Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do testu pappa to ja go zrobilam, i w sumie potwierdzilo wynik z usg, ale wielu lekarzy patrzy z rezerwa na te testy i mowia ze sa one dla picu i wyniku sa odmiennie bardzo rozne, bywa ze w usg wszystko ok a pappa wskazuje inaczej potem np jeden lekarz mowil ze mial przypadek taki i kobieta zrobila amniopunkcje niestety poronila a sekvja zwlok pokazala ze dziecko zdrowe....
-
Mamaliye ale to usg w tabelce co jest to nie jest jako usg genetyczne.. Tylko standardowe usg ciazowe sprawdzajace czy wsio ok, mam taka kartke bo daja ja tez w lux med gdzie robie sobie badania ciazowe bezplatnie a prowadze ciaze gdzie indziej..
-
nick nieaktualnyDziewczyny... to standardowe USG 11-14 tc, tak sie po prostu potocznie nazywa "genetyczne", a sprawdza sie na nim TO SAMO wymiary, serce, przezierenosc karkowa, kostke nosowa itp Tak to jest zwykłe USG na ktorym sprawdza sie po raz pierwszy procz tego czy dziecko żyje i jak sie ma, czy jest jakis powod do niepokoju i jak jest to dopiero dostaje sie kolejne zalecenia na kolejne badania juz niekoniecznie refundowane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 20:29
-
Hehe mozemy sie tak spierac w nieskonczonosc, tak sie sklada ze bylam miedzy 11 a 14 tyg w lux med gdzie mam tez ta kartke i tez usg w tym okresie ale to nie jest takie usg z pelnymi pomiarami jakie robione mialam w gamecie, usg wg fmf zbiera wszystkie pomiary typu przyziernosc, brzuszek, nereczki, przeplyw w zastawce trojdzielnej,kosc nosowa, czynnosc serca, kat serca, pecherz moczowy, pepowina i jesCze wiele innych rzeczy z ktorych nawet czesci bie rozumiem... I napisane jest ze lekarz badajacy.. Imie nazwisko i fmf id...do podawania takich wymiarow liczenia ryzyka ma wlasnie potrzebny taki certyfikat...
olcia87 lubi tę wiadomość
-
Nie nie Mamaliye to w tym PDFie to nie jest to o czym my piszemy.
To są standardy. Każdej kobiecie na NFZ przysługują 3 badanie USG i to właśnie pokrywa się z terminem badań genetycznych.
I niestety nie przekonasz mnie do swojego zdania, choć nie o to tu chodzi.
My mówimy o czymś innym. I nie jest to standard na który gin musi wystawić skierowanie100% sure.
To oczym my piszemy z Bella i Gosiakiem musi mieć test PAPPA. I ja również mam 2 strony opisu A4 wszystkiego. tam jest znacznie więcej niż to co podajesz.olcia87 lubi tę wiadomość
-
Nie chce sie spierac poprostuw wydaje mi sie ze przeciez nagle wiekszosc kobiet nie jest naciagana przez lekarzy ktorzy maja naprawde swietne opinie i sa szeroko polecani i leca na swojej reputacji i o nia dbaja... Lekarz ktory mnie prowadzi jest specjalista od leczenia nieplodnosci i w zesniej wysylal mnie do szpitala na badania mowiac ze lepiej na nfz bo bezplatnie i np hsg nawet lepiej robia niz prywatne kliniki... Wiec nie wydaje mi sie by gdyby byla mozliwosc to by mnie na genetyczne nie wyslal tez na nfz
-
nick nieaktualnyJestescie w błędzie i troche mnie to smieszy, ze sie tak upieracie ale nie mam już siły podawac przykłądów i juz mi sie nie chce i zostawiam temat. Skoro ja jako matka 3jki dzieci, doula, słowa lekarzy z ktorymi mialam stycznosc, ustawara minist, a nawet na swiezo dziś pytana położna nie są dla was wystarczajacym argumentem to nie wiem co was moze przekonac, ale myślę, że wynika to z mylenia pojęć i rodzajów badań.
aa to moze na koniec to inne forum wpadło mi w oko przed sekundą, jak jeszcz szukałam jak jeszcze wam udowodnić, ze pojecie "genetyczne" to mylące (mnie tez w pierwszej ciazy zmyliło), ale jedynie potoczne nazewnictwo zwykłęgo z 3ech GŁÓWNYCH USG jakie sie robi. Owszem Bella sprawdza sie na nich te wszystkie rzeczy jakie wymienilas i jest to normalne czy w lux medzie czy na NFZ, jest to czescia skladowa usg obowiazkowego i refundowanego miedzy 11-14 tygodniem. Zwyczajne=zwyczajne usg, takie z mneijsza wartoscia usg sa, O ILE SĄ wykonywane pomiedzy i tam mierzy sie faktycznie niewiele danych i moze wam sie wydawac ze na tych 3ech głównych to sie cuda sprawdza i są tak wyjatkowe ze nie mogą byc refundowne, ale są i są obowiazkowe i wymagane przy przyjeciu do porodu, a w zasadzie głównie te 3, a nie te pomeidzy troche smieciowe, bardziej dla mamy.
ale macie jeszcze na koniec wrzuce link do tego innego forum gdzie laski (notabene tez lutowki) sprawdzaja tą samą watpliwosc, ta PATIO nawet do NFZu pisala na wczesniejszych stronach
http://zapytajpolozna.pl/forum/przyszłe-mamy/880841-mamusie-luty-2015?start=510
Dla tych, którym nie chce sie przekopiowac linku do wyszukiwarki:
PATIO: "dziewczyny, właśnie byłam u lekarza po skierowanie na kolejne badania laboratoryjne, i z ciekawości dopytałam jak to jest z tym USG. Zatem, tak jak pisałam wcześniej, nazwa USG genetyczne jest to nazwa skrótowa, potoczna. Jest to badanie obowiązkowe, które wykonuje się 11-14 tydzień, nie potrzeba do tego badania specjalnych uprawnień ani certyfikatów, zwykły sprzęt wystarczy. W przypadku jeśli lekarza coś zaniepokoi może skierować pacjentkę na test PAPPA, do wykonania którego jest już potrzebny odpowiedni sprzęt i lekarz.
Ale samo USG genetyczne jest obowiązkowe i refundowane i nie potrzeba lekarza z certyfikatem. Oczywiście od umiejętności lekarza zależy czy dobrze wykona to badanie, ale to tak jak z każdym innym badaniem."Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 20:57
-
nick nieaktualnyLara 82 wrote:No właśnie na stronie 5 jest mowa o USG, ale takim w przychodni może być 2D a to nie to samo.
TO TO SAMO!! USG miedzy 11-14 nie musi byc 3D!! 3D nie jest medycznym wymogiem, a raczej atrakcja dla rodziców, bo wszelkie niezbedne pomary wykonuje sie w 2D!! Tak jest to postrzegane przez wiekszosc lekarzy
Bella ja chyba nie do konca cie rozumiem... jesli lekarz jest prywatny, to jasne ze bedziesz płącic za usluge jakiegokolwiek USG. Mowimy o dziewczynie, ktora jest w ciazy i chodzi na NFZ, lekaorz nie poinformowal jej, ze miedzy podanymi tygodniami powinna miec zrobione USG - nie miala i dostala w szpitalu opieprz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 20:47
-
Mam 2 prowadzacych lekarzy moja ciaze
z mila checia to sprawdze, wydrukuje sobie ta ustawe i pogadam z nimi o tym
akurat wizyte u jednego mam przed badaniem polowkowym ktore to rowniez robie prywatnie u lekarza u ktorego robilam pierwsze prenatalne
juz pomijajac koszty z checia zaspokoje ciekawosc a i moze czegos sie dowiem przed ewentualna druga ciaza jesli mi dane bedzie
Mamaliye lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Badanie genetyczne usg na NFZ jest nie refundowane na bank, dopiero po 35 roku życiaMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Kto kwalifikuje się do programu bezpłatnych badań prenatalnych w ciąży
Program badań prenatalnych finansowanych przez NFZ realizowany jest przez wiele szpitali, klinik oraz prywatnych placówek medycznych. Jest on kierowany do kobiet, które są w ciąży i mają 35 lub więcej lat oraz do tych, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wad genetycznych płodu. Aby móc skorzystać z prawa do bezpłatnego badania należy otrzymać skierowanie od lekarza specjalisty – ginekologa, położnika.
Nie mam 35 lat i nie należę do grupy podwyższonego ryzyka więc czy badać?
W Polsce nie wszystkie kobiety mają niestety prawo do bezpłatnych badań prenatalnych. Tymczasem aż 70% dzieci z zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. Warto więc zdecydować się na nieinwazyjne badania prenatalne nawet wówczas, gdy nie znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka. Koszt nieinwazyjnych badań prenatalnych waha się od 200-700 zł zaś za inwazyjną diagnostykę prenatalną trzeba zapłacić już około 1 500 zł.megg lubi tę wiadomość
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mnie moja gin powiedziała że usg genetycznie absolutnie nie jest badaniem standardowym, jest to inaczej mówiąc badanie usg prenatalne, za nie nawet więcej zapłaciłamMama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
nick nieaktualnyNIE MYL POJĘĆ, błagaaaam. mówimy o zwykłym USG genetycznym z potocznej nazwy genetycznym miedzy 11-14 a nie o zadnych innych badaniach sprawdzajacych WADY, ktorych podejrzenie zostalo wysnute wczesniej np na podstawie USG genetycznego meidzy 11-14 tc
Gin widocznie tez zrozumiala cie jako ze chcesz dokladniejsze badania.
Mam dość, także najwazniejsze byscie miały to ZWYKŁE USG 2D miedzy 11-14 tygodniem a jak sobie to nazwiecie to już Wasza sprawa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 21:01
-
TY nie myl, nie ma zwykłego badania USG genetycznego! 4 dziewczyny tłumaczą a Ty dalej swoje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 21:01
Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc