WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Jak wspomniala autorka przeze mnie wklejonego tekstu, uzupelnienie USG o test Pappa jest zgodne ze stanowiskiem FMF jak i PTG;) wiec troche dziwi mnie tym bardziej, ze Twoj lekarz nie zaproponowal Ci Pappy?
    Jezeli chodzi o inne kraje, np. Anglie jak i Irlandie profilaktyka wad genetycznych jak i opieka w kobiet w ciazy pozostawia wg mnie wiele do zyczenia. Mialam/mam w planach emigracje do Irlandii, ale to dopiero po urodzeniu 2 dziecka w Polsce(jak bedzie mi dane ):)

Widocznie po przeprowadzeniu ze mną wywiadu i zrobieniu usg uznał, że nie ma takiej potrzeby :) I ja się z nim zgadzam.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Ale nie każdy lekarz wykonujący usg niestety ma ten certyfikat :) Medycyna jest to taka dziedzina, że każdy lekarz powinien cały czas swoją wiedzę pogłębiać. Dzięki temu my jako pacjenci będziemy czuć się lepiej zaopiekowani. Osobiście mając do wyboru specjalistę, który kończył zwykłą szkołę i nic więcej nie robi a takiego który kończył "cuda na kiju", wybrałabym tego drugiego :)
    Badania prenatalne wykonuje tylko taki lekarz, który ma certyfikat fmf.

kuzka lubi tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide koleżanki świętować z mężem, bo dziś obchodzimy 9 rocznice ślubu :-)

Anne92, Eklerka13579, a88, kuzka, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy okazji Annom wszystkiego najlepszego i zdrowych,radosnych dzieciaczkow :-)

kuzka, a88 lubią tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Badania prenatalne wykonuje tylko taki lekarz, który ma certyfikat fmf.

Ale to nie chodzi tylko o prenatalne ;) Wielu ginekologów, którzy pracują - zarówno prywatnie jak i państwowo, po prostu zatrzymało się gdzieś daleko z wiedzą i jej nie pogłębiają. Miałam to nieszczęście trafić kiedyś do ginekologa, który tak naprawdę nic nie wiedział. Byłam w ciąży a ona nie wiedziała czy to ciąża czy coś innego. Bardzo długo nie potrafiła tego stwierdzić. Byłam młoda, ufałam lekarzowi i okazało się, że niepotrzebnie. Kazała mi przychodzić co tydzień na wizytę i nie potrafiła nic stwierdzić! Potęgowało to tylko mój stres, aż w końcu zdecydowałam się pójść do innego lekarza o którym mogę powiedzieć, że był specjalistą. Niestety było za późno i miałam problemy zdrowotne przez zaniedbania i niekompetencje pierwszego lekarza. Mam po prostu uraz psychiczny do konowałów i dla swojego spokoju chodzę do lekarza, któremu ufam i wiem, że jest specjalistą w swojej dziadzienie :)

Ale to moje zdanie i szanuję Wasze, każdy ma do niego prawo ;)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Ide koleżanki świętować z mężem, bo dziś obchodzimy 9 rocznice ślubu :-)

Najlepszego! Gratuluję tylu lat razem :)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmeczylam sie dyskusja ide upiec keks;p;)

kuzka lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po badaniach. Dzidzia o 5 dni starsza... i na pappa już trochę za późno niby do jutra ale odpuszczam:) Ludzik ok i z pierwszego zerknięcia między nóżki - kobietka:) lekarz słaby i mało delikatny ale cóż następnym razem wybiorę innego. Dużo mi wypisał więc chociaż tyle. Blisko 13cm szczęścia:):)

Anne92, Paula., Promyczek_91, Czarna_kawa, marmi lubią tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset06 wrote:
    Ja już po badaniach. Dzidzia o 5 dni starsza... i na pappa już trochę za późno niby do jutra ale odpuszczam:) Ludzik ok i z pierwszego zerknięcia między nóżki - kobietka:) lekarz słaby i mało delikatny ale cóż następnym razem wybiorę innego. Dużo mi wypisał więc chociaż tyle. Blisko 13cm szczęścia:):)

Super! Gratuluję zdrowego maluszka :-) 13 cm? Wow! To sporo jak na 13 tydzień :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • 2 bobas w drodze Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Jeżeli to spowodowane napadami na lodówkę to lepiej przyhamuj, o cukrzycę w ciąży nietrudno :(
    Dokładnie jem bardzo dużo ale przed ciaza i w pierwszej tez jadłam bardzo dużo cukrzycy na szczęście nie miałam

8599rjjgsegpjf8d.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie coś duże...za tydzień mam wizytę u swojego lekarza to dopytam:)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset06 wrote:
    no właśnie coś duże...za tydzień mam wizytę u swojego lekarza to dopytam:)

A na pewno patrzysz na CRL? :) Ja się raz pomyliłam i zamiast CRL zobaczyłam na zdjęcie usg i liczbę cm na górze zdjęcia :)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzisiaj po wizycie, maluszek ma 4,22 cm :)

Wszystko wygląda super, jestem szczęśliwa :)

Paula., kozamonia, Lupusowa, Anne92, Eklerka13579, Czarna_kawa, marmi lubią tę wiadomość

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • PRINCESKAWACH Koleżanka

Wysłany: 26 lipca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ladychocolate wrote:
    Witam,

czy któraś z Was jest może z Poznania lub okolic? Poszukuję godnego polecenia miejsca, gdzie mogłabym zrobić USG prenatalne.

Ktoś, coś ??

Moja ginekolog podała mi dwa miejsca: Szpital św. Wojciecha i Klinika Słoneczna. Czy ktoś może korzystał? Jeśli tak, proszę o opinię :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Ja jestem z okolic. Mnie lekarz polecał Polną i Centrum Medyczne Ułańska. Umówiłam się na Polną ale dopiero na 17 sierpnia, więc nie wiem czy można polecić.

f2w3csqvuditsu20.png
    MARYSIA 2007R. ZOSIA 2009R.
    MARZEC 2016 [*], MAJ 2016 [*]
    STYCZEŃ 2017, MARZEC 2017 CIĄŻE BIOCHEMICZNE
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje dobrych wieści po wizytach <3

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja nadżerka szaleje i to ona ciągle powoduje plamienia. Ponoć jest bardzo duża i mocno ukrwiona.

Najważniejsze , że dzidzia cała i zdrowa od piątku (63mm) urosła do 76 mm . Wg USg ciąża starsza o 5 dni.

Mamy na razie zakaz przytulasków z mężem.

Najgorsze jest to, że ciągle mogą być "jaja" z tą nadżerką ... :(

marmi lubi tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka, ważne że dzidzia zdrowa i ma się dobrze :-) lekarze na pewno opanują problem z nadżerką, bądź dobrej myśli. Mocne kciuki za Was :-)

kuzka lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Moja nadżerka szaleje i to ona ciągle powoduje plamienia. Ponoć jest bardzo duża i mocno ukrwiona.

Najważniejsze , że dzidzia cała i zdrowa od piątku (63mm) urosła do 76 mm . Wg USg ciąża starsza o 5 dni.

Mamy na razie zakaz przytulasków z mężem.

Najgorsze jest to, że ciągle mogą być "jaja" z tą nadżerką ... :(

Kuzka trzymam kciuki zeby jednak tych jaj nie bylo... Najwazniejsze ze z dzidzia ok:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 20:59

kuzka lubi tę wiadomość

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może przestańmy narzucać komuś pewne rzeczy. Jedne robią PAPPA żeby być spokojniejsze drugie nie. I niech każda drugą stronę uszanuje, bo takie "niby rady" mogą denerwować i stresować. Ja nie wiem czy robię to badanie czy nie, dopiero 22 sierpnia mam wizytę, lekarz nic więcej nie mówił jak to że wtedy maluch będzie spory to dokładnie go pomierzy. A mówienie że się znajdę w 20 % kobiet które mogą urodzić chore dziecko jest nie na miejscu, bo tak jak już mówiłam to stresuje. Może zacznijmy naprawdę dawać radę, a nie narzucać.

P.S. Ja 22 sierpnia na badaniach wg om będę w 14tc+2dni natomiast według USG ciąża jest 8 dni młodsza czyli będę w 13tc+1dzień. Tak lekarz wyznaczył mi termin, poszłabym wcześniej tydzień ale nie mogę bo wyjeżdżam. Także liczę że się zmieszczę. I moja dzidzia za duża nie będzie.

a88, kuzka, Wredotka, Anne92, Paula., marmi lubią tę wiadomość

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Oj ja tez jestem migrenikiem, bole przed ciaza mialam srednio dwa razy w tygodniu a czasem czesciej, pomagaly mi jedynie tryptany. Teraz bol mam raz na tydzien-dwa, jest zdecydowanie slabszy, ratuje sie Apapem, jezeli meczy mnie w nocy, a w dzien leze i czekam az ustapi i ustepuje po kilku godzinach:) Przed ciaza ustepowal po paru dniach i wymiotach, ale jak wzielam tryptany na samych poczatku to sie nie rozkrecal i przechodzil. Wierze mocno, ze ciaza mnie z tego wyleczy...
    Właśnie w ciazy migreny sławna i tak miałam w dwóch ciałach i potem też przez dłuższy czas był spokój teraz cos mnie w tej ciąży me czyli ale pewnie doszło zmęczenie wstawaniem do młodszej córki i ogólne osłabienie po niedawnej ciazy tak myślę.. Ja teraz też tylko apap.. myślę ze teraz w drugim trymestrze ustawia te objawy i będzie lżej... no i oby migreny nam już nie wróciły...Ja mam te za uda wymioty swiatlowstret a wcześniej boli mnie z jednej strony głowy lzawia oczy... pozdrawiam

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity
‹‹ 209 210 211 212 213 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ