Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja oczywiście rozumiem, że lekarz na NFZ ma dużo mniej czasu dla pacjentki (dlatego już postanowiłam, że będę chodzić do niego po skierowania, ale na takie dłuższe wizyty z USG będę sobie chodzić prywatnie), ale nie rozumiem dlaczego przez to nagle przestaje im się chcieć uśmiechnąć, powiedzieć miłe słowo czy ogólnie być bardziej empatycznym. Nawet w 5 minut można zrobić lepsze wrażenie, a nie małomównego gbura. Tego już nic nie usprawiedliwia.
Mi też jeszcze nie widać brzuszka, owszem mam nadwagę, ale nie mam otyłości brzusznej, jestem raczej klepsydrą, więc ten mój brzuch nie był jakiś mega ogromny, a mimo tego nadal się nie zmienia. Ale chyba nie mamy na to wpływu, moja teściowa zawsze była szczupła, a podobno brzuch jej wyszedł taki widoczny dopiero w 7 miesiącu. Także nie ma reguły.
A z tym liczeniem tygodni to ostatnio lekarz tak pogmatwał, że wyszło, że dziecko jest młodsze o dwa tygodnie od wieku ciąży, a jest tylko tydzień -_-' Bo tydzień z USG zaniżył, a z miesiączki zawyżył, ech już się nawet nie odzywałamJa liczę te tygodnie które kończę, czyli jestem teraz według USG tak naprawdę w 16 tygodniu (suwaczek pokazuje czas z miesiączki) i dopiero w środę zacznę 17
Nie będę sobie dodawać sztucznie
-
Dobrze pamiętasz Kuzka, my też dziś wizytujemy z Jomi
Tak jak Paula, witam dziś 18 tydzień, a z każdą minutą podekscytowanie przed wizytą rośnie, bo dziś zobaczę mojego Dzidulkaciekawe, jak bardzo urosło nasze dziecię przez ostatnich 5 tyodni!!
Mnie też nie irytują pytania o ciążę i gdy ktoś mówi o naszej (oby) córeczcewręcz przeciwnie, trochę zaczynam czuć się i sama siebie stawiać w centrum uwagi, i nie lubię jak ktoś pomija ten temat zupełnie w rozmowach ze mną
ale faktem jest, że wiedzą tylko najbliżsi znajomi i rodzina.
Dobrego dnia i powodzenia na wizytach MamuśkiWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2017, 12:23
Paula., Talla, kuzka lubią tę wiadomość
-
Justa1994,nie martw się mamusiu,wczoraj weszłam na wagę 1,5 kg na minusie,wiec nie jesteś osamotniona
po mnie nie widać,tylko spodnie ciasne lekko w pasie to luźniejsze nosze
Monia,idź do prywatnego gina,widzę,ze NFZ zalazł Ci za skore,chociaż się uspokoisz jak ktoś normalnie podejdzie do twojego stanu
Magda94,jak miło,ze się do nas odezwałasprzyjemnie słuchać o szczęśliwie zakończonej ciazy
to dodaje siły i wiarę,ze będzie wszystko dobrze :)Mam nadzieje,ze razem z ciężarówkami 2018 stworzymy równie trwałe znajomosci
Dziewczątka jak tam wizyty???
Haha Marmi,rozbawiłaś mnietak potraktowałam magnez jako dopalacz dla ciężarnych
Ale mi się spać chceeee,wooow,zaraz mi głowa odpadnie od szyi :p
Jak tam kochane moje z tymi infekcjami waszymi?ja wcinam żurawinę i czekam na ten wtorek,żeby te wymazy porobić,odebrać wyniki posiewu...nie mam tego detektora i gadam do brzuszka jak opętana,bo od dwóch dni jakoś małej nie czuje,a wcześniej mi się wydawało,ze coś tam czułam...albo halun ciążowy mój
Kolka,jak humorek?
Meggi,jak samopoczucie/plamienia?
Rosann,nerw przeszedł?
Katowiczanka,produkcja naszyjników trwa czy przerwa?
Annie,gdzie tam się podziewasz?
Szwesta,dziś nie gotowałaś ziemniaków o północy?
-
nick nieaktualnyMam kilka informacji dot. tej opieki polozniczej po 21 tc. Wybieramy sobie położna, ktora ma umowe z NFZ, kontaktujemy sie z nia. W zaleznosci czy oferuje wizyty domowe czy grupowe umawiany sie na odpowoednia wizytę i polozna zalatwia wszelkie formalnosci zgloszenia tego w nfz.
Nauki obejmują tematy takie jak w szkole rodzenia, porady laktacyjne, mierzenie tetna Malucha, cisnienia Mamy itp.
Fajna sprawaszwesta80, kozamonia, marmi, Czarna_kawa, Monic88, Talla lubią tę wiadomość
-
Marmi i reszta dziewczyn piszcie jak po wizytach
ja swoja mam w srode bobaska zobacze po 4tyg ale to i tak stanowczo za dlugo. Nie moge doczekac sie III trymestru gdzie wizyty znow beda częstrze
maluch chyba rosnie intensywniej bo juz jakis czas nie mialam boli brzucha. A teraz znowu chwilowo jak na miesiaczke jak takie rozciaganie w srodku. Ciekawe ile juz bedzie mialo cm
marmi lubi tę wiadomość
👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈⬛
Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
Aniołki: 02.2015 & 06.2016
Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu. -
Mi właśnie aplikacja wysłała powiadomienie, że moje dziecko po skończonym 16tc powinno mieć ok. 11,5 cm i 70g...
AhaA tu moja Mała wg ostatniego USG (poniedziałek czyli 15t3d) ma podobno 14 cm i 140g, ha
Mam nadzieję, że przystopuje z tym rośnięciem bo się urodzi wielkoludem
marmi lubi tę wiadomość
-
Czarna ziemniaki nie ale na śniadanie hod dog był
Matko jak ja się niezdrowo odżywiam.
Zaczynam polowanie na szkołę rdzenia. Chciałabym naszą przyszpitalną, bo położne są później przy porodach a ponadto szkoła ta jest darmowa. Sąsiadka mi ją wczoraj bardzo polecała. Czekam na 14 :00 by sie dodzwonić. Mam nadzieje, że załapię się na jakiś termin bo jest niby bardzo oblegana.marmi, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
Dzień dobry
Zebrałam w sobie wszystkie siły i zabrałam się za porządkowanie szafek w salonie. Przy okazji poprzegladałam stare zdjęcia a koty mają pełno zabawy, bo mi co chwilę coś z worka na śmieci wygrzebują.
Co do brzucha to mnie go ostatnio wywaliło, wygląda tak jakbym się srogo pojadłatakże większość luźnych koszulek już mi się na nim opina, a w tych obcisłych to taki ładny kształt brzuchola jest
-
Hej. Rano miałam bóle brzucha ale dzisiaj wizyta na która czekam z niecierpliwością. Mam nadzieję ze wszystko będzie dobrze. Na izbie przyjęć nic nie widziałam na usg taki lekarz.... Dzisiaj chyba pogoda na moją niekorzyść bo mam od rana parszywy humor wszystko mnie irytujeGosia
Wiksuia 5 lat mój największy skarb
Aniołek * 4 kwietnia -
a88 wrote:Mam kilka informacji dot. tej opieki polozniczej po 21 tc. Wybieramy sobie położna, ktora ma umowe z NFZ, kontaktujemy sie z nia. W zaleznosci czy oferuje wizyty domowe czy grupowe umawiany sie na odpowoednia wizytę i polozna zalatwia wszelkie formalnosci zgloszenia tego w nfz.
Nauki obejmują tematy takie jak w szkole rodzenia, porady laktacyjne, mierzenie tetna Malucha, cisnienia Mamy itp.
Fajna sprawa
Ale to, że tak normalnie gdzieś na necie szukamy położnych z naszej okolicy i sobie do niej dzwonimy i już? To w sumie po co te szkoły rodzenia, skoro każdemu przysługuje położna -
Dziewczyny zerknijcie na artykuł https://www.szczesliva.pl/szczegolne-uprawnienie-dla-kobiet-w-ciazy-o-ktorym-nie-mowi-sie-glosno-a-powinno/ co o tym myślicie? Ja się zastanawiam nad zrobieniem gównoburzy w mojej przychodni, tydzień temu próbowałam się zapisać na badania połówkowe na 5 października, najbliższy wolny termin 25.10 myślałam, że mnie coś strzeli. Poryłam w necie i znalazłam ten dość nowy artykuł a ustawa weszła w życie 01-01-2017, wg mnie dotyczy ona każdego specjalisty w tym ginekologa, jak to rozumiecie?
-
Ja jeszcze nieco ponad 1,5 h godziny muszę czekać, ale pewnie że się podzielę wrażeniami
Gosia, to oby wizyta była owocnaa humorki ciążowe ma każda z nas, ja np. miałam ostatnio girsze triduum - nie wiem, jakim cudem mój mąż wytrzymał z taką marudą od piątku do niedzieli
A co do brzuszka, to ja chyba zaczynam tyć. Dziś rano na wadze kg więcej, choć łudzę się, że to może woda -
nick nieaktualnyMonic, dokladnie tak.
Jedyny plus szkoly rodzenia jaki ja widze, to godziny pracy, bo taka polozna przychodzi w swoich godzinach pracy, u nas np 8-17 (ale oczywiscie po wcześniejszym dogadaniu sie). Moze tez prywatne szkoly rodzenia maja jakies dodatkowe rekwizyty do cwiczen, zajec?
Innych plusow nie widzę, jak dla mnie taka "wlasna" polozna bije te wszystkie szkoly rodzenia na głowę -
Rafaello wrote:Dziewczyny zerknijcie na artykuł https://www.szczesliva.pl/szczegolne-uprawnienie-dla-kobiet-w-ciazy-o-ktorym-nie-mowi-sie-glosno-a-powinno/ co o tym myślicie? Ja się zastanawiam nad zrobieniem gównoburzy w mojej przychodni, tydzień temu próbowałam się zapisać na badania połówkowe na 5 października, najbliższy wolny termin 25.10 myślałam, że mnie coś strzeli. Poryłam w necie i znalazłam ten dość nowy artykuł a ustawa weszła w życie 01-01-2017, wg mnie dotyczy ona każdego specjalisty w tym ginekologa, jak to rozumiecie?
Masz rację. Tez czytałam ten artykuł parę tygodni temu. Jednak jak nie mają terminów? Spróbuj jeszcze raz, zacytuj ten przepis. Może się uda.
Próbuję się dodzwonić do szkoły rodzenia ale nikt nie odbiera.
Jestem i mój maluch ma się dobrze,tylko mama ma przypadłość grzybkowa. Znów mam przepisane globulki tym razem clotrimazolum. Echh czemu to dziadostwo się tak mnie czepia? Lekarka nie mierzyła dzidziusia ale go widzialam, zapytała czy znam płeć i powiedziała że to chłopak choć po chwili maleństwo się obrócilo i stwierdziła że to pepowina zawinięta:D za dwa tygodnie się okaże choć ja i tak czuję że to ON, od samego poczatku, nawet kolor różowy ciuszkow mnie nie interesuje.
A jak to z Waszymi przeczuciami sprawdziło się?
W temacie pomidorowym mam mnóstwo koktajlowych pomidorków i nie wiem co z nich zrobic, zrobiłam 5 słoików w zalewie octowej i chyba zrobię z nich przetwory na np spaghetti, nic innego nie przychodzi mi do głowy;)marmi lubi tę wiadomość
-
szwesta80 wrote:Masz rację. Tez czytałam ten artykuł parę tygodni temu. Jednak jak nie mają terminów? Spróbuj jeszcze raz, zacytuj ten przepis. Może się uda.
Próbuję się dodzwonić do szkoły rodzenia ale nikt nie odbiera.
No właśnie w większości piszą o specjalistach typu: endokrynolog, diabetolog... ale nic o ginekologu:/ -
Położna zajmująca się szkołą rodzenia na urlopie.
Wiem, dzięki sąsiadce która pracuje w szpitalu. Ale zaproponowała, że zarejestruje mnie jak tylko położna wróci z urlopu. Trzymam kciuki by się udało, bo kobieta ma świetną opinię i wszyscy sobie tą szkołę rodzenia bardzo chwalą.
Dziewczyny wy macie infekcje a ja 3 opryszczkę w tej ciąży. Znów jadę na Heviranie. Jak tak dalej będzie to co miesiąc będę miała zimno.
Martwię się trochę tym Heviranem ale lekarka chyba wie co robi.
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc