Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj w nocy Was chwile poczytalam i ktos pisal cos o gofrach i nabralam na nie ochoty. Zrobilam dzisiaj na sniadanie. Wyszly niczego sobie z bita smietana i owocami, ale to nie to samo, co gofry nad Baltykiem lub w Brukseli!

Nie zauwazylam wczesniej, zeby ktoras jeszcze zaczynala nowy tydzien w srode tak jak ja, a dzisiaj Katis i Justta napisaly, ze rozpoczynaja nowy, wiec mi razniej ;)

Zazdroszcze Wam tych brzuszkow. Po mnie nadal nie widac. Nie rosnie to dziecko czy co?

Jak Was czytam, to odnosze wrazenie, ze ciagle chodzicie na USG. Ja mam zaplanowane 3 na cala ciaze. Najblizsze 23.09.
    Poza tym to ja nie wierze w te "ciaze starsze o 4 dni wg USG". Co z tego, ze zmierza dziecko i tak powiedza? Bobasy jak ludzie - wieksze, mniejsze, chudsze, grubsze. Zupelnie jakby nikt nigdy nie widzial np. dwoch przedszkolakow w tym samym wieku a jeden o glowe wyzszy od drugiego o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 00:19

Francuska25, Mamaliye, justta lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym to sie poirytowalam, bo napisalam wczoraj odpowiedz w tym konkursie pt "Energia do bycia Mama", a dzisiaj dostalam email od belly, ze wszystkie odpowiedzi wyslane przed dniem dzisiejszym przed 11:00 przepadly :/

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Topola Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka ja też rozpozynam nowy tydzień w środy :)
    Ja też myślę, że taki dokładny wiek ciąży to jest umowny. Od drugiego trymestru dzieci rosną indywidualnie, dlatego na tym etapie wiek ciąży określa się nie na podstawie całego rozmiaru dziecka ale wymiarów np. kości udowej, obwodu główki i brzuszka. I też kilka dni w tę czy we wtę nie mają znaczenia. Jednak trzeba coś przyjąć umownie,żeby 1. wyznaczyć termin porodu (ten też jest umowny i możesz równie dobrze urodzić 2 tyg przed lub po), 2. określić xzy dziecko prawidłowo się rozwija jak na swój wiek. Czy np nie jest za malutkie, a to może oznaczać że dostaje zbyt mało substancji odżywczych.
    Także też uważam, że to wszystko umowne i uogólnione, ale mimo wszystko ważne.

Witam się z rana, jem śniadanko i lecę do pracy. Buziaki mamuśki.

Fedra lubi tę wiadomość

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Mistrzyni, Penelope, Groszek, Cath, Atakasobiejedna, LadyDi, Vell, Sewerynka, Topola, Fedra, Katiś, Sebza, Gosiak, Francuska, Januszkowa, Lara, Suri, Mamaliye, Rudasek, Słoneczna, gusiaa, Sue, Sylwia, Olcia87, Laurka, Przedszkolanka, GOSIACZEK, mONIAp, pAULINAs, - KTO SIE JESZCZE UDZIELA OPROCZ TYCH W/W? Reszte zapisze sobie tylko i wylacznie w notatniku, bo robi sie zbyt duzy harmider (jesli pozwolicie) I zrobie jakas bajerancka liste.

O MNIE ZAPOMNIALYSCIE!!!

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas warsztaty będę 30/09 a nazywają się "Planeta dziecko" popatrzcie w internecie, bo z tego co wiem, to w innych miastach też są.

Miód z poziomkami musi być Lux ;) ale nie lubię miodu ;(
    Moja strata...

Dziewczynki gratuluję udanych wizyt i poznania płci..

Ją wizytuje w poniedziałek 15/09 na polowkowym

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry :)
    Witam się w nowym tygodniu.
    Dziś w Trójmieście mgła i wilgoć. Ale mam nadzieję, że mimo ponurej pogody, dzień będzie super :)
    Nie pisałam o tym, ale wczoraj dostałam od koleżanki podgrzewacz do butelek avent i przeczytałam na nim, że świetnie nadaje się też do zupek i że zastępuje mikrofalówkę - ciesze się, bo mikrofalówki nie mam i nie zamierzam mieć ;)
    No i mam zakwasy po jodze, zapomniałam już jakie to super uczucie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 07:14

juska19, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    Parka to moje spelnienie marzen, wiec dopoki kolejne USG mnie nie zadziwi to tak obstawiam! :-) <3 <3
    Prawie skacze z radosci i micha mi sie cieszy od ucha do ucha :-D
    Mistrzyni, ogromne gratulacje :D :D :D

MistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Dżulietta Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2014, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    ja przytylam okolo 5 kg :/ takze spokojnie :) pocieszam sie tym ze po ciazy sie wezme za siebie ..
    Kochana ja przytyłam już 6kg :) a w przeciągu 1miesiąca 4kg :) to dopiero masakra hehe.nigdy moja waga nie pokazywała 50kg a teraz 56 :) wcześniej sie dołowałam ale tearaz mam to w nosie przecież jestem w ciąży ;) buziaki

megg, juska19, LadyDi, Fedra lubią tę wiadomość

w4sqyx8d2a8oz6oa.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tą wagą to jest też tak, że jak byłyście szczuplutkie przed ciążą, to teraz możecie i macie pełne prawo przytyć więcej. Ja nosiłam 40-tkę przed, ale jestem wysoka i się dobrze z tym czułam, ćwiczyłam, zdrowo jadłam. Mam już swoje lata, więc metabolizm pewnie nie ten ;)
    I teraz maluszek widocznie sobie czerpie z tych moich dodatkowych kilogramów, dlatego nie tyję aż tyle.
    Ale gdybym przytyła 6 zamiast 3, też bym z tego nie robiła dramatu, ciąża to ciąża, jedyny takie okres gdzie nie powinnyśmy martwić się, że za dużo ważymy :)

megg, Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje 6 kg wynika niestety z tego, ze apetyt mam teraz wilczy. Jem co chwila, a najlepiej kanapki, wiec pewnie za miesiac dobije do 10tki :-I czym ZDROWYM moge nasycic zoladek, zeby zbytnio nie tuczylo? macie jakies sprawdzone sposoby?
    Wiem, ze nie ma co sie martwic waga, ale jakbym miala dosc silnej woli i odstawila slodycze to czulabym, ze to nie sa puste kilogramy ciazy spozywczej... ;-)

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Dziewczyny z tą wagą to jest też tak, że jak byłyście szczuplutkie przed ciążą, to teraz możecie i macie pełne prawo przytyć więcej. Ja nosiłam 40-tkę przed, ale jestem wysoka i się dobrze z tym czułam, ćwiczyłam, zdrowo jadłam. Mam już swoje lata, więc metabolizm pewnie nie ten ;)

Dokładnie, trudno żeby dziewczyny które ważyły przed ciążą 50 kg nic nie przytyły :) Ja ważyłam 68 kg, najpierw mi spadł 1kg a teraz go przybrałam, wiec bilans wychodzi na zero ;) Ale wczoraj gin powiedział ze nie ma sie czym martwic dopoki dziecko sie dobrze rozwija, to znaczy ze jemu nic nie brakuje, a ja widocznie chudne :) Nigdy nie należałam do szczuplaków, najmniej wazyłam 57 kg przy wzroście 167 cm w liceum i nie wspominam tego za dobrze, kości na biodrach mi wystawały, moja optymalna waga to jakies 62 kg.

megg, Fedra lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:
    Moje 6 kg wynika niestety z tego, ze apetyt mam teraz wilczy. Jem co chwila, a najlepiej kanapki, wiec pewnie za miesiac dobije do 10tki :-I czym ZDROWYM moge nasycic zoladek, zeby zbytnio nie tuczylo? macie jakies sprawdzone sposoby?
    Wiem, ze nie ma co sie martwic waga, ale jakbym miala dosc silnej woli i odstawila slodycze to czulabym, ze to nie sa puste kilogramy ciazy spozywczej... ;-)
    Ja Ci mistrzyni wszystko napiszę za jakąś godzinkę - proste myki na początek a potem zobaczysz jak Ci wejdą w krew :)
    Teraz jadę zawieźć mojego M. do pracy, bo wczoraj miał wieczór browarkowy i grał w nową grę ;) :D

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi sie dzis snilo ze mialam blizniaki! chlopczyka i dziewczynke:) i tak lezaly sobie w rozkach :)
    mialy czarne wloski:)

no i do dziewczynki mowilam ze ALicja a chlopczyka nie wiedzialam jak nazwac:D i kogo na chrzestnych:)

MIstrzyni- ale spelnienie marzen ! tak bardzo chcialas, wierzylas i masz - cud:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Ja zanim zaszlamw pierwsza ciaze wazylam 45 kg przy zroscie 160 wiec bylam chudzinka po synku w ciagu miesiaca waga spadla do 45 :) ale po corci niestety zostalo mi duzo bo z nia ponad 20 kg przytylam ..
    a teraz waze 80 kg przy moim wzroscie to jak mala kulka wygladam koleznka mnie pociesza ze 100 dojade :/

megg lubi tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juska19 wrote:
    Dzien dobry :)
    Ja zanim zaszlamw pierwsza ciaze wazylam 45 kg przy zroscie 160 wiec bylam chudzinka po synku w ciagu miesiaca waga spadla do 45 :) ale po corci niestety zostalo mi duzo bo z nia ponad 20 kg przytylam ..
    a teraz waze 80 kg przy moim wzroscie to jak mala kulka wygladam koleznka mnie pociesza ze 100 dojade :/

to dobra kolezanka z takim pocieszeniem! :)

juska19 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 11 września 2014, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye wrote:
    Mistrzyni! Super Twoje Twixy (gratuluje tez nazwy :P ), Jednojajowe? Dobrze widze?
    dwujajowe -> dwuowodniowe, dwukosmowkowe =) dlatego tez moze byc parka no i najwazniejsze, ze to wersja najbardziej bezpieczna.
    Ale ta "przegroda" miedzy nimi jest taka cieniutka, ze lekarz stwierdzil, ze jakby ich wczesniej nie widzial w 1trym, to by prawie nie zauwazyl i stwierdzilby ze jednojajowe :-P raz sie przytulili glowkami, a za chwile kopali nawzajem. Istny armagedon ;-) tyle nozek i raczek obok siebie, ze jak jeden wlazl na drugiego nie wiadzialam, ktora reka czyja :-D dobrze, ze moj lekarz doswiadczony. Ma klinike nieplodnosci, wiec blizniaki ma czesto, nawet trojaczki juz 4 razy odbieral =)

LadyDi, Atakasobiejedna, Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png

Wysłany: 11 września 2014, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja Ci mistrzyni wszystko napiszę za jakąś godzinkę - proste myki na początek a potem zobaczysz jak Ci wejdą w krew :)
    Teraz jadę zawieźć mojego M. do pracy, bo wczoraj miał wieczór browarkowy i grał w nową grę ;) :D
    Oooo. Dzieki! dzieki! dzieki! czekam na info.

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana!

Normalnie dzisiaj w nocy miałam chyba z 10 usg we śnie. Raz chłopczyk, raz dziewczynka, raz trojaczki, raz ośmioraczki (!? :D), zdrowe, chore itd. Normalnie jestem taka zmęczona, że szok. I jeszcze z firmy dzwonili o 6:30. Czy oni w końcu zapamiętają, że jestem na zwolnieniu?!

Z wagą to u mnie 65kg przed ciążą przy wzroście 170, a dzisiaj 71kg już po śniadaniu. Ale tak po ubraniach nie czuję, żebym przytyła w ramionach czy gdzieś, więc wszystko się ładnie rozkłada.

Laurka, to będzie moje drugie USG w ciąży i ostatnie, także nie tylko Ty tak masz. ;)

Mamaliye, megg, Fedra lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was :) Laurka i LadyDi ja miałam już 2 usg z 4 zaplanowanych :) Także nie jesteście same :D NAstępne za 2 tygodnie, kolejne po 30 tygodniu.

U nas pochmurno dziś ;/ Wczoraj z moim T byliśmy w smyku. Pojeździłam bebetto luca. Zobaczyłam ze wszystkich stron, odczepiałam i zmieniałam gondole ze spacerówką. Dla mnie bryka dla naszego dziecka jak marzenie :D Lekki, poręcznya przy tym jaki pięęęęęękny <3 U nas w smyku jest tylko możliwość kupna 2w1, więc będziemy kupowali przez internet, ale sprawdzony już jest :)

cath, Fedra lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuszki gratuluje zdrowych dzieciaczków i poznania płci

Mistrzyni zdjęcia bombowe.

Mamaliye dopiero dzisiaj doczytałam ze byłaś na IP. Cieszę się ze okazało się to niczym grożnym. Oszczędzaj się troszkę

Powodzenia dla dziewczyn wizytujących dzisiaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 09:02

Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
‹‹ 560 561 562 563 564 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ