X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się dopisałam. Widzę, ze tu dziewczyny prężnie działacie ;-)
    Widziałam coś tutaj na temat ruchów. Ja poczułam je 2 tygodnie temu. Jakby mi robaczki biegały po brzuchu. Raz zdarzył się jakby wyczuwalny fikołek i bąbelki. Być może nawet czkawka bo brzuszek w jednym miejscu podskakiwał dość regularnie przez kilka minut ;-)

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

relgwn15ilhiioyg.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelique tak jesteśmy w tym samym tyg. A czy 89 przy nicku świadczy o roku urodzenia? Bo ja jestem właśnie rocznik '89 :)
    Nie czuję jeszcze ruchów i brzuszek mały według mnie co troszkę mnie martwi.

Angélique89 lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawa jestem, która dostanie pierwszego, ale takiego solidnego kopniaka od swojego dziecka ;)

Angelique, witaj :) Fajnie, że dołączyłaś ;)

Spotkałam ostatnio moje dwie koleżanki - obie dzieciate. Mówiły to samo, co pisała Vel nie tak dawno, zdaje się :) Że nie ma sensu kupować nowego wózka - gondoli, bo używa się go bardzo krótko, a wózki wielofunkcyjne nie zawsze pasują. Czasami nawet warto poczekać, aż się dziecko urodzi, bo może być bardzo duże i się w wózku nie mieścić :D Syn tej mojej kumpeli był tak duży, że od 4 miesiąca już używa spacerówki."przymierzała" go do wielofunkcyjnego wózka, to mówiła, że w życiu, by się nie zmieścił. Jak się urodził, ważył 4300. Ja mam nadzieję, że wózek dostaniemy od brata P. i też trochę ubranek, bo też ma syna, więc może coś w spadku dostaniemy :)
    Więc jeśli kupię nowy wózek, to spacerówkę biegową, żebym mogła z Tomkiem robić to co uwielbiam, czyli biegać :) A te spacerówki do tanich nie należą, więc na gondoli przyoszczędzę :)
    Oczywiście nie neguję kupowania nowych wózków, napisałam Wam tylko opinię z pierwszej ręki, czyli dwóch mam :)

juska19, Angélique89 lubią tę wiadomość

• MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiscie witam nowe mamusie :-)
    to i ja sie pochwale pierwszymi bulgotkami,tymi juz wlasciwymi :-D

Przy pierwszym chcialam miec wszystko nowe, teraz tez juz wiem,ze nie ma sensu :-P ja wozki teraz kupie uzywane, no chyba, ze dziadkowie silnie beda chcieli nowy kupic (u nas w rodzinie taka tradycja, ze dziadkowie wozek kupuja). Postaram sie wybic imto z glowy. Wole te same pieniadze wydac na cos solidniejszego uzywanego (spacerowke) a gondola jest tylko na 6 mcy, potem dziecko zaczyna sie wkurzac,ze nic nie widzi na spacerze. Gondole chce jeden obok drugiego, a spacerowke jeden za drugim. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 00:03

Angélique89, Sue, Bietka lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Januszkowa, jestem rocznik 89 z kwietnia ;-) Brzuszek mam dziwnie duży choć waga podniosła się tylko około 1,5 kg. Większość pewnie i tak waży biust ;-/ Z tymi brzuszkami i ruchami to sprawa bardzo indywidualna. Nie ma powodów do zmartwień. Niektóre kobiety czują pierwsze ruchy dopiero koło 20 tygodnia. Dziwnie, że u mnie tak wcześnie bo to pierwsze maleństwo aż sama nie chciałam w to wierzyć, myślałam, że to tylko moja wyobraźnia. W tym tygodniu za to ruchy osłabły ale może po prostu maleć inaczej się ułożył. Nie ma nigdy co się martwić na zapas ;-)

Januszkowa lubi tę wiadomość

relgwn15ilhiioyg.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam brzuszka i nie czuje ruchow, nie mam zadnych objawow od samego poczatku ale sie nie martwie tym wcale i wiem, ze wszystko jest okej ze mna i z dzieciaczkiem :) piersi mi nie urosly, jedynie uwidocznily mi sie zylki na dekoldzie i piersiach, czuje tez bole podbrzusza albo raczej mini skurcze, nie sa bolesne, poprostu czuje ze to leciutki skurcz i tez sie tym w ogole nie martwie czy to jajnik, czy macica czy bol jak @ czy cokolwiek innego to nawet sie nad tym nie zastanawiam :) wiem, ze tak poprostu jest i nie ma sie czym przejmowac.

No i ja z pierwszej reki czyli od mam, mam identyczne zdanie jak Sue :)

Nie jestem krezuska (niestety :P ) i nie moge sobie szaleć dla przyjemnosci z zakupami :) stawiam na praktycznosc :) wszystko dostane albo dokupie po mozliwie najnizszej cenie, najlepiej uzywane. Moze i kosztem bajerów ale pokolenia wychowaly sie na sprzecie bez bajerow wiec i ja dam rade :)

Sue lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 00:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podoba mi sie Twoje podejście Vel:)
    Od razu zaznaczam, ze nie mam nic przeciwko kupowaniu całej wyprawki. Mnie na to nie stać, wiec nie bede czegos robic ponad stan.
    Mam taka znajoma, ktora jest wlasnie w ciazy i kupiła wózek stoke, ktory kosztuje ponad 4 tysiące. Wygląd designerski bardzo, full wypas, ale do polansowania sie po galerii, niekoniecznie do spacerów jesienno/zimowych :)
    Ale ona w ogole jest szurnięta jesli o lans chodzi, wiec to moze tez jest dla lansu:)

juska19, Vel, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistrzyni tak jak mówiłam - dobrze czerpać z doświadczenia mam:)
    Ty możesz czerpać ze swojego:)

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

• Laurka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Ja nie mam brzuszka i nie czuje ruchow, nie mam zadnych objawow od samego poczatku ale sie nie martwie tym wcale i wiem, ze wszystko jest okej ze mna i z dzieciaczkiem :) piersi mi nie urosly, jedynie uwidocznily mi sie zylki na dekoldzie i piersiach, czuje tez bole podbrzusza albo raczej mini skurcze, nie sa bolesne, poprostu czuje ze to leciutki skurcz i tez sie tym w ogole nie martwie czy to jajnik, czy macica czy bol jak @ czy cokolwiek innego to nawet sie nad tym nie zastanawiam :) wiem, ze tak poprostu jest i nie ma sie czym przejmowac.

No i ja z pierwszej reki czyli od mam, mam identyczne zdanie jak Sue :)

Nie jestem krezuska (niestety :P ) i nie moge sobie szaleć dla przyjemnosci z zakupami :) stawiam na praktycznosc :) wszystko dostane albo dokupie po mozliwie najnizszej cenie, najlepiej uzywane. Moze i kosztem bajerów ale pokolenia wychowaly sie na sprzecie bez bajerow wiec i ja dam rade :)

Vel jak tak czytam Twoje posty, to widze sporo podobienstw. Ja tez nie mam szczegolnych objawow, brzuch jeszcze nie wyskoczyl, piersi jak byly mini tak sa ;) I ja tez nie szaleje z zakupami i raczej nie bede w najblizszej przyszlosci, bo nie mam fortuny, zeby wydac na ubranka, ktore nasze malenstwo ponosi raz i po tygodniu wyrosnie. I co z tym potem robic? ;)

Penelope Ashton jest super! Kojarzy mi sie z przystojnym, dostojnym Brytyjczykiem z XIX-wiecznej powiesci ;)

I witam Angelique :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 07:00

cath, Penelope, Angélique89 lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bardzo cieszę, że mamy tu z nami doświadczone mamy, które mogą nam praktycznie doradzić co i jak.
    Patrząc na listę zdecydowana większość lutówek jest w pierwszej ciąży - ciekawie nam się to ułożyło :)
    Podejrzewam, że w styczniu lutym tu będzie niezły ruch - jak będziemy się siebie wzajemnie radzić - kolki, karmienie, itp :D :D
    Miłego dnia! :)

MistrzyniWKochamCieMisiu, Sue lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na wyjazd do Hiszpanii udało mi się upolować na allegro takie spodenki: http://wrzucaj.net/images/2014/08/24/pumpy.jpg
    - już przyszły i są strasznie wygodne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 09:19

juska19, megg lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was :)
    Mam pytanko do dziewczyn z trójmiasta :) jak byłam u ginka pytalam sie o usg 4d i zapisał mi trzy kliniki w ktorym mogę zrobić wlasnie w Gdyni i w Gdańsku. Oto one:
    -Invicta Gdańsk
    -Gameta Gdynia
    -przychodnia Evimed
    Moje pytanie brzmi czy któraś z was robila to usg w tych miejscach i jaki jest koszt orientacyjnie :) niestety u nas nie moja takiego sprzętu, a mysle zr fajnie by bylo to zrobić jesli jest możliwość :)

A co do ruchów to ja czuje codziennie motylka albo jakby ktos pędzelkiem mi machal :) a sporadycznie czuje pukniecia zalezy od pory dnia :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Mam pytanko do dziewczyn z trójmiasta :) jak byłam u ginka pytalam sie o usg 4d i zapisał mi trzy kliniki w ktorym mogę zrobić wlasnie w Gdyni i w Gdańsku. Oto one:
    -Invicta Gdańsk
    -Gameta Gdynia
    -przychodnia Evimed
    Moje pytanie brzmi czy któraś z was robila to usg w tych miejscach i jaki jest koszt orientacyjnie :) niestety u nas nie moja takiego sprzętu, a mysle zr fajnie by bylo to zrobić jesli jest możliwość :)
    Ja byłam dwa razy w Inviccie i połówkowe też tam będę robić. Lekarze są świetni, sprzęt też.
    Cenowo nie wiem, bo ja z racji wieku miałam skierowanie i robię wszystko za darmo.
    Ale możesz tam zadzwonić i się dowiedzieć. http://www.invicta.pl/11/nasze_placowki.html - ja chodzę na Rajską do dr Brzóski.
    Widzę, że mają placówkę też w Słupsku, może będzie bliżej?

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja byłam dwa razy w Inviccie i połówkowe też tam będę robić. Lekarze są świetni, sprzęt też.
    Cenowo nie wiem, bo ja z racji wieku miałam skierowanie i robię wszystko za darmo.
    Ale możesz tam zadzwonić i się dowiedzieć. http://www.invicta.pl/11/nasze_placowki.html - ja chodzę na Rajską do dr Brzóski.
    Widzę, że mają placówkę też w Słupsku, może będzie bliżej?
    W sumie to odległość nie robi znaczenia ;) Mój mąż pracuje koło Gdyni więc to nie ma problemu z dojazdem ale dziekuję sprawdzę :*

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Słoneczna dzięki :) Tribiotic mam więc posmaruję jej tą łapkę.

tak i wczesniej dobrze odkazic rivanolem ( to nie peicze) nei podawaj moze tych przeciwbolowych jak nie boli bardzo

jakbys mialapodac to najpierw podaj wage i jakie tabletki masz.

na spacerki najlpiej tez oslaniac- np skarpetka dziecieca

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mnie rano przywitaly wymioty ( a dzis nowy tydz zaczynamy)

zjadlam pol bulki na sniadanie i nawet nie skonczylam jej jesc jak znowu wyladaowalam w wc..
    super....

atdcqtkf2affvuei.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    -Invicta Gdańsk
    -Gameta Gdynia
    -przychodnia Evimed

A co do ruchów to ja czuje codziennie motylka albo jakby ktos pędzelkiem mi machal :) a sporadycznie czuje pukniecia zalezy od pory dnia :)

możesz jeszcze zrobic u dr Doeringa on ma jedno z najlepszych USG w calym trojmiejscie :) koszt okolo 260zł z plytka oczywiscie :) a ogolnie koszt sie waha z plyta od jakis 180zl w gore

poczytaj sobie opinie o tym lekarzu :) ponoc jest najlepszy

http://www.doering-usg.pl/index.html

ale Tobie chyba najblizej do gamety w Gdyni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 09:43

cath lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • cath Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    możesz jeszcze zrobic u dr Doeringa on ma jedno z najlepszych USG w calym trojmiejscie :) koszt okolo 260zł z plytka oczywiscie :) a ogolnie koszt sie waha z plyta od jakis 180zl w gore

poczytaj sobie opinie o tym lekarzu :) ponoc jest najlepszy

http://www.doering-usg.pl/index.html

ale Tobie chyba najblizej do gamety w Gdyni :)
    Ok dziękuję :) Sprawdzę, poczytam :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bede miec to badanie w 22 tyg bo przedzial jest 18-22 i moj gin mowi ze lepiej jak dziecko wieksze.
    tez wam tak mowia?

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a ja bede miec to badanie w 22 tyg bo przedzial jest 18-22 i moj gin mowi ze lepiej jak dziecko wieksze.
    tez wam tak mowia?
    Tak, mi w Iviccie powiedzieli, że 20-ty tydzień powinien być skończony, ja dokładnie w tym terminie się umówiłam - na 17.09 i babka i tak powiedziała, że nie wie czy nie będzie za wcześnie...
    Na stronie Invicty jest takie info:
    USG prenatalne wykonywane jest w 22 tygodniu ciąży (miedzy 21 a 24 tygodniem ciąży). Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku.

Służy do potwierdzenia dobrostanu płodu po 20 tygodniu ciąży. Obejmuje szczegółowe badanie wszystkich narządów (układu nerwowego, serca, klatki piersiowej, jamy brzusznej, kończyn itd.). Badanie wykonuje się sondą brzuszną, w trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, poszukując specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 395 396 397 398 399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ