X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w ten już upalny poranek we Wrr:) jak znosicie upały? Bo ja kiepsko, w słońcu robi mi się słabo, i nie mam totalnie mocy a na cały tydzień zapowiadają upaly:( jak tu przetrwać w pracy?
    Od wczoraj boli mnie podbrzusze , w nocy spałam ale znów to czuje , myślicie że to normalne?Martwię się bo do wizyty ponad tydzień echh....

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Ja posiadam . I w chwilach zwątpienia bardzo przydatna rzecz. I wcale się nie chce co chwilę sprawdzać (może na początku) . W tej chwili to sprawdzałam 4- 5 dni temu . I na razie nie mam zamiaru bo w czwartek wizyta.

Jak wiesz gdzie "leży" Maleństwo to nic trudnego , tylko chwila cierpliwości :)

Pytanie do do doświadczonych mam - macie laktator elektryczny ? Jak tak to jakiej firmy polecacie?

Ja mam z canpola i sobie chwale. Recznym bym sie zajechala... Zawdzieczam mu to ze karmilam. Bardzo chcialam karmic a po cc nie mialam w ogole pokarmu. W szpitalu siedzialam po nocach i dzialalam laktatorem no i przystawialam malego ale nic nie lecialo i byl karmiony mm. W 4 noc sciagalam i sciagalam az nagle ruszylo. W czasie kryzysow tez byl pomocny no i spokojnie moglam gdzies jechac czy wyjsc i dziecko nie bylo juz dokarmiane mm. Sciagalam wczesniej i mrozilam. Mialam bardzo duzo pokarmu i wydaje mi sie ze to wlasnie zasluga tego laktatora. Super masuje :-)

kuzka lubi tę wiadomość

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Dzień dobry w ten już upalny poranek we Wrr:) jak znosicie upały? Bo ja kiepsko, w słońcu robi mi się słabo, i nie mam totalnie mocy a na cały tydzień zapowiadają upaly:( jak tu przetrwać w pracy?
    Od wczoraj boli mnie podbrzusze , w nocy spałam ale znów to czuje , myślicie że to normalne?Martwię się bo do wizyty ponad tydzień echh....

Mnie tez sie strasznie slabo robi i raczej bd siedziec w domu. Wczoraj wyszlam na chwile i tak sie zle poczulam ze skonczylam na bliskim kontakcie z kibelkiem...

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • kasioua Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem, mieszkam w egzotycznym kraju i upaly jakie tu teraz panuja sa nie do opisania! termometr pokazuje 47 w sloncu a 39 w cieniu... Mamy klimatyzacje wiec to mnie ratuje, bo w takim upale strasznie mecza mnie mdlosci. Byle do wrzesnia - wtedy juz troszke sie ochlodzi!

7u22s65golimztyz.png
  • Elaa.1234 Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OkiDoki wrote:
    Witam Was drogie przyszłe mamy :) Mam pytanie - czy rozważacie w ogóle zakup detektora tętna płodu? Wspomniała mi o czymś takim gin na wizycie i szukam opinii w sieci... Podobno można wyłapać tętno dziecka już ok 12 tygodnia. Tylko nie wiem, czy warto... To spora kwota... znalazłam też opcję wypożyczenia takiego urządzenia na https://www.rentmama.pl/ - macie może doświadczenia z tą stronką? Nie bardzo wiem, co wybrać...

Ja zamówiłam używany detektor za 60 zł, najzwyklejszy bez ekranu, który pokazuje ilość uderzeń, ale w zupełności wystarczy. Pare dni temu użyłam go poraz pierwszy i o dziwo bardzo szybo znalazłam serduszko, w głowie policzyłam i wyszło ok. 160 uderzeń, wiec nie da się pomylić :) wczensiej nie chciałam kupować, ale teraz się bardzo cieszę, bo jestem dużo spokojniejsza i nie czekan na usg jak na zbawienie :)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

1t69dfh.png
  • kasioua Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanko do was dziewczyny. Jutro mam USG genetyczne. Maluch dokladnie 14 dni temu mial 3,2 cm. Myslicie, ze urosl wystarczajaco do badania??

7u22s65golimztyz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku, właśnie nadrobiłam ponad tydzień Waszych wpisów. Nie było łatwo ;)

Gosia, na zgagę dietetyk polecił migdały, najlepiej blanszowane. Może i Tobie pomogą ;)

Nula, co do grzybka w 1 trymestrze są ograniczone metody leczenia. Ja już 2 razy się nabawiłam i teraz dostałam globulki, ale znając mój urok nie pomogą na długo ;)

Co do objawów, u mnie teraz zostały wrażliwe piersi, pobolewa mnie krzyż z lewej strony i czasami brzuch, ale nieznacznie. Rośnie też apetyt, więc chyba skończy się gubienie wagi ;)

Co do imion u nas na 1 miejscu Maja i Olek, a drugi wybór to Wiktoria i Mateusz ;)

Dobrego dnia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2017, 09:44

• kozamonia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    My z mężem w drodze nam morze :)
    Powiedzcie mi, czy czujecie swoje brzuchy? Bo jeszcze tak z półtora tygodnia temu czułam różne bóle, ciągnięcie i takie podobne, a teraz mam spokój. Czasami tylko jak wstanę, czy za dużo chodzę to mnie zaboli. Nie umiem pozbyć się z głowy pytania czy wszystko jest dobrze.

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mialam grzybka na poczatku lipca i dostalam nystvagin w globulkach, pomoglo od razu bo to swędzenie i uplawy byly okropne. Jedna globulka i wszytko minelo ale opakowanir trzeba zużyć:)

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozamonia wrote:
    Powiedzcie mi, czy czujecie swoje brzuchy? Bo jeszcze tak z półtora tygodnia temu czułam różne bóle, ciągnięcie i takie podobne, a teraz mam spokój. Czasami tylko jak wstanę, czy za dużo chodzę to mnie zaboli. Nie umiem pozbyć się z głowy pytania czy wszystko jest dobrze.
    Udanego wypoczynku:)
    Tak jak pisałem wyzej od wczoraj mnie ciągnie/boli? A wcześniej byl spokoj od 8 tygodnia. Tez sie zastanawiam czy tak ma byc?

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozamonia wrote:
    Ja tez juz mam coraz mniej tych boli i ciagniec, zdarzaja sie właśnie jak szybko wstane, zrobie jakis gwaltowny ruch. Myślę ze z poczatkiem 2 trymestru miesnie sa już trochę porozciagane i tak nie bola jak na początku. Nie slyszalam od żadnej kolezanki z dzieckiem, zeby miały takie bóle cala ciąże, głównie właśnie na poczatku :-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasioua wrote:
    A mam pytanko do was dziewczyny. Jutro mam USG genetyczne. Maluch dokladnie 14 dni temu mial 3,2 cm. Myslicie, ze urosl wystarczajaco do badania??
    Moj mial tydzien przed prenatalnym 4,1 i tez sie martwilam, ze nie urosnie w tydzien, a potem okazało sie, że 6 dni pozniej mial juz 5,6cm :-) Takze mysle, ze jeszcze sie zdziwisz jak urósł przez ten czas ;-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na 11 wyszykowalam sie do kosciola w kosciele na poczatku ludzi malo to tak chlodno przyjemnie bylo. Ale jak zaczeli sie schodzic to czulam ze sie cala rozplywam. Wyszlam na dwor zeby usiasc oczywoscie wszystkie lawki zajete a ja sie nie lubie prosic wiec chwile postalam ale zaczelo mi sie slabo robic i poszlam do auta. Teraz musze czekac az mama wyjdzie. Ale w aucie duzo lepiej.

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do boli brzucha to ciagnie mnie czasami. Nawet tez sie martwilam, ale caly czas sobie tlumacze to tym ze maluch rosnie i macica sie powieksza zeby maluch mial miejsca dla siebie ;)

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Ja się doskonale czulam w tamtym tygodniu, było chłodno i przyjemnie, te upały mnie przerazaja...od razu mi niedobrze i czuje się po całym dniu jakbym orala w polu :-)
    Co do boli to czasem cos poczuje w podbrzuszu przez może 5 minut, schylac się za dużo nie mogę bo od razu mnie krzyże bola.Staram się myśleć pozytywnie, w końcu maluch rośnie coraz szybciej :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • kasioua Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic88 wrote:
    Moj mial tydzien przed prenatalnym 4,1 i tez sie martwilam, ze nie urosnie w tydzien, a potem okazało sie, że 6 dni pozniej mial juz 5,6cm :-) Takze mysle, ze jeszcze sie zdziwisz jak urósł przez ten czas ;-)

Wow! Ok, to mam nadzieje, ze moje malenstwo tez tak podgoni wzrostowo jak twoje :) nie moge doczekac sie jutra! :)

7u22s65golimztyz.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasioua wrote:
    Spokojnie,mialam taka sama sytuacje :-) Na wizycie maluch miał 3,32 a 2 tyg później na prenatalnych juz 6,37 :-) Pojutrze mam wizytę i cos czuje ze będzie miał kolo 10 cm :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak Wasze brzuszki? Widac juz cos? Ja z powodu tluszczyku raczej dlugo nie odroznie ciąży prawdziwej od spozywczej (:-P), ale zauważyłam że wieczorem mam brzuch bardziej napięty, twardszy, wtedy moge wyczuc macice i czuje, ze to juz jest ten brzuszek ciążowy, a w ciągu dnia znowu jest galaretka taka jak zwykle mieciutka i nic wiecej oprocz tluszczyku nie czuje. Czy Wasze brzuchy sa juz jakos powiekszone? Czy czujecie je caly dzien czy tez np tylko wieczorem?

km5sp07weqrpj7bl.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic88 wrote:
    Dziewczyny a jak Wasze brzuszki? Widac juz cos? Ja z powodu tluszczyku raczej dlugo nie odroznie ciąży prawdziwej od spozywczej (:-P), ale zauważyłam że wieczorem mam brzuch bardziej napięty, twardszy, wtedy moge wyczuc macice i czuje, ze to juz jest ten brzuszek ciążowy, a w ciągu dnia znowu jest galaretka taka jak zwykle mieciutka i nic wiecej oprocz tluszczyku nie czuje. Czy Wasze brzuchy sa juz jakos powiekszone? Czy czujecie je caly dzien czy tez np tylko wieczorem?
    U mnie tez wieczorem jest bardzo widoczny,napięty i twardy, rano miałam płaski,ale od jakiś 2 dni nawet rano zaczyna być tez lekko powiększony i twardy :-) Na pewno zależy od budowy ciała,ja się tym specjalnie nie przejmuje,bo każdej koleżance na innym etapie wyskakiwal ;)

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo ja na brzuszek sie długo raczej nie doczekam, a tak jak mowisz, nawet szczuple dziewczyny maja brzuszki czasami w 7 miesiącu widoczne ;-) Ale zastanawiałam się właśnie nas tym twardnieniem wieczornym, czy to normalne, ze go tak napina na noc ;-) Ale mnie to cieszy bo wtedy milo mi sie go dotyka, ta ciaza taka realna sie staje;-)

km5sp07weqrpj7bl.png
‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ