X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla ja tez prenatalne robiłam w Donna Vitta. Ale miałam tylko styczność z panem dr.Mazurkiem podczas usg. Ciężko wyrobić sobie zdanie po tej krótkiej "rozmowie". Ogólnie sama przychodnia według mnie straciła. Jest tam dziwną atmosfera olewania pacjenta. Zwłaszcza przez personel. Kilka lat temu jak chodziłam tam na usg było zupełnie inaczej. O wiele wiele lepiej. Ale wtedy pracowali tam inni lekarze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 16:36

Talla lubi tę wiadomość

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • Gosia29 Przyjaciółka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla wrote:
    Hej już po. Wyszło że mam 1:283 (po skorygowaniu) trafienia na Trisomię 21 czyli zespół Downa. Jak zawsze propozycja amniopunkcji i nie zgodziłam się.
    Wolne beta HCG 30,75 IU/I co odpowiada 1,075 MoM
    i PAPP-A 0,776 IU/I co odpowiada 0,357 MoM

Ogólnie powiem wam, że znów było straszenie że nawet jak nie jest to zespół Downa to może jakaś wada serca. Potem lekarz powiedział, że w Wielkiej Brytanii jeśli wynik wychodzi taki jak mój to nie bawią się w inwazyjne, co innego gdyby wynik wyszedł poniżej 100 kobiet. Jedno jest pewne nie znoszę tych przeklętych statystyk.

Gosia29 prenatalne robiłam w DonnaVita na Kawaleryskiej 10. Dziś omawiał wynik dr Tomasz Mazurek. Bogu dzięki nie jest to mój prowadzący lekarz.
    Ja właśnie do niego chodzę i jestem zadowolona :) może do swoich pacjentek inaczej podchodzi ;)

Gosia

Wiksuia 5 lat mój największy skarb
    Aniołek * 4 kwietnia
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aiwlys co do pomidorków to jak je robisz? Tzn ile czasu gotujeszbw sloikach? Ja chyba przesadzilam z czasem i popekaly mi hihi.
    Gosia to że malenstwo sie nie ruszalo to nic nie znaczy, zwyczajnie spało. Jak moje spalo na usg lekarka na prenatalne zalecila abym sie najadla wraz z czyms słodkim. Wtedy jeszcze mialam wstret to slodyczy i zjadlam na sile tylko jedno ptasie mleczko a dzidzia szalala jak opetana. Wiec radze ostrożnie ze slodkosciami przed usg bo moze byc gorzej jak spi hehehe.
    Covdo mycia okien to nie napisze nic nowego, nie ma co kusic losu. Po to mamy mężczyzn aby nas wspieralibw codziennych obowiazkach, a niech myja okna, nawet jeśli nie bedzie to idealnie, poczuja sie potrzebni i zobacza ze to nie takie hop siup:)
    Ja tak neguje mycie okien a sama dzisiaj u nas na budowie pomagalam mezowi profile na poddaszu montowac z rekami w gorze, tez chce miec swoj udzial w tym...

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • anouk11 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja jeszcze raz napisze ze u koleżanki Pappa 1:35 dla ZD a syn urodził się zdrowy 100 %

kuzka, Talla lubią tę wiadomość

Novum od września 2015
    40 lat, wysokie FSH (10,7), spadające AMH (1,7), mąż nasienie w dolnej granicy normy
    27.01.2016 1 IUI :(
    18.03.2016 2 IUI :(
    10.02.2017 1 iVf cb :(
    7.04.2017 crio :(
    29.05.2017 crio jest mały człowiek z wielkim sercem...TP 16.02.18
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja myję okna i pewnie będę myła. Zawsze byłam aktywna, ćwiczę dwa razy w tygodniu i nie uważam, żeby umycie okien dwa razy podczas ciąży było jakimś przewinieniem ;) Nie wszystkie możemy liczyć na pomoc, mój chętnie pomaga, ale rzadko jest w domu, a dziecko i mieszkanie trzeba ogarnąć. Przy pierwszej ciąży bardziej chuchałam i dmuchałam, ale też mogłam się skupić na sobie, przy dziecku jest inaczej. A pod koniec ciąży to już namiętnie myłam okna, bo chciałam nie przenosić i się udało :D

Gratuluję dobrych nowin :) A testem PAPPA bym się za bardzo nie przejmowała, już nie raz pisałyśmy, że często daje fałszywe wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 19:38

innamorata88, Talla lubią tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Gosiakk300 Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to powiem Wam dziewczyny ze umylam okna i powiesilam firanki akuratwszystko robilam na drabinie tak ze mialam rece akurat na wysokosci klatki piersiowej no i 2 okna mylam przez caly dzien... Takze uwazalam reszte zostawie na pozniej TALLA a to wykonywalas badania prenatarne te dodatkoweczy to poprostu zostalas skierowana po badaniach przeziernosci? Ja tez chce wykonac te dodatkowe badania ze wzdgledu na to ze mam 30 lat

innamorata88 lubi tę wiadomość

oar89n73od1dc4i6.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla, po pierwsze to naprawdę nie jest zły wynik, po drugie to pappa właśnie. Jeśli na usg się wszystko podoba lekarzowi to bądź spokojna :)

Talla lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki ..

Ja tylko na chwilkę pewnie jutro wieczorem dokładnie przelece stronki wstecz i Was poczytam

Jutro mój synek ma chrzest... i akurat kilka postów wyżej przeczytałam aby mąż pomagał ...Chcialabym abym ja miała pomoc..Natomiast mój mąż duużo pracuje wychodzi rano wraca wieczorem ...A czasami chodzi na noce tak jak teraz poszedł na noc do pracy wraca jutro o 08,00 rano i nawet sie nie położy bo trzeba szykować stół samych siebie itp....Więc jak mogłabym oczekiwać od Niego aby jeszcze sprzatnął dom ?? :(

Tak więc ja dzis sprzatałam ,gotowałam i rece mi odpadają ..Nie znosze szykować takich imprez ,nawet gorzej poprostu nienawidze ..Duzo pracy bałagan i stanie w garach..Akurat mamy nieduża imprezke tzn około 14 gości więc dam radę ale za rok w maju mam syna komunie i o nieeee napewno nie wyprawie w domu już dziś zacznę odkładać na restaurację :D
    A co do tylu obowiązków nie lubię robić jednego dnia dużo i szybko bo potem średnio wychodzi ,tak więc smażyłam dziś dewolaye i oczywiście w pośpiechu niektóre źle zawinełam i trach masło wypłyneło ..Piękę karpatkę coś mi się popitolił czas i za szybko wyjełam potem patrze ciasto w srodku surowee ...I stwierdziłam ze to już zmęczenie więc upiekłam ciasto jeszcze raz natomiast nie skończyłam sprzatac,mam to w nosie nie mam siły ..Synek teraz usnąl a ja już nic wiecej nie robię i nie będe juz szorować za szafkami pod łóżkiem bo nikt mi tam nie zagląda...Tymbardziej,że jestem w ciązy a pozatym ze gotowałam sprzatałam to oczywiście synkiem trzeba sie zająć ,nakarmic pobawić się uśpić umyć itp.. Mój dzień dzisiaj to istne szaleństwo !!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 20:36

201610141756.png
    201802217352.png
  • Gosia29 Przyjaciółka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaa.. wrote:
    Hej dziewczynki ..

Ja tylko na chwilkę pewnie jutro wieczorem dokładnie przelece stronki wstecz i Was poczytam

Jutro mój synek ma chrzest... i akurat kilka postów wyżej przeczytałam aby mąż pomagał ...Chcialabym abym ja miała pomoc..Natomiast mój mąż duużo pracuje wychodzi rano wraca wieczorem ...A czasami chodzi na noce tak jak teraz poszedł na noc do pracy wraca jutro o 08,00 rano i nawet sie nie położy bo trzeba szykować stół samych siebie itp....Więc jak mogłabym oczekiwać od Niego aby jeszcze sprzatnął dom ?? :(

Tak więc ja dzis sprzatałam ,gotowałam i rece mi odpadają ..Nie znosze szykować takich imprez ,nawet gorzej poprostu nienawidze ..Duzo pracy bałagan i stanie w garach..Akurat mamy nieduża imprezke tzn około 14 gości więc dam radę ale za rok w maju mam syna komunie i o nieeee napewno nie wyprawie w domu już dziś zacznę odkładać na restaurację :D
    A co do tylu obowiązków nie lubię robić jednego dnia dużo i szybko bo potem średnio wychodzi ,tak więc smażyłam dziś dewolaye i oczywiście w pośpiechu niektóre źle zawinełam i trach masło wypłyneło ..Piękę karpatkę coś mi się popitolił czas i za szybko wyjełam potem patrze ciasto w srodku surowee ...I stwierdziłam ze to już zmęczenie więc upiekłam ciasto jeszcze raz natomiast nie skończyłam sprzatac,mam to w nosie nie mam siły ..Synek teraz usnąl a ja już nic wiecej nie robię i nie będe juz szorować za szafkami pod łóżkiem bo nikt mi tam nie zagląda...Tymbardziej,że jestem w ciązy a pozatym ze gotowałam sprzatałam to oczywiście synkiem trzeba sie zająć ,nakarmic pobawić się uśpić umyć itp.. Mój dzień dzisiaj to istne szaleństwo !!
    Współczuję ale wiem co to znaczy. Ja tez muszę liczyć zawsze na siebie bo nawet jak mąż jest w Polsce to tez rano wychodzi i wieczorem albo w nocy wraca. Takie życie. Nie ma co się dołowac my silniejsze jesteśmy od facetów ale chyba tak już.ma byc ;)

Gosia

Aniołek * 4 kwietnia
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, nie dajmy się zwariować z robieniem z siebie chodzącej porcelany. ;)
    Co do wyniku pappa to faktycznie jest tak, że jeżeli na usg wszystko jest super, nie ma sensu się schizować :) to tylko statystyka :)

Wredotka, Talla lubią tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Talla wrote:
    Asasa dopiero wybrałam DHA. Dziewczyny póki co przeczytajcie ten artykuł, żebyście świadomie mogły wybierać najlepszą opcję, a nie to co się nam wciska.
    http://www.malgorzataturowska.lek-med.pl/artykuly,wiecej,83,rekomendacje-zespolu-ekspertow-polskiego-towarzystwa-ginekol.html

Najważniejsza informacja z tego artykułu jest na samym dole.
    "Ważne jest zapewnienie wysokiej jakości źródła DHA, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi, dioksynami oraz polichlorowanymi bifenylami, które mogą być szkodliwe dla płodu.

Bezpieczne źródłem jest DHA uzyskiwany metodą biotechnologiczną z alg rodzaju Schizochytrium sp., które aby zapobiec wbudowaniu w ich strukturę różnych zanieczyszczeń pochodzących z wody morskiej są hodowane w warunkach kontrolowanych, gwarantujących czystośc i bezpieczeństwo pozyskiwanego w procesie tłoczenia DHA"
    Wyszperałam wczoraj dwa produkty z DHA i EPA które są z alg. Pierwszy to Dr Jacobs DHA-EPA Olej algi Schizochytrium 60 kapsułek - koszt jest spory bo 68 zł. A drugi odrobinę tańszy, ale właśnie na niego się zdecydowałam to Veganicity Omega-3 DHA+EPA 500mg 60 wegańskich tabl. Dziś ma mi przyjść.
    Natomiast co do witam i minerałów to jeszcze patrzę, póki co przyjmuję Żelazo Chelatowane(żelazo, wit B6, wit. C, kwas foliowy) firmy Sanbios. Rozglądam się za takimi bardziej chelatowanymi czyli bardziej przyswajalnymi witaminami.

Omegamed Optimum Forte ma DHA z alg, brałam przez pierwszą ciążę i w tej chyba też będę. Nie wierzę w teorię, że witaminy powodują nadmierny wzrost dziecka - mój urodzony w terminie 3160 g. Za to przy cukrzycy ciążowej może być większe dziecko.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Omegamed Optimum Forte ma DHA z alg, brałam przez pierwszą ciążę i w tej chyba też będę. Nie wierzę w teorię, że witaminy powodują nadmierny wzrost dziecka - mój urodzony w terminie 3160 g. Za to przy cukrzycy ciążowej może być większe dziecko.
    Dokładnie. Witaminy nie powodują nadmiernego wzrostu malucha. :) dziewczyny, ile wasze dzieciaczki miały w 13tc? Bo nasza mała strasznie ,,wybiła" z długością i na usg z czwartku już 8,16cm :O

Talla lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• jomi81 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja bym się nie sugerowała aż tak bardzo tymi pomiarami długości czy potem tym bardziej wagami. Usg to bardzo subiektywne badanie. Odchylenia pomiaru od stanu faktycznego mogą być naprawdę spore.

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to duża, nasz Dzidek w 13 tygodniu mial 7cm.
    Ja wlasnie wcinam naturalne kwasy DHA w algach...Naszła mnie taka ochota na sushi, ze pol wieczoru rolowalam, narobilam porcje jak dla wojska i teraz leżę i dysze, a jeszcze zostało drugie tyle :-D Chyba jutro na sniadanie tez bedzie sushi :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2017, 21:46

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Gosia29 Przyjaciółka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wg usg troszke ponad 13 tydzień 8.3 cm a jak byłam w sobotę było 6.5cm :)

Gosia

Aniołek * 4 kwietnia
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Dziewczyny, a ja bym się nie sugerowała aż tak bardzo tymi pomiarami długości czy potem tym bardziej wagami. Usg to bardzo subiektywne badanie. Odchylenia pomiaru od stanu faktycznego mogą być naprawdę spore.
    Jomi też mi się tak wydaje :) chociaż starszak był 60cm długi :P a miałam ochotę spróbować SN, a tak pewnie znowu będzie CC :P

Monic, za mną sushi chodzilo już od 7 tygodnia, w końcu zamówiłam z grillowaną rybą i cholera to jednak nie to samo :D

Talla lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• Monic88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Jomi też mi się tak wydaje :) chociaż starszak był 60cm długi :P a miałam ochotę spróbować SN, a tak pewnie znowu będzie CC :P

Monic, za mną sushi chodzilo już od 7 tygodnia, w końcu zamówiłam z grillowaną rybą i cholera to jednak nie to samo :D

Ja od zawsze robie sobie w domu takie troche sciemniane sushi bo ja nigdy nie uzywam surowej ryby, zawsze wędzony losos i paluszki krabowe, to moj ulubiony zestaw i stwierdziłam, że sama dla siebie moge robić z czym sobie chce ;-) Ale tak mnie naszlo, że cały talerz poszedł, dzisiaj chyba nie musze brac moich supli DHA :-D

km5sp07weqrpj7bl.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja odczuwam dzisiaj jakieś dziwne bóle, mniej więcej w tym miejscu, w którym jest głowa Małego. Nie potrafię tego nazwać dokładnie , bo ani to kłucie, jakby takie przejście prądu. Pierwszy raz coś takiego odczuwam i nie wiem czy powinnam się tym martwić czy nie ?

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Dziewczyny a ja odczuwam dzisiaj jakieś dziwne bóle, mniej więcej w tym miejscu, w którym jest głowa Małego. Nie potrafię tego nazwać dokładnie , bo ani to kłucie, jakby takie przejście prądu. Pierwszy raz coś takiego odczuwam i nie wiem czy powinnam się tym martwić czy nie ?
    Macica się rozciąga :) bez paniki, jeśli nie ma plamień to załaduj nospę i powinno przejść. :)

kuzka lubi tę wiadomość

Mikołaj 25.04.2011

• Gosiakk300 Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    innamorata88 wrote:
    Dokładnie. Witaminy nie powodują nadmiernego wzrostu malucha. :) dziewczyny, ile wasze dzieciaczki miały w 13tc? Bo nasza mała strasznie ,,wybiła" z długością i na usg z czwartku już 8,16cm :O
    U nas bylo 6.98 cm w 13 i 3 dniu

oar89n73od1dc4i6.png
‹‹ 318 319 320 321 322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ