Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Już się dopisałam. Widzę, ze tu dziewczyny prężnie działacie
Widziałam coś tutaj na temat ruchów. Ja poczułam je 2 tygodnie temu. Jakby mi robaczki biegały po brzuchu. Raz zdarzył się jakby wyczuwalny fikołek i bąbelki. Być może nawet czkawka bo brzuszek w jednym miejscu podskakiwał dość regularnie przez kilka minutMistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość
-
Angelique tak jesteśmy w tym samym tyg. A czy 89 przy nicku świadczy o roku urodzenia? Bo ja jestem właśnie rocznik '89
Nie czuję jeszcze ruchów i brzuszek mały według mnie co troszkę mnie martwi.Angélique89 lubi tę wiadomość
-
Ciekawa jestem, która dostanie pierwszego, ale takiego solidnego kopniaka od swojego dziecka
Angelique, witajFajnie, że dołączyłaś
Spotkałam ostatnio moje dwie koleżanki - obie dzieciate. Mówiły to samo, co pisała Vel nie tak dawno, zdaje sięŻe nie ma sensu kupować nowego wózka - gondoli, bo używa się go bardzo krótko, a wózki wielofunkcyjne nie zawsze pasują. Czasami nawet warto poczekać, aż się dziecko urodzi, bo może być bardzo duże i się w wózku nie mieścić
Syn tej mojej kumpeli był tak duży, że od 4 miesiąca już używa spacerówki."przymierzała" go do wielofunkcyjnego wózka, to mówiła, że w życiu, by się nie zmieścił. Jak się urodził, ważył 4300. Ja mam nadzieję, że wózek dostaniemy od brata P. i też trochę ubranek, bo też ma syna, więc może coś w spadku dostaniemy
Więc jeśli kupię nowy wózek, to spacerówkę biegową, żebym mogła z Tomkiem robić to co uwielbiam, czyli biegaćA te spacerówki do tanich nie należą, więc na gondoli przyoszczędzę
Oczywiście nie neguję kupowania nowych wózków, napisałam Wam tylko opinię z pierwszej ręki, czyli dwóch mamjuska19, Angélique89 lubią tę wiadomość
-
oczywiscie witam nowe mamusie
to i ja sie pochwale pierwszymi bulgotkami,tymi juz wlasciwymi
Przy pierwszym chcialam miec wszystko nowe, teraz tez juz wiem,ze nie ma sensuja wozki teraz kupie uzywane, no chyba, ze dziadkowie silnie beda chcieli nowy kupic (u nas w rodzinie taka tradycja, ze dziadkowie wozek kupuja). Postaram sie wybic imto z glowy. Wole te same pieniadze wydac na cos solidniejszego uzywanego (spacerowke) a gondola jest tylko na 6 mcy, potem dziecko zaczyna sie wkurzac,ze nic nie widzi na spacerze. Gondole chce jeden obok drugiego, a spacerowke jeden za drugim.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 00:03
Angélique89, Sue, Bietka lubią tę wiadomość
-
Tak Januszkowa, jestem rocznik 89 z kwietnia
Brzuszek mam dziwnie duży choć waga podniosła się tylko około 1,5 kg. Większość pewnie i tak waży biust ;-/ Z tymi brzuszkami i ruchami to sprawa bardzo indywidualna. Nie ma powodów do zmartwień. Niektóre kobiety czują pierwsze ruchy dopiero koło 20 tygodnia. Dziwnie, że u mnie tak wcześnie bo to pierwsze maleństwo aż sama nie chciałam w to wierzyć, myślałam, że to tylko moja wyobraźnia. W tym tygodniu za to ruchy osłabły ale może po prostu maleć inaczej się ułożył. Nie ma nigdy co się martwić na zapas
Januszkowa lubi tę wiadomość
-
Ja nie mam brzuszka i nie czuje ruchow, nie mam zadnych objawow od samego poczatku ale sie nie martwie tym wcale i wiem, ze wszystko jest okej ze mna i z dzieciaczkiem
piersi mi nie urosly, jedynie uwidocznily mi sie zylki na dekoldzie i piersiach, czuje tez bole podbrzusza albo raczej mini skurcze, nie sa bolesne, poprostu czuje ze to leciutki skurcz i tez sie tym w ogole nie martwie czy to jajnik, czy macica czy bol jak @ czy cokolwiek innego to nawet sie nad tym nie zastanawiam
wiem, ze tak poprostu jest i nie ma sie czym przejmowac.
No i ja z pierwszej reki czyli od mam, mam identyczne zdanie jak Sue
Nie jestem krezuska (niestety) i nie moge sobie szaleć dla przyjemnosci z zakupami
stawiam na praktycznosc
wszystko dostane albo dokupie po mozliwie najnizszej cenie, najlepiej uzywane. Moze i kosztem bajerów ale pokolenia wychowaly sie na sprzecie bez bajerow wiec i ja dam rade
Sue lubi tę wiadomość
-
Podoba mi sie Twoje podejście Vel:)
Od razu zaznaczam, ze nie mam nic przeciwko kupowaniu całej wyprawki. Mnie na to nie stać, wiec nie bede czegos robic ponad stan.
Mam taka znajoma, ktora jest wlasnie w ciazy i kupiła wózek stoke, ktory kosztuje ponad 4 tysiące. Wygląd designerski bardzo, full wypas, ale do polansowania sie po galerii, niekoniecznie do spacerów jesienno/zimowych
Ale ona w ogole jest szurnięta jesli o lans chodzi, wiec to moze tez jest dla lansu:)juska19, Vel, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość
-
Vel wrote:Ja nie mam brzuszka i nie czuje ruchow, nie mam zadnych objawow od samego poczatku ale sie nie martwie tym wcale i wiem, ze wszystko jest okej ze mna i z dzieciaczkiem
piersi mi nie urosly, jedynie uwidocznily mi sie zylki na dekoldzie i piersiach, czuje tez bole podbrzusza albo raczej mini skurcze, nie sa bolesne, poprostu czuje ze to leciutki skurcz i tez sie tym w ogole nie martwie czy to jajnik, czy macica czy bol jak @ czy cokolwiek innego to nawet sie nad tym nie zastanawiam
wiem, ze tak poprostu jest i nie ma sie czym przejmowac.
No i ja z pierwszej reki czyli od mam, mam identyczne zdanie jak Sue
Nie jestem krezuska (niestety) i nie moge sobie szaleć dla przyjemnosci z zakupami
stawiam na praktycznosc
wszystko dostane albo dokupie po mozliwie najnizszej cenie, najlepiej uzywane. Moze i kosztem bajerów ale pokolenia wychowaly sie na sprzecie bez bajerow wiec i ja dam rade
Vel jak tak czytam Twoje posty, to widze sporo podobienstw. Ja tez nie mam szczegolnych objawow, brzuch jeszcze nie wyskoczyl, piersi jak byly mini tak saI ja tez nie szaleje z zakupami i raczej nie bede w najblizszej przyszlosci, bo nie mam fortuny, zeby wydac na ubranka, ktore nasze malenstwo ponosi raz i po tygodniu wyrosnie. I co z tym potem robic?
Penelope Ashton jest super! Kojarzy mi sie z przystojnym, dostojnym Brytyjczykiem z XIX-wiecznej powiesci
I witam AngeliqueWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 07:00
cath, Penelope, Angélique89 lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja się bardzo cieszę, że mamy tu z nami doświadczone mamy, które mogą nam praktycznie doradzić co i jak.
Patrząc na listę zdecydowana większość lutówek jest w pierwszej ciąży - ciekawie nam się to ułożyło
Podejrzewam, że w styczniu lutym tu będzie niezły ruch - jak będziemy się siebie wzajemnie radzić - kolki, karmienie, itp
Miłego dnia!MistrzyniWKochamCieMisiu, Sue lubią tę wiadomość
-
A na wyjazd do Hiszpanii udało mi się upolować na allegro takie spodenki: http://wrzucaj.net/images/2014/08/24/pumpy.jpg
- już przyszły i są strasznie wygodneWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 09:19
juska19, megg lubią tę wiadomość
-
Witam was
Mam pytanko do dziewczyn z trójmiastajak byłam u ginka pytalam sie o usg 4d i zapisał mi trzy kliniki w ktorym mogę zrobić wlasnie w Gdyni i w Gdańsku. Oto one:
-Invicta Gdańsk
-Gameta Gdynia
-przychodnia Evimed
Moje pytanie brzmi czy któraś z was robila to usg w tych miejscach i jaki jest koszt orientacyjnieniestety u nas nie moja takiego sprzętu, a mysle zr fajnie by bylo to zrobić jesli jest możliwość
A co do ruchów to ja czuje codziennie motylka albo jakby ktos pędzelkiem mi machala sporadycznie czuje pukniecia zalezy od pory dnia
-
cath wrote:Witam was
Mam pytanko do dziewczyn z trójmiastajak byłam u ginka pytalam sie o usg 4d i zapisał mi trzy kliniki w ktorym mogę zrobić wlasnie w Gdyni i w Gdańsku. Oto one:
-Invicta Gdańsk
-Gameta Gdynia
-przychodnia Evimed
Moje pytanie brzmi czy któraś z was robila to usg w tych miejscach i jaki jest koszt orientacyjnieniestety u nas nie moja takiego sprzętu, a mysle zr fajnie by bylo to zrobić jesli jest możliwość
Cenowo nie wiem, bo ja z racji wieku miałam skierowanie i robię wszystko za darmo.
Ale możesz tam zadzwonić i się dowiedzieć. http://www.invicta.pl/11/nasze_placowki.html - ja chodzę na Rajską do dr Brzóski.
Widzę, że mają placówkę też w Słupsku, może będzie bliżej?cath lubi tę wiadomość
-
Gosiak wrote:Ja byłam dwa razy w Inviccie i połówkowe też tam będę robić. Lekarze są świetni, sprzęt też.
Cenowo nie wiem, bo ja z racji wieku miałam skierowanie i robię wszystko za darmo.
Ale możesz tam zadzwonić i się dowiedzieć. http://www.invicta.pl/11/nasze_placowki.html - ja chodzę na Rajską do dr Brzóski.
Widzę, że mają placówkę też w Słupsku, może będzie bliżej?Mój mąż pracuje koło Gdyni więc to nie ma problemu z dojazdem ale dziekuję sprawdzę :*
-
Katiś wrote:Słoneczna dzięki
Tribiotic mam więc posmaruję jej tą łapkę.
tak i wczesniej dobrze odkazic rivanolem ( to nie peicze) nei podawaj moze tych przeciwbolowych jak nie boli bardzo
jakbys mialapodac to najpierw podaj wage i jakie tabletki masz.
na spacerki najlpiej tez oslaniac- np skarpetka dziecieca -
cath wrote:Witam was
-Invicta Gdańsk
-Gameta Gdynia
-przychodnia Evimed
A co do ruchów to ja czuje codziennie motylka albo jakby ktos pędzelkiem mi machala sporadycznie czuje pukniecia zalezy od pory dnia
możesz jeszcze zrobic u dr Doeringa on ma jedno z najlepszych USG w calym trojmiejsciekoszt okolo 260zł z plytka oczywiscie
a ogolnie koszt sie waha z plyta od jakis 180zl w gore
poczytaj sobie opinie o tym lekarzuponoc jest najlepszy
http://www.doering-usg.pl/index.html
ale Tobie chyba najblizej do gamety w GdyniWiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 09:43
cath lubi tę wiadomość
-
Vel wrote:możesz jeszcze zrobic u dr Doeringa on ma jedno z najlepszych USG w calym trojmiejscie
koszt okolo 260zł z plytka oczywiscie
a ogolnie koszt sie waha z plyta od jakis 180zl w gore
poczytaj sobie opinie o tym lekarzuponoc jest najlepszy
http://www.doering-usg.pl/index.html
ale Tobie chyba najblizej do gamety w GdyniSprawdzę, poczytam
-
słoneczna 85 wrote:a ja bede miec to badanie w 22 tyg bo przedzial jest 18-22 i moj gin mowi ze lepiej jak dziecko wieksze.
tez wam tak mowia?
Na stronie Invicty jest takie info:
USG prenatalne wykonywane jest w 22 tygodniu ciąży (miedzy 21 a 24 tygodniem ciąży). Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku.
Służy do potwierdzenia dobrostanu płodu po 20 tygodniu ciąży. Obejmuje szczegółowe badanie wszystkich narządów (układu nerwowego, serca, klatki piersiowej, jamy brzusznej, kończyn itd.). Badanie wykonuje się sondą brzuszną, w trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, poszukując specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu.