Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
szwesta80 wrote:Dziewczyny ja bardzo przepraszam, że ponawiam temat ale ja kocham moje cycki w ciąży! Uwielbiam je! Jędrne, sterczące i do tego w rozmiarze pełnym C.
Szkoda, że po zakończeniu karmienia znikną a jeszcze obwisną...06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
[/url]
-
Hej dziewczyny. Czy mialyscie może silny rwący ból między żebrami? Dopadł mnie taki ból że z łóżka wstac nie moge, same łzy lecą jak tylko mam się podnieść. Są jakieś leki przecibolowe ktore mozna brać w ciąży?Gosia
Wiksuia 5 lat mój największy skarb
Aniołek * 4 kwietnia -
Przejrzałam cały ranek różne składy preparatów dostępne na rynku. Zastanawiam się nad Folik Mama 2/3 trymest i laktacja. Symvital Mama nie ma takiego dobrego składu: 2 kapsułki zawierają: DHA 600mg, magnez 200mg (53%)*, żelazo 27mg (193%)*, kwas foliowy 400μg (200%)*, jod 200μg (133%)*, witamina D3 50μg (1000%)*. Cena w aptece gemini to 33,07 zł. Natomiast jeśli chodzi o ten Folik Mama to skład jest taki 2 kapsułki zawierają: kwas foliowy 400mcg (200%)*, jod 150mcg (100%)*, DHA 300mg, magnez 200mg (53,30%)*, witamina D 20mcg (400%)*. Cena 18,19 zł. Teraz wytłumaczę czemu uważam, że Symvital nie ma takiego dobrego składu. Zawiera dużą dawkę żelaza (nie chelatowanego), które nasz organizm przyjmie albo i nie, w przypadku kiedy nam żelazo nie spada a jest wysoko to możemy mieć problem zdrowotny np. złe wchłanianie cynku i miedzi, zaparcia, zatrucie ciążowe i parę jeszcze innych. Zawartość jodu też jest bardzo wysoka, te pacjentki które miały problem z tarczycą w ciąży powinny uważać, ja miałam, więc regularnie co pół roku (a teraz nawet częściej bo w ciąży) badam poziom hormonów tarczycy. Kolejnym przykładem jest wysoka dawka wit D3, jej nadmiar też nie jest dla nas zdrowy ani dla naszych przyszłych dzieci. Jestem sceptyczna jak dane środowisko coś poleca. Najpierw sprawdzam morfologię krwi, poziom żelaza, poziom hormonów tarczy i to nie samo TSH ale i FT3 i FT4. Może do tego tak podchodzę, bo miałam kilka przedmiotów na studiach takich jak farmakologia, gdzie nas na sztuczne witaminy uczulała pani dr farmakolog. Co do DHA to moje drogie najlepsze ich źródło to nie jest olej rybi a algi morskie. Zarówno jeden i drugi preparat ma w składzie olej rybi jako źródło DHA. Jeszcze doczytałam, że DHA powstaje z kwasu alfa-linolenowego ALA, który nasz organizm syntetyzuje na EPA i DHA. Źródło ALA jest w orzechach włoskich, nasionach soi, siemieniu lnianych(najlepiej zmielonym), zielonych liściastych warzywach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2017, 14:34
-
sunset06 wrote:ja liczyłam na przyrost w tych rejonach a tu nic tylko bardziej sterczące i czasem taki prąd mi w nich przechodzi...a marzyło mi się D choć raz w życiu;)
hahaha ja chętnie oddam pare rozmiarów:) na ten moment jeszcze mieszczę się w moje ukachane staniki w rozmiarze J!boje sie w co ja wejde jak jeszcze urosną
sunset06, Talla lubią tę wiadomość
-
lilka1984 wrote:Dziewczyny ratunku, co dzis robicie na obiad? Mam pomidorowke z wczoraj ale nie mam pomysly na drugie danie.06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
[/url]
-
Dziewczyny, uważajcie w ciąży z myciem okien i wieszaniem firanek. Naprawdę nie powinno się tego robić i nie są to zabobony naszych babć.
Fragment artykułu na ten temat:
"Mycie okien w ciąży nie jest najlepszym pomysłem. Przede wszystkim dlatego, że wymaga to trzymania rąk w górze przez dłuższy czas. Ma to negatywny wpływ na krążenie, może dojść do jego zaburzenia. Nie jest trudno w tej sytuacji o zachwianie równowagi czy nawet o omdlenie, a ponieważ okna myje się zazwyczaj stojąc na stołeczku lub innym podwyższeniu, dochodzi do tego ryzyko upadku. Ponadto długie trzymanie rąk w górze może doprowadzić do odklejania się łożyska, co jest skrajnie niebezpieczne." -
lilka1984 wrote:Dziewczyny ratunku, co dzis robicie na obiad? Mam pomidorowke z wczoraj ale nie mam pomysly na drugie danie.
Dziewczyny dzięki za kciuki dziś wstałam z takim mega pozytywnym nastawieniem..Jedyne co mnie męczy to brak sił nic mi się nie chce nawet iść siku do toalety to jest straszne czuje wieczne zmęczenieNajbardziej przeraża mnie to,że rusza niebawem szkoła a mam w domu ucznia i masakra wstawanie rano szkoła szykowanie małego do wyjscia i ja z brzuchem ...Na samą myśl już mi słabo:(
Ja w żadnej ciąży nie myłam okien i nie wieszałam zasłon ... Mój maz to robi ..Lepiej odpuścic sobie takie czynnośći tak jak napisała Mayolin nie jest to bezpieczne -
kasiaa.. wrote:U mnie pomidorowa z wczorajszego rosołu i zrobiłam ziemniaczki pulpety i surówka z czerwonej kapusty...Ja mam bardzo czesto problem co ugotować
Dziewczyny dzięki za kciuki dziś wstałam z takim mega pozytywnym nastawieniem..Jedyne co mnie męczy to brak sił nic mi się nie chce nawet iść siku do toalety to jest straszne czuje wieczne zmęczenieNajbardziej przeraża mnie to,że rusza niebawem szkoła a mam w domu ucznia i masakra wstawanie rano szkoła szykowanie małego do wyjscia i ja z brzuchem ...Na samą myśl już mi słabo:(
Ja w żadnej ciąży nie myłam okien i nie wieszałam zasłon ... Mój maz to robi ..Lepiej odpuścić sobie takie czynności tak jak napisała Mayolin nie jest to bezpieczne
Ja tez sie zastanawiam jak od września będzie. Przynajmniej praca odpadnie bo nadal będę L-4 ciągnęła.
Do tego Młody postanowił zmienić zajęcia popołudniowe z tańców chce przerzucić się na piłę nożną. A mi tego hip-hopu tak szkoda bo świetnie sobie radzi i nawet instruktor go namawiał żeby został. Uparł się na piłkę nożną i koniec.
Do tego jeszcze 3 klasa i przygotowania do komunii... muszę mężowi zapowiedzieć, że jak w domu będzie to on Młodego będzie do kościoła prowadzał. Chyba, że mamę do tego wykorzystam.
Wiem, że okien nie powinno się w ciąży myć, ale mamy Kärcher'a i to raz dwa trzy idzie. Ponadto nie mamy firanek i już nie mogłam patrzeć na odbite łapy Młodego na szybach. Miałam myć w maju ale jak się okazało, że w ciąży jestem, mąż mi zabraniał. Wykorzystałam dzisiejszy przypływ energii i fakt iż mąż w trasie.
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Gosia,u mnie to kłucia były,ale pod łopatka...może coś podniosłas za szybko albo krzywo spałaś.Wez ten paracetamol i zobacz czy jest jakiś efekt.Jesli nie to mozeczglos się do lekarza,bo to nietypowy objaw,możecie ból z jakiegoś innego miejsca promieniuje,uważaj na siebie kochana...
Talla,wow widzę,ze masz duża wiedzęi fajnie,mamy tu kogoś dzięki temu kto podpowie w sprawie tych suplementów
ja jako zielona w tej materii chętnie posłucham
Lilika1984,a u mnie naleśniki z białym seremplus pomidoroweczka
Co do mycia okien,to u mnie kategoryczny zakaz od przyszłej teściowej i prababci czynności związanych z dłuższym podnoszeniem rakwiec takie prace mój ukochany ma zlecone,on tez zawsze mówi,żebym nawet na krzesło nie wchodziła,ze jak potrzebuje po coś sięgnąć to mam mu komunikować
)))
Paś,Haha to podziel się z Sunset i ze mną tymi piersiamija tez z tych mniejszych to chętnie przygarnę więcej
)
sunset06 lubi tę wiadomość
-
szwesta80 wrote:Ja tez sie zastanawiam jak od września będzie. Przynajmniej praca odpadnie bo nadal będę L-4 ciągnęła.
Do tego Młody postanowił zmienić zajęcia popołudniowe z tańców chce przerzucić się na piłę nożną. A mi tego hip-hopu tak szkoda bo świetnie sobie radzi i nawet instruktor go namawiał żeby został. Uparł się na piłkę nożną i koniec.
Do tego jeszcze 3 klasa i przygotowania do komunii... muszę mężowi zapowiedzieć, że jak w domu będzie to on Młodego będzie do kościoła prowadzał. Chyba, że mamę do tego wykorzystam.
Wiem, że okien nie powinno się w ciąży myć, ale mamy Kärcher'a i to raz dwa trzy idzie. Ponadto nie mamy firanek i już nie mogłam patrzeć na odbite łapy Młodego na szybach. Miałam myć w maju ale jak się okazało, że w ciąży jestem, mąż mi zabraniał. Wykorzystałam dzisiejszy przypływ energii i fakt iż mąż w trasie.a Mój maz duuzo pracuje w tygodniu od 07.00 do 19.00 czasami do 16.00 i w weekendy czasami wolne czasami nadrabia zaległosci w pracy z tygodnia więc wsparcie słabe ..Moja mama mieszka bardzo blisko ale pracuje na 2 etaty
więc jak to niektórzy mówia "licz na siebie" do mnie pasuje
KacperekiOliwka lubi tę wiadomość
-
Czarna_kawa wrote:Gosia,u mnie to kłucia były,ale pod łopatka...może coś podniosłas za szybko albo krzywo spałaś.Wez ten paracetamol i zobacz czy jest jakiś efekt.Jesli nie to mozeczglos się do lekarza,bo to nietypowy objaw,możecie ból z jakiegoś innego miejsca promieniuje,uważaj na siebie kochana...
Talla,wow widzę,ze masz duża wiedzęi fajnie,mamy tu kogoś dzięki temu kto podpowie w sprawie tych suplementów
Co do mycia okien,to u mnie kategoryczny zakaz od przyszłej teściowej i prababci czynności związanych z dłuższym podnoszeniem rakwiec takie prace mój ukochany ma zlecone,on tez zawsze mówi,żebym nawet na krzesło nie wchodziła,ze jak potrzebuje po coś sięgnąć to mam mu komunikować
)))
Paś,Haha to podziel się z Sunset i ze mną tymi piersiamija tez z tych mniejszych to chętnie przygarnę więcej
)
Gosia
Wiksuia 5 lat mój największy skarb
Aniołek * 4 kwietnia -
Czarna_kawa wrote:Gosia,u mnie to kłucia były,ale pod łopatka...może coś podniosłas za szybko albo krzywo spałaś.Wez ten paracetamol i zobacz czy jest jakiś efekt.Jesli nie to mozeczglos się do lekarza,bo to nietypowy objaw,możecie ból z jakiegoś innego miejsca promieniuje,uważaj na siebie kochana...
)))
)
1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
3 szczescie Wanessa 1 rok
odmawiajmy modlitwe do sw. Rity -
kasiaa.. wrote:Oj kochana mój synek też do 3 klasy i też komunia w nastepnym roku .... Co do piłki mój syn trenuje piłkę od 4 lat i jest to sport (przynajmniej u Nas ) któremu poświęcamy dużo czasu.. Dotychczas miał treningi 2 razy w tygodniu od września już bedzie miał 3 razy w tygodniu ,mało tego od 2 lat chłopcy jeżdzą na mecze i od wrzesnia do grudnia i potem od konca lutego do czerwca każda sobota albo niedziela jest zajęta bo są powołania na mecz i co tydzien jezdzą oczywiście my jako rodzice musimy go na ten mecz dowieźc (mecze były na terenie Warszawy) a od wrzesnia już bedziemy jezdzić po całym woj.mazowieckim !! i jak mąz jest w pracy to ja bede musiała zawieżc Kacpra a poza Nim mam jeszcze synka 10 miesiecy i syna 13 lat więc ja chyba muszę dużo red bulli pić zeby wytrwać
a Mój maz duuzo pracuje w tygodniu od 07.00 do 19.00 czasami do 16.00 i w weekendy czasami wolne czasami nadrabia zaległosci w pracy z tygodnia więc wsparcie słabe ..Moja mama mieszka bardzo blisko ale pracuje na 2 etaty
więc jak to niektórzy mówia "licz na siebie" do mnie pasuje
1 szczescie 7 lat
2 szczescie 2 latka
3 szczescie Wanessa 1 rok
odmawiajmy modlitwe do sw. Rity -
aiwlys wrote:My wczoraj nabyliśmy nowego członka rodziny.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/95cf6092cbb5.jpg
Jakaś patologiczna rodzina chciała się go pozbyć "za flaszkę". Aż żal psinki. Byliśmy z nim u weterynarza, ma 2.5 mies. Został odrobaczony, czekają nas szczepienia, ale tak to jest zdrowy. Piesek nie jest kundelkiem, to husky
Jejku! Zakochałam się w tym piesku!
To teraz będziecie musieli z nim sporo "biegać"aiwlys lubi tę wiadomość