X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    patrzcie jakie fajne czapeczki:)

http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB

ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)

ale jeszcze troszke:)

na FB jest profil "tęczowe czapeczki" i laska robi na zamówienie i rozmiar i wzór i kolory ma świetne wzory polecam :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia nie martw się znieczuleniem podobno gaz też jest super, a poza tym za wcześnie żeby myśleć o porodzie nasze dzidzie mają tam jeszcze siedzieć prawie 5 miesięcy :-)

Mam dużo 5,6 i 7 latków wśród znajomych i wtedy zzo nie było tak powszechne, więc sobie tłumacze, że jak one dały radę to ja też muszę.
    Po drugie jak masz spokojny poród to zdążą i Ci dać zzo, a znam 3 przypadki, że rozwarcie nagle było już ok 5 cm i nie dali tym dziewczynom mimo, że taka była umowa bo szybciutko urodziły :-)

A ja właśnie tak bym chciała, że jak dojadę do szpitala to już będzie 6 cm i będzie szybko postępować, marzę o tym, ale jako pierworódka mogę chyba tylko pomarzyć :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Gosiak ja też lubię gotować w domu (choć moja kuchnia jest zdecydowanie polska i tradycyjna :-)) i nie przepadam za jedzeniem na mieście bo podzielam zdanie Twojego lekarza. A po obejrzeniu Poranku Kojota wiele lat temu mam uraz, że zawsze dodają coś od siebie :-)
    A powiedz te termosy obiadowe Ci się sprawdzają. Ja też nosiłam zawsze jedzenie do pracy i odgrzewałam w mikrofalówce pomimo, że mamy stołówkę.

Jest jedzonko jeszcze ciepłe jak doniesiesz do pracy i po ilu godzinach?
    Sprawdzają się rewelacyjnie, trzymają ciepło przez 8h spokojnie, wyjmujesz gorący posiłek.
    http://allegro.pl/esbit-termos-obiadowy-na-zywnosc-food-jug-0-75-24h-i4559337511.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Gosiak, te myślę o chuście, tylko muszę przemyśleć, czy ja aby będę nosiła... jeszcze w zimę...
    Ja będę nosiła na pewno. Ponoć przez pierwsze pół roku tylko chusta, żadne nosidła, bo dzieciątko za małe. Ja będę pewnie nawet po domu sobie tak chodzić z maluszkiem, żeby zapewnić mu bliskość.

Penelope lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Gosiak chyba o tym poważenie pomyślę jak będę wracać do pracy, bo zawsze troszkę mnie wkurzało odgrzewanie w plastiku i starałam się wyjmować na szklany talerz, a o tym nie pomyślałam.

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No proszę byłam rano na badaniu krwi i co przez 3 tygodnie spadła mi HGB i hematokryt. Więc już mam lekką anemię. HGB mam 11.7 (norma od 12)a 3 tyg temu było 12.7, hematokryt 34,2 (norma od 37) a tyg temu była norma :-(
    Ale żelazo mam 128 (norma 60-180) i na szczęście glukoza na czczo nisko 77 (norma 74-106). No czekam jeszcze na mocz i na TSH. We will see.

No to chyba od jutra bedą wspomagacze HGB, bo narazie nie brałam witamin.

relge6yd3cl8y0me.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jezu dziewczyny kiedy wam tak urosly te brzuszki !?!? ;) szok niedawno plaskie a teraz takie sliczne ;))heh u mnie sie nie zapowiada ze predko was dogonie ;)

vel trzymam kciuki za poznanie plci ;))

przedszkolanka? dawno Cie nie bylo ;) za kare tez sie chwal brzyucholkiem ;))

a u mnie noce to tragedia... od jakichs 3 tygodni wstaje po 2/3 razy i za kazdym razem przeleze ok godziny. nie moge spac wogole... chyba niebede miec problemu ze wstawaniem w nocy do mojej kruszynki ;)

PS jak dzidzia juz ma 9 cm to powoli powinna sie przebijac ciazowka ;)? powiedzcie ze tak ;))

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również będę w chuście nosiła. U nas jeszcze przemawia fakt, że będę musiała wychodzić z psami na dwór, a więc dzidzia do chusty i dawaj. Nie wyobrażam sobie, ze miałabym iść z wózkiem.

Penelope lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie nie wyobrażam chodzić w tej chuście, po prostu mnie osobiście nie podoba się jak tak się nosi dzieciaczki, ale to moja osobista opinia.

cath, LadyDi, Januszkowa, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:
    A ja sobie nie wyobrażam chodzić w tej chuście, po prostu mnie osobiście nie podoba się jak tak się nosi dzieciaczki, ale to moja osobista opinia.

no tak z jednej strony fajnie bo sie poglebia bliskosc z maluszkiem ale u mnie w rodzinie sie tego nie praktykuje a dzieci jest naprawde sporo... ja ogolnie tez nie jestem zwolenniczka chusty... ;)
    ale nie krytykuje waszego zdania ;))

olcia87, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja tez nie jestem przekonana do chusty. Raczej wolę nasidełko na ramiona

olcia87, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

• olcia87 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokładnie, ja też nikogo nie krytykuję, bo jak ktoś chce niech nosi dlaczego nie. U mnie tak samo nigdy nikt dziecka nie nosił w chustach i ja też nie jestem zwolenniczką poza tym moja lekarka mi tego nie polecała bo specjalnie pytałam jakie są opinie lekarzy na ten temat tak z ciekawości :)

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • cath Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez chusta nie przekonuje. Ale sama nie wiem czemu. Nie potrafię tego wytłumaczyć :) moze dlatego ze nie znam nikogo kto by nosił maluszka :)

olcia87, madziutek 23, LadyDi, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, Olcia moze my nie idziemy z duchem czasu ;D

olcia87 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja będę nosic Mała w chuście po pierwsze mam koleżanki które tak noszą dzieci po drugie pytałam gina i On również jest za chustą przynajmniej w tym początkowym okresie (ponieważ nosidła nie są wskazane dla takich maluchów) po trzecie ja tak jak Katis będę chodzić z psem na spacer i nie wyobrażam sobie schodzić z wózkiem, dużym psem i dzieckiem z 4 pietra a jednak chusta to mega wygoda i Dzidzia jest tak blisko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 12:48

Gosiak, cath, sara_nar lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Vel Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja tak gotuję co 3 dni mniej więcej. Np. zrobię gar gulaszu wołowego i dogotowuję tylko ziemniaki/kaszę/komosę/ryż i warzywko na ciepło.
    I tak na co dzień to do pracy szykuję w termos sobie, mój M. je na miejscu w stołówce - ma bardzo dobre jedzenie i kilka knajpek do wyboru. Ale ma zdrowe nawyki i wybiera kaszę z gulaszem zamiast pizzy czy schabowego z frytkami, chociaż to też od czasu do czasu się zdarza. On z firmy dostaje kartę i 200zł na karcie co miesiąc na obiady, więc żal nie korzystać :)
    Na kolację staram się zawsze też coś na ciepło zrobić, często jest to pożywna zupa - dziś np. będę gotować zupę z soczewicy. Będzie do weekendu.

Robilam zima zupe z soczewicy czerwonej i wyszla breja a pozniej z zielonej i byla juz lepsza ale jej skladnikiem byl kumin, ktorego nie lubie no i sie zniechecilam ale w green wayu maja bardzo dobra zupe z soczewicy z selerem naciowym mniam :) i bez kuminu

Jestem po wizycie, bylo beznadziejnie. Usg zrobione na odwal tylko zeby zobaczyc czy dziecko zyje, nawet nie dala mi popatrzec ani zdjecia nie dala, no nic, plci nie okreslila bo ona nie ma czasu sie bawic pffffff odrazu zadzwonilam do Doeringa, dzisiaj go nie ma, jutro nie moge bo ten Sopot :/ i umowilam sie w poniedzialek na 9 rano, nie wytrzymam kolejnych 4 dni! zaraz mnie cos strzeli z wscieklosci :( a kopalo mnie przed wejsciem do gabinetu tak mocno :( beznadziejna ginka :/

i polowkowe sobie przesunelam na 23 wrzesnia z 22 bo mi godzinowo bardziej pasuje i mam miec polowkowe robione na sprzecie lepszym niz ma Doering podobno, nowo kupiony w przychodni na Jagiellonskiej, zobaczymy jak bedzie, ja czekac do 23 nie bede ! w poniedzialek ide

a dzis z umowy tez nici, odwolali mnie jak wyszlo, ze tylko na 2h mialabym przyjechac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 12:53

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Mnie tez chusta nie przekonuje. Ale sama nie wiem czemu. Nie potrafię tego wytłumaczyć :) moze dlatego ze nie znam nikogo kto by nosił maluszka :)

ja nie byłam przekonana, poki nie zobaczyłam znajomej, która swojego synka nosiła w chuście. Dla mnie to coś mega. Bliskość z maluszkiem, a po 2 chusta trzyma go w naturalnych pozycjach.

Jeżeli ktoś nie chce nosić to jego zdanie :) ja jestem za nosidełkami, ale to później tak ok. roku i też nie takie usztywniane tylko takie materiałowe.

Fedra, Gosiak, sara_nar lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska i jak Ewelinka? Już córa wyszła na świat? :)

Vel Ty to masz pecha z tymi lekarzami ;/

Madziu to i ja się pochwalę takim z 15t + 1d. wyjątkowo rano po śniadanku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d7a3ea7b1aae.jpg

Kochane zapraszam na galaretkę z truskawkami i winogronkiem, z bitą śmietaną :)

PS. Lustro teściowej takie brudne, moje są czyste :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 13:00

lula88, Fedra, madziutek 23, truskawkax25, Katiś, Penelope, juska19, megg, sara_nar lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara_nar wrote:
    Hej mamuski. Ale piekne te wasze brzuchy ;)
    Moj tez juz spory, dziecko buszuje, ruchy czuje juz od tygodnia ostatnio nawet takie dzganie w brzuch od srodka. Cieszylam sie ostatnio ze tylko 2 kg przytylam, a tu wczoraj okazalo sie ze juz 7 kg na plusie. Masakra. Chociaz nie czuje sie jakos grubo gdzie powinnam. Niby mam 172 cm wzrostu ale zazwyczaj moja waga wahala sie miedzy 56-58. A teraz szok.
    Moze wy znacie sie lepiej: ubezpieczenie zdrowotne mialam do konca sierpnia (dostawalam rente po zmarlej mamie) jutro mam wizyte na fundusz, wiem ze nam kobietom w ciazy przysluguje prawo do bezplatnej opieki zdrowotnej przez okres ciazy i 6tygodni po porodzie. Wiec nie musze rejestrowac sie w urzedzie pracy aby dostac ubezpieczenie. Czy u lekwrza wystarczy ze powiem ze jestem w ciazy i pokaze karte ciazy jako potwierdzenie? I czy jako osoba chora na cukrzyce bedaca w ciazy dostane recepte na insuline z refundacja?

Wystarczy że powiesz ze jestes w ciazy i podpiszesz taki formularz, w ktorym zaznaczysz że jestes ubezpieczona z powodu i wybierzesz bodajże trzecia pozycje to trzecia pozycja oznacza wlasnie ciaze, tam jest artykul taki i taki ale z tylu tej kartki powinna byc legenda z zacytowanymi artykulami ktore sa wymione w powodzie z ktorego masz to ubezpieczenie

tyle

ewentualnie jak ktos sie przysapie to mozesz pokazac karte ciazy, ale mi sie nie zdazylo, mowie ze jestem w ciazy i juz, tylko musze to podpisac za kazdym razem

sara_nar lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath moja siostra miała cukrzycę ciążową i urodziła zdrowego dużego synka. Jeśli przestrzega się diety to nie ma się czym przejmować. Na początku jej nic nie wychodziło dopiero jakieś 4mies przed porodem. Muiala co 1-2 godz mierzyć cukier glukometrem i jadła malutko. Strasznie schudła. Ale każda jest indywidualna sprawa.
    Inna znajoma miała cukrzyce ale nie przestrzegała jak siostra idealnie diety i też wszystko dobrze było. Może to tylko chwilowy skok i się unormuje. Powodzenia

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
‹‹ 482 483 484 485 486 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ