Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Katowiczanka wrote:Co do rożka jeszcze to przydaje się dla gości:)
Babcie, ciocie wszelakie, różnie wprawione w noszeniu maleństwa, wszystkie chca na ręce i lepiej podac w rożku. I bezpieczniej czują się goście i mamy, bo wiedza, że lepiej jest dziecię trzymane i sie nikomu nie wyślizgnie.
Katowiczanka,dobra podpowiedz z tymi gośćmirzeczywiście takie rozwiązanie z rożkiem jest wtedy wygodne
nie będę się napinać na niego,ale jak dostanę to na pewno w ten sposób mi posłuży
A88,Ahaha moja biedna,nie przejmuj się teściowa i tak na pewno większość dziecię będzie miało ubranek w takich kolorkach jakie lubisz,a te które dostaniesz to od święta można ubierać ;p ooo właśnie co z tym monitorem oddechu i lateksowym materacem,bo mnie temat zaciekawił
Malineczkaaa,ale fajnie masz z tymi ruchami)) tez już chciałabym,żeby takie to było intensywne
ale póki co czekam cierpliwie i mam te swoje haluny to czasem mi się tam coś powydaje i zawsze to takie przyjemne :p
-
nick nieaktualnyIle osób, tyle teorii. Spotykałam się już ze znajomymi, którzy twierdzili, że nic im nie dało takiego spokoju, jak monitor, a także z takimi, którzy stwierdzili, że nie ma co popadać w paranoję, jeśli Maluch nie urodzi się wcześniakiem, to jest to tylko niepotrzebny wydatek.
My osobiście narazie nie planujemy kupić, ale różnie to bywa i gdyby Zuchu urodził się zbyt wcześnie (tfu, tfu, tfu!), to wtedy zainwestujemy na pewno.
Dlatego zastanawia mnie kwestia tego materaca, żeby nie było tak, że kupimy lateksowy, potem nam będzie potrzebny monitor, a się okaże, że nie nadaje się on pod taki typ materaca i wróci Mąż ze sklepu z monitorem, a ja go będę musiała wysłać jeszcze po nowy materac -
Ja monitor oddechu kupię jeśli okaże się, że bliźniaki urodzą się przed terminem. Wtedy jeszcze będąc w szpitalu zamówię przez internet. Jeśli uda się donosić ciążę i maluchy nke będą mieć żadnych problemów to nie będę kupować.
Rożek u nas był używany tylko przez moich rodziców. Ja wolałam brać Olgę bez niczego.
Też kocham granat i szary. 3/4 moich ciuchów jest w tych kolorach i dzieci też na pewno będą mieć dużo takiej garderoby.Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Ja też na pewno kupię monitor jeśli będzie wcześniak, to raczej wtedy chyba jest wręcz obowiązkowe. A jeśli urodzi się w terminie to chyba raczej nie, ale podpytam lekarza co o tym sądzi.
W takim razie może zaopatrzę się w rożek, ale z jakiś tańszych jeśli się ma okazać, że będzie nieużywany. Są jeszcze takie rożko-koce, także można to potem wykorzystać jako kocyk, ale nie wiem czy taki nieusztywniany rożek się sprawdzi znowu jako rożekMatko tyle decyzji jeszcze przed nami
-
Czarna_kawa a może to nie haluny? Może na prawdę czujesz pojedyncze ruchy, ale nie na tyle mocne, by stwierdzić, ze to na pewno to? Ja nie czulam żadnych pekajcych bąbelków, czy trzepotania motyla. Pierw maluszek wcisnal główkę lub pupke w prawa część brzucha, z reszta robi to prawie co rano, a poza tym to czuje typowe ruchy, uderzenia, wiem, kiedy jest odwrócone pleckami, a kiedy nie, czuje to.
Ale mój Skarbek bawi się z mama i tata w kotka i myszkę, bo jak czuje ruchy i wołam swojego, on podbiega i kładzie rękę to juz jest cisza. Nie rusza się, nie daje znaków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 14:32
marmi, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Z mojego punktu widzenia inwestowanie w monitor, rożek, bujaczek czy wypasiony materac z łóżeczkiem było bez sensu tylko przy pierwszej córce tak było, tak naprawdę moje dzieci były z dzieci nie odkładalnych i tylko na piersi, nie spały same ani w łóżeczkach, po pierwszym roczku składaliśmy łóżeczko i oddawaliśmy znajomym bo stało się i kurzyło, dziewczyny spały z nami a jak były maluteńkie to np. w wózku koło łóżka,a w ciągu dnia wisiały na mnie na rękach albo w chuście, teraz po prostu kupię w ikei łóżeczko w którym odkręca się bok np. takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10248519/ i bez boku dostawię do naszego łóżka, bo dostawki mimo że ładne są drogie a po 6 mcach dziecko wyrasta i trzeba znowu coś kupować. Z drugiej strony skoro dziecko nie spało w łóżeczku to monitor mogłam sobie wsadzić w nos...
-
nick nieaktualnyJa też kocham granat i kocham szarości, w różnych odcieniach
także zapewne, nasze maluchy będą się nosić podobnie
Mój mąż za to namawia mnie ciągle do kolorów, więc i dla dzidzi wybierze pewnie coś mniej stonowanego
Co do monitora odddechu, my dostaniemy w spadku, z funkcją niani. Nie wiem, czy sama bym kupiła, na pewno bym rozważyła, natomiast jak już wiem, że będzie, to się bardzo z niego cieszę
Rożek planujemy kupić jakiś tani. Dla niewprawnych rąk na początek, plus tak jak Jomi pisała, nie wiadomo, czy dziecko będzie lubiło mieć ciasno, czy będzie potrzebowało luzu, więc kupimy jakiś z allegro na początek, żeby się przekonać, czy podpasuje naszemu malcowi -
Wiadomo kazde dziecko jest inne. Zalezy jak naszym bedzie czy beda chcialy miec ciasno czy nie. Moja kolezanka wyslala mi ostatnio zdjecie jak jek coreczka spi w otulaczu ja to bardziej nazywam kokonem bo to wyglada jak larwa motyla
no ale nie wazne jak wyglada grunt ze coreczce mojej kolezanki sie w tym podobalo. Nie plakala nie marudzila zasnela bez niczego. Niektore dzieci lubia miec ciasno tak jak maja w naszych brzuszkach blizej porodu
👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈⬛
Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
Aniołki: 02.2015 & 06.2016
Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu. -
Dziewczyny nieprzyjemne pytanie.
Ostatni tydzień miałam zaparcia.
Dzisiaj wszystko puścili i dosłownie siedzę na toalecie.
Wy też tak mieliście?
Czy można używać stoperan w ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2017, 15:29
Przybrana Mama dla Młodego
Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc -
nick nieaktualnyMi się zdarzało. Ile juz mniej więcej to trwa? (od rana, kilka godzin, kilka "posiedzeń"?
)
Jeśli nie trwa to jeszcze przesadnie długo (1-2h), to ja bym się jeszcze pozwoliła organizmowi oczyścić. Pij dużo wody, żeby się nie odwodnić i wracaj do nas z tronu szybciutko -
Wiesz Malineczkaa,trudno stwierdzić
bo przy pierwszej straconej ciazy nie dotrwałam nawet do tego momentu i sama nie wiem czy to mogłoby być to.Czuje momentami takie jakby przyciskanie guzika w środku w różnych miejscach,choć w jednym szczególnie po prawej stronie.To nie jest ani bąbelek,ani przelewanie,tylko coś jak pulsowanie z przyciskaniem lekkim
ale tłumacze Haha ale nie umiem tego opisać inaczej
bo to trwa zazwyczaj sekundy i dlatego sama nie wiem czy to mała czy np macica takie szaleństwo urządza
))
Paula,ja o tych otulaczach dla maluchów słyszałam i możliwe,ze mogłyby dać radę tylko właśnie kwestia tego czy dziecko będzie wolało swobodę czy kokonik jak u mamusi w brzuszku
Marmi,super,ze wam odejdzie zakup monitora z niania takie prezenty są praktyczne i możliwe,ze sami np nie kupilibyscie,bo coś innego by wasza uwagę przyciągnęło,a tak to problem z głowy
Martaw,dostawka to chyba tez dobre rozwiązanie jak się ma mniej przestrzeni w pokoju,ja będę nad tym tez myślećalbo tak jak podpowiadacz nad rozkręcamy łóżeczkiem
-
szwesta80 wrote:Dziewczyny nieprzyjemne pytanie.
Wy też tak mieliście?
Czy można używać stoperan w ciąży?
Szwesta, niestety ja mam skłonności do biegunek i można okazjonalnie wziąć w ciąży stoperan. Mi się juz ze trzy razy zdarzyło.
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Heej, całe wieki się nie odzywałam
Ale czytam Was codziennie i już postaram się odzywać cały czas.
Mój M wyjechał dwa dni temu na dwa tygodnie, hormony mi dały w kość i dopiero otrząsam się ze smutku
Dołączam do gangu połówkowego - idę 25.09
Dziewczyny kocham Was za te rady wszystkie, ja to jestem zagubiona mega w tym wszystkim
starania od 2015 roku
-
jiwa wrote:witajcie!
A my dziś piąty miesiąc zaczynamy, ale ten czas leci a ja jeszcze nic nie kupiłam. Ale mam worek z ciuszkami, leżą już ze cztery lata i czekają, muszę go przejrzeć.
Konikowa też mnie coś łapie. Od dziś mam katar i gardło zaczyna pobolewać. A mój lek. rodzinny na urlopie i dopiero 11.09 wraca. A ja zaplanowałam sobie zrobiś wyniki:morfologie i mocz na poniedziałek i chyba nie pójdę.
Talla wypróbuję ten Twój przepis, chcę naturalnie. Teraz piję soczek z malin.
Kasiaa i martaw taka rodzinka to skarb, choś teraz wysiłek i nerwy ale jak dorosną to na starość będzie kto miał się Wami zaopiekować. Ja chciałabym choś trójkę ale raczej nie możliwe.
A co do pierwszej stronki zz listą ubranek to jestem za
Jiwa tylko pamiętaj jak cię mocno wzięło, to weź tej wody tylko pół szklanki (wcześniej poprawiłam przepis). Natomiast wspomniany Prenalen dobrze robi przy bolącym gardle. Natomiast jak Cię trzyma katar to polecam maść Vicks VapoRub. -
Hej. Jak bylam w ciąży z moja córką to miałam podobne dylematy co kupić i szukałam informacji w necie. Więc teraz podzielę się doświadczeniami: )
Co do materaca: my mamy lateksowy i bardzo go Wam polecam. Sama na takim śpię i muszę przyznać, że nie spalam nigdy w życiu wygodniejmyślę, że warto zainwestować trochę więcej w materac, bo dziecko w pierwszych miesiącach życia bardzo dużo śpi. Moja córa ma teraz ponad 2,5 roku i dalej śpi na tym materacu. Kupilam go na allegro za ok 250zl.
Co do monitora oddechu to również mogę polecić. Dzięki temu urządzeniu spalam spokojniej. Mial funkcje niani, która przydawala mi się jeszcze do skończenia 2 roku życia córki. Monitora używałam jakieś 1,5 roku. Monitor działa bez problemu z materacem lateksowym. Mój akurat mial specjalne pokrętło, którym ustala się czułość urządzenia. Przez caly czas uzywania monitora alarm wlaczyl sie kilka razy. Być może to były fałszywe alarmy a byc może córka miała rzeczywiście bezdech przez kilkanascie sekund. Tego się nie dowiem, ale napewno wyjmę go z szafy jak się pojawi druga dzidzia.
Co do rożka to przy córce mialam dwa: jeden grubszy a drugi taki cieniutki. Córka bardzo je lubila od pierwszych dni życia. Nie opatulalam jej jakoś mocno, ale bardzo lubila na nich leżeć. Ten grubszy szczególnie sobie upatrzyla bo to jej przytulanka do dnia dzisiejszego i bez tego rożka nie zaśnie. U nas rożki w sumie bardziej służą za male kolderki i przytulanki
Co do spiworka to mialam jeden, ale moja mała nie przepadala za nim. Zreszta ja tez nie, szczególnie w nocy. Bardzo trudno jest przewinac dziecko jak spi w spiworku. Przynajmniej moj byl tak uszyty, ze musialm się nakombinowac, zeby ją przewinąć i nie wybudzic za bardzo. Zdecydowanie bardziej wygodny byl kocyk lub kolderka. Taką zwykłą pościel lacznie z poduszką kupiłam dopiero jak mała skończyła 2 lata. Wcześniej miala klin pod materacem i b.dobrze się sprawdzal
Mam nadzieję, że moja wypowiedź się którejś z Was przydaa88, Ewelaa_♡, Anne92, Talla, Paula. lubią tę wiadomość
MTHFR C677t heterozygota, IO
Córeczka ur. 17.01.2015
2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
-
Marczolinio bardzo przydatny wpis! Też pomyślałam, że na materacyku nie warto oszczędzać, dziecko spędza w nim 90% swojego czasu na początku. Także chyba też zdecyduje się na lateksowy
A powiedzcie mi dziewczyny nie boicie się, że dziecko się kocykiem przykryje, zarzuci sobie nóżkami na twarz? Bo to jest chyba moja największa obawa na początku:/ -
szwesta80 wrote:Dziewczyny nieprzyjemne pytanie.
Wy też tak mieliście?
Czy można używać stoperan w ciąży?
Ja tak miałam a to wszystko przez nniedobor wody, faktycznie jak w końcu sie cos udało "urodzić" potem co chwilę latalam do wc, tak jakby szlaki przetarte;) -
Bałam się też trochę, że młoda narzuci koc na twarz, ale czesciej się rozkopywala. Ale moze bylo jej dobrze spać w samym pajacu
dlatego w pierwszych miesiacach rożki były świetnym rozwiązaniem: )
MTHFR C677t heterozygota, IO
Córeczka ur. 17.01.2015
2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc