X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a ja bede miec to badanie w 22 tyg bo przedzial jest 18-22 i moj gin mowi ze lepiej jak dziecko wieksze.
    tez wam tak mowia?

przedzial jest 18-22 ale generalnie najprawidlowiej powinno sie robic 20-22 i ten przedzial jest czesciej spotykany

ja mam USG 22 wrzesnia i to bedzie moj 20tydz+6dni z suwaczka :)

czyi wedlug lekarza to jest juz wlasciwie 22 tydzien liczac rozpoczete tygodnie, bez jednego dnia co prawda ale dzidzia i tak wieksza niz z suwaczka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 10:04

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja będę 17.09 w 20tydz+0dni - pojedziemy i zobaczymy, jak będzie za wcześnie, to zapiszę się na termin po przyjeździe z Hiszpanii.
    A tutaj fajny kalkulator - w którym tyg. będziemy konkretnego dnia:
    http://forum.parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was nowe mamusie :)

Ja połówkowe też będę miała w terminie, kiedy 20 tyg będzie skończonych.
    Ale denna pogoda, nic tylko spać

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja będę 17.09 w 20tydz+0dni - pojedziemy i zobaczymy, jak będzie za wcześnie, to zapiszę się na termin po przyjeździe z Hiszpanii.
    A tutaj fajny kalkulator - w którym tyg. będziemy konkretnego dnia:
    http://forum.parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html

Gosiak ja patrze na kalendarz belly :) naciskam na konkretna date i pokazuje mi sie w lewym dolnym rogu ktory to tydzien i ktory dzien :) a bez naciskania daty poprostu pod nia na kalendarzu jest ktory to tydzien :)

Gosiak a na kiedy chciala Cie zapisac lekarka gdyby nie Twoj wyjazd? ktory to bylby tydz i dzien ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 10:25

zjk3p18.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Gosiak ja patrze na kalendarz belly :) naciskam na konkretna date i pokazuje mi sie w lewym dolnym rogu ktory to tydzien i ktory dzien :) a bez naciskania daty poprostu pod nia na kalendarzu jest ktory to tydzien :)
    Faktycznie :) Nie znałam tej opcji, dzięki :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Gosiak a na kiedy chciala Cie zapisac lekarka gdyby nie Twoj wyjazd? ktory to bylby tydz i dzien ?
    Tam zapisują babki na recepcji, pierwotnie zapisała mnie na 29.09. To byłby 21 tydz + 5 dni
    Liczę się z tym, że pojadę i mnie przepiszą na inny termin. Ale daleko nie mam, a babka przynajmniej uruchomi USG i może płeć zobaczy ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 10:34

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Tam zapisują babki na recepcji, pierwotnie zapisała mnie na 29.09.
    Liczę się z tym, że pojadę i mnie przepiszą na inny termin. Ale daleko nie mam, a babka przynajmniej uruchomi USG i może płeć zobaczy ;D

czyli u Ciebie mialo byc na 21+5 a jest na 20+0

teraz to ja sie zaczynam zastanawiac czy nie bedzie za wczesnie u mnie 20+6 :D

ale to chyba nie ma az takiego znaczenia :) powinno byc ok :)
    ja sie tej rumii nie moge doczekac, 6 dni jeszcze :D

w ogóle w szpitalu lekarka mi powiedziala, ze to USG prenaralne co ja robilam miedzy 11 a 14tyg to jest NIC i ze to nic nie znaczy bo to nie robil lekarz z jakims tam certyfikatem F&M czy jakims innym z innymi literkami... i że ona sie wlasnie dziwila, ze ja jej mowie ze na skierowanie robilam bo niewielu lekarzy ma ten certyfikat w ogole i robi takie USG zeby ono COS znaczylo i faktycznie jego wynik byl wiarygodny

zjk3p18.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    czyli u Ciebie mialo byc na 21+5 a jest na 20+0

teraz to ja sie zaczynam zastanawiac czy nie bedzie za wczesnie u mnie 20+6 :D

ale to chyba nie ma az takiego znaczenia :) powinno byc ok :)
    ja sie tej rumii nie moge doczekac, 6 dni jeszcze :D

w ogóle w szpitalu lekarka mi powiedziala, ze to USG prenaralne co ja robilam miedzy 11 a 14tyg to jest NIC i ze to nic nie znaczy bo to nie robil lekarz z jakims tam certyfikatem F&M czy jakims innym z innymi literkami... i że ona sie wlasnie dziwila, ze ja jej mowie ze na skierowanie robilam bo niewielu lekarzy ma ten certyfikat w ogole i robi takie USG zeby ono COS znaczylo i faktycznie jego wynik byl wiarygodny
    No właśnie, dlatego mi w luxmedzie powiedzieli, że Invicta albo coś tam jeszcze na prenatalne. Pewnie chodziło o te certyfikaty.
    Ja się zastanawiam nad tą Rumią... mam trochę zajętą najbliższą sobotę. Zobaczę co mi lekarka powie w luxmedzie w tą środę. Jak określi płeć, to raczej nie będę jechała do Rumii. Szczególnie, że tam piszą, że warunkiem uczestnictwa w USG 4D jest to, że w ciągu ostatnich 14 dni nie wykonywało się badania USG, a ja będę miała robione 27.08.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 10:42

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!!!

Witam nowe mamusie! :) robi nas się coraz więcej :)

Ja na połówkowe jestem zapisana w 23+4. Mi moja gin dała przedział 22-24 tydz.

Dziewczyny muszę się Was poradzić:) Chodzi o to, że wczoraj wieczorem jak się położyłam na plecach na łóżku, to miałam twardy brzuch nad wzgórkiem łonowym w okolicy linii majtek. To było dosyć dziwne bo miało wielkość tak mniej więcej 10x10cm i czułam ucisk aż do pleców... mąż też to czuł :) tak się zastanawiam, czy to maleństwo w poprzek się tak ułożyło, tak, że główka była z przodu.Dzisiaj już jest normalnie, brzuch jest miękki:)
    Jak myślicie mogło tak być?

c7hyim7.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    No właśnie, dlatego mi w luxmedzie powiedzieli, że Invicta albo coś tam jeszcze na prenatalne. Pewnie chodziło o te certyfikaty.
    Ja się zastanawiam nad tą Rumią... mam trochę zajętą najbliższą sobotę. Zobaczę co mi lekarka powie w luxmedzie w tą środę. Jak określi płeć, to raczej nie będę jechała do Rumii. Szczególnie, że tam piszą, że warunkiem uczestnictwa w USG 4D jest to, że w ciągu ostatnich 14 dni nie wykonywało się badania USG, a ja będę miała robione 27.08.

A Ty mialas tez te testy z krwi itp no i mialas dokladniejsze USG, ja mialam tylko zmierzenie przeziernosci karkowej i kosci nosowej sprawdzenie i to trwalo tylko kwadrans. No ale mam nadzieje, ze to wystarczy :)

A co do Rumii to tak jest napisane pewnie dlatego zeby nie naswietlac tak czesto ale z drugiej strony jak cos zlego sie dzieje to duzo czesciej robia USG w szpitalu i nic sie nie dzieje wiec to pewnie tak zapobiegawczo napisali w tej Rumii, ja jade glownie okreslic plec i po zdjecie 4d zeby miec chociaz jedno :) a jak nie to pojde to Doeringa

zjk3p18.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    A Ty mialas tez te testy z krwi itp no i mialas dokladniejsze USG, ja mialam tylko zmierzenie przeziernosci karkowej i kosci nosowej sprawdzenie i to trwalo tylko kwadrans. No ale mam nadzieje, ze to wystarczy :)
    Tak, miałam testy z krwi i miałam USG wykonane w Inviccie u lekarki z cetryfikatem do wykonywania badań prenatalnych.
    A co do częstotliwości, to pewnie masz rację. No nie wiem, po środowej wizycie w luxmedzie się zdecyduję czy jechać do Rumii czy nie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :)
    Ja tez szczerze mowiac wozka nie kupuje nowego .Kupilam nowy dla corki i szczerze mowiac malo z gondoli korzystalam bo w irl zima pogoda jest okropna wiecznie wieje leje takze spacerki byly krotkie wiec tym razem wozek bedzie uzywany :) Co do lozeczka dostaje od znajomej wanienke mam po corci :) ciuszki tez bede kupowala uzywane bo chwila moment i sa za male kupie tylko body czapeczki nowe :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przed cc napewno kupie sobie kropelki dla dziecka na kolke tak na wszelki wielki :)skoro moja dwojka dzieci miala duza szansa ze i ten maluszek bedzie mial :/

relge6yd0kju1g7d.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się zaczęłam zastanawiać nad wskazaniami do CC, ja mam wadę wzroku, całkiem sporą - ok. -5 dioptrii.
    Chodzę w okularach, na razie ginka mi nic na ten temat nie mówiła, sama zapytam przy kolejnej wizycie. Od jakiej wady wzroku rozważa się cesarkę? Wiecie może?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Dziewczyny muszę się Was poradzić:) Chodzi o to, że wczoraj wieczorem jak się położyłam na plecach na łóżku, to miałam twardy brzuch nad wzgórkiem łonowym w okolicy linii majtek. To było dosyć dziwne bo miało wielkość tak mniej więcej 10x10cm i czułam ucisk aż do pleców... mąż też to czuł :) tak się zastanawiam, czy to maleństwo w poprzek się tak ułożyło, tak, że główka była z przodu.Dzisiaj już jest normalnie, brzuch jest miękki:)
    Jak myślicie mogło tak być?

Bietka - czy te skurcze macicy trwają około kilkanaście sekund / pół minuty i się powtarzają, czy cały czas masz twardy? Czy pojawiają się po aktywności fizycznej, masowaniu wieczornym brzucha lub seksie?
    Hmmm... Wasze macice pewnie teraz wystają trochę nad wzgórek łonowy, moja już jest dużo wyżej, bo dwa palce pod pępkiem, tyle, że u mnie to szybciej rośnie, więc u Ciebie by się zgadzało.
    To są skurcze Braxtona-Hicksa (tzw. przygotowujące macicę do porodu), tyle, że powinny się pojawiać PO 20 tc. Ja je mam od półtora tygodnia i lekarz powiedział, że to jeszcze za wcześnie na nie - dostałam no spe 3x1 i magnez 2x1 i pomogło. Wieczorem zdarza mi się jeszcze twardnienie ale chwilkę i już nie powtarza się tyle razy co wcześniej.

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A ja się zaczęłam zastanawiać nad wskazaniami do CC, ja mam wadę wzroku, całkiem sporą - ok. -5 dioptrii.
    Chodzę w okularach, na razie ginka mi nic na ten temat nie mówiła, sama zapytam przy kolejnej wizycie. Od jakiej wady wzroku rozważa się cesarkę? Wiecie może?
    Gosiak - to sprawa bardzo indywidualna, musisz skonsultować się z okulistą i koniecznie powiedzieć o tym swojemu ginekologowi.
    Jeden twierdzi, że -7 dioptrii jest wskazaniem do cc, a drugi, że nawet -12 nie wyklucza porodu siłami natury.
    Z tego co słyszałam to wskazaniem do cc są tylko zmiany zwyrodnieniowe na soiatkówce oka (odwarstwienie i zaawansowane retinopatie), więc liczba dioptrii nie ma tu nic do rzeczy. ALE tak jak pisałam na początku to sprawa indywidualna, więc co lekarz to inna opinia ;)

Gosiak lubi tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    Gosiak - to sprawa bardzo indywidualna, musisz skonsultować się z okulistą i koniecznie powiedzieć o tym swojemu ginekologowi.
    Jeden twierdzi, że -7 dioptrii jest wskazaniem do cc, a drugi, że nawet -12 nie wyklucza porodu siłami natury.
    Z tego co słyszałam to wskazaniem do cc są tylko zmiany zwyrodnieniowe na soiatkówce oka (odwarstwienie i zaawansowane retinopatie), więc liczba dioptrii nie ma tu nic do rzeczy. ALE tak jak pisałam na początku to sprawa indywidualna, więc co lekarz to inna opinia ;)
    Jasne, dzięki, na pewno poruszę to w środę z moją lekarką.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Jasne, dzięki, na pewno poruszę to w środę z moją lekarką.

Tak naprawdę zaleca się cc przy tak dużych wadach wzroku już od 4D, bo bardzo często poprzez nadmierne siły jakie są przy porodzie naturalnym wada wzroku a szczególnie krótkowzroczność się pogarsza, aczkolwiek mimo tego że tak nas uczą na studiach takie są zalecenia, w szpitalu bywa różnie. Bo nie ma w Polsce jednoznacznych wytycznych.

madziutek 23, Gosiak lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Vel Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam nowe postanowienie, oprocz smarowania postanowilam co tydzien rozpoczynajac nowy tydzien ciazy robic zdjecie brzucha/ w tej samej pozycji miejscu i ciuchu :P i tak troche pozno sobie to postanowilam ale zawsze :)

taki mam dzis na czczo ale cos duzy sie wydaje :P w ciuchach tak nie widac

http://www.iv.pl/images/29107278400090237318.jpg

a taki byl 2 tygodnie temu rowno

http://www.iv.pl/images/94347393848627548913.jpg

duzo nie urosl ;p pierwsze zdjecie z wiekszego bliska robione poprostu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 13:16

MistrzyniWKochamCieMisiu, juska19, Fedra, Sue, Sewerynka, megg, Penelope lubią tę wiadomość

zjk3p18.png

• Bietka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    Bietka - czy te skurcze macicy trwają około kilkanaście sekund / pół minuty i się powtarzają, czy cały czas masz twardy? Czy pojawiają się po aktywności fizycznej, masowaniu wieczornym brzucha lub seksie?
    Hmmm... Wasze macice pewnie teraz wystają trochę nad wzgórek łonowy, moja już jest dużo wyżej, bo dwa palce pod pępkiem, tyle, że u mnie to szybciej rośnie, więc u Ciebie by się zgadzało.
    To są skurcze Braxtona-Hicksa (tzw. przygotowujące macicę do porodu), tyle, że powinny się pojawiać PO 20 tc. Ja je mam od półtora tygodnia i lekarz powiedział, że to jeszcze za wcześnie na nie - dostałam no spe 3x1 i magnez 2x1 i pomogło. Wieczorem zdarza mi się jeszcze twardnienie ale chwilkę i już nie powtarza się tyle razy co wcześniej.

Kurczę nie wiem ile to trwało, brzuch był napięty cały czas. To było dziwne stwardnienie, tylko na dole brzucha, jak się położyłam na boku to już prawie nic nie czułam. Żadnych aktywności fizycznych wcześniej nie miałam, brzuch smarowałam i masowałam z 2h wcześniej. Dzisiaj mi też się to pojawiło, brzuch jest twardy i to nie ustępuje prze jakiś czas.

c7hyim7.png
‹‹ 396 397 398 399 400 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ