X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Ewelaa_♡ Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ja po wczorajszej wizycie byłam padnięta dlatego dziś pisze ;)
    Z dzidzia wszystko super. Rośnie sobie maleństwo kochane. Zapytałam o płeć ale pani doktor powiedziała , że najwcześniej to około 17 tc można rozpoznać. Kolejna wizyta za 4 równe tygodnie wiec nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i cieszyć się rosnącym brzuszkiem :)
    Kurcze momentami to jeszcze do mnie nie do końca dociera fakt, że noszę mój najwiekszy skarb pod sercem. Pewnie dotrze jak poczuje ruchy ;)

kuzka, marmi lubią tę wiadomość

uhghzc7.png

j7wag8u.png

9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc
  • rosann Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusiaczek Twój suwaczek jest poprawny? Bo jak tak to zaczęłaś 18 tc, a nie 17 :)

Dzień dobry dziewczyny, moja wtorkowa energia powoli hamuje i dzisiaj zaczyna przeradzać się w ogólny nerw... Ogólnie to ja lubię wszystko, ale nienawidzę, jak ktoś mnie budzi bo sen to dla mnie świętość. A tu dzisiaj po północy, do domu wrócił sąsiad, który mieszka nade mną i z kolegami zrobił sobie spotkanie towarzyskie na balkonie. Oczywiście pobudka gwarantowana w w 5 sekund, a potem męczenie się dwie godziny, aby zmrużyć oko :(

No nic, popijam kawę z rana i idę na jakieś zakupy. Mam wielką ochotę na wafle ryżowe albo sucharki :D Takie to są moje ciążowe zachcianki... :)

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann w sumie to masz rację że 18tc a moja lekarka mi mówi że się nie zaokrągla w górę tygodni więc i ja tak sobie liczę. podobno są dwie szkoły a 18tc jeszcze lepiej brzmi;)
    Współczuję nieprzespanej nocy, wiem co to znaczy. Pociesze Cię tym iż u mnie na osiedlu remontują blok i od punkt 6 wysypują gruz, i jest tak od poniedziałku do soboty. wstaje i nie mam co ze soba zrobić, codziennie muszę parapety myć bo jest jeden syf...

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Rosann w sumie to masz rację że 18tc a moja lekarka mi mówi że się nie zaokrągla w górę tygodni więc i ja tak sobie liczę. podobno są dwie szkoły a 18tc jeszcze lepiej brzmi;)
    Współczuję nieprzespanej nocy, wiem co to znaczy. Pociesze Cię tym iż u mnie na osiedlu remontują blok i od punkt 6 wysypują gruz, i jest tak od poniedziałku do soboty. wstaje i nie mam co ze soba zrobić, codziennie muszę parapety myć bo jest jeden syf...

Niusia, ale to nawet jak lekarka nie zaokrągla w górę to i tak skończyłaś 17 tc, a nie zaczęłaś :) Ale racja, 18tc lepiej brzmi :P
    Remontów współczuje, chyba bym oszalała tak siedzieć cały dzień w hałasie:/ Ostatnio w ogóle mam wrażenie, że moje uszy zrobiły się mega wrażliwe na hałasy i akceptują o wiele mniej niż dotychczas :/

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann, współczuję, bo wiem co to znaczy impreza nad głową, ale my z mężem ostatnio po raz pierwszy raz w życiu wezwaliśmy o 3 w nocy policję. Bo się nie dało spać. I pomogło, od razu ucichło.
    Polecam, bo więcej tego nie zrobią zapewne.

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na osiedlu kiedyś sąsiedzi zrobili imprezę, inny sąsiad wezwał policję a na drugi dzień miał koła w aucie przebite, ja się pytam gdzie tu anonimowość?

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w piąteczek :) dzisiaj wizytujemy :) może się dowiemy kto tam rośnie :D

A dzisiaj z nami Marmi i chyba Jomi? Dobrze pamiętam? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 09:34

marmi, Ewelaa_♡ lubią tę wiadomość

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę do lekarza, trzymajcie kciuki:)

Talla, kuzka, marmi, Ewelaa_♡ lubią tę wiadomość

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa wrote:
    Talla pochwal się jakie te witaminy w końcu wybrałaś? Jestem akurat na kupnie.

Byłam dziś u lekarza i odebrałam wynik cytologii z poprzedniej wizyty, wyszły liczne leukocyty, czy któraś z Was tak miała? Lekarz oczywiście powiedział, że jest w porządku, dopiero jak wyszłam od niego to przeczytałam co tam jest napisane. Usg nie miałam dziś robionego (nfz..) jednak nie na to jak chodzić prywatnie, co za kraj...

Asasa dopiero wybrałam DHA. Dziewczyny póki co przeczytajcie ten artykuł, żebyście świadomie mogły wybierać najlepszą opcję, a nie to co się nam wciska.
    http://www.malgorzataturowska.lek-med.pl/artykuly,wiecej,83,rekomendacje-zespolu-ekspertow-polskiego-towarzystwa-ginekol.html

Najważniejsza informacja z tego artykułu jest na samym dole.
    "Ważne jest zapewnienie wysokiej jakości źródła DHA, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi, dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami, które mogą być szkodliwe dla płodu.

Bezpieczne źródłem jest DHA uzyskiwany metodą biotechnologiczną z alg rodzaju Schizochytrium sp., które aby zapobiec wbudowaniu w ich strukturę różnych zanieczyszczeń pochodzących z wody morskiej są hodowane w warunkach kontrolowanych, gwarantujących czystośc i bezpieczeństwo pozyskiwanego w procesie tłoczenia DHA"
    Wyszperałam wczoraj dwa produkty z DHA i EPA które są z alg. Pierwszy to Dr Jacobs DHA-EPA Olej algi Schizochytrium 60 kapsułek - koszt jest spory bo 68 zł. A drugi odrobinę tańszy, ale właśnie na niego się zdecydowałam to Veganicity Omega-3 DHA+EPA 500mg 60 wegańskich tabl. Dziś ma mi przyjść.
    Natomiast co do witam i minerałów to jeszcze patrzę, póki co przyjmuję Żelazo Chelatowane(żelazo, wit B6, wit. C, kwas foliowy) firmy Sanbios. Rozglądam się za takimi bardziej chelatowanymi czyli bardziej przyswajalnymi witaminami.

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Ciężarówki!

Współczuje tych nocnych ekscesów sąsiadów,u mnie tylko pare razy impreza,a tak to tfu tfu odpukać spokój ,podejrzewam,ze tez ktoś z nas by zainterweniował jakby było inaczej.Ale za to obudziłam się o 4 i mając jeszcze 1,5h snu do pobudki nie mogłam zasnąć jak na złość ;p

Nusiaczek,Marmi,Jomi,Kuzka,kciuki za wizyty!Dawajcie znać koniecznie co u waszych maluszków słychać :)))

Rosann,nie przejmuj sie kochana,u mnie tez takie sinusoidy nastrojów,jednegobdnia wesoło,a drugiego killing mode :) tez nie lubię jak mnie budzą jak już się mogę wyspać :) hehe takie zachcianki to delikatne bardzo,u mnie np zachcianka typu sushi(grillowane) lub mcdonald i to dopiero przerąbane :D

Ewelaa,super wieści po wizycie :) tak trzymać!

Tokarzynka,spokojnie kochana,skonsultujcie się z genetykiem dla świetego spokoju,będzie dobrze!Wierze,ze to tylko statystyki,a dzidziuś jak rydz zdrowy :)

Czarna Kawa z Mała Czarna już od świtu w pracy i uśmiechamy się do was mimo niewyspania :))))

kuzka, Tokarzynka, marmi lubią tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziś. My imienia jeszcze nie wybraliśmy, mamy rozmawiać o tym w niedzielę, talerze będą leciały haha :D mamy zupełnie inne gusta ☺ i chyba właśnie dlatego jeszcze nikt się nie zwraca do brzucha "po imieniu" :) ale przyznam szczerze, że bardzo irytowalo mnie to w ciąży z synem.
    A ja znowu chora :/ znowu antybiotyk.. młody też angina :/ aaa zdychamy wszyscy.

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka30 wrote:
    Anienka daj przepis na sprawdzony koncentrat:) co jeszcze wymyslazz z pomidorkow?? Ja wlasnie sie zastanawiam co by tu zrobic. A i ketchu z cukini tez robilam:)
    Ja kochana z uwagi na niemowlaka w domu nie dodaje ani cukru ani soli, tylko rozdrobnilam pomidory kilka godzin sie pogotowaly i fik do sloikow i do pasteryzacji dodatkowo, chociaz byly zamykane na goraco. Pomidorow nawet nie obieram. Robilam pierwszy raz, ale czytalam w sieci ze nie psuja sie i mam nadzieje ze tak bedzie. 3x zrobilam po 7l gar lecza, bo moj maz uwielbia, wlasnie skonczylam 3 gar ;) to da jakies 20pare sloikow 1 litrowych lub 750g, wiec sporo obiadkow :)
    No i jeszcze ketchup z dyni chyba bedziemy robic, ale to juz po urlopie, bo od wtorku nad mooorzem :)

No i dzis pomidorowke bede robic,
    Przetrzepalam 25kg pomidorow i chyba juz nie moge na nie patrzec. :p

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    To ja stanę trochę w obronie lekarzy przyjmujących na nfz. Oni z reguły mają zakontraktowane na pacjenta 10 (a czasem 5!) minut. Co można zrobić w takim czasie? Szybko wykonać podstawowe, konieczne badanie i nic więcej. Nie ma czasu na rozpływanie się nad badanym dzieckiem czy spokojne udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania ciężarnej. Taki jest system ochrony zdrowia w Polsce, i tak dużo bardziej rozpieszczający pacjenta niż w lepiej rozwiniętych, bogatszych krajach. Dlatego nie można mieć żalu do lekarza, że na nfz rozmowa z nim ogranicza się do "tak" i "nie", bo jeśli jednej pacjentce poświęci 15 minut zamiast 10 to innej będzie musiał poświęcić 5 minut, żeby zmieścić się w czasie, a on po pracy w poradni zazwyczaj jedzie do innej pracy i nie może sobie pozwolić na siedzenie w poradni po godzinach. Prawda jest taka, że niedługo w poradnich zacznie po prostu brakować lekarzy, bo nie dość że mają tam często bardzo niskie stawki to dla nich też nie jest komfortowe, że muszą wszystko robić pod presją czasu, zazwyczaj na kiepskim sprzęcie. Wiadomo, że jeśli tylko lekarz ma możliwość to zamiast poradni wybiera prywatną klinikę, gdzie może obsłużyć pacjentkę tak jak chce i poświęcić jej tyle czasu ile potrzebuje.

Dokładnie zgadzam się że jest presja czasu, ba nawet jak chcecie masaż na NFZ to trwa on max 15 minut, z czego te 15 minut to jest czas kiedy pacjent wchodzi i się rozbiera, więc tak ogólnie trwa 12 minut. W szpitalu trwa całe 15 minut. Natomiast jak idziesz prywatnie pełny masaż pleców trwa 20-25 minut, tyle ile w praktyce powinien trwać. Tak jest ze wszystkim, dlatego ja po traumach związanych z lekarzami przyjmującymi na nfz (część z nich z natury jest chamska) ciążę prowadzę prywatnie i mam na tyle świetnego lekarza, że zapisuje mi badania tylko naprawdę konieczne do zrobienia, tak że nie zostawiam majątku w laboratoriach.

Yuupi przyszło mi przyszło, mam w rękach DHA z EPA i innymi kwasami Omega 3. :D Jak to pięknie pachnie, kawiorem, morzem. Mniam mniam. :) Zrobię zdjęcie kapsułek i wrzucę.

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje pierwsze dziecko bardzo dorodnie roslo w czasie ciazy, wiec teraz boje sie brac suplementy. A ze jestem na diecie cukrzycowej i jem bardzo zdrowo to nie wczuwam sie za bardzo w codziennym braniu tabsow. Jak mi sie przypomni to lykne raz na kildni mama dha premium. No ale ryby jem troche za rzadko chyba..

Za 30min ma przyjechac kolezanka, ale nie chce mi sie z wyra zwlec ;)

Talla lubi tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka, ciekawe jak wyjdą skoro pierwszy raz robiłaś.
    Ja generalnie nie mam doświadczenia z przetworami.
    Mój jedyny i pierwszy raz to właśnie były pomidory kilka lat temu, zrobiłam mniej więcej jak opisałaś. Ale niestety po jakimś czasie sfermentowały i kilka słoików wybuchło. Ale sprzątania było. Od tej pory nic nie robię.
    Ale ponoć pomidory jedne z trudniejszych do robienia sa, więc źle zaczęłam.
    Teraz mam plan powidła spróbować zrobić bez cukru. Nazbierałam słoików i czekam na wysyp wegierek na targu.

Anieńka, trzymam kciuki za Twoje słoiczki :)

Nusiaczek, u nas jeszcze anonimowo. Mieszkam od roku w nowym bloku. W tym przypadku na szczeście anonimowo, ale z drugiej strony liczyłam, że poznam sąsiadów, szczególnie ze prawie wszyscy młodzi, z dziećmi itd. A tu nic, nawet nie wszyscy w windzie dzień dobry odpowiadają :(

Powodzenia na wizytach :)
    Ja zaraz się zbieram do koleżanki wózek oglądać, który mogę przejąć po jej 2 dzieciach. Może odpadnie zakup jednak :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 10:25

Anieńka lubi tę wiadomość

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w którym tygodniu miałyście brzuch ? Ja zaczęłam dzis 12 tydzień i żeby chociaż talia zanikła cokolwiek No nic , jest identyczny jak i był a może nawet mniejszy ! Mimo ze nie wymiotuje

• Talla Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka masz słuszne podejście. Sama też ograniczyłam spożycie cukrów, zwłaszcza, że bardzo dużo produktów ma w sobie cukier. Ograniczyłam też ilość produktów które zawierają tłuszcze trans i takich, które mają w sobie olej palmowy. Zdecydowanie lepszy jest olej rzepakowy i lniany. Ale widzę, też coś innego, moje ciało w ciąży chudnie, z jednej strony super uczucie, ale z drugiej przecież się nie odchudzam, a że mnie odrzuca od ryb to DHA skądś muszę uzupełniać.
    Jem bardzo dużo swojskich pomidorów i ogórków, cukinii, szczypioru, cebuli, czosnku. Jem mało mięsa, bardziej ciągnie mnie do żółtego sera, nabiału i jajek.

Justa1994 jestem w 13 tygodniu i talia nie znika, jedyny brzuszek to tłuszczowy, więc się nie przejmuj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 10:33

Anieńka lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szwesta80 wrote:
    A tak wygląda wózek od kuzynki. Oczyścimy go i będzie git.

https://zapodaj.net/2b5d7c0fbfd49.jpg.html

https://zapodaj.net/49b3f46784e77.jpg.html

Dajcie znać czy coś widać. Pierwszy raz z zapodaj korzystam.

Widać:) bardzo fajny ten wózek plus zaoszczędzone pieniądze!

f2w3rjjg3x6jcgze.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja dzisiaj zaczynam 17tc i nadal nic nie mam. Wszystko kryje się w mojej zwisającej skórze na brzuchu i w tłuszczu. Dodatkowo nadal mieszczę się w swoje przedciążowe ubrania, a waga wskazuje 4 kg na minusie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 11:18

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • magda94 Przyjaciółka

Wysłany: 25 sierpnia 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny w którym tygodniu miałyście brzuch ? Ja zaczęłam dzis 12 tydzień i żeby chociaż talia zanikła cokolwiek No nic , jest identyczny jak i był a może nawet mniejszy ! Mimo ze nie wymiotuje

Hej dziewczyny :) Czasami Was podczytuje. Bylam lutowka 2017, czas tak szybko leci. Pamietam jakby to bylo wczoraj... prenatalne, polowkowe, ostatnie tygodnie ciazy. Stworzylysmy fajna grupe z dziewczynami z belly i mamy w sobie duzo wsparcia az do teraz. Razem sie balysmy, rodzilysmy, a teraz razem rozwazamy czy kolor kupki jest ok :D Zycze Wam bezproblemowych ciaz. Cieszcie sie brzuszkiem i spijcie na zapas. Pozdrawiam :)
    Justa ja do 24 tygodnia bylam na stazu i nikt nie wiedzial ze bylam w ciazy. Dopiero okolo 26tyg bylo cos widac. Ciaza w zimie ma ten minus ze czesto pod kurtka nie widac brzucha :)

kuzka, marmi, Czarna_kawa, Paula., Talla, sunset06 lubią tę wiadomość

34bw43r8x3c08pa7.png

mhsvx1hpg0g6h8qo.png
‹‹ 313 314 315 316 317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ