Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosiak wrote:Vel, na jakie 3 miesiące? Na jednym dziecku chcesz poprzestać?
niby nieale niewiadomo jak wyjdzie
w ogole przeczytalam dzis że polacy nienawidza sandy boruc bo powiedziala ze 900zl na zakupy to jest malo, i ze zachowuje sie jak nowobogacka i miliarderka a tak naprawde żeruje na mezu a sama nic nie zarobila.. no i ze srednia krajowa to 3tys zlotych a i tak malo kto do niej dobija i ze to obraza ludzi co zarabiaja 1400zl
szczerze? dziwi mnie to oburzenie... generalnie nie lubie tych zon pilkarzy i ogolnej podjary nimi i tej laski tez niespecjalnie ani lubie ani nie lubie bo pozatym ze jest zona boruca to nic o niej nie wiem
ale uwazam ze 900zl to jest malo na zakupy !
przy dzisiejszych cenach ubran? jak mam isc na zakupy i serio stworzyc od stop do glow stylizacje ktora mi sie spodoba to naprawde 900 zl to nie jest duzo pieniedzy
i no nie wiem nawet zarabiajac 800zl miesiecznie powiedzialabym to samo
albo te gazety sa jakies porabane albo ludzie... az tak czuja sie zle ze soba, ze ich to oburza ze mozna powiedziec ze 900zl na zakupy to malo bo ktos tam zarabia tylko 1500 i dla niego 900zl to pieniadze za ktore musi wyzyc przez miesiac ?
no i ja tez mialam takie miesiace i wcale nie czuje sie przez to gorsza a dalej uwazam ze na zakupy to jest malochociaz nigdy tyle nie wydalam na ciuchy ale gdybym mogla wydac te 900zl i nie patrzec na ceny to wcale bym sie nie obłowiła za specjalnie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 18:35
-
Hej ja miałam dziś ogólnie zły dzień jak sobie popłakałam to mi przeszło.
Z tego wszystkiego zapomniałam, że trzymałam kciuki za Was wszystkie które wizytujecie
Anglecia, nawet nie wiesz jak się cieszęCud dziewczynka
Boże jak można być lekarzem, a nie być człowiekiem. Kiedy oni nas zaczną traktować jak ludzi z uczuciami, a nie jak jakieś mięso na kilogramy
To jest właśnie powód dla którego często wolę iść prywatnie, bo nie zniosła bym takiego traktowania i dziękuję Bogu, że jeszcze nie jestem jakoś przewlekle chora i mam pieniążki na te wizyty.
Ale jest wiele osób których nie stać i co na NFZ to już muszą tak ludzi traktować ? A i czasem prywatnie konował się trafi. Masakra
Słoneczna czekamy jeszcze na wieści od Ciebie, jak tam twoje maleństwo
I przepraszam jeśli o kimś jeszcze zapomniałam kto dziś wizytujeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 18:52
-
No Vel dla mnie 900 zł to również dużo, nic od rodziców nie dostaliśmy na wszystko ciężko pracujemy i mam na to choć wydać tyle kasy na ciuszki lub pierdoły jest mi po prostu szkoda.(oczywiście nie narzekamy, tylko cieszymy się, że mamy dobra pracę z mężem i że lata studiów na kilku kierunkach i ciężkiej pracy nam się opłaciły i nie musieliśmy wyjechać za chlebem za granicę).
Ale czasem jedna wizyta w supermarkecie jak kupujemy jedzonko, mięso (dla nas i psa) jakąś chemie i nawet 500 zł pęknie.
Ale co racja to racja, no jakbym poszła do Galerii jakiejkolwiek i kupiła buty, które mi się podobają i to nie wiem czy by mi z tych 900 zł na kurtkę starczyło
Takie mamy czasy.
Choć dysproporcja między zarobkami pomiędzy ludźmi jest straszna. W Polsce powoli przestaje istnieć klasa średnia, są albo bardzo bogaci albo bardzo biedni ludzie i to jest przykre.
A poza tym ja zawsze myślę o mojej babci ona po wielu latach ciężkiej pracy ma 1000zł emerytury i jej musimy pomagać, więc chyba bym miała wyrzuty sumienia jakbym ot tak sobie taką kasę wydała -
Vel, wiadomo że mało kto moze sobie pozwolic na wydanie 900 zł na ciuchy za jednym razem, bo to jednak jest troche grosza, ale biorac pod uwage nawet ceny w zwyklych sieciowkach, to nie jest duzo. Dlatego nie cierpie robic zakupow w galeriach handlowych, bo po prostu czuje wewnetrzny opor przed wydaniem ponad 100 zł na bluzke, ktora jest jakosci szmaty, a szyły ja chinskie dzieci za miske ryżu, bo to jaka jest prawda
Mimo tego że teoretycznie mnie na nią stac, to jej nie kupie, bo nie bede nabijac kieszeni zagranicznym koncernom, ktore wykorzystuja ludzi z krajów trzeciego świata. Ostatnio chyba w Orsayu widzialam t-shirty które byly tak szmatowate że mimo ciemnego koloru przeswitywaly spod nich wieszaki
W Zarze nigdy niczego nie kupilam, nawet na wyprzedazy.
Wiem że wiekszosc ubrań jest teraz szytych w Azji i ciezko jest kupić polskie rzeczy, ale po prostu tych które kosztują krocie nie kupuje, bo nie sa warte swojej ceny.Vel lubi tę wiadomość
-
Angelcia, no to super
Ale co się nastresowałaś, to Twoje, więc teraz sobie odreaguj
Wiadomo, że najlepiej na zakupach
Jeśli chodzi o 900zł na zakupy, to zależy co trzeba kupićJa uważam,że to nie jest dużo, co nie znaczy,że chętnie wydałabym tę kasę na ciuchy. Ale jak trzeba kupić kurtkę na zimę , buty i coś jeszcze, to pewnie się trzeba liczyć z takim kosztem. Ja to raczej z przerażeniem patrzę na to, jak ceny w PL rosną. Na początku mojego pobytu w CH opłacało się polecieć do PL na zakupy, teraz powoli przestaje mieć to sens, bo jak lecimy np. raz na 4 miesiące to nastawiamy się na zakupy i później wydajemy dwa razy tyle kasy, bo się okazuje, że właśnie głupia koszulka to koszt 100zł.
Ale jazda się zaczyna jak się ma np. dwoje dzieci i trzeba im kupić wyprawkę do szkoły... Książki, przybory itd.. To są gigantyczne pieniądze.
Któraś z Was wczoraj napisała o potrawce z kurczaka... No więc już jedną porcję zjadłam i mi się jeszcze chce... Ja nie mogę jednak czytać o jedzeniu.... Za to Maksymilian zadowolony...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 19:37
Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość
-
A ja jestem zdania, że cena ubrania idzie w parze z jakością. T-shirt za 20 zł nie może być dobrej jakości i nie posłuży nam na lata, to jest nierealne. Ostatnio jestem zakochana w ubraniach z INSOMNI, rzeczy są z najwyższych jakości bawełny, polskich projektantek.
Mają dużo ubrań oversize, na teraz jak znalazłPodsyłam stronę, ja kupuję w sklepie stacjonarnym w Krakowie na ul. Grodzkiej.
http://byinsomnia.com/
-
Zadzwoniłam do męża żeby kupił mi coś słodkiego:) myślałam o jakimś batoniku, a z czym wrócił
Hmmm... chyba zaczynam od białej czekolady:)
http://www.iv.pl/images/94805415811867219348.jpgGosiak, Lara 82, Penelope, przedszkolanka:), megg, Angélique89, Bietka, słoneczna 85, Fedra, Asiaa1201, LadyDi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLara najgorsze jest to, ze ten konował, ktory mnie tak nastraszyl to dr.n.med i tez bylam u niego prywatnie.. Wiec jednak platnosc chyba zaczyna nie miec nic do rzeczy z obsluga i jakoscia badania
.. Zalamuje mnie to..
Januszowa ja bym zaczela od princessy kokosowej
Widac, ze Ciocie forumowe trzymaly mocno kciuki, Mala dziekuje bardzoNawet dla Was pokazała dzisiaj buzie na USG.
http://www.iv.pl/images/35219969584702077139_thumb.jpgPenelope, Sue, Gosiak, justta, Fedra, Lara 82, Januszkowa, kasia_1988, LadyDi, maja35, asia888 lubią tę wiadomość
-
Ja też nie kupuje specjalnie ciuchów ciążowych. Tylko spodnie i kurtkę. Ogrodniczki kupiłam używane z H&M w stanie idealnym. I dwie pary zwykłych spodni do mnie idzie, w Camaieu kupiłam jedne za 12, drugie za 13 euro. To bardzo dobra cena bo czasem jak widzę takie spodnie za ponad 100zł to mnie aż odrzuca. Przecież te spodnie w uszyciu nie są bardziej skomplikowane od zwykłych, więc nie mogę zrozumieć tych cen.
-
jestesmy:)
Macius jest wiekszy wg usg o tydz- ma wymiary jak na 22 tydz i 3 dni:)
wazy 440 gr
serce ok, 4 jamowe, przeplywy dobre- bilo rowno 156 /min
mozg ok
pomiary i proporcje cialka ok
wargi ladne
no i lozysko jest na przedniej scianie i Dr mowi ze taka wielka poducha i sie przytulal do niej, malo sie ruczal tylko sie usmiechal:)
teraz tylko do 16 do wizyty doczekac
Dr mowil ze jak kluje to normalne- skoro nie boli ciagle i nie ma plamien
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 20:37
Gosiak, przedszkolanka:), Katiś, Sue, Bietka, Penelope, Fedra, Lara 82, sebza, Januszkowa, megg, kasia_1988, LadyDi lubią tę wiadomość
-
Angrlcia ja rowniez przylaczam sie do gratulacji, czasami lekarza moze sprzet wprowadzic w blad, ale jak bylas u lekarza od prenatalnych to napewno on juz ma odpowiednia aparature
Co do 900 zl na zakupy, to wszystko zalezy od tego gdzie chcemy sie ubrac od stop do glow i jakiej jakosci, na wyprzedazach to mozemy nawet i w dobrej jakosci sklepach sie ubrach, po cenach standardowych juz gorzej wypada i niestety nizsza cena idzie w parze z jakoscia... Niestety realia nasze polskie sa takie ze ceny leca na leb na szyje a pensje w miejscu... U mnie w pracy podwyzka roczna inflacyjna jest ok 1-3% rocznie i to tez nie dla kazdego bo zalezy od dochodu, a byl rok gdzie wiele osob dostalo podwyzke 10 zl brutto i nie prYjeli bo uwazali ze to juz smieszne jest, niestety zapisy w regulaminie mowily ze kazdy pracownik musi otrzymac podwyzke a min to wlasnie 10 brutto...
Jednakze chcac zaoszczedzic mozna kupowac bezposrednio u chinczykaw koncu i tak oni wszystko tam robia
kolezanka np conversy kupila za 50 zl z przesylka jakos, gdzie w sklepie 270 zl, ale nie widzialam ich, ona twierdzi ze orginalne :p
Nie wiem czy zauwazylyscie ale np ceny niektorych rzeczy w sephorze com w $ sa duZo nizsze niz w naszej w zł, podobnie jest z wieloma innymi rzeczami, nie wiem czy to my mamy taka marze czy jak ale ogolnie u nas jest drogo, srednia krajowa pensja brutto ynosi cos ok 3800 brutto, niby nie jest to malo ale na reke jak 2 osoby maja ok 5400 to kurcze szalu nie mA, a to prZeciez nie sa male pieniadze, jednak jakby doliczyc kredyt, oplaty, zycie i dziecko to juz naprawde niewiele zostajei to jest przerazajace bo za pare lat co to bedzie?