Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Znowu mnie dzis boli glowa!!! ale bylam w sklepie i podsluchalam jak dwie dziewczyny gadaly i jedna tez narzekala na bol glowy i mysle sobie okej widac to nie tylko mnie dotyczy
kupilam sobie kawe w starbucksie najwieksza latte na trzech espresso z syropem migdalowym, dodam że ja nie pije kawy w ogole, wiec stwierdzilam, ze jak raz w ciagu calej ciazy zgrzesze to nic sie nie stanie, a moze minie mi ten bol glowy i ogolne przymulenie... zaplacilam 18zl za ta przyjemnosc, ale niestety nie pomoglo
potem zgrzeszylam drugi raz i kupilam coca cole, stwierdzilam, ze dzis za dlugo spalam plus to cisnienie i musze sie pobudzic ale tez nie pomoglo
wiec poszlam i kupilam te plastry do apteki
jeszcze nie naklejam ale w razie co trzymam jak juz nie bede mogla wytrzymac to je wypróbuje -
Vel wrote:Znowu mnie dzis boli glowa!!! ale bylam w sklepie i podsluchalam jak dwie dziewczyny gadaly i jedna tez narzekala na bol glowy i mysle sobie okej widac to nie tylko mnie dotyczy
kupilam sobie kawe w starbucksie najwieksza latte na trzech espresso z syropem migdalowym, dodam że ja nie pije kawy w ogole, wiec stwierdzilam, ze jak raz w ciagu calej ciazy zgrzesze to nic sie nie stanie, a moze minie mi ten bol glowy i ogolne przymulenie... zaplacilam 18zl za ta przyjemnosc, ale niestety nie pomoglo
potem zgrzeszylam drugi raz i kupilam coca cole, stwierdzilam, ze dzis za dlugo spalam plus to cisnienie i musze sie pobudzic ale tez nie pomoglo
wiec poszlam i kupilam te plastry do apteki
jeszcze nie naklejam ale w razie co trzymam jak juz nie bede mogla wytrzymac to je wypróbujelepiej w aptece kupic olejek eukaliptusowy z kulka
-
nick nieaktualny
-
angelcia wrote:Masakra jest z tymi ubezpieczeniami, najchętniej placilabym sama za siebie, a tutaj koszt w NFZ wynosi ok 350zł miesięcznie.. Nosz kur.. ździerstwo, ciekawe za co tyle jak nawet w 1/3 nie wykorzystam tej kwoty..
Leki i tak trzeba kupic z własnej kieszeni wiec gdzie tu jest zdrowy rozum..
Nom ja w ogole ostatnio doszlam do wniosku, ze byloby super jakby zniesli podatki w polsce, dostawalibysmy 100 procent wyplaty i byloby duzo lepiej
i za kazdym razem jak ide do lekarza czy korzystam z jakis innych instytucji panstwowych wolalabym juz placic bo to i tak zdaza sie raz na kilka lat i est to bardziej oplacalne i byloby lepsze jakosci bo jednak by sie placilo
na jednym z forum jest dziewczyna, ktora mieszka w Dubaju i tam urzedy sa czynne 24h na dobe i nie ma podatkow, super co ?
Mowie Ci angelcia olej ten UP, po porodzie sie zarejestruj znowu a do tego czasu mozesz spokojnie korzystac z opieki medycznej i nikt nie ma prawa Ci tego odmówic
Bylam w NFZ sie dowiadywac, pozatym moge Ci nawet wyslac ustawe
Art.13.1. Ustawy mówi, iż Świadczeniobiorcy (Pacjenci) inni niż ubezpieczeni, którzy:
1.nie ukończyli 18. roku życia,
2.są w okresie ciąży, porodu i połogu
mają prawo do świadczeń opieki zdrowotnej na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych, czyli pełnej bezpłatnej opieki zdrowotnej.
Punkt 3. Ustawy informuje, iż
Świadczenia opieki zdrowotnej, o których mowa w ust. 1 i 2 oraz w art. 12, udzielane świadczeniobiorcom są finansowane z:
1.budżetu państwa - w przypadku świadczeniobiorców innych niż ubezpieczeni (w/w art. 13 p.1 pp. 1 i 2.
2.Funduszu - w przypadku ubezpieczonych
Art. 15. 1. Świadczeniobiorcy mają, na zasadach określonych w ustawie, prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, których celem jest zachowanie zdrowia, zapobieganie chorobom i urazom, wczesne wykrywanie chorób, leczenie, pielęgnacja oraz zapobieganie niepełnosprawności i jej ograniczanie.
2. Świadczeniobiorcy zapewnia się i finansuje ze środków publicznych na zasadach i w zakresie określonych w ustawie:
1) badanie diagnostyczne, w tym medyczną diagnostykę laboratoryjną;
2) świadczenia na rzecz zachowania zdrowia, zapobiegania chorobom i wczesnego wykrywania chorób, w tym obowiązkowe szczepienia ochronne;
3) podstawową opiekę zdrowotną (lekarz rodzinny);
4) świadczenia w środowisku nauczania i wychowania;
5) ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne;
6) rehabilitację leczniczą;
7) świadczenia stomatologiczne;
leczenie szpitalne;
9) świadczenia wysokospecjalistyczne;
10) leczenie w domu chorego;
11) badanie i terapię psychologiczną;
12) badanie i terapię logopedyczną;
13) świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze, w tym opiekę paliatywno-hospicyjną;
14) pielęgnację niepełnosprawnych i opiekę nad nimi;
15) opiekę nad kobietą w okresie ciąży, porodu i połogu;
16) opiekę nad kobietą w okresie karmienia piersią;
17) opiekę prenatalną nad płodem i opiekę nad noworodkiem oraz wstępną ocenę stanu zdrowia i rozwoju niemowlęcia;
18) opiekę nad zdrowym dzieckiem, w tym ocenę stanu zdrowia i rozwoju dziecka do lat 18;
19) leczenie uzdrowiskowe;
20) zaopatrzenie w produkty lecznicze, wyroby medyczne i środki pomocnicze;
21) transport sanitarny;
22) ratownictwo medyczne.
Nowelizacje ustawy wprowadziło Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej wraz ze zmianami (Dz. U. 137/2008 ust. 858)
Rozporządzenie to mówi o sposobie i trybie finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej. Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Świadczenia udzielone tym osobom są finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków przekazanych przez budżet państwa. Z pieniędzy, jakimi dysponuje resort zdrowia, pokrywane są wydatki związane z leczeniem kobiet w ciąży oraz dzieci do 18 roku życia.
Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia.
W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.
-
dziś mnie nie ma, widzę, że duuuużo nadrabiania będę miała. Ja niestety leżę dziś i kwiczę...bo znowu jestem chora, to już 4 razy od początku lipca...
((
cały dzień plastry na czole te chłodzące( Jeden wykorzystałam, to drugi założyłam. Jednak tym razemm mam inne niż apap i stwierdzam, że apap jest jednak mocniejszy..
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
angelcia wrote:Vel a nie masz tej masci tzw. kotka? Spróbuj wymasować sobie skronie kolistymi ruchami, czasami pomaga.
aaa wiem o czym mowisznie mam czegos takiego
ale widzialam to kiedys na jakims straganie na jakims festynie, to kosztuje grosze w takim okraglym opakowaniu
mnie tak rzadko boli glowa, ze mi nie bylo dotad potrzebneale jak mi sie bedzie powtarzalo to napewno sie zaopatrze, dzieki
-
nick nieaktualny
-
angelcia wrote:Vel dzięki za info, jak będzie mi coś ściemniała tam w tym UP to już więcej nie przyjdę. Spróbuj też zrobić zimny okład, też dobry sposób.
a Ty angelcia macierzynskiego nie bedziesz miala? nie kombinujesz zeby kase dostwac przez rok :> ?
-
nick nieaktualny
-
angelcia wrote:Chyba nie bardzo mam jak, chyba, ze macie jakies pomysły?
Slyszalam o zakładaniu działalności, 'zatrudnianiu , ale sama nie wiem gdzie nawet.. chyba ze sa inne opcje.
Mozesz zalozyc swoja dzialalnosc gospodarcza, to sie bodajze robi w urzedzie miasta? to juz Ci dziewczyny powiedza co maja bo ja dokladnie nie wiem, zaloz np firme sprzatajaca, albo firme opiekujaca sie dziecmi, miej to jakkolwiek udokumentowane, ze taka dzialalnosc faktycznie istnieje tj jakies faktury cokolwiek, korespondecje mejlowa zeby udowodnic ze to nie fikcja i musisz odprowadzac za siebie skladki, to jaka wysokosc skladki bedziesz placic jest adekwatne to wysokosci macierzynskiego pozniej, ale najlepiej nie przesadzac i nie odprowadzac tej najwyzszej czyli 3,5tys bo wtedy sa dokladne kontrole i musisz udowodnic, ze Twoja dzialalnosc przynosi faktycznie taki dochod ze stac Cie na oplacenie najwyzszej skladki, dlatego najlepiej odprowadzic mniejsza
albo znajdz byle kogo kto ma zalozona dzialalnosc gospodarcza i niech Ciebie zatrudni na podstawie umowy o prace, po miesiacu mozesz isc na L4, a po dwoch miesiacach od daty zatrudnienia juz ZUS zaczyna placic za Twoje L4, wiec mozesz sie dogadac z kims kto Cie niby zatrudni że mu oddasz za te dwa pierwsze miesiace skladke, ktora bedzie musial za Ciebie odprowadzic
-
nick nieaktualny
-
angelcia wrote:Ten drugi wariant wydaje się być korzystniejszy, będę musiala pomyslec czy znajde kogos takiego. A orientujesz się jaka składka daje jaką kwotę macierzyńskiego?
Macierzynski to jest albo 100% wynagrodzenia NETTO przez pol roku, a przez drugie pol 60% wynagrodzenia NETTO albo przez caly rok 80% wynagrodzenia NETTO (suma sumarum kwota koncowa jest taka sama, poprostu wybierasz jaka opcja dla Ciebie wygodniejsza)
wynagrodzenie netto to jest brutto minus mniej wiecej 30%
wiec musisz obliczyc na jaka kwote musisz miec podpisana umowe aby 80% od kwoty netto bylo dla Ciebie zadawalajace
W przypadku dzialalnosci gospodarczej jesli przez 3 ostatnie miesiace oplacasz najwyzsza skladke czyli 3,5tys to do tej pory dostawalo sie prawie 7tys zlotych miesiecznie ale że ciezarne to wykorzystywaly to teraz od stycznia maja wejsc nowe przepisy to regulujace
w przypadku jak ktos Ciebie zatrudnia i wybierzesz sobie opcje 80% przez caly rok to np zeby dostawac 1600zl macierzynskiego czyli 80% od kwoty netto (1800 to 100% czyli Twoje netto) to umowa musi byc podpisana na 2800 brutto
mozesz poprosic kogos z rodziny albo przyjaciol kto ma dzialalnosc zeby Cie zatrudnil poprostu, sporzadzil umowe i tez najlepiej jak masz jakos to udokumentowane w razie kontroli, jestes gdzies w grafiku wpisana, albo masz korespondencje mejlowa, ale to tak tylko w razie WWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2014, 20:15
-
Jesli masz mozliwosc mozesz tez sie teraz zatrudnic byle gdzie, sklepie z ciuchami, spozywczaku, gdzies gdzie dadza Ci umowe o prace na okres powyzej 1msc i nie mowic ze jestes w ciazy, miesiac sie przemeczyc i pojsc na L4 wtedy oni MUSZA przedluzyc Ci umowe aneksem do konca ciazy i wtedy masz macierzynskie i nie musisz nikomu za zadne skladki oddawac ani sie dogadywac
ja bym tak zrobila ale u mnie wszyscy daja na poczatek umowy zlecenie
umowa zlecenie tez uprawnia do macierzynskiego ale na zleceniu nie mozesz isc na L4 i w dniu porodu musisz byc zatrudniona co jest praktycznie awykonalne
a w przypadku umowy o prace mozesz byc zatrudniona na dwa miesiace na okres probny i isc sobie na L4 po miesiacu do konca ciazy i masz macierzynski
ja robie tak jak napisalam w opcji nr dwa że poprostu znajoma osoba mnie zatrudnia na umowe o prace, dwa miesiace jej oddaje za skladki a pozniej ZUS oplaca moje L4 do porodu (czyli do porodu co miesiac dostaje kwote netto) a po porodzie dostaje 80% kwoty netto
tak jak mowie warto jest sie na tym zastanowic bo nie dosc ze masz staly dochod rok po porodzie to jeszcze do czasu porodu co msc dostajesz kase a siedzisz sobie na L4Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2014, 20:22
-
aha nie napisalam jeszcze jednej rzeczy
od kwoty brutto musisz odliczyc 30% czyli te skladki zdrowotne itp i jeszcze 19% podatku dochodowego dlatego wyszlo ze w przypadku wynagrodzenia brutto 2800 netto wynosi 1800
czyli okolo 1000zl miesiecznie w tym wypadku musialabys oddac pracodawcy zeby dostawac 1800 do konca ciazy, a po ciazy 1600 macierzynskiego w przypadku wybrania opcji 80% przez rok
i taka kwote oddajesz pracodawcy (1000zl msc) przez dwa miesiace po pozniej juz placi zus
oczywiscie to sa przykladowe kwotyWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2014, 20:31
-
hej! wpadłam popatrzeć co u Was (co przyznaję się czynię co jakiś czas
) i kogo ja widzę???
ANGELCIA kochana gdzie się podziewałaś kiedy Cię nie było tak długo??? Boże jak ja się o Ciebie martwiłam!!! opowiadaj mi tu szybko co się działo? jak się czujesz?? widziałam fotki kruszynki więc jest wszystko w porządku ale jak tak można nas tu zostawiać na tak długo z ostatnią wiadomością prosto ze szpitala??Januszkowa lubi tę wiadomość
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
Gosiak - dzięki za link z sukienkami, te z happymum są przepiękne, tylko trochę boję się kupować przez neta bo jestem mało wymiarowa i z sukienkami mam problem... noszę 42 ale dupka lepsza niż u Beyonce i J.Lo
Dziewczyny mam dylemat. We wrześniu jest ślub mojego brata, oczywiście ja i mój mąż dostaliśmy zaproszenie na panieński i kawalerski. Jak zobaczyłam koszty tych dwóch imprez to prawie osiwiałam. Głupio mi odmówić, bo to najbliższa rodzina, nie wiem jak to zrobić.
Nie to, że nie chcielibyśmy pójść, ale nas nie stać. Odłożyliśmy 1000zł na prezent ślubny, do tego garniak męza 300zł, moja sukienka 200zł-300, Franka garniturek z koszulką i bucikami - 200zł, do tego musimy wynająć pokój tam na miejscu w domu weselnym - 100zł i opiekunkę, żeby potem pilnowała Franka (50-100zł, w zależności czy znajdę znajomą czy obcą nianię, bo wszyscy z rodziny z obu stron zaproszeni na wesele)... to już razem 2000zł
Koszt panieńskiego 200zł, a kawalerskiego 300zł. Te 500zł to dla nas dużo, zwłaszcza, że już obecne koszty są horrendalne...
Jak odmówić, żeby nikt się nie obraził?? Męczy mnie to już od kilku dni... -
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:Gosiak - dzięki za link z sukienkami, te z happymum są przepiękne, tylko trochę boję się kupować przez neta bo jestem mało wymiarowa i z sukienkami mam problem... noszę 42 ale dupka lepsza niż u Beyonce i J.Lo
Dziewczyny mam dylemat. We wrześniu jest ślub mojego brata, oczywiście ja i mój mąż dostaliśmy zaproszenie na panieński i kawalerski. Jak zobaczyłam koszty tych dwóch imprez to prawie osiwiałam. Głupio mi odmówić, bo to najbliższa rodzina, nie wiem jak to zrobić.
Nie to, że nie chcielibyśmy pójść, ale nas nie stać. Odłożyliśmy 1000zł na prezent ślubny, do tego garniak męza 300zł, moja sukienka 200zł-300, Franka garniturek z koszulką i bucikami - 200zł, do tego musimy wynająć pokój tam na miejscu w domu weselnym - 100zł i opiekunkę, żeby potem pilnowała Franka (50-100zł, w zależności czy znajdę znajomą czy obcą nianię, bo wszyscy z rodziny z obu stron zaproszeni na wesele)... to już razem 2000zł
Koszt panieńskiego 200zł, a kawalerskiego 300zł. Te 500zł to dla nas dużo, zwłaszcza, że już obecne koszty są horrendalne...
Jak odmówić, żeby nikt się nie obraził?? Męczy mnie to już od kilku dni...
ja ta stronke happymum odkrylam chyba z miesiac temu i tez sie zachwycalamtam jest wszystko cudowne ! sweterki, bluzki, plaszcze, a najlepsze jest to że poza ciaza tez mozna w tym chodzic, dzinsy sa boskie poprostu
zawsze mozesz kupic i zwrocic i oni musza Ci oddac kase wiec tym sie nie przejmuj
co do drugiego pytania to ja akurat nie wiem bo nigdy nie bylam w takiej sytuacji ani na zadnym weseluale czy nie mozesz szczerze porozmawiac o tym z bratem?
-
II. Zwroty i wymiany
1. Kupujący będący konsumentem może od umowy odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od daty wydania rzeczy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. W oświadczeniu kupujący może podać nr rachunku bankowego lub adresu do przekazu pocztowego, właściwego do dokonania zwrotu wpłaconych środków, który zostanie dokonany przez Sprzedającego w terminie 14 dni.
2. Kupujący powinien zwrócić Sprzedającemu towar w stanie niezmienionym, czyli w stanie w jakim go otrzymał tj. czysty, nieuszkodzony, ze wszystkimi oryginalnymi, nieuszkodzonymi i fabrycznie zamocowanymi metkami oraz załączonymi akcesoriami, oryginalnym opakowaniem, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Możliwość zwrotu nie dotyczy bielizny oraz rajstop.
3. Możliwa jest jednorazowa wymiana towaru na inny model lub rozmiar aktualnie dostępny w sklepie internetowym Happy mum. Możliwość wymiany nie dotyczy bielizny oraz rajstop. Kupujący powinien wysłać na własny koszt towar podlegający wymianie, a także uiścić koszt ponownej wysyłki do Kupującego paczki z wymienionym towarem.