X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Laurka ustawia się w rzędzie jakieś rzeczy które mają niby jakąś symbolikę typu różaniec;obrączka,kieliszek,kasa,książeczka itp.i że które dziecko wybierze to tak w przyszłości będzie :) np.obrączka to szybkie zamążpójście,kieliszek wiadomo itp;)

To jakis regionalny zwyczaj? Bo jak zyje 30 lat nigdy o tym nie slyszalam.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co,nie :) w różnych zakątkach Polski znajomi czy rodzina to znają ;) ale myślę że dużo jest takich zwyczajów które jedni znają a inni nie mimo że ten sam kraj czy region ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez pierwszy raz slysze o takim zwyczaju, dla mnie to bez sensu.

Momma wycofuje powoli te produkty, bo to hity z USA z 2012r, czyli w PL jestesmy "100 lat za murzynami"...

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Pytanie do mam karmiacych piersia ktore wrocily do pracy (np marcela): ile razy podajecie piers i jak z iloscia pokarmu?
    Bo ja karmie kolo 22, pozniej raz lub dwa i ostatnie karmienie 5 rano. Kurcze mam wrazenie ze pokarmu malo i ze po jakiejs chwili jak maly je to ssie pusta piers. Nie wiem czy mi sie wydaje czy rzeczywiscie jest go mniej. Jestem ciekawa jak jest u was.
    Ja karmie zawsze przed snem ok19.30, i potem w nocy bylo 2-3 razy, teraz ze wzg na to ze ogolnie mowiac padam po takich nockach i pracy i ze wg ze nadal nie mam okresu, a chcialabym zeby juz wrocil to od paru dni karmie na noc i w nocy raz ok 1 a potem jak sie mala budzi to potem biore ja do nad do lozka i staram sie ululuac bez cycka

Co do picia u nas od jakiegos czasu jest lovi 360, a dwa dni temu kupilam bidon trzymajacy chlodna temperature z mysla o lecie tt z rurka taka wywuwana na klika wiec mozna zabrac w na dwora i dalam malej tak do obejrzenia a ona odrazu zaciagnela z rurki takze teraz pije i z tego bidonu

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym u nas ciezki czas dlatego sie nie udzielam....dwa tygodnie temu zmarl nagle moj tesc;( duzo nam pomagal w opiece nad Laura, zajmowal sie naszym psem, pomagal tez finansowo....teraz zostalismy z M sami i musimy na nowo zorganizowac nasze zycie:-\ Dziadek byl do szalenstwa zakochany w Laurze, a wnuczka w nim, bardzo nam go brakuje takze poki co ja znikam bo nie chce tu smucic....

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela kondolencje dla Was. Bardzo Wam wspolczuje, przykro...

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem czy mam bidon z rurka do dupy czy Natus nie umie z niego korzystac bo pijac zaciaga jakby duzo powietrza z woda. Nie wiem jak to opisac i dlaczego tak jest. Musze znow mu go dac i zobaczymy jak bedzie.

Zrobilo sie Natankowi odparzenie w pachwinach, przy jajkach i troche na dupce od chusteczek dada. Walczymy z tym od tyg i nie jest lepiej. Dzis chodzil sporo bez pampersa i przemylam mu rumiankiem. Do tego obsypujemy to maka ziemniaczana lub pudrem albo smaruje bepanthenem. Jutro to samo i mam nadzieje ze zejdzie to niedlugo.

U mnie tez taki zwyczaj wybierania przedmiotow na roczek. Uwazam to za fajna zabawe.

Ciezko mi pogodzic prace z domem. Pracuje od pon do sob po 8 godz (sob 7) i w sob jade na zakupy to np dzis wrocilam do domu o 18.30. Cos sprzatnac, zajac sie dziecmi, myc sie i spac. Dzis juz mialam serdecznie dosc i tesknilam strasznie. Jutro zleci niewiadomo kiedy i wszystko od poczatku :(

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela przyjmij i moje kondolencje. Wspolczuje bardzo, bo wyobrazam sobie bol i smutek. Moj tesc jest z nami blisko i tez bardzo nam pomaga i bardzo kocha Lune a ona za nim przepada.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w piatek kupilam Lunie kubek ze slomka (nie bidon), bo ten, ktory zamowilam online 5 dni temu nie zostal nawet jeszcze wyslany. I nie bylam szczegolnie zaskoczona jak Luna go nawet nie chciala wziac. Pokazywalam jak z niego pic, ale nic z tego. Potem postawilam na podlodze miedzy zabawkami, bo pomyslalam, ze moze nieprzymuszona sama sie zainteresuje, ale nie. Wyglada na to, ze bedzie pila z butelki ze smoczkiem do 18-tki.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia Ty w jakas skrajnosc wpadlas. Dlaczego masz prace 6 dni w tygodniu? To przesada troche.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka bo w tym salonie tak jest ze albo pracuje po 8h dziennie przez 6 dni w tyg albo po 10h dziennie i mam 1 dzien wolny. Normalny wymiar pracy to przeciez 5 dni w tyg po 8h. Wiadomo ze we fryzjerstwie w sob sie pracuje ale za to powinnam miec w tyg dzien wolny. Nie odpowiada mi ani tyrac codziennie po 10h ani 6dni w tyg. Do tego w sob od 9 do 16 to zanim sie posprzata to wychodzimy kolo 16.30, szybko na zakupy i dnia nie ma. Nie wiem jak to dalej bedzie. Musze z nia pogadac o tym wszystkim.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Kathy's Debiutantka

Wysłany: 20 marca 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey Dziewczyny dawno mnie tu nie bylo chyba z rok chyba mnie nie pamietacie mam pytanie jak mozna dodac sie na to forum na Fb?

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela szczere kondolencje...

Dorota u nas też mega odparzenie...cała pipuszka bordowa i przechodzi na nóżki...mamy clotrimazolum a we wtorek druga wizyta..
    Co do pracy to współczuję..sama mam teraz mega zalatanie,mąż jutro rehabilitacje zaczyna i będziemy jeździć jeszcze.

Kathy's żartujesz z tym fb prawda?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathy's wrote:
    Hey Dziewczyny dawno mnie tu nie bylo chyba z rok chyba mnie nie pamietacie mam pytanie jak mozna dodac sie na to forum na Fb?
    A niby po co byś chciała teraz się tam dodać, skoro nas nie znasz?

relgdf9hqgugqitx.png

• Kathy's Debiutantka

Wysłany: 21 marca 2016, 01:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo na Facebook to jestem czesto teraz dodalam sie do grupy polki w stanach I mozna duzo sie dowiedziec rozne przepisy I takie tam I pomyslalam ze fajnie by bylo dodac sie do forum co sa mamusie I pisza o dzieciaczkach :)

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko no ja obstawiam ze u nas odparzenie zrobilo sie po chusteczkach dada. Kiedys mlody byl na pampersy z tej firmy uczulony a teraz te chusteczki :/ Wczoraj prawie caly dzien chodzil bez pampera, przemywalam mu rumiankiem, woda przegotowana, zasypalam pudrem, maka ziemniaczana i troche bepanthenu ( oczywiscie nie wszystko na raz) i troszke lepiej. Zobaczymy jak bedzie po dzisiejszym dniu.

A z praca to juz mi sie nawet nie chce pisac. Mam tysiace mysli i planow. Sama nie wiem czego chce, ta tesknota, brak czasu itd. Wiem ze u babci dlugo nie moga byc a na opiekunke nas nie stac, do tego ciezko logistycznie i tak mysle jak to wszystko zrobic.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna od prawie tygodnia ma jakas plamke na skorze na prawym ramieniu wielkosci 10 groszowki. Jutro musze ja zabrac do lekarza :-/

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. My mamy kubek z rurka z kidsme. Bardzo fajny bo jest niekapkiem a i dobrze wykonany.

U nas na roczku również było losowanie o którym wspominaliscie i Lila wylosowala kasę. :-)

My używamy pieluszek Dada i nigdy problemu nie miałyśmy. Chusteczek nigdy nie używałam bo używamy zwykłych dużych wacikow i wody i czasami Musieli do oczyszczania.

Ja nie wiem od jakiego produktu ale ostatnio Lila ma parę krostek na Twarzy Ina ramieniu jakby suchy placek nie wiem co to tez musze to skonsultować.

Organizujecie się już do świąt? Jakie robicie potrawy?

Marcela bardzo współczuję straty.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, Kasia 1988
    U nas takie chrostki i plamki miały podłoże uczuleniowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 21:08

atdc20mmmoziyqnb.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu ja robię:

CIASTA:
    -mazurek
    -ciasto w kształcie coca-coli (moj tata ma urodziny, a impreza jest u mnie)
    -rolada ze śmietaną
    -babka cytrynowa
    -sernik

PRZYSTAWKI:
    -chleb cebulowy
    -śledzie z cebulą
    -tatar
    -jajka w mięsie mielonym
    -sos chrzanowy
    -sos czosnkowy
    -jajka w majonezie

WĘDLINY:
    -boczek rolowany
    -szynka
    -pasztet
    -schab ze śliwką

SAŁATKI:
    -jarzynowa
    -z porów
    -meksykańska z mięsem mielonym (ale żaden szał, robię, bo babcia Dawida lubi)

CIEPŁE DANIA:
    -strogonow z papryką
    -schabowe + pure ziemniaczane + kapusta czerwona z cebulą (gotowane) na zimno
    -devolaje z ćwiartkami ziemniaczków + sałatka z k.pekińskiej
    -roladki wołowe z szynką, musztardą i ogórkiem + kluski + sos

relgdf9hqgugqitx.png

‹‹ 3510 3511 3512 3513 3514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ