X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zaszalałam. Kupiłam sobie leginssy ciążowe i bluzę :D w H&M.

A dla Adasia , na którego czekamy (bratanek męża) - Przyjdzie na świat lada chwila- kupiłam Kubusia, nie mogłam się oprzeć :D

e18q16myd9qf_t.jpg

No i kupiłam witaminy . Prenatal DUO - któraś stosuje?

Czarna_kawa, Eklerka13579, a88, kasiarzyna lubią tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Anne92 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:

A dla Adasia , na którego czekamy (bratanek męża) - Przyjdzie na świat lada chwila- kupiłam Kubusia, nie mogłam się oprzeć :D

e18q16myd9qf_t.jpg

Śliczny komplet dla malucha :) Ja też zaczęłam przeglądać rzeczy dla niemowlaków, ale narazie wstrzymuję się z zakupami. Choć nie powiem, ciężko widząc tyle fajnych rzeczy :)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuzka,zakochałam się w tych śpiochach :D to jest H&M? Chyba zakupie :)))) bo uwielbiam Puchatka!

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aiwlys wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b65445983c96.png
    Całe ciałko:) 6,42cm :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/66b88ccc2873.png
    Buźka i rączka. :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea2479827d47.png
    Nòżki :)

Wszystko ok. Troszkę większa przyziernosc, ale lekarz mówi, że spokojnie jest w normie. No i na 95% obstawia chłopaka, bo coś "sterczy ku górze między nóżkami". <3 test pappa wyniki za 10 dni, ale prawdopodobieństwo chorób genetycznych jest znikoma :)
    Dzidzia ma swoje 12 tyg 5 dni :)

Przypomniala mi sie moja poniedzialkowa wizyta na prenatalnych, gdy zobaczylam swoje Malenstwo;) Podekscytowanie i ogromne szczescie:) Mysle ze wiem co czujesz, foteczki tez mam zachowane w domu:)

aiwlys lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zarąbiste te portki z Puchatkiem :D

A prenatal uno ja uzywam teraz (na przemian z Folik Mama), ale jak mi sie skonczy opakowanie uno, to juz wskakuje na duo.

Czy jest dobre? Nie wiem. W tym ogromie supli w aptekach, ciezko wybrac cos najlepszego ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 15:02

• kuzka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w H&M . Jeszcze jest Batman i Myszka Miki . Normalnie cuda na kiju :)

Dobrze , że mogę swoje zachciewajki na razie realizować pod kątem bratanka.

Dla siebie się wstrzymam :)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

74diru1dhvelt745.png

• Asasa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Ja też je mam, zacznę od niedzieli, teraz jeszcze kończę prenatal uno. Lekarz mi takie polecił.

kuzka lubi tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • kasioua Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wlasnie odebralam moje wyniki PAPP-A I FBHCG/1 i jestem strasznie skolowana. Przez telefon ginka powiedziala, ze wszystko w normie, ale oczywiscie googluje i googluje, wszedzie pisza cos innego :(

FBCHG/1 71.91 IU/I
    PAPP-A/1 1.668 IU/l

Jak chce sprawdzic jakies normy to niby wyniki powinny byc podane w jednostce MoM. Jak to u was wygladalo? Co tak naprawde oznacza moj wynik? USG genetyczne mam w poniedzialek.

7u22s65golimztyz.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:

e18q16myd9qf_t.jpg

Bralam Prenatal ale ten dla 1 trymestru, zaraz po dodatnim tescie ciazowym, polecialam do apteki po kwas foliowy i padlo na Prenatal;) W drugim trymestrze czyli od niespelna tygodnia rozpoczelam stosowanie Doppel Herz Mama Premium, zastanow sie czy potrzeba Ci tyle witamin, jaka jest Twoja dieta? Jaka morfologia? Ja mam niechec do miesa i ryb, wiec zwrocilam uwage na zelazo i kwas DHA. Znow jem duze ilosci owocow, warzyw i nabialu, wiec nie potrzebuje tak szerokiej syplementacji;)

l22nkrhm0evewuhw.png
  • kasioua Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah wlasnie znalazlam takie cos:

"1MOM of BHCG is 43.6IU/I

1MOM of PAPPA is 2.26IU/I"

Każdemu z badanych w teście PAPP-A zaburzeń przypisane są inne normy. Lekarza prowadzącego ciąże powinny zaniepokoić następujące wskaźniki:

Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
    Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.

Chyba moze mi ulzyc :P

a88, Eklerka13579 lubią tę wiadomość

7u22s65golimztyz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulzyc i na pewno pomoc kolejnym z nas, ktore moga chciec przeliczyc. Przydatny post ;)

• kuzka Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka ryby lubię, jak mi ktoś przygotuje :P więc jem od wielkiego dzwonu.

Warzywa i owoce jem - ale czy w dużych ilościach? Różnie bywa...

74diru1dhvelt745.png

• kasioua Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 Ciesze sie, jesli innym pomoze :) Ja sie naszukalam tego 2,5 godziny! Niby nie ma standardowych norm dla tych testow ogolnie, ale jednak jakies przedzialy istnieja! I na pewno o wiele razniej sie robi jak sobie kobieta uswiadomi, ze w tych dobrych przedzialach sie miesci :)

7u22s65golimztyz.png
  • Lupusowa Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prenatalnych , wg CRL wychodzi 13 tydzien i 3 dzien ( 74 mm) , przeziernosc 2,00 mm , pytalam o plec , lekarz mowi ze to ZA wczesnie by wiedziec , ale obstawia dziewczynke .

kasiarzyna, aiwlys, jiwa lubią tę wiadomość

2nn33e3kujjf71kc.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    Ja też je mam, zacznę od niedzieli, teraz jeszcze kończę prenatal uno. Lekarz mi takie polecił.
    Mi lekarka polecila Pregne, mowiac ze jest bardzo dobra i w ogole same superlatywy. W poczekalni juz zdazylam sie naczytac o tym preparacie, bo lezalo mnostwo ulotek. To byla pierwsza wizyta, gdzie lekarka nie wiedziala o mnie za wiele, wywiad byl krotki, zadnych wynikow krwi moich jeszcze nie miala. Bylam wcisnieta w kolejke, zalezalo mi na potwierdzeniu ciazy. Wiec z tym preparatem -Pregna, dalam na wstrzymanie, strasznie smierdzialo mi lobby farmaceutycznym:) po ukonczeniu Prenatalu, przeanalizowaniu skladu m.in. Pregny, zdecydowalam sie na Doppel herz aktiv Mama.

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupusowa wrote:
    Ja po prenatalnych , wg CRL wychodzi 13 tydzien i 3 dzien ( 74 mm) , przeziernosc 2,00 mm , pytalam o plec , lekarz mowi ze to ZA wczesnie by wiedziec , ale obstawia dziewczynke .
    Mi tez dziewczynke obstawia, ale nie ukrywam ze fajnie by bylo gdyby pierwszy byl chlopak... W glowie mam Wojtka albo Jedrka a imienia dla dziewczynki nie potrafie znalezc...

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez dzis po prenatalnych wszystko w normie testy pappa po 7dniach.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd1d8c6cdf0c.jpg

I na 90% chlopiec.

Eklerka13579, kasiarzyna, Czarna_kawa, aiwlys, sunset06, Kłosia, jiwa lubią tę wiadomość

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasioua wrote:
    Ah wlasnie znalazlam takie cos:

"1MOM of BHCG is 43.6IU/I

1MOM of PAPPA is 2.26IU/I"

Każdemu z badanych w teście PAPP-A zaburzeń przypisane są inne normy. Lekarza prowadzącego ciąże powinny zaniepokoić następujące wskaźniki:

Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
    Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.

Chyba moze mi ulzyc :P

Swój wynik musisz podzielić przez mediane dla tygodnia w którym robilas badanie,wtedy wychodzi przelicznik MoM :-) Nie masz podanych norm na wyniku? 5 centyl,95 centyl i mediana?
    Nie stresuj się wynikiem,bo lekarz i tak wyrzuci wszystko w program komputerowy razem z wynikami z USG. :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Mi lekarka polecila Pregne, mowiac ze jest bardzo dobra i w ogole same superlatywy. W poczekalni juz zdazylam sie naczytac o tym preparacie, bo lezalo mnostwo ulotek. To byla pierwsza wizyta, gdzie lekarka nie wiedziala o mnie za wiele, wywiad byl krotki, zadnych wynikow krwi moich jeszcze nie miala. Bylam wcisnieta w kolejke, zalezalo mi na potwierdzeniu ciazy. Wiec z tym preparatem -Pregna, dalam na wstrzymanie, strasznie smierdzialo mi lobby farmaceutycznym:) po ukonczeniu Prenatalu, przeanalizowaniu skladu m.in. Pregny, zdecydowalam sie na Doppel herz aktiv Mama.
    Dokładnie,przereklamowana...mnie gin kazał zwrócić uwage,zeby w składzie znajdował się kwas foliowy 400 jednostek,jod 200,wit d 2000 i kwasy omega 600 dlatego tez wybralam tego doppelherza,a dodatkowo ma żelazo,ale strasznie duże te tablety :(

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Mi tez dziewczynke obstawia, ale nie ukrywam ze fajnie by bylo gdyby pierwszy byl chlopak... W glowie mam Wojtka albo Jedrka a imienia dla dziewczynki nie potrafie znalezc...
    U nas na 95% będzie Wojtuś jeśli chłopiec, a dziewczynka...Chodzi mi po głowie Natalia, ale co do dziewczynki mam więcej opcji niż do chłopca :-P
    A Wy? Macie jakieś wybrane imiona już? :-)

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
‹‹ 219 220 221 222 223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ