Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
kuzka wrote:No przecież napisałaś, że masz umowę do końca sierpnia. Więc jak nie dostałaś informacji czy masz pracę od września to ryzykujesz i czekasz na nową albo ich informujesz przed końcem umowy, że jesteś w ciąży i wtedy przedłużają Ci umowę do porodu.
-
nick nieaktualnyJestem po wizycie, Zuchu ma 1.6cm moja waga niestety mocno na plusie, co mnie troche niepokoi, bo dieta ostatnio w 95% zdrowa.
Dziecie wiec rosnie ksiazkowo, martwi mnie jedynie to, ze pecherzyk rosnie jeszcze bardziej i jest wg doktor nieco za duzy...
Zamawiam detektor, bo ocipieje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 11:32
kuzka, Basik83, marmi, kozamonia, jomi81 lubią tę wiadomość
-
Meggi nikt Ci za poświęcenie nie podziękuję. Uwierz mi.
Marmi my mamy Kartę Nauczyciela a nie Kodeks Pracy. szkoła się rządzi nieco innymi prawamiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 11:35
marmi lubi tę wiadomość
-
a88 wrote:Jestem po wizycie, Zuchu ma 1.6cm moja waga niestety mocno na plusie, co mnie troche niepokoi, bo dieta ostatnio w 95% zdrowa.
Dziecie wiec rosnie ksiazkowo, martwi mnie jedynie to, ze pecherzyk rosnie jeszcze bardziej i jest wg doktor nieco za duzy...
Zamawiam detektor, bo ocipieje. -
Dziewczyny dzwoniłam do księgowych ode mnie z pracy.
Tyle że moje Stowarzyszenie zatrudnia na zasadzie Kodeksu Pracy a nie KN.
Z kodeksu pracy lepiej iść na L4 gdyż wtedy umowa o pracę automatycznie obowiązuje do dnia porodu.
Tyle,że KN może to inaczej określać. Najlepiej zadzwonić do Kuratorium i tam się prawnika spytać.
Powiem Wam, że nie liczyłabym na przedłużenie umowy o pracę w dzisiejszych czasach. Teraz po zmianach w systemie oświaty wielu nauczycieli traci pracę, a was mogą potraktować jako niepotrzebnie zajmujących miejsca. Do tego dyrekcja musiałaby się liczyć ze znalezieniem zastępstwa na wasze miejsce czyli z dodatkowymi kosztami.
A znów ukrywanie ciąży i powiedzenie po podpisaniu umowy może zaowocować bardzo nieprzyjemną atmosferą i pretensjami ze strony dyrekcji.
Nie zazdroszczę wam dziewczyny bo jesteście naprawdę w trudnej sytuacji.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
meggi90 wrote:Ja raczej nawet jak wcześniej im powiem to do porodu mi przedłuża bo ja mimo że robię staż to chyba jest traktowane jako umowa na czas określony. Bo jestem nauczycielem stażysta. Ale na 100% nie wiem. Też muszę zapytać kogoś doświadcZonego.
Meggi jaki staż robisz?
Jeśli jesteś nauczycielem stażystą to staż skończył cio się z ostatnim dniem maja.
Jeśli robisz staż na mianowanego albo dyplomowanego to robienie stażu nie ma znaczenia jeśli chodzi o rodzaj umowy. Mam wiele koleżanek które staż zaczynały w jednej szkole a kończyły w innej bo w międzyczasie zmieniały pracę.
Ponadto jeśli jesteś na zwolnieniu dłużej niż miesiąc to o ten okres przedłuża ci się staż a jeśli L4 trwa dłużej niż rok wtedy automatycznie musisz staż robić od nowa.
L4 moze trwac 1.5 roku. Dopiero po tym okresie zaczyna sie od nowa. Zmienily sie przepisy.Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Ja teraz awans o kontraktowego będę robiła.tylko obawiam się że dnia 31 sierpnia będzie postępowanie kwalifikacyjne. Ale to już będzie po 12 tyg to chyba nie ma znaczenia czy pójdę na l4 czy nie umowa i tak musi być przedłużona?
-
Ale zostaje kwestia czy pod L4 zalicza się także urlop macierzyński.
Pod tym względem nie mam pojęcia co i jak więc nie chcę złych informacji przekazywać.
Ja właśnie w maju skończyłam staż na dyplomowanego i zdałam sprawozdanie teraz muszę zacząć teczkę tworzyć.
Nastawiam się na sesję zimową z jednego powodu: będzie już widać brzuszek i mam nadzieję na ulgowe potraktowanie przez komisję. Poza tym Młody we wrześniu wróci do szkoły to będę mogła bez problemów nad papierami siedzieć. Teraz za bardzo nie ma jak.
Najchętniej bym olała egzamin ale moja dyrekcja nalega by ukończyć awans. Nie uśmiecha mi się udowadnianie przed obcymi ludźmi, że jestem dobrym nauczycielem. Pracuję w zawodzie 12 lat a czuję się jak sztubak który stoi na środku klasy i musi recytować tabliczkę mnożenia.
Dziewczyny i tak jestes w lepszej sytuacji jak macie jaka kolwiek umowe. Mi szefowa obiecywala od marca ze umowe ze mna podpisze bo bylam na praktykach u niej. Jak powiedzialam jej o ciazy to tez obiecywala mi umowe a pozniej sie na mnie wypiela i powiedziala ze nic z tego. Jeszcze z tekstem ze moglam jej o ciazy nie mowic to bysmy podpisaly umowe a tak ona nie moze...Moj wczesniaczek z 33tc
Aniołki: 02.2015 & 06.2016 -
Meggi najlepiej zgłoś się do prawnika i spytaj.
Ja znalazłam coś takiego.
umowy nauczycielce z powodu ciąży
Odpowiada
PYTANIE
Czy należy przedłużyć umowę (na czas określony, na okres próbny, na zastępstwo) nauczycielce, która przyniosła zaświadczenie, że jest w ciąży?
ODPOWIEDŹ
Kwestie związane ze stosunkiem pracy nauczyciela reguluje ustawa z dnia 26 stycznia 1982 r. Karty Nauczyciela (DzU z 2006 r., Nr 97, poz. 674). W wypadkach nieregulowanych przepisami ustawy, zgodnie z art. 91c, stosuje się przepisy Kodeksu pracy.
Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem nie zostały uregulowane w Karcie Nauczyciela, dlatego należy odwołać się do przepisów Kodeksu Pracy.
Zgodnie z art. 177 Kodeksu Pracy (DzU z 1998 r., Nr 21, poz. 94)
pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyrazi na to zgodę. Przepisu powyższego nie stosuje się do pracownicy, która jest na okresie próbnym nie przekraczającym jednego miesiąca.
Art. 177 Kodeksu pracy stosuje się także do wychowującego dziecko ojca, gdy ten przebywa na urlopie macierzyńskim.
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania danej pracy, albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, zostaje przedłużona do dnia porodu. Powyższej regulacji nie stosuje się w wypadku zatrudnienia na umowę o pracę na czas określony w celu zastępstwa pracownika na czas jego usprawiedliwionej nieobecności.
Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem pracownicy, która jest w ciąży lub na urlopie macierzyńskim, może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji szkoły. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.
Świadczenia określone w odrębnych przepisach reguluje art. 30 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (DzU, Nr 60, poz. 636 z późniejszymi zmianami). Zgodnie z tym przepisem prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje kobiecie w ciąży zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę, na podstawie art. 177 § 3 Kodeksu pracy, zostaje przedłużona do dnia porodu.
Reasumując, nauczycielce zatrudnionej na umowę o pracę zawartej na czas określony, na okres próbny albo na zastępstwo, która przekłada zaświadczenie, że jest w ciąży i z zaświadczenia wynika, że umowa o pracę
uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży,
należy przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 11:59
jA JESTEM W PODOBNEJ SYTUACJI JAK PAULA staż organizowany dla niepełnosprawnych przez jedno ze stowarzyszeń umowa stażowa dokładnie do 14.09 umowa o pracę obiecana od 15.09
ale jako niepełnosprawna osoba jestem narażona na to że już w sierpniu mogę iść na L4.