Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
*Sylwia wrote:jesteście pewne? Wydaje mi się, że pracodawca nie musi wiedzieć o ciąży żeby pracownica była chroniona - gdzieś czytałam o tym w necie. Kwestia tego kiedy zaświadczenie zostało pokazane pracodawcy nie ma znaczenia - wazne jest to od kiedy gin stwierdził ciażę i od kiedy jestes pod opieką/.
Vel - zorientuj się dobrze bo może jeszcze nie wszystko stracone
W świetle art. 177 par. 1 K.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę pracownicy będącej w ciąży oraz w czasie urlopu macierzyńskiego. Przywileje dla pracownic w ciąży przysługują dopiero po dostarczeniu pracodawcy zwolnienia lekarskiego (185 par. 1 K.p.). W dziale ósmym Kodeksu pracy nie ma przepisu, który określałby termin w ciągu którego pracownica o swoim odmiennym stanie powinna powiadomić pracodawcę. Należy pamiętać, o tym, że dopóki pracodawca nie wie o ciąży , dopóty będzie taką pracownicę traktował na równi z innymi pracownikami. Zgodnie z art. 177 par. 2 i 3 K.p.). zakaz rozwiązywania umów o pracę dotyczy umów zawartych na czas nieokreślony oraz umów terminowych. Wyjątek stanowi umowa na okres próbny trwająca krócej niż jeden miesiąc. Co ważne, pracownica zatrudniona na czas nieokreślony jest chroniona przed zwolnieniem do końca urlopu macierzyńskiego. Pracownica posiadająca terminową umowę o pracę podlega kodeksowej ochronie do dnia porodu. W sytuacji gdy pracownica jest w ciąży a pracodawca jeszcze o tym nie wie, to w przypadku zwolnienia ma ona prawo żądać przywrócenia jej do pracy. Powyższe potwierdza linia orzecznicza Sądu Najwyższego. W wyroku SN z dnia 15 stycznia 1998 r. , I PRN 74//87 („Służba Pracownicza „ 1988 nr 5, s. 28) SN uznał, że „ (…) dla ochrony przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę kobiety w ciąży nie jest istotny termin wykazania ciąży, lecz wyłącznie obiektywny stan rzeczy, istniejący w chwili wypowiedzenia lub rozwiązania umowy o pracę”. W myśl art. 185 par. 1 K.p. potwierdzeniem stanu ciąży pracownicy jest zawsze zaświadczenie lekarskie. Co istotne, Sąd Najwyższy w wyroku z 29 marca 2001 r. (I PKN 330/00; OSNP z 2003 r. nr 1 poz. 11) wskazał, że „pracownica, która początkowo nie kwestionowała wypowiedzenia jej umowy o pracę, może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną, gdy po dokonaniu wypowiedzenia okazało się, że jest w ciąży lub gdy w okresie wypowiedzenia zaszła w ciążę”. Ze wskazanego tu orzecznictwa wynika, że ochrona pracownicy w ciąży jest silna i prawnie skuteczna. Pracodawca nie ma tutaj dużej swobody działania. Pracownica ta może od negatywnej decyzji pracodawcy zawsze odwołać się do sądu pracy z żądaniem przywrócenia jej do pracy. Podstawa prawna: - art. 177 par. 1 , 2 i 3 K.p.; - 185 par. 1 K.p. Stan prawny na 7 sierpnia 2008 r. WK17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Januszkowa wrote:Angelcia to i tak dużo:)
Gosiak zerkam co chwile na forum czy jest już Twój post, też jestem ciekawa czy chłopiec czy dziewczynka:)Januszkowa, truskawkax25, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Rany boskie ale naprodukowałyście... Gosia trzyma nas w napięciu... co do rzeczy dla dziecka to chyba jak jedyna nie mam nic... zwyczajnie weny nie mam i nie wiec od czego zaczac bo przesadna nie jestem...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 14:25
-
Vel zgadza się przy umowie na czas określony obowiązuje skończone 12 tygodni ehhh straszna lipa z tym wszystkim...
w każdym razie trzymam kciuki by Ci sie udało wszystko załatwic bez późniejszych komplikacji17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyJa caly czas odswiezam strone żeby tylko zobaczyć nowego posta..
Kasia co do zakupów to ja zawsze byłam zakupoholiczką, ale nie taką, że kupuje wszystko co popadnie, a raczej to w czym np. będę chodzić, przyda mi się, będzie po coś. Przedwczoraj tak zamowilam kilka rzeczy, a dzisiaj już bym nic nie kupila, bo mi się zwyczajnie nie chce..kasia_1988, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pewnie tak, ciekawe czy się dowie, oby bo my tu wszystkie w takim stresie
Suri lubi tę wiadomość
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc