X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dziewczyny (te które chodza na prywatne USG) czy za połówkowe badanie placicie wiecej niz za takie normalne usg?

tak

polowkowe okolo 200zl

a normalne usg w granicach stówki , 150 max

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Angelcia, tutaj już było tysiąc opowieści jakie badania są jakie.
    Ja tam wiem swoje na ten temat. (dla mnie temat zamknięty)
    I nie wiem czy moje można nazwać połówkowym choć było zrobione w połowie ciąży i należy je właśnie robić pomiędzy 18 a 23 tyg. Ja robiłam prywatnie II badanie prenatalne, które było pewną kontynuacją tego badania prenatalnego (genetycznego), które robiłam w 12 tyg razem z testem Pappa. Tj. W specjalnym ośrodku w którym zajmują się taką diagnostyką u lekarza z certyfikatem FMF. Nawet teraz to II to robiłam u bardzo znanej i dobrej pani doktor.
    Płaciłam 220 zł za USG i 80 zł za Echo serca płodu, czyli razem 300 zł.

Nie mam pojęcia ile by kosztowało prywatnie zwykłe badanie zwane połówkowym, prenatalnym czy jeszcze jakoś inaczej.

moja dr z ostatniego badania powiedziala, ze u nich pierwsze usg nazywane jest genetycznym, drugie nazywane jest prenatalnym (polowekowe) a trzecie doppler

tak sie przynajmniej nazywa w inviccie

zjk3p18.png

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue ekstraaa fotka ;)

Cath a Ty jak zwykle nieziemsko wyglądasz, i kupiłaś takie body jak mam ja, tylko Ty masz krótki rękaw, a ja długi ;)

Cały dzień boli mnie głowa!
    Do biedronki nie chce mi się jechać, ale chyba się zbiore, bo ten ręcznik kąpielowy w niezłej cenie.. ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Lara ale ja nie pytalam o roznice w badaniu tylko czy macie roznice w cenie :P. Ja nie robie prenatalnych w ogole, bo nie mam do tego wskazan (ani tego w 12 tyg, ani tego w 18/22, ani tego 28/32 u tych specjalnych diagnostów).

Dla mnie prenatalne to jest to w specjalnym zakladzie, a polowkowe to jedno z 3 najwazniejszych USG na ktore ide prywatnie i dlatego pytam czy podniesli Wam moze cene ze wzgledu na ta szałową nazwe.

tak jak wyzej napisalam prenatalne równa sie połowkowe

wg pani doktor

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    :-) wiem Angelciu, że nie pytasz chciałam uniknąć komentarzy czemu tak drogo ;-)
    Myślę, że za takie badanie powinnaś zapłacić tyle samo co za każde w prywatnym gabinecie. Warto tylko wybrać dobrego lekarza z dobrym sprzętem, aby wszystko zobaczyć :-)

no zwykle usg kosztuje okolo 100zl 2d
    a to polowkowe kosztuje 200zl tez 2d

280zl z nagraniem plytki, kasa w bloto bo i tak nic nie widac bo to jest maszyna do mierzenia narzadow dzidziusia a nie do podziwiania i za przeproszeniem gowno widac

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    ja to usg robie u innego gina- tego co robilam PAppa i usg w 12 tyg. MOj gin mnie wyslal- i takie badanie 230 zl kosztuje, a za tydzien ide normalnie za wizyte gdzie wizyta z usg kosztuje mnie 150 zl.

kurcze troche sie martwie bo tak w dole czasem mnie dzis zakluje i zapulsuje,,

boje sie ze moze to cos zlego?:( moze nie umiem zauwazyc.....

a gdzie najnizej czulyscie ruchy?

ktos tu pisal o oporze na szyjce- ale jak to mialoby niby wygladac?bo mnie nie boli ale tak pokluwa.

sluz normalny

ja czulam najnizej praktycznie na kosci, jak sie palcami ponaciskasz po spojeniu lonowym to tam nisko czuc kosc, a ja ruchy czulam gdzies centrymentr nad ta koscia , baardzo nisko bo to juz nie jest podbrzusze a poprostu pipka

i lekarka powiedziala, ze moje dziecko ma tam nozki i ze to jest okej

zjk3p18.png

• bella84 Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia pytanko mam bo kojarze ze mialas infekcje jakas pochwy, jakie mialas objawy? Ja w sumie od 2 dni czuje tam jakis jakby dyskomfort i lekkie pieczenie i nie wiem co myslec, no tez nie jest tak ze czuje to caly dzien no ale teraz od poludnia czuje :/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, wreszcie chwila na napisanie paru słów.

Słoneczna, Sue , Co do kłuć na dole i czucia jakby w główka dziecka była jakby u samego wyjścia to ja dołączam. Oprócz tego boleści w nocy przy każdej próbie nocnego przekręcania się.
    W związku z tym że pracuję to martwiłam się chodząc że czuję dziecko tak nisko i kopniaki też strasznie nisko, jak nigdy. Zmartwiło mnie to. Nie należę do osób panikujących ale się martwiłam. Pojechałam wczoraj po pracy na oddział położniczy mówiąc co i jak czuję. Zbadali mnie, okazało się że wszystko jest ok, szyjka długa i zamknięta. Na pytanie dlaczego tak nisko czuję lekarka powiedziała, że dziecko jest coraz większe i tak jest że się tak układa. Żadnych w sumie przykazów nie dostałam. Wróciłam do domu już spokojna. Spokojna poszłam dziś do pracy a po pracy tyle mi się energii zebrało że cały dom posprzątałam (ostatnio tylko mąż sprząta) i wyprasowałam 25 koszul męża - tyle mi się po praniach uzbierało, odwlekałam chyba z miesiąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2014, 18:21

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, Katiś, fajne ubranka. Też się zbieram wstawić kilka swoich łupów.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka!!! zainspirowalas mnie :) Twoj filmik z ruszajacym sie brzuchem :)

nie sądzilam ze to juz, tak szybko :)

no ale TO juz :) co prawda juz dawno mnie mala nie kopala tak fest, ostatnio sie uspokoila, chyba za malo slodkiego jem to takiego extra filmiku nie nagram

ale zaczelam obserwowac swoj brzuch czego wczesniej nie robilam i faktycznie sie normalnie rusza przy kazdym ruchu :)

Penelope, truskawkax25 lubią tę wiadomość

zjk3p18.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna z takim kłuciem,niskimi ruchami i bòlem brzucha ostatnio pojechałam do gin.i wszystko dobrze było :) jak śluz bez zmian to dobrze, rozciągamy się teraz...
    Dla spokoju bierz no spe i magnez z potasem i dużo odpoczywaj :)

Cath widze ze nasze còry beda miały podobny styl ;)
    Polarek mam ten tylko ròżowy,Daddys girl obowiazkowo-mąż wybierał no i I <3 mom and dad też mamy :)

cath lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy bardzo za miłe słowa :) no brzusio mam juz i ludzie znajomi i nie znajomi których znałam tylko z widzenia zaczepiają mnie i mówią ze będzie syn hahah :D bo mam brzusio okragly jak pileczka i ze ładnie wyglądam :D a jedna z koleżanek stwierdzila ze powinnam tylko dzieci rodzić :D haha :)

No ja powoli co do ciuszków zaczynam kupowac :) nie szaleje bo co rusz jest cos nowego i fajniejszego <3

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Lara ale ja nie pytalam o roznice w badaniu tylko czy macie roznice w cenie :P. Ja nie robie prenatalnych w ogole, bo nie mam do tego wskazan (ani tego w 12 tyg, ani tego w 18/22, ani tego 28/32 u tych specjalnych diagnostów).

Dla mnie prenatalne to jest to w specjalnym zakladzie, a polowkowe to jedno z 3 najwazniejszych USG na ktore ide prywatnie i dlatego pytam czy podniesli Wam moze cene ze wzgledu na ta szałową nazwe.

Polowkowe usg to badanie kiedy sprawdza sie wszystkie narzady serce mozg itp itd robi sie w osrodku ktory ma odpowiedni do tego sprzet usg moze byc 2d bo glownie chodzi o narzady - wskazanie do zrobienia tego badania maja wszystkie ciezarne...
    U mnie koszt tego badania 240 zl w cenie mialam plytke i gin przelaczyl Nam na chwile na 4D :)

To drugie usg nazywa sie inaczej i jest kontynuacja tego genetycznego z I trym... gin tlumaczyl mi roznice choc juz o tym zapomnialam ale o tym pisalam...

EDIT: zwykla wizyta z usg kosztuje u mnie 150 zl wszystkie usg robil mi moj gin tylko genetyczne i polowkowe w innym osrodku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2014, 18:51

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam...

Ja dzis od rana znaczy od 10 przegladalam pudlo z ubrankami ktore dzisiaj przyszlo ubranek masa od zera do 6 miesiecy :) wszystko posegregowane i chowane z powrotem bawilam sie tak do 16...

Cath jak zawsze pieknie wygladacie :) i ciuszki tez super :)

Zycze spokojnego wiczoru bo ja ide jesc kakao i paczek mniam :)

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • cath Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi juz zaczyna sie problem z dłońmi :/ mam suche strasznie. Ehh trzeba neutrogene kupic juz.

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel szybciutko ten czas leci :) a nasze dzidziusie coraz więcej mają siły i dają nam o sobie znać :) widok jest super:) jak nie tylko się czuje ale i widzi kopniaczki.

Cath masz piękny brzuszek:) i już taki widoczny:) ja jeszcze jak ubiore luźną bluzkę to nic nie da się poznać. Szkoła policealna mi się zaczęła i nikt nie wierzył że jestem w ciąży .

Czytałam że dużo dziewczyn z forum ogląda porody w ipla i też się zabrałam za oglądanie.
    Tyle bólu i męczenia ale ile bym dała żebym już zobaczyć moje dziecko. Takie malutkie, rączki, buzia no kochane są. Tyle szczęścia w tak małej istocie :)

Ja wczoraj męczyłam się z bólem po prawej stronie pod żebrami do 1 w nocy już miałam jechać do szpitala. Ale zaczęło mi to trochę popuszczać po no spie i wreszcie zasnęłam. Jutro mój lekarz przyjmuje to skontaktuje się z nim. Żeby to tylko nie były początki kolki nerkowej :/

Madlene lubi tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis bede miala gaz <3

wiecie co, pamietacie taka akcje na cala polske ze koles z kopa przywalil w twarz kobiecie na ulicy? latem byla taka afera

to wlasnie na mojej ulicy bylo, jakies 400metrow od mojego domu

a w ogole teraz to mamy takiego sasiada co kiedys mieszkal z matka i dziewczyna, ale juz kilka lat temu one go zostawily obydwie i on zostal sam jak palec bo ciagle chleje i robi awantury

jego skrzynka na listy peka w szwach od listow od renomy i windykatorow itp, wiem bo kiedys juz kilka lat temu stalam na klatce i z kims rozmawialam i z nudow grzebalam bo az listy wystawaly z dziurki i sie zastanawialamn kto tam mieszka a tam sama renoma i dlugi

i mial dostac nakaz eksmnisji bo ciagle robi boruty, drze morde pod oknami nawalony ale mieszkanie jest wlasnosciowe no i nie za bardzo da sie go eksmitowac

i co ja wracam z centrum handlowego kolo mojego domu to go widuje, wiecznie nawalony, wiecznie, raz nawet go z wozkiem widzialam zlomiarzy, a chlopak ma 30 kilka lat, zawsze ogolony, dobrze ubrany, nie tam jakis zasikany żul, ale tak sie z roku na rok konczy czlowiek ze az ku przestrodze do czego doprowadza czlowieka alkoholizm

no i co go widuje to sie wywraca az, raz pod moim domem na moich oczach w krzaki wlecial i lezal i darl ryj "kurwa!! ja pierdole!!!" i tak ciagle

ten jego nachlany glos to ja juz znam na pamiec, takk jak koty maja ruje i sie dra pod blokiem latem tak i on co kilka dni w srodku nocy rzuca kurwami bo lezy nawalony i nie mozze wstac

i tak bylo kilka dni temu, godzina 20 a ja slysze na klatce "ałaaaaaaaaa!!! kurwa!!! ałaaaaa !! ja pierdole" i tak z 30minut slysze , czyli standardzik

no i co sie okazalo ? ze to on wywolal pozar bo widac doczlapal sie z klatki do swojego mieszkania i zasnal z papierosem i tak wlasnie wywolal pozar, obudzil sie w plomieniach i posrany pobiegl na straz pozarna, pisalam ze mam 300m od domu straz

no i teraz ppodobno bedzie go latwiej eksmitowac bo stworzyl zagrozenie zycia itp

sprawdzaja u nas w koncu szczelnosc gazu!! :D jupi <3

sa u gory bloku, za 30min beda u mnie

zaraz skocze do sklepu po slodycze i wskocze do wanny z laptopem swietowac ze mam ciepla wode :D

no a z tym kopaniem w twarz i sasiadem to chodzi o to ze mam jakiegos pecha bo same porabane rzeczy to sie dzieja akurat u mnie

a wcale nie mieszkam na patolskiej dzielni, moja jest wlasnie calkiem calkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2014, 19:16

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i sie za wczesnie ucieszylam, puscili gaz na chwile i z powrotem wylaczaja bo na jakiejs nowej rurze jest dziura ktora trzeba zaspawac i dopiero jak zaspawaja to z powrotem przyjada wlaczyc gaz bo jak teraz zostawia to uslyszalam ze "tragedia bedzie jak za wojska polskiego, nie wiem czy pani pamieta te czasy" ha ha :)

zjk3p18.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Vel myślałam, że piszesz, że będziesz miała gaz do obrony własnej. Szczególnie jak pisałaś o tym ataku na kobietę i o sąsiedzie… :P
    Ja noszę pieprzowy w torebce zawsze ;)

A ja właśnie zasiadam z pączkiem i grzeję sobie mleko do tego - ja, która od 20 lat nie tknęłam mleka :D

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 6 października 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a odnośnie Porodów na Ipli, mój mąż stwierdził, że nie mogę tego jeszcze oglądać bo się jeszcze młodemu spodoba i będzie chciał wyjść za wcześnie :-)

No i chyba muszę męża posłuchać i coś innego na razie pooglądać :-):-)
    A teraz uciekam na Na Wspólnej.
    Miłego wieczorka.

Angelcia Twoje sypane ciasto mam w piekarniku ciekawe co mi wyjdzie :-) :-) :-)
    Czy będzie zjadliwe ? :-)

Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 782 783 784 785 786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ