Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:
    A ja sobie nie wyobrażam chodzić w tej chuście, po prostu mnie osobiście nie podoba się jak tak się nosi dzieciaczki, ale to moja osobista opinia.
    A ja nie patrzę podoba czy nie podoba tylko jak to wpływa pozytywnie na dziecko: poczucie bliskości, mniej kolek, większa laktacja - to do mnie przemawia.

Dziecko noszone w chuście ma częsty kontakt fizyczny z rodzicem, co niesie za sobą duże poczucie bezpieczeństwa. Ono z kolei pozytywnie wpływa na rozwój układu nerwowego.
    Noszone w chustach dzieci zazwyczaj mniej płaczą, są lepiej rozumiane przez rodziców (mama lub tata znacznie szybciej odczytują potrzeby malucha). Powoduje to mniej sytuacji stresowych i wzbudzających trudne emocje.
    Bliskość mamy i dziecka spowodowana noszeniem w chuście ma bardzo pozytywny wpływa na laktacje, pobudza ją.
    Rodzic ogrzewający swoim ciałem dziecko, wspomaga jego układ pokarmowy (mniej kolek!).
    http://tulilajka.pl/chustowanie/

lula88, Fedra, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak do wszystkiego tak i do chusty trzeba się przekonać ja chyba sobie spróbuję a czemu nie, może mi się spodoba w końcu pierwszy raz będę miała dzidzię to trzeba próbować i mieć własne zdanie :-). Tak tylko się boję już na przyszłość żeby się nie potknąć i nie wywalić bo ostatni to naprawdę taka gapa jestem :-)

A jeśli chodzi o nosidełka to rzeczywiście jest dużo artykułów, że można ale późnej, żeby dzieci nie miały problemów z bioderkami itd.

Gosiak, sara_nar lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    śliczne macie brzuszki. Moj też śmignął a od 2 dni strasznie bolą wiązadła więc pewnie jeszcze bardziej wystrzeli. Waga też leci do góry oby nie za szybko :)

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek 23 wrote:
    Cath, Olcia moze my nie idziemy z duchem czasu ;D
    Pewnie tak :D
    W większych miastach Polski widok rodzica z dzieckiem w chuście/nosidle nie robi już większego wrażenia. Dla małych miejscowości to wciąż istna egzotyka.
    :D

madziutek 23 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, kurcze noooo. Już myślałam, że dziś nam w końcu powiesz kto Cię tak kopie...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Pewnie tak :D
    W większych miastach Polski widok rodzica z dzieckiem w chuście/nosidle nie robi już większego wrażenia. Dla małych miejscowości to wciąż istna egzotyka.
    :D
    Hahaha to żeś to pięknie ujęła :D każdy ma swoje zdanie ja nie wyobrażam sobie takiej chusty u mnie po prostu. Nie trzeba byc tak nie milym :) ile ludzi tyle opinii i tyle. :)

olcia87 lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    A ja będę nosic Mała w chuście po pierwsze mam koleżanki które tak noszą dzieci po drugie pytałam gina i On również jest za chustą przynajmniej w tym początkowym okresie (ponieważ nosidła nie są wskazane dla takich maluchów) po trzecie ja tak jak Katis będę chodzić z psem na spacer i nie wyobrażam sobie schodzić z wózkiem, dużym psem i dzieckiem z 4 pietra a jednak chusta to mega wygoda i Dzidzia jest tak blisko :)
    Ja też mam znajomych, którzy noszą dzieci w chustach i to tatusiowie tak samo często jak mamy. I wszystkie te maluszki są naprawdę super spokojne :)

Fedra lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Hahaha to żeś to pięknie ujęła :D każdy ma swoje zdanie ja nie wyobrażam sobie takiej chusty u mnie po prostu. Nie trzeba byc tak nie milym :) ile ludzi tyle opinii i tyle. :)
    Cath, ale to było z oczkiem, nie było moim zamiarem być niemiłą, zacytowałam słowa ze stronki, nawet nie sprawdzając skąd są dziewczyny mające konkretne zdanie - jeśli kogoś uraziłam, przepraszam, nie taki był mój zamiar :)
    I faktycznie jak się nie widzi w okolicy osób, które tak noszą maluszki, to pewnie nie jest się do tego przekonanym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 13:21

cath lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    juska i jak Ewelinka? Już córa wyszła na świat? :)

Vel Ty to masz pecha z tymi lekarzami ;/

Madziu to i ja się pochwalę takim z 15t + 1d. wyjątkowo rano po śniadanku :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d7a3ea7b1aae.jpg

Kochane zapraszam na galaretkę z truskawkami i winogronkiem, z bitą śmietaną :)

PS. Lustro teściowej takie brudne, moje są czyste :P

Śliczny brzuszek........ ehhh załamie się

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• cath Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Cath, ale to było z oczkiem, nie było moim zamiarem być niemiłą, zacytowałam słowa ze stronki, nawet nie sprawdzając skąd są dziewczyny mające konkretne zdanie - jeśli kogoś uraziłam, przepraszam, nie taki był mój zamiar :)
    I faktycznie jak się nie widzi w okolicy osób, które tak noszą maluszki, to pewnie nie jest się do tego przekonanym.
    Ja sie nie obrażam :* spoko spoko :) nie jestem osoba ktora sie przejmuje takimi rzeczami :)

Gosiak lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niech ktoś wrzuci zdjęcie jeszcze płaskiego brzucha tak po 16tc - musze sie dowartościować...... ;/

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Ja sie nie obrażam :* spoko spoko :) nie jestem osoba ktora sie przejmuje takimi rzeczami :)
    Ufff, no popłynęłam na zaczepkę madziutka, ale całkowicie w pozytywnym kontekście ;)
    My tu w pracy cały czas tak sobie leciutko "dogryzamy", ale to z czystej sympatii i z wielką beką :D

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoze bede robila jakos 10 pazdziernika :) dostalam skierowanie juz na nia :) ta z tym piciem i czekaniem 2h w poczekalni :/

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też nie znam nikogo, tak mi się rzuciła w oczy i tak sobie myślę, ale ja tylko mogę powiedzieć że znając mnie to myślę że skończyłoby się na tym że chusta by leżała , ale kto wie...
    cath wrote:
    Mnie tez chusta nie przekonuje. Ale sama nie wiem czemu. Nie potrafię tego wytłumaczyć :) moze dlatego ze nie znam nikogo kto by nosił maluszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2014, 13:40

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Glukoze bede robila jakos 10 pazdziernika :) dostalam skierowanie juz na nia :) ta z tym piciem i czekaniem 2h w poczekalni :/
    Vel to nie takie straszne :) przygotuj sobie ja rano i wciśnij cytrynę :) jak pijesz nawet smaczne tylko zostawia taki posmak w ustach dziwny :D

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ufff, no popłynęłam na zaczepkę madziutka, ale całkowicie w pozytywnym kontekście ;)
    My tu w pracy cały czas tak sobie leciutko "dogryzamy", ale to z czystej sympatii i z wielką beką :D
    to nie mialo zabrzmiec jak zaczepka ;/ ;)

Gosiak lubi tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja mam malutki, wszystko zależy od tego co i ile zjem :)
    rozmawiałam o tym z moją lekarką na wizycie tydzień temu i ona mówiła,że na tym etapie brzuch zależy od ilości i jakości posiłków i gazów, które mamy w jelitach, więc widocznie zdrowo się odżywiasz :) a smaruj się by Ci brzuszek później nie wyskoczył za szybko a co za tym idzie -rozstępy :)

ja tez jestem za chustami,ale są strasznie drogie :O

a glukozy się boję,że zwrócę, bo mam jeszcze sporadyczne mdłości :O

preg.png

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka jeszcze nie :/ wody nie dawno jej do konca odeszly i czeka na konsultacje z lekarzem ciekawe czy nie beda jej wywolywac

relge6yd0kju1g7d.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 września 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze,biedna pewnie już się denerwuje... jak coś będziesz wiedziała, daj proszę znać, bo martwię się :*

preg.png

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Sylwia ja mam malutki, wszystko zależy od tego co i ile zjem :)
    rozmawiałam o tym z moją lekarką na wizycie tydzień temu i ona mówiła,że na tym etapie brzuch zależy od ilości i jakości posiłków i gazów, które mamy w jelitach, więc widocznie zdrowo się odżywiasz :) a smaruj się by Ci brzuszek później nie wyskoczył za szybko a co za tym idzie -rozstępy :)

ja tez jestem za chustami,ale są strasznie drogie :O

a glukozy się boję,że zwrócę, bo mam jeszcze sporadyczne mdłości :O

Czy ja wiem czy tak zdrowo ;] jem kanapki na śniadanie 2-3 szt, obiad koło 14 i później drugi obiad koło 19 no i w między czasie jakieś owoce albo trochę słodycze - także super zdrowo nie jest. Będę musiała zapytać lekarza czy to normalne. Bo przybieram na wadze z brzucha nie widać. I nie wiem czy to od jedzenia większych ilości.

Co do rozstepów to niestety mam skłonności. Jak byłam mała i dorastałam to porobiły mi sie na cyckach udach i plecach. teraz smaruje się od 2 miesięcy ale nie wiem czy to cokolwiek da......

Ja kiedys robiłam tez z obciążeniem glukoza (nie byłam w ciąży) i myslałam że się porzygam - tam mi sie niedobrze zrobiło.....

‹‹ ‹ 483 484 485 486 487 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ