X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tokarzynka, pamiętaj że to tylko statystyka, to nadal nie jest wynik, którym należałoby się martwić, kobiety z chorymi dziećmi miały ryzyka 1:90 a jedna czytałam, że wyszło jej 1:7!!!!! To są wyniki, które raczej na 100% zwiastują coś niedobrego. Masz nadal niskie ryzyko, nie wkręcaj sobie nic złego :-*

Tokarzynka lubi tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Elaa.1234 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj chyba poczułam pierwszego kopniaczka albo tak jak piszecie, ze to już halucynacje :D jadłam śniadanie, brzuch mi co chwile bulgotal (czasami tak mam jak jem) i nagle na dole tam gdzie jest dzidzia poczułam taki delikatny kopniaczek i tylko jeden, ale łożysko tez mam na przedniej ścianie, pierwsza ciaza i 16 tydzień wiec już sama nie wiem. Myśle, ze jeszcze miesiąc czekania na częstsze kopniaczki :)

1t69dfh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku dziewczyny już czujecie kopniaczki ja dopiero niedługo wejdę w 12 tydzień jeszcze tyyyyle czekania na to :D wszystkie znacie już płeć ?

• Paula. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa mi niby lekarz w 13t5d powiedzial ze bedzie dziewczynka ale jakos sie nie przy2iazuje do tej mysli :)

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w 12t3d powiedział, że na 70% dziewczynka, ale również nie przywiązuje do tego wagi, bo dużo może się zmienić ;)

Dziewczyny, a powiedzcie czy imiona macie na daną chwile wybrane? Bo ja póki co myślałam o imionach dla dziewczynki i nie moge się zdecydować między Nadią, a Emilią :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 14:10

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja imiona juz praktycznie od początku ciąży mam wybrane :)

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • marmi Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, dawaj zdjęcie tej cudnej fryzury na FB :)
    Ja przy próbnej się wkurzyłam i...obcięłam włosy ;)

Tokarzynka, na moje oko niskie to ryzyko, więc spokojnie :)

Biotech, u nas też wszystko wskazuje na Maję :) oby jutrzejsze badanie to potwierdziło

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biotech wrote:
    Dziewczyny jak Wasze hemoglobiny? Ostatnio badania robilam w 7 tygodniu i bylo wszystko ok. Od pewnego czasu czuje sie skabo i prawie codziennie boli mnie głowa, wiec zrobiłam sobie morfologie i badanie moczu. Hemoglobina 11,8 (norma w laboratorium to 12) ale Internet podaje norme w ciazy 11,5.Mam też obniżone limfocyty, ale to pewnie przez przeziębienie, ktore przechodze. A w moczu fosforany bezpostaciowe, nie wiem czy powinnam w związku z tym zmienić diete czy wiecej pic. We wtorek wizyta wiec podpytam, ale może Wy macie jakies doświadczenie w tej kwestii.

Ja mam niską hemoglobinę, poniżej 12 i lekarz przepisał mi tardyferon-fol, i wit b12, biorę cały czas i pewnie do konca ciazy bede ja brać. Może to też dlatego, że od mięsa odrzuciło mnie kompletnie, ale staram się coś tam chapnąć na siłę.. piłam też sok z buraków, ale to była męka!! Nie mogę patrzeć na buraki i na wszystko z nimi związane, nie daje rady po prostu, a wiem że podnoszą hemoglobinę..

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie chłopczyk Antoś a dziewczynka Mia i marzy mi się żeby właśnie była malutka kobietka :) ale ciagle to powtarzam :D wiadomo ze każde bede kochać

• Talla Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tokarzynka wrote:
    Cześć kochane... przepraszam, ale póki co nie nadrobie waszych postów..
    Dzisiaj wyszłam do domu. Od wczoraj nie krwawilam. Dzisiaj i jutro mam poleżeć a później jakiś spacer może być. Nie mam się przemeczac, nie dźwigać,nie brać gorących kąpieli i zakaz współżycia. Za tydzień mam wizytę u swojej gin. Mam nadzieje ze nic złego się nie wydarzy.
    Ale wiecie co.. dzisiaj odebrałam wyniki badań prenstslnych I trymestru ...
    Mój wiek 26 lat
    CRL 62mm - 12t4d
    Przeziernosc karkowa NT 1,1mm
    Na USG wszystko wyglądało w porządku. Tylko wyniki z badań krwi....
    Wolne beta HCG 58,4 IU/l co odp. 1,395 MOM
    PAPP-A 1,950 IU/l co odp. 0,393 MOM
    Za tydzień w piątek mam konsultacje genetyczną.... Tak się boję....
    Któraś z Was robiła prenatalne?

Tokarzynka napiszę Ci, co powiedziała mi bratowa. Gdybyś miała jakąś wadę genetyczną na podstawie Pappy to konsultację nie miałabyś dopiero za tydzień a już następnego dnia. Tak więc wyluzuj. Poza tym oni muszą połączyć parametry z USG z Pappą, żebyś dopiero miała obraz sytuacji. A przezierność karkową masz świetną.

Mam dziś energii jak za prawie dawnych dni przed ciążą. Dwa razy byłam na poczcie i odesłałam spodnie. Szok absolutny, schudłam tyle, że muszę mieć rozmiar mniejszy. W samych biodrach poleciałam 3 cm, to samo w udach i o dziwo w talii, zmniejszył mi się ponadto obwód ramion, tyłek i mam szczuplejsze nogi. :D A drugą sprawę którą dziś załatwiłam to zamówiłam DHA z EPA i to z alg :) Proporcje super DHA 275 mg a EPA 200 mg. :) w jednej tabletce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 15:48

marmi lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polazłam dzisiaj do H&M poszukać ciążowych spodni i co? I zonk.
    U mnie w mieście w H&M nie ma stacjonarnie ubrań ciążowych. Wolałbym przymierzyć, niż potem odsyłać.
    Muszę poszukać gdzie in dziej. Chyba że się te 3 tygodnie przemęczę a męża w Szczecinie wyciągnę do którejś z Galerii może tam będą.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wygląda wózek od kuzynki. Oczyścimy go i będzie git.

https://zapodaj.net/2b5d7c0fbfd49.jpg.html

https://zapodaj.net/49b3f46784e77.jpg.html

Dajcie znać czy coś widać. Pierwszy raz z zapodaj korzystam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 16:54

Talla lubi tę wiadomość

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znacie jakies produkty na lupiez do stosowania w ciazy? Zawsze mialam tendencje to lupiezu, zwlaszcza po lekach lub w okresach oslabienia no i teraz znowu zaatakowal. Umylam dzis glowe Nizoralem i po splukaniu przyszlo mi do glowy pytanie, czy w ciazy mozna go stosowac. W internetach wynalazlam ze niby nie przenika pod skore ale wole juz nie stosowac. Moze powinnam wybrac sie do dermatologa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 16:55

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać widać spoko :) ja chce wozek mima

• lilka1984 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    A tak wygląda wózek od kuzynki. Oczyścimy go i będzie git.

https://zapodaj.net/2b5d7c0fbfd49.jpg.html

https://zapodaj.net/49b3f46784e77.jpg.html

Dajcie znać czy coś widać. Pierwszy raz z zapodaj korzystam.
    Moja kolezanka z pracy posiadala dla corki wlasnie wozek Mutsy i bardzo poleca.

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka, moja przyjaciółka jest ginekologiem i tydzien przed prenatalnymi pokazała mi wyrostek skierowany do przodu. Powiedziała ze wyglada dzidziuś na chłopaka...a na prenatalnych lekarz powiedział: chłopak wyglada na zdrowego...wiec pewnie będzie chłopak.

5958beaa9c1f8.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech dziewczyny czy lekarze na NFZ podpisują jakąś klauzulę milczenia? :-P Ten lekarz jeszcze mniej rozmowny niż poprzedni -_-' Jedyny plus taki, że ma USG w gabinecie, a tamten nie, więc dla mnie to lepiej, bo w sumie co mi po wizytach bez USG, w oczach nie ma rentgena żeby stwierdzić, czy jest ok. Ale chyba będę chodzić na NFZ tylko po skierowania na badania, a jak będę miała jakieś pytania czy problem to pójdę prywatnie. Bo z lekarzami z funduszu nie da się gadać, najchętniej by odpowiadali tak, nie i koniec -_-' Za to położne przesympatyczne, zgadzają się opinie na necie, że położne anioły ;-) Bardzo rozgadane, sympatyczne, od razu się człowiek otwiera. Zachwycały się moim segregatorem od mamaginekolog :-D Nie wiem czemu położna umie być fajna a lekarz nie :/
    W każdym bądź razie zrobił mi USG, powiedział że szyjka ładna, puścił serduszko i powiedział, że lewa komora macicy już jest słabo widoczna czyli, że się przesuwa, zmniejsza i bardzo dobrze! Jeszcze się okaże, że będę rodzić naturalnie, może nie będę się tak nastawiać na tą cesarkę bo się zaskoczę za pól roku :-D

km5sp07weqrpj7bl.png
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nadrobie posty z dnia wieczorem bo dopiero wróciłam ..
    Byłam u lekarza na chwile spojrzelismy na malca wszystko ok . Powiedzialam ze tydzień temu na dokładnym Usg lekarz stwierdził dziewczynke a mój lekarz powiedział ze nawet nie spojrzy w tak wczesnym okresie bo dla niego to za wcześnie. .Wizyta za miesiąc bo z dzidzia wszystko ok

marmi lubi tę wiadomość

201610141756.png
    201802217352.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się i ja po dzisiejszej wizycie :) z maluszkiem wszystko super. Jestem przeszczesliwa. Serduszko nie bije juz za szybko tak jak na prenatalnych. Dzis FHR bylo 162, wiec już przestałam się tym tak martwic. Ale zdziwiłam się jak mi lekarz powiedzial, ze dzidzia waży 97 gram. Wydaje mi się, że to jakoś mega dużo, ale lekarz się tym nie przejął. A jak u Was waga maluszkow?

Oprócz tego jest prawie pewne, że będzie młody a nie młoda:P tak więc czekamy na naszego Czarusia :) a jak się okaże, ze jednak będzie młoda to tez super :D

Ja też biorę teraz Acard z uwagi na mutację MTFHR. Ale od 20 tygodnia czekają mnie zastrzyki w brzuch clexane. Trochę się tego obawiam, ale czego się nie robi dla brzdąca :)

A i ja też prawdopodobnie będę miała przeboje z cukrami, bo w poprzedniej ciąży mialam cukrzycę. A przyznam, że ciężko mi się teraz powstrzymać przed slodyczami..

Milego wieczoru!

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla pochwal się jakie te witaminy w końcu wybrałaś? Jestem akurat na kupnie.

Byłam dziś u lekarza i odebrałam wynik cytologii z poprzedniej wizyty, wyszły liczne leukocyty, czy któraś z Was tak miała? Lekarz oczywiście powiedział, że jest w porządku, dopiero jak wyszłam od niego to przeczytałam co tam jest napisane. Usg nie miałam dziś robionego (nfz..) jednak nie na to jak chodzić prywatnie, co za kraj...

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ