziemy moze kwietniu bo nazrie boje sie isc do przychodni ze wzg na panujaca grype, chcemy sie wrobic przed 15mc

Dorcia super ze imprezka sie udala i ze w pracy sie uklada:) ja nadal w biegu i sa dni ze padam na twarz...
    Wypozyczylismy z biblioteki ksiazke o kocie filemonie i bonifacym...Laura sie w niej zakochala, nie daje jej czytac tylko ja widzi ksiazke krzyczy "aaaaaa" i wertuje kartki w ta i z powrotem zachwycajac sie kazdym kotkiem jakby go widziala pierwszy raz, komicznie to wyglada:) zawsze jak małą coś zachwyci to woła "aaaa" i przestaje dopiero jak ktos zwroci na nią uwagę:)

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrow tez nie podje jako dodatkowego skladnika, u mnie sie dziwia ze roczne dziecko, a nie pija soczkow, nie je danonkow ani chrupek "tygryskow", jak jedziemy do mojej mamy to zawsze pyta z jakich skladnikow moze gotowac i czasem ślysze zdziwienie w glosie;p
    mleka krowiego w czystej postaci do picia nie podam do 3rz, ale przetworzone juz jemy, jogurty naturale, ser bialy, probujemy zolty, nalesniki na mleku krowim ale Laura zjada 1/8 takiego nalesnika, na wieczor tylko dostaje mm do kaszki i noca piers wiec mysle ze jej nie brakuje nabialu
    my troche sie zatrzymalysmy w jedzeniu i jemy sprawdzone juz rzeczy, ale musze jakies nowosci wprowadzic bo ile mozna jesc kaszke lub owsianke na sniadanie:-/

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- reklama.

Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 3 marca 2016, 18:58

• Laurka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to za spam?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela my tez sie trzymamy sprawdzonych rzeczy a nowosci wprowadzamy raz na jakis czas. Kaszki u nas rzadza! I banan. Wczoraj na kolacje Luna zjadla swoja pierwsza kanapke z avocado :) I druga noc z rzedu przespala calutka bez wydawania zadnych dzwiekow. Przed wyjsciem musialam sprawdzic czy aby NA PEWNO oddycha.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Noe wiem co ludzie mają z tymi danonkami biszkoptami i soczkami.
    Niejednokrotnie słyszałam że powinnam już dziecko nauczyć pić soków bo jest duże. A co jak nie lubi? Mam zmuszać czy jak. A i tr standardowe pytania jest danonki i biszkopty? Jak odpowiadam że nic bo to sam Cukier to słyszę że przesadzam bo przecież one są dla Dzieci...
    Już czasami mi witki odpadają jak to słyszę...

Szczerze to jeszcze nie zgłębialam się w temacie mmr. Mógłby ktoś przybliżyć.

Sebza chyba pisała że jest synek jest ciągle wszędzie i nie chodzi a biega.
    Ja mogę powiedzieć że moje dziecko chodziło może 2 tygodnie a teraz to jedna wielka gonitwa. Tak tęsknię zq raczkpwaniem... Hehe

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
‹‹ 3506 3507 3508 3509 3510 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ