Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
angelcia wrote:Ja na allegro znalazłam ładne łóżeczko z przewijakiem, który się nakłada + jakiś full wypas pościelowy więc chyba to zamówię, aczkolwiek kto wie..
Nie wiem dlaczego, ale boję się jeszcze kupować ubranka.. Nie potrafię sobie nawet odpowiedzieć dlaczego tak mam...Więc coś mam
-
nick nieaktualny
-
Dzięki za info o paczce z PZU, nie mialam pojecia ze cos takiego jest! A oboje z mezem mamy grupowe ubezpieczenie w PZU, musze sie dowiedziec jak zdobyc te wszystkie numery zeby wypelnic formularz
Byłam dzisiaj na badaniach krwi i moczu, już nie mam tych "swinstw" w moczu co ostatnio, jak widac antybiotyk na zapalenie pecherza pomogl, mimo że nie mialam zadnych innych objawow... Biorę tez z polecenia lekarza Żurawit 3x1, więc wygląda na to że jest bezpieczny, jakby któraś potrzebowała to można brać. Ja chyba bede brala pozniej profilaktycznie po 1 kapsulce, bo ładnie mi zakwasił mocz, ph z 7 spadło na 5, a im bardziej kwasny odczyn to trudniej bakteriom sie rozwijac.
Wiecie co, praca mi nie służy... Naprawde miałam checi pracowac conajmniej do grudnia, ale ciezko to widzeW tamtym tyg kilka razy cos mnie kłuło w boku tak że az mnie w pół zgieło i nie moglam tchu zlapac, a teraz mnie kłuje w środku w szyjce jak dłuzej siedze, a niestety siedze caly dzien. Teraz doszedł do tego ból krzyża, w weekend mnie napierdzielało tak że myślałam ze jak siadłam na wc to juz nie wstane. Obawiam się ze mam jakis ucisk na nerw, bo bol z krzyża czasami mnie nagle chwyci i promieniuje az do tyłka
No nic, w srode mam wizyte, powiem o tym lekarzowi, bo przeciez kłamac nie bede i zobaczymy co powie. Na szczescie pod koniec tyg zaczynam urlop, wiec troche odpoczne. Ale "najlepsze" jest to że w pracy ani mysla szukac za mnie zastepstwa, najlepiej jak mam termin na 2 lutego, to zebym pracowała do 1 lutego. Ja swojego zdrowia i dziecka narazac nie bede, jak gin powie ze nie moge pracowac to zostana na lodzie z dnia na dzien, nic na to nie poradze.
-
Vel w sumie nie wiem jak zachowałabym się w urzędzie w takim stanie w jakim byłam, czy w ogóle bym tak poszła;)
Ja dziś cały dzień leżę i wszystko wymiotuję, nic nie toleruję, nie wiem czemu...ale dziś mi znajoma mówiła, że 14tc jest tym najgorszym. Ile w tym prawdy to się okaże...
Czuję pełne podbrzusze, ciągnięcia po bokach...ale to czasami. Dziś bardziej zmęczenie, ból głowy, brak apetytu i mega wymioty... Nie wiem co mam zjeśćWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 18:38
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
cholesterol calkowity 151mg/dl dalej L115. H 190 przy norma mam wstawione N.
http://www.badania-medyczne.com/badanie-biochemiczne-krwi-biochemia/1059_cholesterol.html
cholesterol calkowity wynik dobry
LDL zly cholesterol wynik dobry
HDL
norma 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
w jakiej jednostce masz to 190 ?
faktycznie dziwne, ale
Cholesterol HDL ("dobry" cholesterol) [mg/dl]:
- wskazany: powyżej 45
- nieprawidłowy: poniżej 40
Cholesterol HDL (dobry) chroni od chorób serca, zatem w tym przypadku im większy poziom tym lepiej.
tak mi sie coś zdaje, ze ten dobry cholesterol nie ma górnej granicy, a im go wiecej tym lepiej, i zakresy okreslaja minimum jakie trzeba miec
ale skonsultuj to z lekarzem
ale moim zdaniem wyniki masz dobre
http://www.lower-cholesterol.proffnet.com/pl/poziom/ tu tez sa normy i dla dobrego cholesterolu wlasnie nie ma normy granicznej ani normy nieprawidlowej
HDL
Cholesterol HDL, nazywany także „dobrym” przenosi wraz z krwią zgromadzony w nadmiarze cholesterol do wątroby, czyli miejsca skąd jest on usuwany z organizmu. Wysoki poziom HDL cholesterolu (60mg/dl i więcej) ma działanie ochronne na układ krążenia, poprzez zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz jej poważnych następstw, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Niski poziom HDL (poniżej 40mg/dl) działa odwrotnie, zwiększając ryzyko sercowo - naczyniowe.
Poziom cholesterolu HDL
<40mg/dl Niski poziom HDL = wysokie ryzyko
40-59 mg/dl Im wyższy poziom tym korzystniej
>60 mg/dl Wysoki poziom HDL = niskie ryzykoWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 18:45
-
Dziewczyny, ja z innej beczki, sporo z Was tu pisze, że idzie na urlop - nie szkoda Wam brać teraz urlopu? W moim gronie się utarło, że w ciąży się urlop oszczędza i ja przyjęłam tak samo. W sensie, żeby po macierzyńskim jeszcze z miesiąc albo i więcej urlopu wykorzystać i jak najdłużej z maleństwem posiedzieć. Jakbym miała jakieś wakacje zaplanowane (w tym roku same długie weekendy zaplanowaliśmy), to bym pewnie poprosiła o L4 na ten okres.
-
Gosiak, właśnie pierwsze co to pomyślałam o to... po co urlop ? lepiej L4
choć nie wiem jakimi prawami rządzi się L4 w ciąży, bo zazwyczaj na L4 trzeba być w miejscu zamieszkania w razie kontroli..Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
LadyMK wrote:Gosiak, właśnie pierwsze co to pomyślałam o to... po co urlop ? lepiej L4
choć nie wiem jakimi prawami rządzi się L4 w ciąży, bo zazwyczaj na L4 trzeba być w miejscu zamieszkania w razie kontroli.. -
ja już po badaniu, wszystko w porządku.
Gosiak, madziutek 23, Januszkowa, juska19, Fedra lubią tę wiadomość
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Atakasobiejedna wrote:
Wiecie co, praca mi nie służy... Naprawde miałam checi pracowac conajmniej do grudnia, ale ciezko to widzeW tamtym tyg kilka razy cos mnie kłuło w boku tak że az mnie w pół zgieło i nie moglam tchu zlapac, a teraz mnie kłuje w środku w szyjce jak dłuzej siedze, a niestety siedze caly dzien. Teraz doszedł do tego ból krzyża, w weekend mnie napierdzielało tak że myślałam ze jak siadłam na wc to juz nie wstane. Obawiam się ze mam jakis ucisk na nerw, bo bol z krzyża czasami mnie nagle chwyci i promieniuje az do tyłka
No nic, w srode mam wizyte, powiem o tym lekarzowi, bo przeciez kłamac nie bede i zobaczymy co powie. Na szczescie pod koniec tyg zaczynam urlop, wiec troche odpoczne. Ale "najlepsze" jest to że w pracy ani mysla szukac za mnie zastepstwa, najlepiej jak mam termin na 2 lutego, to zebym pracowała do 1 lutego. Ja swojego zdrowia i dziecka narazac nie bede, jak gin powie ze nie moge pracowac to zostana na lodzie z dnia na dzien, nic na to nie poradze.
Nie narzekaj, ja bede pracowac az mi wody odejda :]08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
olcia87 wrote:ja już po badaniu, wszystko w porządku.
Olcia mowilas ze mialas to samo co ja. Mialas na mysli ten śluz? Ja w sumie dzis duzo leżę ale rano troche sie przeforsowalam bo caly dom na kolanach szmata przelecialam... moze to przez większy wysiłek. .. -
Ja również nie miałam żadnych objawów. Ani raz mdłości ani wymiotów. Bardzo współczuję dziewczynom, które się z tym męczą. Chciałabym, żeby to było zwiastunem chłopca.
Może Igorek:)Fedra lubi tę wiadomość
-
Laurka wrote:Nie narzekaj, ja bede pracowac az mi wody odejda :]
-
Wiecie co nigdy sie nie stresowałam wizytą, ale wizytę mam w piątek i wejdę wtedy w 18 tydzień. I tą wizytą nie wiem czemu się stresuję. Nawet nie potrafię sobie tego wytłumaczyć
Może też tym że na ostatniej powiedział mi że na 80% dziewuszka i teraz może przecie być siurekChociaż płeć mi jest obojętna ostatnio częściej nawet się skłaniam ku chłopcu
ale jednak do brzucha z mężem mówimy Konstancja. Ciężko to wytłumaczyć
-
Atakasobiejedna, przypomnialabys mi prosze co mialas w moczu ze dostalas antybiotyk? Posiew tez Ci robili? Bo ja ok 2,5 tyg temu wyniki moczu mialam takie ze liczne bakterie itd, sladowe leukocyty, ale posiew wyszedl ujemny, a pekarz nie zlecil zadnych lekow ani nic powiedzial ze wyniki sa ok...
-
Ja planuje pracowac do trzeciego tygodnia w styczniu, a potem srednio jeszcze mi zostana 3 tyg do daty porodu. Oczywiscie nie wiem jak sie bede czula i moze bede musiala szybciej odejsc, ale tez chcialabym jak najdluzej pracowac a potem sobie przedluzyc macierzynskie wlasnie dodatkowym urlopem