Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też już po usg, miałam trochę się najeść przed badaniem aby bąbelek trochę się ruszał no i znając moje szczęście przedobrzylam. Pod gabinetem mąż mi dogadzal ptasim mleczkiem co spowodowało że dzidziuś szalał po całym brzuszku. Lekarka miała problem aby sprawdzić mu przepływy. Ale niby wszystko jest ok, przezierność 1,6 więc w normie. Dzidziuś ma 6,5cm więc usg pokazało termin na 30.01 ale ja się zadomowilam tutaj i zostaje. Lekarka powiedziała że mam tydzień jeśli byśmy chcieli narobić test pappa ale raczej robić nie będziemy bo co to zmieni, nie mogłabym zabic tego słodkiego maluszka gdyby okazało się że coś jest nie tak.
meggi90, Anne92, Katowiczanka, kasiarzyna, Czarna_kawa, Paula., jiwa lubią tę wiadomość
-
KacperekiOliwka wrote:Właśnie w ciazy migreny sławna i tak miałam w dwóch ciałach i potem też przez dłuższy czas był spokój teraz cos mnie w tej ciąży me czyli ale pewnie doszło zmęczenie wstawaniem do młodszej córki i ogólne osłabienie po niedawnej ciazy tak myślę.. Ja teraz też tylko apap.. myślę ze teraz w drugim trymestrze ustawia te objawy i będzie lżej... no i oby migreny nam już nie wróciły...Ja mam te za uda wymioty swiatlowstret a wcześniej boli mnie z jednej strony głowy lzawia oczy... pozdrawiam
-
meggi90 wrote:Dziewczyny może przestańmy narzucać komuś pewne rzeczy. Jedne robią PAPPA żeby być spokojniejsze drugie nie. I niech każda drugą stronę uszanuje, bo takie "niby rady" mogą denerwować i stresować. Ja nie wiem czy robię to badanie czy nie, dopiero 22 sierpnia mam wizytę, lekarz nic więcej nie mówił jak to że wtedy maluch będzie spory to dokładnie go pomierzy. A mówienie że się znajdę w 20 % kobiet które mogą urodzić chore dziecko jest nie na miejscu, bo tak jak już mówiłam to stresuje. Może zacznijmy naprawdę dawać radę, a nie narzucać.
P.S. Ja 22 sierpnia na badaniach wg om będę w 14tc+2dni natomiast według USG ciąża jest 8 dni młodsza czyli będę w 13tc+1dzień. Tak lekarz wyznaczył mi termin, poszłabym wcześniej tydzień ale nie mogę bo wyjeżdżam. Także liczę że się zmieszczę. I moja dzidzia za duża nie będzie.
Ale to przecież Ty zdecydujesz czy chcesz być w grupie potencjalnych 20% kobiet czy 5%. Nikt Ci niczego nie narzuca:) Twój wybór, dobrze jest mieć tego świadomość i nie widzę w tej waznej informacji, by coś było nie na miejscu...kasiarzyna, qatynka lubią tę wiadomość
-
kuzka - kciuki, oby plamienia jak najszybciej się skończyły.
nusiaczek - super wieści
eklerka - wybacz, ale napiszę wprost - daj już spokój. Jak ktoś będzie chciał to skorzysta z Twoich dobrych rad i statystyk, nie musisz ciagle o tym pisać. Wszyscy już wiedzą jakie masz na ten temat zdanieCiąża i macierzyństwo naprawdę niewiele mają wspólnego ze statystykami i prawdopodobieństwem.
meggi - nie stresuj się, podejmiecie z lekarzem decyzje.
Dobrej nocy dziewczyny!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 01:18
meggi90, kuzka, Paula., marmi lubią tę wiadomość
-
Hello laski,
Ktoś pytał o Poznań ja robię w centrum Medicover na baraniaka ale dopiero 18 sierpnia więc się nie wypowiem wcześniej. Lekarka od iść nazywa się Gruca-stryjak ma dobre opinie więc spoko.
Dziś mam wizytę u swojego prowadzącego, ale nie wiem czy będzie robił usg.
Była dyskusja o detwktorach tętna i ja wiem że to nie dla mnie, sprawdzała bym po kilka razy dziennie, pewnie bym od tego w obłęd wpadła, ale dla bardziej rozsądnych osób to super sprawa -
nick nieaktualnyA ja mocno wierzę i wiem, ze obojętnie czy zrobimy usg, pappa, nifty czy inne srifty, to i tak wszystkie urodzimy ZDROWE dzieciaki, na 100%
Milego i spokojnego dnia KochaneWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 07:54
meggi90, Czarna_kawa, Promyczek_91, ladychocolate, Paula. lubią tę wiadomość
-
Hej
Dziś w końcu trochę słońca u mnie. Wczoraj cały dzień padało
Ja liczę na to, że mój detektor dziś przyjdzie i bez problemu dam sobie radę z obsługą
Lecę zrobić jakieś dobre śniadanko.
Miłego dnia dziewczyny
Kłosia, kciuki za wizytę! Kto jeszcze dziś?Kłosia, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny co w przypadku kiedy maluch ma mniej niz 4,5cm? Odsylaja na inny termin ? Dzis mam normalna wizyte u gin, a jutro prenatalne. Moja gin ma tak kiepskie usg, że nie wiem czy da radę zmierzyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 08:10
-
nick nieaktualny
-
Anne92 wrote:A na pewno patrzysz na CRL?
Ja się raz pomyliłam i zamiast CRL zobaczyłam na zdjęcie usg i liczbę cm na górze zdjęcia
a to nie patrzy się razem z nogami? jak CRL to jest lepiej bo 77mm:)
06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
[/url]
-
sunset06 wrote:no chyba masz rację
a to nie patrzy się razem z nogami? jak CRL to jest lepiej bo 77mm:)
Liczy się wartość CRLTeż się kiedyś pomyliłam, także zdarza się
Bo z tego co czytałam to 13 cm odpowiada na 17-18 tc
sunset06 lubi tę wiadomość
-
aiwlys wrote:Dziewczyny co w przypadku kiedy maluch ma mniej niz 4,5cm? Odsylaja na inny termin ? Dzis mam normalna wizyte u gin, a jutro prenatalne. Moja gin ma tak kiepskie usg, że nie wiem czy da radę zmierzyć
Tak jak mówią dziewczyny, nie martw się na zapasJa byłam w 12tc 2d i dzidzia miała 6.3 cm. Wiadomo, że dzieci mogą się różnić, ale pewnie Twoje też ma coś w tych granicach. Jutro prenatalne więc się nie martw
-
We Wrocławiu dziś pada i jest jesiennie, ja lubię jesień ale gdy nie jeszcze trochę słońca
A tu szaro buro ponuro....
Sunset06 na kiedy Ci wyznaczył termin bo duży Twój dzidziuś, dobrze się chowa
Aiwlys spokojnie, kiedy miałaś ostatnio usg i kiedy masz zaplanowane prenatalne, maluchy szybko rosną -
Wredotka wrote:kuzka - kciuki, oby plamienia jak najszybciej się skończyły.
nusiaczek - super wieści
eklerka - wybacz, ale napiszę wprost - daj już spokój. Jak ktoś będzie chciał to skorzysta z Twoich dobrych rad i statystyk, nie musisz ciagle o tym pisać. Wszyscy już wiedzą jakie masz na ten temat zdanieCiąża i macierzyństwo naprawdę niewiele mają wspólnego ze statystykami i prawdopodobieństwem.
Dobrej nocy dziewczyny! -
Anne92 wrote:Ale to nie chodzi tylko o prenatalne
Wielu ginekologów, którzy pracują - zarówno prywatnie jak i państwowo, po prostu zatrzymało się gdzieś daleko z wiedzą i jej nie pogłębiają. Miałam to nieszczęście trafić kiedyś do ginekologa, który tak naprawdę nic nie wiedział. Byłam w ciąży a ona nie wiedziała czy to ciąża czy coś innego. Bardzo długo nie potrafiła tego stwierdzić. Byłam młoda, ufałam lekarzowi i okazało się, że niepotrzebnie. Kazała mi przychodzić co tydzień na wizytę i nie potrafiła nic stwierdzić! Potęgowało to tylko mój stres, aż w końcu zdecydowałam się pójść do innego lekarza o którym mogę powiedzieć, że był specjalistą. Niestety było za późno i miałam problemy zdrowotne przez zaniedbania i niekompetencje pierwszego lekarza. Mam po prostu uraz psychiczny do konowałów i dla swojego spokoju chodzę do lekarza, któremu ufam i wiem, że jest specjalistą w swojej dziadzienie
Ale to moje zdanie i szanuję Wasze, każdy ma do niego prawo
No dobrze, skoro już zbaczamy z tematu to ja też mam spore doświadczenie z konowałami,byłam latami źle diagnozowana aż w końcu trafiłam na mojego lekarza,stricte chirurga onkologa i specjalisty od wad macicy,znany w Europie,cały czas się szkoli i przeprowadza badania, który mnie wyprowadził na prostą i tylko dzięki niemu zaszłam w upragnioną ciążę i w życiu mu tego nie zapomnę,bo i tak cudem to się udało.I mu też ufam bo dzięki niemu w końcu jestem szczęśliwa.
A przechodząc do meritum sprawy to lekarz bez pytania czy chce czy nie chcę skierował mnie na badanie z krwi na białko pappa i wolna bhcg, bo dla niego to norma i w połączeniu z usg daje pełną diagnostykę,dzięki temu bez nerwów od razu dostałam pełny opis przy badaniu.Widać co klinika to inne podejście,nie wnikam i szczerze, nie obchodzi mnie toJa cieszę się, że dostałam pełny opis i mam to za sobą.
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
Wredotka wrote:kuzka - kciuki, oby plamienia jak najszybciej się skończyły.
nusiaczek - super wieści
Dobrej nocy dziewczyny!
To nie są dobre rady, tylko kwestia świadomości pełnej diagnostyki. Forum jest od dzielenia się zdaniem, ale jak widać to nie ma sensu, bo każda i tak wie lepiej
Zawsze jest lepiej wcześniej wiedzieć, jeśli z dzieckiem jest cos nie tak i się do tego przygotować,bo wychowanie chorego dziecka nie jest łatwe i na pewno zupełnie inaczej wygląda.Eklerka13579 lubi tę wiadomość
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
Nie sądziłam, że głupie badanie wzbudzi tyle emocji,ale jak widać każda ma inne potrzeby i inaczej wszystko postrzega.
Ja z kolei w życiu nie kupiłabym detektora tętna, bo bym chyba pierdolca dostała i dla mnie to szaleństwo, nie wiem czy dobrze robię pisząc o tym, bo jak widać można być tu zjedzonym żywcem
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy