Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas picie z bidonu z rurka woda a z butelki tylko mleko. Stawiam gdzies bidon i Grzes jak chce to pije, jak widze ze dlugo nie podchodzi to mu troche podtykam pod nos. Herbatki i soczki to z kubeczka ale ja trzymam i przechylam ale niewiele tak wypije, pare lyczkow doslownie
-
Rzeczywiście Janka dużo mówi i to nie takie oczywiste słowa. WOW Gratki.
Maks niby starszy, a mówi mniej. Jeśli chodzi o książeczki, to w ostatnim miesiącu mieliśmy przełom i bardzo to polubił. Jak zaczął się przemieszczać, to ksiażki poszły w odstawkę, teraz wracają do łask, ale nie ma mowy o tym,żeby czytać tekst - mama musi opowiadać o tym, co Maks wskaże Ulubione książki to takie o warzywach i wszystkie z okienkami.
Maks pije wodę ze wszystkiego oprócz butelki ze smoczkiem - doidy, szklanka, prosto z butelki z dziubkiem i z takiego kubka avent, podobnego do lovi360, ale za nic w świecie nie umie pić z takiego tradycyjnego kubka niekapka, który ma dziubek i trzeba mocniej pociągnąć. Nie wiem o co chodzi,ale gryzie to tylko.
U nas wychodzą czwórki. Wszytskie na raz. Dolne za chwilę się pokażą, górne trochę w tyle. Maks się złości na nie. Gryzie wszystko. Apropos książek - objada książkom brzegi niestety....
Na spacerach mój syn zawsze idzie w drugą stronę niż mama prosi. Nie ma mowy o chodzeniu za rękę. Jak widzi dzieci, to wpada w taką ekscytację,że ciężko mu jest ją opanować I jak widzi "buju buju" to już godzina z głowy...
Niestety sprawdził się u nas czarny scenariusz - Maks z huśtawki zawsze schodzi z rykiem, bo zawsze jest za mało i nigdy nie ma dobrej pory,żeby wracać do domu... Nie wiem co mam z tym robić. W ogóle jeśli na spacerze jest poza wózkiem,to zazwyczaj jest bardzo wkurzony, jak go skądś zabieram, a dodam,że jakoś szczególnie to go nie popędzam, ale kiedyś do domu wrócić trzeba. W domu natomiast nigdy nie ma dobrego czasu na ubranie się. Pomaga jedynie hasło "pójdziemy do dzieci".
Moje dziecko po prostu jest ciągle zajęte..... ech.. -
My juz na czasie letnim. Najpodlejszy poniedzialek w roku ugh!
Dziecko poszlo wczoraj spac zadziwiajaco dobrze i byla tylko jedna pobudka. Zobaczymy w tym tygodniu jak sprawnie sie przestawi na letni zegar.
No to z waszych opisow widze, ze z kubkiem-niekapkiem zasadniczo wszedzie to samo, czyli roczniaki gryza czubek zamiast z niego pic.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Nic straconego Laurko, kiedys probowalam Grzesia bez skutku nauczyc pic z niekapka ale poczytalam ze to wcale nie jest dobre dla zebow i ogolnie rozwoju szczeki i odpuscilam. Udalo sie z rurka ale dopiero jak tatus pokazal jak trzeba pic. Ja jak pokazywalam to nie bylo ciekawe. Pare razy zalapal po tym jak kupilam soczek z rurka, wkladalam mu rurke do buzi i leciutko naciskalam zeby polecialo, troszke wtedy pociagnal ale tak pelna para to wlasnie po przedstawieniu taty
-
Mam pytanie do dziewczyn, ktore teraz sa w ciazy: Jak logistycznie rozwiazecie kwestie spania jak sie maluszek urodzi? Niemowle bedzie mialo wlasny pokoj? Czy docelowo lozeczko niespelna dwuletniego szkraba wyniesiecie, a wstawicie lozko pietrowe? Bardzo mnie to ciekawi, bo osobiscie nie umiem sobie tego wyobrazic np. na przestrzeni jaka mamy my.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Hmm ja w sumie jeszcze do konca nie wiem jak z tym spaniem bedzie ale mam plany pewne. Sypialnie mamy na poddaszu wiec zrezygnowalismy ze spania tam juz w pierwszej ciazy bo mialam za dalejo do kibelka Pokoik syna jest przy salonie, nie ma zadnych drzwi i dzieli nas tylko scianka z regipsu i jakies 4metry odleglosci, na poczatku spalismy na kanapie u niegonw pokoju a jak skonczyl pol roku to przenieslismy sie wlasnie do salonu bo duzo sie budzil w nocy i tez z poddasza nie bardzo latac i balabym sie tak daleko spac ze czegos nie uslysze. Dla malenstwa chce kupic lozeczko turystyczne i w nocy trzymac przy sobie a w dzien w zaleznosci od potrzeby ciagac ze soba czy to na taras czy do kuchni. U nas jest ten problem ze wszystkie pomiszczenia sa otwarte, zadnego z drzwiami i przechodnie wiec wstawienie tez nie bardzo cos by zmienilo i boje sie jak bedzie z drzemkami w dzien i w nocy tez czy nie beda sie nawzajem budzic. Jak maluszek bedzie mial rok czy kiedy tam zacznie spac w nocy dobrze to go chce przeniesc do syna do pokoiku.
-
Dziewczyny wczoraj byłam na usg i mam prawie 4 cm szczęścia pod sercem. Dzień po świętach prenatalne. Juz pięknie machalo rączkami i nóżkami. termin mam na 6 października, ale że względu na cesarskie cięcie pewnie będzie ok 20-24 września
Laurko czyzbys rozważala powiększenie rodzinki w najbliższym czasie?
Ja chciałbym zrobić tak jak z Lila że do 6 miesiąca bedzoe spało z nami w sypialni. Mamy dpstawke niemowlęca do łóżka. LILA W swoim pokoju a po 6 miesiącach będzie spało już w swoim pokoiku. Wszystkie sypialnie mamy na piętrze więc problemu Noe ma. Na dole w salonie będę miała rozstawione łóżeczko turystyczne.
Później bałam się spać z Lila bo bardzo ruchliwa była i Noe chciałam ryzykować że się przemiesci a ja Noe zauwaze i bedzoe tragedia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 14:17
aniab91, sebza lubią tę wiadomość
-
Kasia gratulacje malenstwa
My nadal spimy z Natankiem. Wyglada to tak ze na noc usypiam go kladac sie z nim na lozku lub przy piersi i przenosze go do lozeczka jego. Jak sie budzi w nocy to biore go do nas juz do rana. Mysle ze jak skonczymy kp to bedzie juz spal sam w lozeczku. -
Kasia gratulacje.
I nie, absolutnie nie, bo jak pisalam nie wyobrazam sobie kolejnego dziecka w warunkach jakie my mamy. I zastanawiam sie jak lutowe mamusie 2015 w kolejnej ciazy planuja rozwiazac kwestie logistyczne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 17:02
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka sa u Was w USA butelki z nakladka na smoczek + niekapek + rurke? Taki jak ponizej w linku:
http://kidy.pl/momma_rozwojowy_zestaw_do_napojow_6m_pomaranczowy -
Hej!
Ale tu cichutko co u Was?
Kasia gratuluję kropeczka
Ja wciąż leczę tarczyce a w wolnych chwilach szyję minky
Polunia rośnie,biega,cieszy się,całuje,przytula,naśladuje zwierzątka,gada po swojemu i wiele tam innych Kocham ją nad życie i nie wiem jak to było bez niej
Pola pije z lovi 360 i tylko wodę co mnie cieszy akurat
Na roczku wybrała różaniec i obrączkę
A czas leci przeokropnie!
pozdrawiam Was wszystkie -
Pytanie do mam karmiacych piersia ktore wrocily do pracy (np marcela): ile razy podajecie piers i jak z iloscia pokarmu?
Bo ja karmie kolo 22, pozniej raz lub dwa i ostatnie karmienie 5 rano. Kurcze mam wrazenie ze pokarmu malo i ze po jakiejs chwili jak maly je to ssie pusta piers. Nie wiem czy mi sie wydaje czy rzeczywiscie jest go mniej. Jestem ciekawa jak jest u was. -
Laurka ustawia się w rzędzie jakieś rzeczy które mają niby jakąś symbolikę typu różaniec;obrączka,kieliszek,kasa,książeczka itp.i że które dziecko wybierze to tak w przyszłości będzie np.obrączka to szybkie zamążpójście,kieliszek wiadomo itp;)