X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lekarzy uważam, że każdego trzeba sprawdzać i mieć w tym wszystkim również własny rozum.
    Jest wiele chorób gdzie bez antybiotyku w ciąży się nie obejdzie i myślę, że niestety jeszcze wiele chorób przed nami, zimowy okres się zbliża.
    Ale jeśli jest to zwykłe przeziębienie, katar ból gardła to trzeba na początku ratować się tym co najbardziej naturalne i co pochodzi z natury, a jak nie ma wyjścia to dopiero wtedy korzystać ze specyfików.

Jeśli chodzi o ulotki w lekach są pisane przez prawników dla prawników. Widziałyście może ulotkę witaminy C ?? Włos się jeży :-)
    Ważne są składy gdyż pewnych substancji w ciąży nie można i tyle.

Gosiak, Mamaliye lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha jeśli chodzi o katar i zatkany nos, słyszałam, że w ciąży bardzo podobny stan do kataru oczywiście bez innych objawów mogą wywoływać hormony, które często zwiększają ilość wydzielin, tej z nosa też :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa ja tez slyszalam ze to nie tyle chodzi o pogrzeb sam co podchodzenie do trumny zmarlej osoby, moja mama bedac ze mna w ciazy miala pogrzeb ukochanej babci chociaz ona chyba z uwagi na te zabobony finalnie na pogrzeb nie poszla.... Czego zaluje ale wolala juz nie ryzykowac- moze moja rodzinka ma schiza poprostu i to dziedziczne :p
    Co do lekarzy to zgadzam sie z Toba Mamaliye, niestety wiele bledow w ich praktykach... Do wtorku lece na do owych babcinych czuje sie ogolnie juz zdrowa nawet przy przelykaniu nie boli tylko mi od nadmiaru tych dziwnych rzeczy niedobrze juz :p ale ide do fajnej ladyngolog we wtorek ona mi nigdy antybiotyku nie dawala tylko mixtury robila wiec jej ufam :)
    Poszlam do pekarza bo widzialam bialy nalot i balam sie ze to angina tylko dlatego w sumie poszlam dla pewnosci... :)
    Dzieki dziewczyny za info o innych sposobach bezpiecznych napewno sie przydadza :p ciaza to 9 miechow chyba ciezko czegos nie zlapac w tym czasie :) zwlaszcza gdy sie donpracy chodzi... Ja siedze na open space wiec zarazkow mam pod dostatkiem :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znacie jakies sposoby na nawilzanie sluzowki gardla? Nie pije herbaty prawie, ciagle wode, ssam cukierki bez cukru a lekarze twierdza ze moja sluzowka sucha na wior i dlatego sie wirusy trzymaja... Teraz kubusie sacze ale wszelkie rady mile widziane :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nadrabiajac zaleglosci gratuluje wszystkim mamom ktore juz znaja plec :) ja mam polowkowe 1 pazdziernika wiec koniec 21 tyg i pewnie wtedy sie ujawni wstydnisiatko :) ale nam wszystko jedno, wazne by zdrowe bylo bo wydaje mi sie ze to jest najbardziej istotne:) i chlopaki i dziewczynki sa super :) a pytanie do mam pracyjacych.. Do kiedy zamierzacie pracowac ? Bo sie wlasnie zastanawiam nad tym :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    a pytanie do mam pracyjacych.. Do kiedy zamierzacie pracowac ? Bo sie wlasnie zastanawiam nad tym :)
    Ja początkowo jak się tak źle czułam i wymiotowałam myślałam, żeby pracować do października, ale teraz czuję się dużo lepiej i mam kilka projektów, które chciałabym dkończyć i wtedy dostanę jeszcze premię i wdrażam dziewczynę na swoje miejsce, więc myślę, że do połowy lub do końca listopada pochodzę. Tymbardziej, że te 4h w pracy są przyjemne.

A nawilżające gardło są te plastyki isla, o których wyżej wspomniano.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 16:57

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4 h? No jak przychodzisz tylko na 4 h to w sumie inaczej... Ja mam normalnie 8 h i to cale przed kompem, a kierownik nie zmienil mi nic wiec sama sobie vos tam zmieniam na zasadzie ze przychodze o 9 a wychodze o 1620 i w miedzy czasie pojde na sniadanie czy obiad po 40 min ale to i tak nie jet 4 h... Wiem ze mamy pracowac max 4 h przed kompem i pracodawca powinien nam ew zmienic zadania by sie tego trzymac , ale ja jestem typowym analitykiem ktory siedzi i klepie w klawiature kody wiec ciezko mi zmienic na cokolwiek:/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zastrpstwo to nie wiem kiedy bede kogos miala bo wewnetrznie cos malo chetnych bo to jednak u owa na zastepstwo i teraz w tym tygodniu rekrutujemy zewnetrznie wiec ciekawe jak to wyjdzie... Planowali miec kogos od pazdziernika... A to juz tuz tuz

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    4 h? No jak przychodzisz tylko na 4 h to w sumie inaczej... Ja mam normalnie 8 h i to cale przed kompem, a kierownik nie zmienil mi nic wiec sama sobie vos tam zmieniam na zasadzie ze przychodze o 9 a wychodze o 1620 i w miedzy czasie pojde na sniadanie czy obiad po 40 min ale to i tak nie jet 4 h... Wiem ze mamy pracowac max 4 h przed kompem i pracodawca powinien nam ew zmienic zadania by sie tego trzymac , ale ja jestem typowym analitykiem ktory siedzi i klepie w klawiature kody wiec ciezko mi zmienic na cokolwiek:/
    Ja też nie mam możliwości wykonywać innych zadań niż te przy kompie i dlatego skrócono mi godziny pracy i tego się u mnie w firmie przestrzega bardzo.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to pozazdroscic... U mnie z reguly albo dziewczyny chodza do pracy i siedza przed kompem tj ja- jedna np jest 4 tyg dalej i tez siedzi 8 h, albo biora zwolnienie od razu...zaden dyrektor nie wyszedl z propozycja skrocenia czasu pracy...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co wiecej jak raz przyszlam do pracy a po 4 h musialam wyjsc bo mialam usg to moj kierownik wypalil ze zamiast wracac do pracy to moge sie zdalnie podlaczyc po lekarzu ... Hehe .. Udalam ze tego nie slysze i poszlam sobie bez kompa :p

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    No to pozazdroscic... U mnie z reguly albo dziewczyny chodza do pracy i siedza przed kompem tj ja- jedna np jest 4 tyg dalej i tez siedzi 8 h, albo biora zwolnienie od razu...zaden dyrektor nie wyszedl z propozycja skrocenia czasu pracy...
    To może trzeba im uświadomić, ze sa takie przepisy i ze powinni je respektować, porozmawiać z HRami... Przecież gdyby była jakaś kontrola to zapłaciliby karę, że ciężarne po 8h przed komputerem siedzą. Czasem trzeba powalczyć o swoje albo faktycznie się szybciej ewakuować.
    Coś czuję, że gdyby były jakieś panie dyrektor w ciąży od razu by to prawo zaczęło u Was obowiązywać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 17:09

olcia87, Mamaliye lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak ale na angażu coś Ci się zmieniło jeśli teraz pracujesz 4h czy cały czas zarabiasz tyle samo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 17:13

relge6yd3cl8y0me.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas babki dyrektorki sa gorsze niz faceci:p a mam jeszcze pytanie o zwolnienie, jesli np sie zachoruje w trakcie ciazy i zwolnienie wystawia laryngolog czy internista i oni twierdza ze nie moga ciazowego wystawiac, czy wtedy i tak jest platne 100 % z uwagi na obecna ciaze? Czy moze jak zwykle zwolnienie 80%? I wtedy wrto wziasc wiadomo od gina zwolnienie

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak sorry, że tak bezpośrednio w sumie to jak nie chcesz nie odpowiadaj bo to publiczne forum :-) Sorry jeszcze raz.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Gosiak ale na angażu coś Ci się zmieniło jeśli teraz pracujesz 4h czy cały czas zarabiasz tyle samo?
    Oczywiście, że zarabiam tyle samo. Jeśli pracodawca nie może zapewnić przez kolejne 4h pracy, która można wykonywać bez komputera, musi skrócić godziny pracy przy zachowaniu wynagrodzenia.

Mamaliye lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    U nas babki dyrektorki sa gorsze niz faceci:p a mam jeszcze pytanie o zwolnienie, jesli np sie zachoruje w trakcie ciazy i zwolnienie wystawia laryngolog czy internista i oni twierdza ze nie moga ciazowego wystawiac, czy wtedy i tak jest platne 100 % z uwagi na obecna ciaze? Czy moze jak zwykle zwolnienie 80%? I wtedy wrto wziasc wiadomo od gina zwolnienie
    Ja jak byłam u internistki w pierwszym trymestrze, bo mnie męczyły wymioty, dostałam normalnie zwolnienie ciążowe - 100% płatne.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zapytałam dlatego, że u mnie nie było właśnie takiej możliwości na 4h i musiałabym mieć zmieniony angaż no a to nie wchodziło w grę ze wzgl na późniejszy macierzyński. Woleli jak już poszłam na zwolnienie ze wzgl. na samopoczucie żeby już jak minęło 3 ms. to nie wracać tylko zostać na zwolnieniu do końca, to wtedy mają możliwość kogoś za mnie zatrudnić :-)
    Ja też chciałam pracować tak z 4 h no ale cóż.
    Praca nie zająć jak wrócę to i tak będzie, a bardzo chcę wrócić tam :-)

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Gosiak sorry, że tak bezpośrednio w sumie to jak nie chcesz nie odpowiadaj bo to publiczne forum :-) Sorry jeszcze raz.
    Spoko, nie mam problemu, żeby odpowiedzieć, może któraś z Was dzięki temu jeszcze coś wywalczy dla siebie i dla maleństwa.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi ten internista wczoraj w lux med co mi te leki przepisal powiedzial ze jesli ma byc zaolnienie to on moze tylko chorobowe ciazowe moze ginekolog....:/ wiec podziekowalam... Nie wspomne o tym juz ze leki to mi przepisal ale o zwolnienie to sama sie juz upominac musialam... Moze faktycznie slabo trafilam:/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
‹‹ 591 592 593 594 595 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ