Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja dzisiaj zaszalałam. Kupiłam sobie leginssy ciążowe i bluzę
w H&M.
A dla Adasia , na którego czekamy (bratanek męża) - Przyjdzie na świat lada chwila- kupiłam Kubusia, nie mogłam się oprzeć
No i kupiłam witaminy . Prenatal DUO - któraś stosuje?Czarna_kawa, Eklerka13579, a88, kasiarzyna lubią tę wiadomość
-
kuzka wrote:
Śliczny komplet dla maluchaJa też zaczęłam przeglądać rzeczy dla niemowlaków, ale narazie wstrzymuję się z zakupami. Choć nie powiem, ciężko widząc tyle fajnych rzeczy
-
aiwlys wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b65445983c96.png
Całe ciałko:) 6,42cm
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/66b88ccc2873.png
Buźka i rączka.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea2479827d47.png
Nòżki
Wszystko ok. Troszkę większa przyziernosc, ale lekarz mówi, że spokojnie jest w normie. No i na 95% obstawia chłopaka, bo coś "sterczy ku górze między nóżkami".test pappa wyniki za 10 dni, ale prawdopodobieństwo chorób genetycznych jest znikoma
Dzidzia ma swoje 12 tyg 5 dni
Przypomniala mi sie moja poniedzialkowa wizyta na prenatalnych, gdy zobaczylam swoje Malenstwo;) Podekscytowanie i ogromne szczescie:) Mysle ze wiem co czujesz, foteczki tez mam zachowane w domu:)aiwlys lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZarąbiste te portki z Puchatkiem
A prenatal uno ja uzywam teraz (na przemian z Folik Mama), ale jak mi sie skonczy opakowanie uno, to juz wskakuje na duo.
Czy jest dobre? Nie wiem. W tym ogromie supli w aptekach, ciezko wybrac cos najlepszegoWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 15:02
-
Hej dziewczyny! Wlasnie odebralam moje wyniki PAPP-A I FBHCG/1 i jestem strasznie skolowana. Przez telefon ginka powiedziala, ze wszystko w normie, ale oczywiscie googluje i googluje, wszedzie pisza cos innego
FBCHG/1 71.91 IU/I
PAPP-A/1 1.668 IU/l
Jak chce sprawdzic jakies normy to niby wyniki powinny byc podane w jednostce MoM. Jak to u was wygladalo? Co tak naprawde oznacza moj wynik? USG genetyczne mam w poniedzialek. -
kuzka wrote:
Bralam Prenatal ale ten dla 1 trymestru, zaraz po dodatnim tescie ciazowym, polecialam do apteki po kwas foliowy i padlo na Prenatal;) W drugim trymestrze czyli od niespelna tygodnia rozpoczelam stosowanie Doppel Herz Mama Premium, zastanow sie czy potrzeba Ci tyle witamin, jaka jest Twoja dieta? Jaka morfologia? Ja mam niechec do miesa i ryb, wiec zwrocilam uwage na zelazo i kwas DHA. Znow jem duze ilosci owocow, warzyw i nabialu, wiec nie potrzebuje tak szerokiej syplementacji;) -
Ah wlasnie znalazlam takie cos:
"1MOM of BHCG is 43.6IU/I
1MOM of PAPPA is 2.26IU/I"
Każdemu z badanych w teście PAPP-A zaburzeń przypisane są inne normy. Lekarza prowadzącego ciąże powinny zaniepokoić następujące wskaźniki:
Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.
Chyba moze mi ulzyca88, Eklerka13579 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
a88 Ciesze sie, jesli innym pomoze
Ja sie naszukalam tego 2,5 godziny! Niby nie ma standardowych norm dla tych testow ogolnie, ale jednak jakies przedzialy istnieja! I na pewno o wiele razniej sie robi jak sobie kobieta uswiadomi, ze w tych dobrych przedzialach sie miesci
-
Asasa wrote:Ja też je mam, zacznę od niedzieli, teraz jeszcze kończę prenatal uno. Lekarz mi takie polecił.
-
Lupusowa wrote:Ja po prenatalnych , wg CRL wychodzi 13 tydzien i 3 dzien ( 74 mm) , przeziernosc 2,00 mm , pytalam o plec , lekarz mowi ze to ZA wczesnie by wiedziec , ale obstawia dziewczynke .
-
My tez dzis po prenatalnych wszystko w normie testy pappa po 7dniach.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd1d8c6cdf0c.jpg
I na 90% chlopiec.Eklerka13579, kasiarzyna, Czarna_kawa, aiwlys, sunset06, Kłosia, jiwa lubią tę wiadomość
-
kasioua wrote:Ah wlasnie znalazlam takie cos:
"1MOM of BHCG is 43.6IU/I
1MOM of PAPPA is 2.26IU/I"
Każdemu z badanych w teście PAPP-A zaburzeń przypisane są inne normy. Lekarza prowadzącego ciąże powinny zaniepokoić następujące wskaźniki:
Dla zespołu Downa – wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM a wartość PAPP-A wynosi poniżej 0,5 MoM
Dla zespołów Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a wynosi mniej niż 0,33 MoM.
Chyba moze mi ulzyc
Swój wynik musisz podzielić przez mediane dla tygodnia w którym robilas badanie,wtedy wychodzi przelicznik MoMNie masz podanych norm na wyniku? 5 centyl,95 centyl i mediana?
Nie stresuj się wynikiem,bo lekarz i tak wyrzuci wszystko w program komputerowy razem z wynikami z USG.
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
Eklerka13579 wrote:Mi lekarka polecila Pregne, mowiac ze jest bardzo dobra i w ogole same superlatywy. W poczekalni juz zdazylam sie naczytac o tym preparacie, bo lezalo mnostwo ulotek. To byla pierwsza wizyta, gdzie lekarka nie wiedziala o mnie za wiele, wywiad byl krotki, zadnych wynikow krwi moich jeszcze nie miala. Bylam wcisnieta w kolejke, zalezalo mi na potwierdzeniu ciazy. Wiec z tym preparatem -Pregna, dalam na wstrzymanie, strasznie smierdzialo mi lobby farmaceutycznym:) po ukonczeniu Prenatalu, przeanalizowaniu skladu m.in. Pregny, zdecydowalam sie na Doppel herz aktiv Mama.
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy -
Eklerka13579 wrote:Mi tez dziewczynke obstawia, ale nie ukrywam ze fajnie by bylo gdyby pierwszy byl chlopak... W glowie mam Wojtka albo Jedrka a imienia dla dziewczynki nie potrafie znalezc...
A Wy? Macie jakieś wybrane imiona już?Eklerka13579 lubi tę wiadomość