WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula30 wrote:
    Mi urwało i zauważyłam,że jak nie wrzucam buziek,które są "gotowe" w telefonie to problem zniknął. Robię buźki ręcznie z : i ). Spróbuj,czy u Ciebie też zadziała.

Ja dzisiaj wizyta. Nie mogę się już doczekać. Jedynie rano się zmartwiłam,bo pojawiły się nieładne upławy,bez dodatkowych objawów typu swędzenie, pieczenie. Tylko ten kolor mnie zaskoczył i ilość...Jakiś żółtawy,nie wiem nawet czy nie lekko w zielonkawy. Oby to nie było nic poważnego i nie zaszkodziło maleństwu.

U mnie praktycznie od początku żółte upławy, bez swędzenia i pieczenia. Podejrzewam, że z nadżerki. Ginka powiedziała, że jest ok, dodatkowo zrobiłam wymaz z szyjki (dla świętego spokoju) i nic nie wyszło, także nie martwiłabym się na zapas.

Zazdroszczę psiaków, mnie się marzy owczarek niemiecki, ale to jak dzieciaki będą większe :)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Nula30 Ekspertka

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Wredotka za dobre słowo. Czekam na wizytę jak na zbawienie. Oby to nie było nic poważnego.

rfxg43r8qq0glx30.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula30 wrote:
    Dzięki Wredotka za dobre słowo. Czekam na wizytę jak na zbawienie. Oby to nie było nic poważnego.

Trzymam kciuki! Nawet jak lekarz uzna, że jest ok to zawsze możesz poprosić o wymaz, koszt badania 30 zł, a będziesz miała pewność. W ogóle powinno się robić wymazy przynajmniej raz na trymestr, a wiele ginów o tym nie pamięta :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 14:39

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam goldena, niestety 2 i pol roku temu musiałam uśpić bo miał raka śledziony (piesek miał 13 lat), potwornie to przezylam,to był najcudowniejszy zwierzak pod słońcem i juz się nie zdecyduje na psa, bo jakby mi znowu przyszło usypiac psa to by mi serce pękło....nie pezezylabym tego drugi raz.

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    A ja uważam, że powinnyśmy słuchać swoich lekarzy prowadzących :-) Oni nas znają, znają nasze historie chorób i wiedzą co jest dobre. Mówię tu oczywiście o sytuacjach kiedy mamy zaufanie do swojego lekarza :-) Przecież na podstawie wartości z usg również jest wyliczane ryzyko. Jeśli nie ma wskazań do dalszej i rozszerzonej diagnostyki to warto się stresować czekanie na wyniki? Tym bardziej, że pappa często się myli. Czytałam forum i wiele dziewczyn mówi, że im wyszły złe wyniki a mają zdrowe dzieci. Mi lekarz nie zalecił nic dodatkowo i ja mu ufam. Czy jeśli wynik okazałby się fałszywy to byście było spokojniejsze? Na pewno nie :-) Moim zdaniem rozsądek i zaufanie do lekarza prowadzącego :-)

USG to 80% informacji, a Pappa zwieksza ta wiedze do 95%. Ja po badaniu USG na 80% wiem ze moje dziecko jest wolne od kilku mutacji genetycznych,ale zdaje sobie tez sprawe z tego, ze moge znajdowac sie w grupie 20% kobiet, u ktorych pomimo wystapienia mutacji genetycznych, USG wychodzi prawidlowe. Dlatego zaleca sie uzupelnienie USG o Pappe, by zmniejszyc prawdopodobienstwo "przeoczenia" nieprawidlowosci. W poniedzialek moja wiedza zwiekszy sie badz zmniejszy o 15%. I jak wszystko z dzidzia bedzie w porzadku to bede potencjalnie w grupie tych 5% kobiet, ktore maja to nieszczescie urodzic dziecko z wada genetyczna na ktora bylo badane. Ty natomiast,bez Pappy zostaniesz nadal w grupie tych 20%. Mysle ze wiekszy stres daje bycie w tych 20%:)
    USg prenatalne jak i Pappa nie daje 100% pewnosci, stad odsetek kobiet, ktore ma nieprawidlowe wyniki.

Ja osobiscie przekladam kompetencje lekarza nad moj emocjonalny stosunek do niego. To co uwaza sie za standard w profilaktyce, powinno byc wykonywane przez kazdego lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 14:57

kasiarzyna lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Miałam goldena, niestety 2 i pol roku temu musiałam uśpić bo miał raka śledziony (piesek miał 13 lat), potwornie to przezylam,to był najcudowniejszy zwierzak pod słońcem i juz się nie zdecyduje na psa, bo jakby mi znowu przyszło usypiac psa to by mi serce pękło....nie pezezylabym tego drugi raz.
    Wiem jak serce peka i jak juz sie raz mialo psa, to...
    Zdecydujesz sie z czasem, zdecydujesz...:)

kasiarzyna lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi Eklerka, warto zrobić pappa,ja dzięki temu jestem spokojna :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    USG to 80% informacji, a Pappa zwieksza ta wiedze do 95%. Ja po badaniu USG na 80% wiem ze moje dziecko jest wolne od kilku mutacji genetycznych,ale zdaje sobie tez sprawe z tego, ze moge znajdowac sie w grupie 20% kobiet, u ktorych pomimo wystapienia mutacji genetycznych, USG wychodzi prawidlowe. Dlatego zaleca sie uzupelnienie USG o Pappe, by zmniejszyc prawdopodobienstwo "przeoczenia" nieprawidlowosci. W poniedzialek moja wiedza zwiekszy sie badz zmniejszy o 15%. I jak wszystko z dzidzia bedzie w porzadku to bede w grupie tych 5% kobiet, ktore maja to nieszczescie urodzic dziecko z wada genetyczna na ktora bylo badane. Ty natomiast,bez Pappy zostaniesz nadal w grupie tych 20%. Mysle ze wiekszy stres daje bycie w tych 20%:)
    USg prenatalne jak i Pappa nie daje 100% pewnosci, stad odsetek kobiet, ktore ma nieprawidlowe wyniki.

Ja osobiscie przekladam kompetencje lekarza nad moj emocjonalny stosunek do niego. To co uwaza sie za standard w profilaktyce, powinno byc wykonywane przez kazdego lekarza.

Ja się zgadzam i nie zgadzam. To co u nas uważa się za standard w profilaktyce, niekoniecznie w innych krajach jest standardem. A wielu lekarzy dokształca się nie tylko w Polsce (która niestety jest zacofana w wielu kwestiach), ale za granicą, gdzie wielu badań/profilaktyk już się nie wykonuje, bo są bez sensu.

Dla mnie np. bezsensowne było wykonywanie PAPPA, bo to po części statystyka, gdzie ryzyko jest też liczone wg wieku. Nie zrobiłam i byłam spokojna. PAPPA to też dodatkowe koszty, jeśli się nie ma skierowania więc rozumiem decyzje tych, którzy nie robią.

I tak trochę zabrzmiało, jakby niektórzy lekarze byli niedouczeni/nie wiedzieli co robią, także ten...może zakończmy temat, każda zrobi jak uważa, a ja mocno wierzę, że urodzimy zdrowe dzieciaki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 15:01

Paula., marmi lubią tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarówno USG jak i pappa to statystyka...jak kappa wychodzi źle to się poszerza diagnostyka.Dopiero amniopunkcja daje 100%.

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzyna wrote:
    Zarówno USG jak i pappa to statystyka...jak kappa wychodzi źle to się poszerza diagnostyka.Dopiero amniopunkcja daje 100%.

Ano, ale wg mnie USG ocenia więcej parametrów niż PAPPA. Na amnio i tak się nie zdecyduję. Urodzę tak czy siak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2017, 15:06

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda decyduje wedle własnej woli, ja mam nadzieje ze wszystkim nam się tu uda urodzić zdrowe dzieciaki :-)

Czarna_kawa, Wredotka, Eklerka13579, Anne92 lubią tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh no wlasnie, usg to tez statystyka;)
    Patrzac na inne panstwa, nalezy rowniez przyjrzec sie sytuacji epidemiologicznej, socjalu w Panstwie, strefie klimatycznej itd. To ze gdzies indziej sie cos wykonuje a czegos nie, z czegos wynika, niekoniecznie z zacofania:) Mieszkam w Polsce i minimum jakie oczekuje to polskie standardy medyczne i o ile finanse mi na to pozwalaja, to chetnie korzystam (po wnikliwym przeanalizowaniu sensu) z wachlarza mozliwosci polskiej medycyny.

l22nkrhm0evewuhw.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiakk300 wrote:
    Dziewczyny a na tych prenatalnych badaniach to w ktorym tyg bylyscie i to u swojego gina czy gdzies musialyscie sie zapisac i jechac

Te prenatalne robi sie pomiędzy skończonym 11 tygodniem a 13t a 6d.
    Jeżeli twój lekarz robi prenatalne możesz u swojego lekarza robić. Jeśli da Ci skierowanie, badania są na NFZ i robisz w placówce którą ma umowę z NFZ. Bez skierowania płacisz 100% kosztów. Wtedy też możesz sobie wybrać klinikę i umówić się na termin.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    USG to 80% informacji, a Pappa zwieksza ta wiedze do 95%. Ja po badaniu USG na 80% wiem ze moje dziecko jest wolne od kilku mutacji genetycznych,ale zdaje sobie tez sprawe z tego, ze moge znajdowac sie w grupie 20% kobiet, u ktorych pomimo wystapienia mutacji genetycznych, USG wychodzi prawidlowe. Dlatego zaleca sie uzupelnienie USG o Pappe, by zmniejszyc prawdopodobienstwo "przeoczenia" nieprawidlowosci. W poniedzialek moja wiedza zwiekszy sie badz zmniejszy o 15%. I jak wszystko z dzidzia bedzie w porzadku to bede potencjalnie w grupie tych 5% kobiet, ktore maja to nieszczescie urodzic dziecko z wada genetyczna na ktora bylo badane. Ty natomiast,bez Pappy zostaniesz nadal w grupie tych 20%. Mysle ze wiekszy stres daje bycie w tych 20%:)

Jeśli to ma dać Tobie poczucie spokoju to jak najbardziej :) Ja czuję się spokojna po usg. Czy to będzie 20% czy 5% nie ma dla mnie znaczenia większego. Gdyby badanie dało mi 100% pewności albo miałabym jakieś obciążenia genetyczne to może bym się zdecydowała :) Po wizycie prenatalnej jestem spokojna i nie przyszło mi do głowy nawet, że coś może być nie tak, % nie mają dla mnie znaczenia :)

Tak jak pisze Wredotka, w innych krajach profilaktyka może się różnić. Mój lekarz poza ukończeniem WUM studiował na dwóch różnych uczelniach poza granicami kraju oraz obecnie jest członkiem stowarzyszeń lekarskich również za granicą. Także nawet przez chwilę nie przeszło mi zwątpić w jego kompetencje :) Jestem spokojna bo jako jeden z 1313 lekarzy w Polsce posiada certyfikat umiejętności londyńskiej Fetal Medicine Fundation (FMF) potwierdzający wysokie kompetencje w zakresie wykrywania nieprawidłowości anatomicznych oraz skriningu wad genetycznych u płodów. Fundacja The Fetal Medicine szkoli lekarzy według ściśle określonych standardów, nadaje im certyfikaty oraz regularnie kontroluje ich pracę. Ponad to mam do niego zaufanie i w połączeniu z jego umiejętnościami daje mi komfort wizyt u niego :)

Ale trzymam kciuki za Wasze wizyty i wyniki :) Mam nadzieję, że to Was uspokoi i będziecie mogły cieszyć się z ciąży :)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Heh no wlasnie, usg to tez statystyka;)
    Patrzac na inne panstwa, nalezy rowniez przyjrzec sie sytuacji epidemiologicznej, socjalu w Panstwie, strefie klimatycznej itd. To ze gdzies indziej sie cos wykonuje a czegos nie, z czegos wynika, niekoniecznie z zacofania:) Mieszkam w Polsce i minimum jakie oczekuje to polskie standardy medyczne i o ile finanse mi na to pozwalaja, to chetnie korzystam (po wnikliwym przeanalizowaniu sensu) z wachlarza mozliwosci polskiej medycyny.

Może ja po prostu bardziej ufam temu co widzę :D Pewnie Eklerka, wiele rzeczy na szczęście się zmieniło, ale sporo jeszcze u nas przestarzałych praktyk. I nie pisałam tu o PAPPA, żeby była jasność.

Każda zrobi jak uważa, ja po prostu daleka jestem od wysnuwania wniosków, ze moja racja i mojego lekarza jest najlepsza :)

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ dyskusja...:-) lekarz może skończyć cuda na kiju, każdy lekarz co ma uprawnienia fmf sprawdza konkretne markery na USG,a to daje 80%.I tyle juz w tym temacie.

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Jeśli to ma dać Tobie poczucie spokoju to jak najbardziej :) Ja czuję się spokojna po usg. Czy to będzie 20% czy 5% nie ma dla mnie znaczenia większego. Gdyby badanie dało mi 100% pewności albo miałabym jakieś obciążenia genetyczne to może bym się zdecydowała :) Po wizycie prenatalnej jestem spokojna i nie przyszło mi do głowy nawet, że coś może być nie tak, % nie mają dla mnie znaczenia :)

Tak jak pisze Wredotka, w innych krajach profilaktyka może się różnić. Mój lekarz poza ukończeniem WUM studiował na dwóch różnych uczelniach poza granicami kraju oraz obecnie jest członkiem stowarzyszeń lekarskich również za granicą. Także nawet przez chwilę nie przeszło mi zwątpić w jego kompetencje :) Jestem spokojna bo jako jeden z 1313 lekarzy w Polsce posiada certyfikat umiejętności londyńskiej Fetal Medicine Fundation (FMF) potwierdzający wysokie kompetencje w zakresie wykrywania nieprawidłowości anatomicznych oraz skriningu wad genetycznych u płodów. Fundacja The Fetal Medicine szkoli lekarzy według ściśle określonych standardów, nadaje im certyfikaty oraz regularnie kontroluje ich pracę. Ponad to mam do niego zaufanie i w połączeniu z jego umiejętnościami daje mi komfort wizyt u niego :)

Ale trzymam kciuki za Wasze wizyty i wyniki :) Mam nadzieję, że to Was uspokoi i będziecie mogły cieszyć się z ciąży :)

Jak wspomniala autorka przeze mnie wklejonego tekstu, uzupelnienie USG o test Pappa jest zgodne ze stanowiskiem FMF jak i PTG;) wiec troche dziwi mnie tym bardziej, ze Twoj lekarz nie zaproponowal Ci Pappy?
    Jezeli chodzi o inne kraje, np. Anglie jak i Irlandie profilaktyka wad genetycznych jak i opieka w kobiet w ciazy pozostawia wg mnie wiele do zyczenia. Mialam/mam w planach emigracje do Irlandii, ale to dopiero po urodzeniu 2 dziecka w Polsce(jak bedzie mi dane ):)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja dzisiaj jakoś bez objawów, może z powodu lekkiego przeziębienia bardziej skupiam się na tym niż na objawach ciąży.

Prenatalne mam w 12+6, to chyba ostatni moment na ich zrobienie. Osobiście nie planowałam robić pappa, ale skoro dostałam skierowanie to skrzystam z obu badań. Raczej i tak urodzę, bo z mężem walczyliśmy z wszystkich sił o tą ciążę.

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie każdy lekarz wykonujący usg niestety ma ten certyfikat :) Medycyna jest to taka dziedzina, że każdy lekarz powinien cały czas swoją wiedzę pogłębiać. Dzięki temu my jako pacjenci będziemy czuć się lepiej zaopiekowani. Osobiście mając do wyboru specjalistę, który kończył zwykłą szkołę i nic więcej nie robi a takiego który kończył "cuda na kiju", wybrałabym tego drugiego :)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Anglia bardzo kuleje, tam kobietom na podtrzymanie ciąży nawet nic nie dają...

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ