X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • cath Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Ja na allegro znalazłam ładne łóżeczko z przewijakiem, który się nakłada + jakiś full wypas pościelowy więc chyba to zamówię, aczkolwiek kto wie..

Nie wiem dlaczego, ale boję się jeszcze kupować ubranka.. Nie potrafię sobie nawet odpowiedzieć dlaczego tak mam...
    Nie bój się :* moja mama mówi że powinno się kupić chociaż coś n a dobrą passe ciąży :) Więc coś mam ;)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podejrzewam, że jak zaczęłabym z tą DOBRĄ PASSĄ to kupiłabym już wszystko;d

cath, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za info o paczce z PZU, nie mialam pojecia ze cos takiego jest! A oboje z mezem mamy grupowe ubezpieczenie w PZU, musze sie dowiedziec jak zdobyc te wszystkie numery zeby wypelnic formularz :)

Byłam dzisiaj na badaniach krwi i moczu, już nie mam tych "swinstw" w moczu co ostatnio, jak widac antybiotyk na zapalenie pecherza pomogl, mimo że nie mialam zadnych innych objawow... Biorę tez z polecenia lekarza Żurawit 3x1, więc wygląda na to że jest bezpieczny, jakby któraś potrzebowała to można brać. Ja chyba bede brala pozniej profilaktycznie po 1 kapsulce, bo ładnie mi zakwasił mocz, ph z 7 spadło na 5, a im bardziej kwasny odczyn to trudniej bakteriom sie rozwijac.

Wiecie co, praca mi nie służy... Naprawde miałam checi pracowac conajmniej do grudnia, ale ciezko to widze :/ W tamtym tyg kilka razy cos mnie kłuło w boku tak że az mnie w pół zgieło i nie moglam tchu zlapac, a teraz mnie kłuje w środku w szyjce jak dłuzej siedze, a niestety siedze caly dzien. Teraz doszedł do tego ból krzyża, w weekend mnie napierdzielało tak że myślałam ze jak siadłam na wc to juz nie wstane. Obawiam się ze mam jakis ucisk na nerw, bo bol z krzyża czasami mnie nagle chwyci i promieniuje az do tyłka :/ No nic, w srode mam wizyte, powiem o tym lekarzowi, bo przeciez kłamac nie bede i zobaczymy co powie. Na szczescie pod koniec tyg zaczynam urlop, wiec troche odpoczne. Ale "najlepsze" jest to że w pracy ani mysla szukac za mnie zastepstwa, najlepiej jak mam termin na 2 lutego, to zebym pracowała do 1 lutego. Ja swojego zdrowia i dziecka narazac nie bede, jak gin powie ze nie moge pracowac to zostana na lodzie z dnia na dzien, nic na to nie poradze.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel w sumie nie wiem jak zachowałabym się w urzędzie w takim stanie w jakim byłam, czy w ogóle bym tak poszła;)

Ja dziś cały dzień leżę i wszystko wymiotuję, nic nie toleruję, nie wiem czemu...ale dziś mi znajoma mówiła, że 14tc jest tym najgorszym. Ile w tym prawdy to się okaże...

Czuję pełne podbrzusze, ciągnięcia po bokach...ale to czasami. Dziś bardziej zmęczenie, ból głowy, brak apetytu i mega wymioty... Nie wiem co mam zjeść :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 18:38

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholesterol calkowity 151mg/dl dalej L115. H 190 przy norma mam wstawione N.

http://www.badania-medyczne.com/badanie-biochemiczne-krwi-biochemia/1059_cholesterol.html

cholesterol calkowity wynik dobry

LDL zly cholesterol wynik dobry

HDL
    norma 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
    w jakiej jednostce masz to 190 ?
    faktycznie dziwne, ale

Cholesterol HDL ("dobry" cholesterol) [mg/dl]:

- wskazany: powyżej 45

- nieprawidłowy: poniżej 40

Cholesterol HDL (dobry) chroni od chorób serca, zatem w tym przypadku im większy poziom tym lepiej.

tak mi sie coś zdaje, ze ten dobry cholesterol nie ma górnej granicy, a im go wiecej tym lepiej, i zakresy okreslaja minimum jakie trzeba miec

ale skonsultuj to z lekarzem
    ale moim zdaniem wyniki masz dobre :)

http://www.lower-cholesterol.proffnet.com/pl/poziom/ tu tez sa normy i dla dobrego cholesterolu wlasnie nie ma normy granicznej ani normy nieprawidlowej

HDL
    Cholesterol HDL, nazywany także „dobrym” przenosi wraz z krwią zgromadzony w nadmiarze cholesterol do wątroby, czyli miejsca skąd jest on usuwany z organizmu. Wysoki poziom HDL cholesterolu (60mg/dl i więcej) ma działanie ochronne na układ krążenia, poprzez zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz jej poważnych następstw, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Niski poziom HDL (poniżej 40mg/dl) działa odwrotnie, zwiększając ryzyko sercowo - naczyniowe.

Poziom cholesterolu HDL
    <40mg/dl Niski poziom HDL = wysokie ryzyko
    40-59 mg/dl Im wyższy poziom tym korzystniej
    >60 mg/dl Wysoki poziom HDL = niskie ryzyko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 18:45

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja z innej beczki, sporo z Was tu pisze, że idzie na urlop - nie szkoda Wam brać teraz urlopu? W moim gronie się utarło, że w ciąży się urlop oszczędza i ja przyjęłam tak samo. W sensie, żeby po macierzyńskim jeszcze z miesiąc albo i więcej urlopu wykorzystać i jak najdłużej z maleństwem posiedzieć. Jakbym miała jakieś wakacje zaplanowane (w tym roku same długie weekendy zaplanowaliśmy), to bym pewnie poprosiła o L4 na ten okres.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Dżulietta Przyjaciółka

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w moim przypadku co do urlopu to nie żałuje :)
    Po macierzyńskim ide na wychowawczy,a do pracy nie wrócę bo nie mam z kim maluszka zostawić a do żłobka za szkoda :)

cath, truskawkax25, Fedra lubią tę wiadomość

w4sqyx8d2a8oz6oa.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, właśnie pierwsze co to pomyślałam o to... po co urlop ? lepiej L4
    choć nie wiem jakimi prawami rządzi się L4 w ciąży, bo zazwyczaj na L4 trzeba być w miejscu zamieszkania w razie kontroli..

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    Gosiak, właśnie pierwsze co to pomyślałam o to... po co urlop ? lepiej L4
    choć nie wiem jakimi prawami rządzi się L4 w ciąży, bo zazwyczaj na L4 trzeba być w miejscu zamieszkania w razie kontroli..
    Ja na L4 miałam wpisane może chodzić.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już po badaniu, wszystko w porządku.

Gosiak, madziutek 23, Januszkowa, juska19, Fedra lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżulietta wrote:
    w moim przypadku co do urlopu to nie żałuje :)
    Po macierzyńskim ide na wychowawczy,a do pracy nie wrócę bo nie mam z kim maluszka zostawić a do żłobka za szkoda :)
    No chyba, że tak :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:

Wiecie co, praca mi nie służy... Naprawde miałam checi pracowac conajmniej do grudnia, ale ciezko to widze :/ W tamtym tyg kilka razy cos mnie kłuło w boku tak że az mnie w pół zgieło i nie moglam tchu zlapac, a teraz mnie kłuje w środku w szyjce jak dłuzej siedze, a niestety siedze caly dzien. Teraz doszedł do tego ból krzyża, w weekend mnie napierdzielało tak że myślałam ze jak siadłam na wc to juz nie wstane. Obawiam się ze mam jakis ucisk na nerw, bo bol z krzyża czasami mnie nagle chwyci i promieniuje az do tyłka :/ No nic, w srode mam wizyte, powiem o tym lekarzowi, bo przeciez kłamac nie bede i zobaczymy co powie. Na szczescie pod koniec tyg zaczynam urlop, wiec troche odpoczne. Ale "najlepsze" jest to że w pracy ani mysla szukac za mnie zastepstwa, najlepiej jak mam termin na 2 lutego, to zebym pracowała do 1 lutego. Ja swojego zdrowia i dziecka narazac nie bede, jak gin powie ze nie moge pracowac to zostana na lodzie z dnia na dzien, nic na to nie poradze.

Nie narzekaj, ja bede pracowac az mi wody odejda :]

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:

Olcia87 jestesmy na tym samym etapie ciazy! :)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:

Olcia mowilas ze mialas to samo co ja. Mialas na mysli ten śluz? Ja w sumie dzis duzo leżę ale rano troche sie przeforsowalam bo caly dom na kolanach szmata przelecialam... moze to przez większy wysiłek. ..

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I cieszę sie ze wszystko ok na badaniu;)

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również nie miałam żadnych objawów. Ani raz mdłości ani wymiotów. Bardzo współczuję dziewczynom, które się z tym męczą. Chciałabym, żeby to było zwiastunem chłopca.
    Może Igorek:)

Fedra lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Nie narzekaj, ja bede pracowac az mi wody odejda :]
    Wiesz, to że inni mają gorzej jakoś mnie słabo pociesza jak nie umiem tyłka dzwignac z krzesla i to nie przez moja wage :]

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co nigdy sie nie stresowałam wizytą, ale wizytę mam w piątek i wejdę wtedy w 18 tydzień. I tą wizytą nie wiem czemu się stresuję. Nawet nie potrafię sobie tego wytłumaczyć :D
    Może też tym że na ostatniej powiedział mi że na 80% dziewuszka i teraz może przecie być siurek :) Chociaż płeć mi jest obojętna ostatnio częściej nawet się skłaniam ku chłopcu :D ale jednak do brzucha z mężem mówimy Konstancja. Ciężko to wytłumaczyć

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna, przypomnialabys mi prosze co mialas w moczu ze dostalas antybiotyk? Posiew tez Ci robili? Bo ja ok 2,5 tyg temu wyniki moczu mialam takie ze liczne bakterie itd, sladowe leukocyty, ale posiew wyszedl ujemny, a pekarz nie zlecil zadnych lekow ani nic powiedzial ze wyniki sa ok...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Carola55 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje pracowac do trzeciego tygodnia w styczniu, a potem srednio jeszcze mi zostana 3 tyg do daty porodu. Oczywiscie nie wiem jak sie bede czula i moze bede musiala szybciej odejsc, ale tez chcialabym jak najdluzej pracowac a potem sobie przedluzyc macierzynskie wlasnie dodatkowym urlopem :)

na9fxa5.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ