X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye wrote:
    W małych firmach bodajze do 30 osob, czesto bywaja problemy z terminowoscia. W duzych firmach, korporacjach zwlaszcza, termin jest dotrzymywany jak dotychczas. Nie wiem, czy to nie jest tak, że płaci dalej pracodawca, a potem rozlicza sie z ZUSem we wlasnym zakresie. Najwazniejsze, że mama dostaje na czas

No właśnie, nie zdążyłam tego dopisać ;) Czytałam, że jeśli firma zatrudnia więcej niż 20 osób, wówczas za L4 płaci pracodawca, a ZUS mu po prostu oddaje pieniądze.
    To też jest okres bezskładkowy, mojej koleżance pobierali tylko podatek należny i nigdy nie było problemu z nieterminową wypłatą. z tym, że ja pracuję akurat w korporacji. Zobaczymy za miesiąc, jak będzie u mnie ;)

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brania magnezu.
    Nie wiem czy Wy wiecie, pewnie wiele z Was wie, choć ja dowiedziałam się w zeszłym roku od koleżanki, której ciocia pracuje w aptece.

Jest na rynku 1000 preparatów z Magnezem, z resztą c chwila słychać reklamy, ale są dwa rodzaje tabletek. Magnez lek i magnez suplement diety.

Oczywiście jak lekarz zaleci to trzeba tak stosować, ale nawet jak ktoś kto nie jest w ciąży potrzebuje magnezu powinien kupować magnez lek, a nie suplement diety. Jest podobno zasadnicza różnica bo lek jest testowany a suplement diety nie.

A w aptece tego nie powiedzą, samemu trzeba poprosić o polecenie jakiegoś magnezu ale leku nie suplementu diety i wtedy zmniejsza się pole wyboru :-)

To tak piszę jakby ktoś nie wiedział :-)

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye wrote:
    W małych firmach bodajze do 30 osob, czesto bywaja problemy z terminowoscia. W duzych firmach, korporacjach zwlaszcza, termin jest dotrzymywany jak dotychczas. Nie wiem, czy to nie jest tak, że płaci dalej pracodawca, a potem rozlicza sie z ZUSem we wlasnym zakresie. Najwazniejsze, że mama dostaje na czas

Zus przesyła świadczenie pracodawcy do pierwszego każdego miesiąca a pracodawca ma obowiązek wypłacić je pracownikowi 1 dnia kazdego miesiąca... jezeli sa w firmie problemy jakiekolwiek z terminowością to znaczy ze dział doradców podatkowych ( księgowych) nieprawidłowo działa. Wystarczy raz zgłosić problem a beda chodzili jak w zegarku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 12:18

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath ładne kolorki. Podobają mi się szare ściany, ale salon mamy już szary więc nie chce sypialni takiej samej, na razie dziecko będzie z nami. Pokój dla dziecka mamy piętro niżej i nie wiem kiedy się zdecyduję z nim rozstać tak daleko:)

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    No właśnie, nie zdążyłam tego dopisać ;) Czytałam, że jeśli firma zatrudnia więcej niż 20 osób, wówczas za L4 płaci pracodawca, a ZUS mu po prostu oddaje pieniądze.
    To też jest okres bezskładkowy, mojej koleżance pobierali tylko podatek należny i nigdy nie było problemu z nieterminową wypłatą. z tym, że ja pracuję akurat w korporacji. Zobaczymy za miesiąc, jak będzie u mnie ;)

Zgadzam się z tym co napisałaś, u mnie pracuje znacznie więcej niż 20 osób i również nigdy nie miałam problemu z wypłatą, bo to mój pracodawca mi płaci, a potem z ZUSem się rozlicza.

Sue lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo jaaa przepraszam najmocniej, ja pislama myslac o macierzynskich!!! :P
    że w wielkich firmach nie ma problemow z terminowoscia i nie zauwazassz zadnej roznicy - dostajesz kase jak zawsze na czas w tym samym co zwykle terminie. W mniejszych firmach zazwyczaj zdarzaja sie klopoty, pare moich kolezanek nawet po 2-3 miesiace pensji nie widziało :/ JA tez poki nie zobaczylam pierwszego macierzynskiego na czas na koncie to sie bałam nawet jesli jestem zatrudniona w korporacji, ale nie ma z tym najmniejszej zaleglosci.

A z magnezem, dlatego pewnie kazał mi brać Magnezin 500 , to jest wlasnie LEK.

• Katiś Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dostałam na @ pasek z wypłaty od pracodawcy, czyli chyba od niego dostanę kasę. Mój pracodawca to moloch, zatrudnia setki osób. Co do kasy to różnica jest ok. 200 złoty na minus.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja łykam Maglek B6 ;] to raczej lek a nie suplement ;]

• Sue Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    właśnie dostałam na @ pasek z wypłaty od pracodawcy, czyli chyba od niego dostanę kasę. Mój pracodawca to moloch, zatrudnia setki osób. Co do kasy to różnica jest ok. 200 złoty na minus.

A jakie składki Ci odciągneli? Dziwne, nie powinno być różnicy. Chyba, że w ciągu 12 miesięcy się zmieniło Twoje wynagrodzenie, bo to średnia w sumie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś

Rudasek a i owszem, jest taki przepis. Tak samo jest z L4 w innych przypadkach. Nawet za L4 w zleceniu po odprowadzeniu odpowiednich składek działa to na tej samej zasadzie.

• Penelope Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Ja się bujam na lotnisko, do 22 będę w podróży brrrrrrr. Jutro dam dam znać po po wizycie, mam nadzieję się dowiedzieć tym razem :) dobrego dnia :)

kasia_1988, angelcia, olcia87, MistrzyniWKochamCieMisiu, Gosiak, juska19, Januszkowa, Fedra, Francuska25 lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    A jakie składki Ci odciągneli? Dziwne, nie powinno być różnicy. Chyba, że w ciągu 12 miesięcy się zmieniło Twoje wynagrodzenie, bo to średnia w sumie ;)

Masz rację moje wynagrodzenie nigdy nie było takie samo przez ostatnie 12 mcy a ty dlatego, że do podstawy dochodzi mi premia, która uzależniona jest od wielu czynników.Ale jestem zadowolona, myślałam, że będzie gorzej :P

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope uważaj na siebie, spokojnego lotu!

Penelope lubi tę wiadomość

• MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath - mi sie te kolorki bardzo podobaja, nie widze rozu :-P bedzie sliczny pokoik!

Dzis o 19 mam polowkowe, trzymajcie prosze za nas kciuki! najwazniejsze, zeby dzieciaki byly zdrowe...

Gosiak, juska19, sebza, Januszkowa, Fedra, Sewerynka, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope uważaj na siebie!! Szczęśliwej podróży ;*

Widziałam wcześniej, że był poruszany wątek tycia. Myślę że nie jest to kwestia pracowania/nie pracowania. Można pracować i np. objadać się i przytyć albo być w domu, zdrowo się odżywiać, ćwiczyć i będzie ok. Przynajmniej ja w to wierzę ;))

Ja póki co przytyłam 3kg, ginekolog pochwalił, że zaczęłam przybierać :)

W 1 trymestrze powinnam (wg kalkulatorów) przytyć 1-2kg, w drugim ok 6 a w trzecim 5 :)

olcia87, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

• LadyDi Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistrzyni, trzymam kciuki i czekam na wieści. Ja jutro mam połówkowe, ale na razie się nie stresuje, zobaczymy jutro :D

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope - daj koniecznie znać jak będziesz miała dostęp do internetu jak lot i oczywiście jak po wizycie :)
    LAdyDi - to pewnie już czujesz podekscytowanie, tak jak ja :D ?

dzięki za kciuki :D

U nas w przypadku Franka, było skromnie, bo jeszcze wtedy miał tylko kącik w naszej sypialni, teraz cały pokój jego (też nie na długo;)). Tak wyglądały literki nad łóżeczkiem.

http://iv.pl/images/33158402874185607437.jpg

Penelope, Fedra, Sewerynka, megg, asia888 lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sewerynka wrote:
    Topola a co z Tobą się dzieje nic się nie odzywasz do Nas :(

Hej, hej! Jestem! Trochę nie pisałam, ale cały czas Was czytam. Nie pisałam trochę dlatego, że nie bardzo miałam co do powiedzenia, trochę bo ostatnio hormony mi tak na humor działają, że byłam zdołowana i mi się ogólnie nic nie chciało, a trochę dlatego, że nie nadążam za czytaniem Was :)
    Jak po pracy usiłuję nadrobić to jest tego za dużo i zaraz idę spać, a rano znowu nowe stronki i nie mogę się dokopać do końca :P

To teraz muszę Wam opowiedzieć co u mnie przez ten czas. W sumie nie tak wiele, poza tym że poszłam od tego tygodnia na częściowe zwolnienie. Trochę będę miałą luźniejszy tydzień to mam nadzieję będę się lepiej czuć. Póki co działą, a zwłąszcza na samopoczucie psychiczne.
    Dziś byliśmy na USG połówkowym. Tutaj robią je trochę wcześniej zdaje się z tego co czytam u Was. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, wszystkie wymiary prawidłowe, wszystkie organy też, pracują prawidłowo, rośnie maluszek i się rozwija. Coraz częściej czuję ruchy, wczoraj nawet mąż poczuł jak położył rękę na brzuchu :)

A teraz na koniec ostatni news. Poznaliśmy dziś też płeć i będziemy mieli.........
    .........................SYNKA <3

Liczyłam po ciuchutku na dziewczynkę, ale jak zobaczyłam tego sisiolka na ekranie i wiem o nim, że jest tak blisko i jest coraz bardziej realny to już wiem, że będzie syneczek mamusi i że oszaleję na jego punkcje! Aż mi się lekko oczy szklą jak o nim myślę :D
    Poza tym na pewno będzie świetnym starszym bratem dla swojej siostryzczki w przyszłości :D

Gosiak, juska19, sebza, przedszkolanka:), MistrzyniWKochamCieMisiu, Sue, truskawkax25, Januszkowa, LadyDi, Fedra, Sewerynka, Francuska25, justta, lula88, megg, asia888 lubią tę wiadomość

• Topola Autorytet

Wysłany: 10 września 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha! I dzidzia według dzisiejszego USG 3 dni starsza :)

sebza lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola gratuluję ;]

Topola lubi tę wiadomość

‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ