X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok,,, no wiec co do palenia, tez rzucam w dniu w którym się dowiaduję.

Co do liczenia tygodni - liczy sie te ukończone, czyli jak ja mam 17+2, to jestem w 17 tygodniu, tak licza lekarze i szpitale.

Co do wielorazówek - z powodu braku w kasie, jade póki co na kilku sztukach na zmianę z Dadami, ale nie jestem jakąś wieeelką miłośniczką, ze względu na to, że nie ma co z nimi potem robić jak już śmeirdzą siuskiem czy kupą, a nie mam miejsca w łazience na dodatkowe kosze, wiszące worki itp. Papierka nie zawsze założysz na pieluche, bo uznasz ze zrobił kupe teraz, to juz mu nie musisz zakaldac, a tu psikus i kolejne kupsko. Kupy tez przez pierwsze pol roku sa raczej rozrzedzone. No i raz na jakiś czas wielorazówki trzeba wygotować, bo mimo prania łapią fetorek. Jak dziecko jestt już duże, to czasem moga się robić na tyle ciasnawe, ze obcierają pachwiny i robi sie rana. Ogólnie jestem za, ale jeśli ktoś nie miał dużego budżetu na dzien dobry, zeby kupić cały komplet, jeszcze więcej wkładów (bo wkłada sie po dwa a na noc i 3 na raz), olejków które szybko schodzą, proszków, worków, pudełeke i gadżetów, to jakoś tak zlatuje ten czas na jednoraówkach z dodatkiem wielorazówek. A i dobrze na wielorazówki przejść po jakimś miesiącu od porodu, kiedy te kupki się stabilizuja bardziej.

Gosiak lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja chcę wydać jednorazowo na cały komplet. Na pampersy wydaje się ponoć 5000-6000 na dziecko, na wielorazowe miżna się zmieścić w 1000 na start. A potem można je mieć dla kolejnego dziecka. Ja jestem na tak. Ale i tak najbardziej przekonała mnie toksyczność zwykłych jednorazówek.
    Dzięki za porady Mamaliye.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś płynę jedzeniowo ;)
    M. wrócił ze strzelnicy, jedliśmy obiad a teraz jem ciasto jogurtowo-porzeczkowe. W planie mamy grilla na kolację - mam chęć na kiełbasę z musztardą a do tego ogórek kiszony i oliwki nadziewane fetą :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak robisz mi apetyt na ogorki kiszone! A u mnie nie maaa;/

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wsuwam po tabliczce czekolady mlecznej co pare dni :P obawiam się o to co ze mnie dosłownie wyrośnie pod koniec... do tej pory udało mi się zachować w miarę figurę sprzed ciąż, ale po tylu czekoladach... :P

Co do kosztów jednorazówek, zupełnie abstrahując od kontekstu wielorazówek, to paczka Dadów kosztuj 29 zł (produkuje je ta sama firma co Pampers i mniej śmierdzą, wiele mam preferuje je od Pampersa, w tym i ja). Na początku schodzi 3-4 paczki, a potem od około 3 miesiąca schodzi po 2 paczki na miesiąc. Jest to 60 zł miesięcznie, czyli 720 zł rocznie a przez dwa lata wychodzi w zaokrągleniu 1500 zł... 2000 zł to już szał ciał... a w zasadzie 2160 zł jeśli ktoś by bardzo czesto zmieniał dziecku pieluche i zużywał 3 paczki miesięcznie. Tak więc nie są to koszty rzędu 5000 zł. Oczywiście jak mówię - to tak kompletnie poza ekologią i wielorazówkami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 17:01

cath, olcia87, juska19, Fedra, Sewerynka lubią tę wiadomość

• cath Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki my wyglądamy dziś tak :
    4f26d43ec726704bmed.jpg
    8b2609d50711aaeemed.jpg
    Ponieważ w piątek rozpoczęłyśmy 20 tydzień, a nie było kiedy zrobić zdjęć to robiłam dziś :) Mąż też chętnie się dołączył ;)

Gosiak, juska19, Penelope, przedszkolanka:), LadyDi, Sue, truskawkax25, kasia_1988, madziutek 23, Fedra, Januszkowa, Sewerynka lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dziś dla odmiany mieliśmy na obiad gofry z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście domowej roboty wszystko :-).

Gosiak gdzie Ty to mieścisz. Ja staram się jeść 4 posiłki dziennie ale mam wrażenie, że przed ciążą więcej mi się mieściło, a teraz nie mam miejsca normalnie. Jak przed 16.30 zjadłam gofry to nie wiem czy dziś jeszcze coś wcisnę bo już mam brzuch jak wieloryb i taka pełna jestem.
    A jak za dużo zjem to boli mnie brzuch.
    Też tak macie ?

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath no same modelki normalnie w lutym będą rodzić :-) Ślicznie.

Sewerynka lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye witam nowa mamusie :)
    ja wole jednak pampersy jednorazowe poniewaz wiadomo dziecko na poczatku robi kupki bardzo czesto i nie da sie ich wziac papierkiem :) wiem to z doswiadczenia :)
    Mamaliye ja tez nie przypuszczalam ze bede jeszcze w ciazy z trzecim dzieckiem ale los plata nam figle :)

Mamaliye, Sewerynka lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, piękna z Ciebie kobieta! No i brzunio uroczy!

Mój już też coraz śmielej się pokazuje, a i Tomka czuję coraz wyraźniej ;)
    I jak mój brzuch będzie nieco większy to też zrobię sobie lepsze zdjęcie :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• Suri Ekspertka

Wysłany: 7 września 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej jak mnie tu dlugo nie bylo juz ;) Nie ma szans nadrobienia
    Cath sliczny brzuszek ;) Mam te same spodnie

Widze ze dolaczyly nowe mamusie przynajmniej na forum nowe ;))

U nas wszystko w porzadku. Odczuwam coraz mocniejsze i coraz czesciej kopniaczki ktore fynduje mi corcia ;)
    W tym tygodniu urzadzamy pokoik w przyszlym mieszkaniu. Wiem ze jest bardzo bardzo wczesnie na takie rzeczy ale ja juz chce go miec i juz :D

Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

oar8ugpj0xvubjt5.png
  • Suri Ekspertka

Wysłany: 7 września 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na poczatku raczej tez jestem nastawiona na pieluszki jednorazowe. Wiadomo ze.koszty wieksze ale z wielorazowymi jest znacznie wiec roboty. A majac male dziecko chce sie ograniczyc jak najwiecej zbednego czasu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 17:44

oar8ugpj0xvubjt5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://dziecisawazne.pl/toksyny-w-pieluchach-jednorazowych/ dla mnie toksyny w jednorazówkach są jedynym powodem, dla którego zdecydowałam się na wielorazówek, koszty to kwestia drugorzędna, dlatego nawet nie sprawdziłam tych kwot.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    A my dziś dla odmiany mieliśmy na obiad gofry z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście domowej roboty wszystko :-).

Gosiak gdzie Ty to mieścisz. Ja staram się jeść 4 posiłki dziennie ale mam wrażenie, że przed ciążą więcej mi się mieściło, a teraz nie mam miejsca normalnie. Jak przed 16.30 zjadłam gofry to nie wiem czy dziś jeszcze coś wcisnę bo już mam brzuch jak wieloryb i taka pełna jestem.
    A jak za dużo zjem to boli mnie brzuch.
    Też tak macie ?
    Dlatego napisałam, że dziś płynę z jedzeniem ;) normalnie tyle nie jem, 4 zbilansowane nieduże posiłki. Też mi niedobrze jak za dużo zjem.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu mi nawet przez myśl nie przechodzi żeby z tetrą się bawić, toksyczne jednorazowki?! A co dzis nie jest toksyczne? Wszedzie pełno bakterii i zarazkow, od tego dziecka nie uchroni sie.. Takie moje zdanie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 18:24

olcia87, cath, Fedra, Sewerynka lubią tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Jezu mi nawet przez myśl nie przechodzi żeby z tetrą się bawić, toksyczne jednorazowki?! A co dzis nie jest toksyczne? Wszedzie pełno bakterii i zarazkow, od tego dziecka nie uchroni sie.. Takie moje zdanie ;)
    Jasne, każdy ma wybór i pewnie, że sporo rzeczy jest toksycznych, o których nie wiem, ale świadomie narażać maluszka na kontakt z toksycznymi pieluchami nie mam zamiaru.
    Wielorazówki to teraz nie tetra :) wyglądają jak jednorazówki tylko się je pierze - wystarczy w 40 stopniach.
    A bakterie i zarazki - jak najbardziej, im sterylniej tym więcej alergii. Toksyny to coś zupełnie innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 18:30

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath- piękna z Ciebie dziewczyna.

Dziecisawazne to moj portal dla rodziców numer jeden...

Doskonale zdaje sobie sprawę z toksyn w pieluchach itp. ale nie zawsze z wielorazówką wygodnie w podróży. Trzeba te śmierdziuchy wozić w torebce. O wielorazowkach dowiedzialam sie jak moj pierwszy syn miał ponad rok, a majac 20 miesiecy był już odpieluchowany, to się w to nie bawiłam zbytnio. Przy drugim, nie mialam aż tak kasy, żeby hurtem kupić pełny komplet wielorazówek i reszty, ale też praktyczniej mi było przy dwójce dzieci z Dadami. Nie zawsze miałam czas zapierać te pieluchy, z jednym wkładem bardzo szybko przesiąkają, a z wieloma wkładami trzeba o wiele większe spodnie zakłądać i dziecko chodzi jak z poduszką na tyłku. Teraz drugi juz na tyle duży i nie najchudszy, że zaczęły go obcierać i robiły mu się straszne odparzenia, nic eko na to nie pomagało, żadne oleje kokosowe, mąka ziemniaczana, masci, kąpiele... skończyło się na sterydowej maści od lekarza. Ja jestem jak najbardziej za zdrowymi rozwiązaniami, pochodzę z rodziny gdzie jak miałam 12 lat rodzice zaczęli zmieniać dietę, gotowanie na parze, z czasem coraz większa świadomość ekologiczna, obecnie myją dom sodą, mają ogródek, swoje warzywa, piją zioła, sami pieką chleb, nie jedzą mięsa takie tam... ale przy dzieciach trochę trudniej o te ideały, dlatego jestem za łaczeniem tego co nam XXI daje z ekologiczną wiedzą chocby z dziecisawazne.pl. Każdy sprawdza na swojej skórze co ogarnia, co wprowadzi eko, a co zostawi mniej eko. Ja na przykład sama dzieciom gotuje, nie uznaje słoiczków (chyba, że w podróży), ani cukru przed 2 urodzinami, myję ich w mydle z lawendowafarma.pl, jedzą bakalie bio, ale z tymi pieluchami wychodzi mi już pół na pół :) KAżda z Was sprawdzi na sobie.

juska, a Ty jaki masz wiek dzieci? :)

A to my miesiąc temu:
    2e7769dfd966f2a6med.jpg

to zdjęcie wyślemy rodzinie w ręcznie robionej kartce, żeby poinformować ich o tym, że nasza rodzina znó się powiększy (jeszcze o tym nie wiedzą, dowiedzą się na przełomie września i października)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 18:42

olcia87, truskawkax25, cath, Penelope, przedszkolanka:), MoniaP, Vel, juska19, Fedra, Januszkowa, Sewerynka lubią tę wiadomość

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ekstra zdjecie, ciekawy pomysł ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• olcia87 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem zdania, że wszędzie są różne związki,które są szkodliwe i skoro one wszędzie są, i zacznę tak dziecko chronić, to później będzie podatne na wszystkie choroby i alergie.Takie jest moje zdanie.

Asiaa1201 wrote:

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak no to fakt, że wszędzie piszą o tych toksynach, ja jeszcze nie wiem co zrobię. Choć ja mam cały dom na głowie, psa, a mąż bardzo dużo pracuje i nawet nie marzę o wielkiej pomocy z jego strony wiadomo kąpiele z dzieckiem czy jakieś chwilowe zajęcie się dzieckiem. No ale to tyle. Boję się, że ja nie dam rady jeszcze z praniem pieluch, a jak wrócę do pracy to już w ogóle.
    No ale to jeszcze kwestia rozważań.

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 515 516 517 518 519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ