X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szwesta, ja robiłam tylko usg stąd wiem wszystko od razu. Nie robię badań z krwi, testu Pappa lub nifty. Nie ma u mnie takiej konieczności. Z tego wszystkiego nie napisałam nic więcej wczoraj :-) Maluszek ma 6.3 cm, serduszko 154 uderzenia, pępowina trójnaczyniowa, łożysko wysoko na przedniej ścianie, płyn owodniowy w normie :-) Narządy widoczne i prawidłowe - mózg, serce, żołądek, pęcherz moczowy, rączki i nóżki. Kosmówka 1 na przedniej ścianie.
    Ryzyko trisomii 21 - 1:26343
    Ryzyko trisomii 18 - 1:301844
    Ryzyko trisomii 13 - 1:710863

Dostałam kolejne L4, więc odpoczywamy w domu :-)

marmi lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • motylkova Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wczorajszej wizycie u nas tez ok. Dzidziol ma 4.5cm. Troche zmartwilam się tetnem bo wyszło 190 ale ja od niedzieli w takim stresie żyłam, że możliwe ze przez to. Lekarka nie kazała się martwić. .
    Dostałam l4, dużo odpoczywać mam i dupek został 3x2
    Prenatalne na 10.08

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2017, 09:42

Anne92, marmi lubią tę wiadomość

f2w3xzkr51ok2xi8.png
  • Magduśka Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    Ja dzisiaj mam wizytę u mojej lekarki i mąż jest w końcu w domu. Tym razem idzie ze mną i po raz pierwszy zobaczy maleństwo na monitorze a nie na zdjęciu.
    Kurde jak czytam wasze opisy z prenatalnych i to że już wszystko wiecie zaczynam się zastanawiać się nakręcać czy aby u mnie wszystko ok jest, że lekarz nic mi nie powiedział tylko kazał czekać na wyniki do 1 sierpnia.
    Przeciez w trakcie pomiarów ma świadomość, czy wszystko jest ok, czy nie. Wiec myśle, że 1 sierpnia dowiesz się samych dobrych wiadomości. Gdyby w trakcie badania było coś nie tak odrazu by zareagował, a nie kazał czekać do 1. Trzymaj się i głowa do góry. Ja na swoje prenatalne jeszcze musze poczekać do 9 sierpnia.

marmi lubi tę wiadomość

Magdalena
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj mam wizytę o 13, już się stresuję czy wszystko ok

Anne92, kasiarzyna, Paula., Czarna_kawa lubią tę wiadomość

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Anula1983 Nowa

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna kawa dzięki za tak miłe przyjęcie.Jak się czujecie dziewczyny?Też tak strasznie męczą was mdłości?Chciałabym poznać wasze zdanie na temat badań prenatalnych.Które z was robią?

Mamuśki Luty 2018
  • rosann Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Ja byłam na USG we środę i o dziwo Pani dr wypowiedziała się co do płci :) Podobno chłopak! Ale czekam na potwierdzenie tej informacji z testu DNA bo nie chce mi się wierzyć, że w 11t5dn (wiek z USG 11t3dn) ciąży da się określić płeć skoro dziecku w tym czasie kształtują się narządy rodne ale we wnętrzu ciałka :)
    W sumie to za tydzień będzie już wszystko wiadomo i wtedy w końcu ruszę się upolować jakiś cudny ciuszek :) Jeden, tak aby sobie urzeczywistnić, że niedługo będę mamą <3

Paula., Czarna_kawa, Promyczek_91, a88, marmi lubią tę wiadomość

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Anula1983 Nowa

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozamonia nie stresuj się wszystko będzie ok.Daj znać po wizycie co i jak☺

Mamuśki Luty 2018
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozamonia wrote:

Kciuki! Na pewno będzie dobrze :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosann wrote:
    Ja byłam na USG we środę i o dziwo Pani dr wypowiedziała się co do płci :) Podobno chłopak! Ale czekam na potwierdzenie tej informacji z testu DNA bo nie chce mi się wierzyć, że w 11t5dn (wiek z USG 11t3dn) ciąży da się określić płeć skoro dziecku w tym czasie kształtują się narządy rodne ale we wnętrzu ciałka :)
    W sumie to za tydzień będzie już wszystko wiadomo i wtedy w końcu ruszę się upolować jakiś cudny ciuszek :) Jeden, tak aby sobie urzeczywistnić, że niedługo będę mamą <3

Ja dziś chyba też ruszę na jakieś zakupy :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    Ja dzisiaj mam wizytę u mojej lekarki i mąż jest w końcu w domu. Tym razem idzie ze mną i po raz pierwszy zobaczy maleństwo na monitorze a nie na zdjęciu.
    Kurde jak czytam wasze opisy z prenatalnych i to że już wszystko wiecie zaczynam się zastanawiać się nakręcać czy aby u mnie wszystko ok jest, że lekarz nic mi nie powiedział tylko kazał czekać na wyniki do 1 sierpnia.
    Jakby było cos niepokojacego to na pewno by Ci powiedział. Nic Ci podczas USG nie powiedział ile ma przeziernosc i czy jest obecna kość nosowa?USG na 80% daje pewność,ze wszystko jest ok,a badania z krwi nałożone na wyniki USG dają 95%.Niestety wiek podwyższa ryzyko trisomii i nie będziemy mieć wyników jak 25 latka,ale prawda jest taka ze dzieci z ZD rodzą w 70% kobiety przed ukończeniem 35 roku życia.

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rosann wrote:
    Tez się zdziwilam jak lekarka na prenatalnych nas zapytała czy chcemy znać płeć....podobno na tym etapie wyrostek płciowy u dziewczynek jest położony płasko lub w dol, a u chłopaków lekko sterczy do gory :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy ktora z Was trapia dolegliwosci ze strony ukladu kostnego? Od kilku dni boli mnie w krzyzu i promieniuje poprzecznie do prawego posladka, co ogranicza chod, a jak dluzej pochodze to caly prawy posladek mnie boli. Dluzsze trasy przez to nie wchodza w gre. Miala ktoras z Was tak? Jakie cwiczenia moglyby mi pomoc? Pomijajac fakt, ze od paru tygodniu boli mnie lewy staw zuchwowo skroniowy, zakladam na noc i troche nosze w ciagu dnia od ortodonty deprogramator Koisa, ktory relaksuje miesnie i z tym bolem sobie jakos radze. Ale ten krzyzowy jest upierdliwy i jakos tak troche wczesnie sie pojawil w ciazy. Zaznaczam, ze przed ciaza takie dolegliwosci mnie nie trapily:) Mam juz 32 latka...
    Rozpoczelam 13 tc wg kalendarza, wg USG 12, mdlosci meczyly mnie do 9 tyg a pozniej sie zupelnie odwrocilo, czesto czuje glod, jak jem do godz 20tej to o 4 rano budze sie z ssaniem w zoladku i musze cos zjesc:) W sumie od poczatku ciazy przytylam 2 kg, troche mnie to przeraza bo w 1 trymestrze slyszy sie ze rzadko ktora tyje, brzuch dla najblizszych jest widoczny, a piersi urosly o 1 rozmiar... Burzliwy poczatek:)

Anne92, Magduśka lubią tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Dziewczyny czy ktora z Was trapia dolegliwosci ze strony ukladu kostnego? Od kilku dni boli mnie w krzyzu i promieniuje poprzecznie do prawego posladka, co ogranicza chod, a jak dluzej pochodze to caly prawy posladek mnie boli. Dluzsze trasy przez to nie wchodza w gre. Miala ktoras z Was tak? Jakie cwiczenia moglyby mi pomoc? Pomijajac fakt, ze od paru tygodniu boli mnie lewy staw zuchwowo skroniowy, zakladam na noc i troche nosze w ciagu dnia od ortodonty deprogramator Koisa, ktory relaksuje miesnie i z tym bolem sobie jakos radze. Ale ten krzyzowy jest upierdliwy i jakos tak troche wczesnie sie pojawil w ciazy. Zaznaczam, ze przed ciaza takie dolegliwosci mnie nie trapily:) Mam juz 32 latka...
    Rozpoczelam 13 tc wg kalendarza, wg USG 12, mdlosci meczyly mnie do 9 tyg a pozniej sie zupelnie odwrocilo, czesto czuje glod, jak jem do godz 20tej to o 4 rano budze sie z ssaniem w zoladku i musze cos zjesc:) W sumie od poczatku ciazy przytylam 2 kg, troche mnie to przeraza bo w 1 trymestrze slyszy sie ze rzadko ktora tyje, brzuch dla najblizszych jest widoczny, a piersi urosly o 1 rozmiar... Burzliwy poczatek:)

Ja takich bóli na szczęście nie mam. Mdłości mam mniejsze, właśnie jak jestem głodna i też przytyłam 3 kg :-) Nie przejmuję się tym, ważne że z maleństwem wszystko dobrze.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Magduśka Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozamonia wrote:
    Wszystko będzie dobrze.Po wizycie wrócisz z uśmiechem na twarzy.

Magdalena
  • Paula. Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :D tak się cieszę, że nadal nas przybywa :)

Ja dziś zaczynam ostatni tydzień I trymestru :D za tydzień będzie już II <3 (ajj, kiedy to zleciało??)

Gratuluję dobrych wieści na wizytach :) trzymam kciuki za dalsze wizyty i badania ;)

Ponieważ dzieciątka zaczynają nam się ujawniać ze swoją płcią zaktualizowałam pierwszą stronę :) oczywiście jeśli płeć się zmieni to ja też na liście zmienie ;)

marmi lubi tę wiadomość

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    👼02.2015 & 👼06.2016
    👶💜 33tc - 19.12.2017
    Starania od 2024 (PCOS, problemy genetyczne)
    04.2025r - początek cykli stymulowanych (bardzo duże dawki leków a i tak brak owulacji)
    08.2025r - stymulacja IVF - czas start
    15.08 - punkcja (pobrano 18 kompleksów COC)
    16.08 - udało zapłodnić się 8 komórek
    20.08 - transfer zarodka 4AB 🍀
    Rośnij w siłę Kropku 🍀
    27.08 - ⏸️ (bladzioszek)
    28.08 - 6.5 mIU/ml 🩸
    30.08 - 3,3 mIU/mL 🩸 💔
    09.2025 - przygotowanie do II transferu (4 dni aromek - 3 dni mensinorm)
    18.09 - usg kontrolne
    4 ❄️❄️❄️❄️
  • kasiarzyna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Ja się meczylam strasznie z bólami krzyza,który mi promieniował na lewa stronę,zaraz pod tymi doleczkami nad posladkami,czasem nawet kość ogonowa ale to było w 8 tyg przez jakieś 2-3 tyg,teraz jest znacznie lepiej.Po prostu jestem na L4 i dużo odpoczywam,staram się nie schylac.Wg lekarza to wiązadła macicy się naciagaja od powiększającej się macicy,w okolicach jajników tez.

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Ja takich bóli na szczęście nie mam. Mdłości mam mniejsze, właśnie jak jestem głodna i też przytyłam 3 kg :-) Nie przejmuję się tym, ważne że z maleństwem wszystko dobrze.
    Ja póki co przytyłam 0,7kg ale brzuch strasznie urósł i tak się zastanawiam jak to wszystko tak na tej wadze wygląda :D ale nie przejmuje się tym też bo później zdążę nadrobić :)

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    👼02.2015 & 👼06.2016
    👶💜 33tc - 19.12.2017
    Starania od 2024 (PCOS, problemy genetyczne)
    04.2025r - początek cykli stymulowanych (bardzo duże dawki leków a i tak brak owulacji)
    08.2025r - stymulacja IVF - czas start
    15.08 - punkcja (pobrano 18 kompleksów COC)
    16.08 - udało zapłodnić się 8 komórek
    20.08 - transfer zarodka 4AB 🍀
    Rośnij w siłę Kropku 🍀
    27.08 - ⏸️ (bladzioszek)
    28.08 - 6.5 mIU/ml 🩸
    30.08 - 3,3 mIU/mL 🩸 💔
    09.2025 - przygotowanie do II transferu (4 dni aromek - 3 dni mensinorm)
    18.09 - usg kontrolne
    4 ❄️❄️❄️❄️
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:

Anne92 obawiam sie ze to na wskutek przyrostu masy glownie w okolicy brzucha, mnie w krzyzu boli? Wszystko mi sie rozlazi,wlacznie z zuchwa:D gdzies czytalam ze 1kg przyrostu masy ciala to dla kregoslupa obciazenie dodatkowych 8 kg. wchodzisz w stare spodnie? Bo ja juz kupilam 3 pary luznych na gumce:) W poniedzialek mam badania prenatalne, zaatakuje gina setka pytan:)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Magduśka Koleżanka

Wysłany: 21 lipca 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    W poprzedniej ciazy miałam taki dyskomfort. Pobolewał mnie lewy posladek i chodzenie nie było przyjemnoscia. Zgłaszalam to lekarz, nie było to nic niepokojacego. Ja tez budzę się na ssaniu żołądka. Przytyłam również i to więcej niz 2kg. Niby tego nie widać ale waga pokazuje co innego.

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

Magdalena
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W starych spodniach jest mi ciasno, więc noszę leginsy :-)

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ