X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Kolka dużo zdrówka, gorąca herbatka i pod koldrkę. Do tego ulubiony film czy serial;)

Kawo, a jaki probiotyk polecasz? Z tych takich ginekologicznych czy wystarczy zwykły?

Promyczek super ze maluszek rośnie i jest zdrowy, rosnijcie dalej :)

Nusiaczek,w aptece powinni coś dobrego Ci dać w naszym stanie,któraś mamuśka pisała o takim co się chyba vinaxx nazywa coś takiego,ja znam trivagin,ale generalnie powinno się brać,bo przy grzybkach i infekcjach jak włączasz jakiekolwiek leki to gospodarka w środku się wyjaławia i jest błędne koło z infekcji pęcherza może się grzybek robić,wiec koniecznie jogurciki z dobrymi kulturami bakterii i probiotyk :)

Malineczkaa,dobrze,ze masz wizytę,u mnie bez antybiotyku się nie obyło niestety,u ciebie może być podobnie dlatego te dziadostwa wracają i pamiętaj wybierz lek do końca żadnego przerywania,tyle ile lekarz każe,bo te najgorsze bakterie zabijane są na samym końcu i jak się nie wybierze leków to mogą się odnowić infekcje.i posiew nie boli z pochwy,miałam niedawno robiony.

Martaw,powodzenia kochana na wizycie dzisiaj :)))

Lupusowa,mam nadzieje,ze Ci założy te kartę ciazy,żebyś już nie musiała wysłuchiwać takich komentarzy od innej ginki :)))

Dzień dobry Brzuszki!Od rana biegam w pracy i dopiero mam chwile,żeby się przywitać z Wami :) co za jesień się zrobiła,aż się nie mogę przyzwyczaić ;/

Lupusowa lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasikk, ja właśnie zaczynam 20tc i nie codziennie czuję mocne ruchy. Są to takie smyrania wieczorem lub po dobrym obiedzie. 15tc to baaardzo wcześnie na regularne ruchy. Nie masz żadnych powodów do obaw i stresu.

Qatynka, my jesteśmy świeżo po generalnym remoncie mieszkania, więc pokój dla malucha pomalowany i czeka na uzbrojenie w mebelki. W listopadzie chcemy się tym zająć, żeby później w grudniu przed świętami nie biegać w tym tłumie przedświątecznym :-) Prawdopodobnie będzie u nas chłopiec, a pokój mamy pomalowany na taki perłowy, delikatny błękitny ;-)

Dziś pogoda jeszcze gorsza niż wczoraj :-( Mam herbatkę i zaczęłam czytać książkę "W oczekiwaniu na dziecko" :-)

Miłego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty!

KASIKK lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A88,o muszę sprawdzić te stronkę,nie zapisywałam się tam,ale takie ciekawostki o bąbelku bardzo lubię :)))

KASIKK,spokojnie,to bardzo indywidualna sprawa jak mówią dooswiadczone mamuśki :) zależy np od tego czy masz łożysko na przedniej lub tylnej ścianie,czy to twoje pierwsze dzieciątko itd tak jak napisała Annie,regularne ruchy czuć w dalszych tygodniach :)

KASIKK lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W oczekiwaniu na dziecko jest super, tez do niej zagladam czesto, jak mi jakies pytania przyjdą do głowy;)

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bo się martwilam

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero wczoraj zaczęłam czytać i rzeczywiście to kopalnia wiedzy :-) Jest też rozdział dla tatusia, więc podsunę mojemu, żeby zrozumiał więcej ;-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest tez kontynuacja "pierwszy rok zycia dziecka" tej samej autorki, tez bedzie pewnie warta zainteresowania w późniejszym okresie :)

• qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do poradników polecam 'Ciężarówką przez 9 miesięcy' autorstwa Kaz Cooke. Świetna książka, nie typowy sztywny poradnik, a lekka i zabawna lektura. Jest również kontynuacja, czyli następna część 'Dzieciozmagania'. Równie błyskotliwa jak pierwsza. :)

kuzka lubi tę wiadomość

p19u43r8y4e057zb.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qatynka wrote:
    Co do poradników polecam 'Ciężarówką przez 9 miesięcy' autorstwa Kaz Cooke. Świetna książka, nie typowy sztywny poradnik, a lekka i zabawna lektura. Jest również kontynuacja, czyli następna część 'Dzieciozmagania'. Równie błyskotliwa jak pierwsza. :)

Również polecam. Super książka :)

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja złapałam od znajomej dla męża "Tacierzyństwo..." Zbigniewa Urbańskiego. Looknęłam z ciekawości na kilka pierwszych rozdziałów i na pewno przeczytam całość. Śmiałam się i płakałam na zmianę :)
    Wszystko mi się zaczęło przypominać. Pisze lekko, humorystycznie, prawdziwe i kurczę, rozumie kobiety ;)

• Mayolin Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "W oczekiwaniu na dziecko" jest świetne. Kupiłam w 6 tygodniu ciąży i od tej pory jest w ciągłym użyciu.

Dzisiaj ze względu na fatalną pogodę ubrałam pierwszy raz ciążowe majtki. Panel jeszcze trochę za luźny, ale za to w nerki i brzuch przyjemnie ciepło :)
    Miłego dnia dziewczyny!

f2w3flw16652lysf.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK, czy to twoja pierwsza ciąża? Ja w pierwszej dopiero Ok 20 tyg zaczęłam czuć. Teraz w drugiej dużo wcześniej. Ale z tego co czytałam dopiero brak odczuwania ruchów po 20 tyg może być powodem do niepokoju. W 15 tyg dzidzia nadal jest malunia!

Dołączyłam do was nieco ponad tydzień temu, a potem wyjechałam w Bieszczady gdzie nie miałam zasięgu. Teraz wróciłam - a tu tyle do nadrobienia!

marmi lubi tę wiadomość

• rosann Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szczególnie te które już mają dzieciaczki... Z jakich termometrów korzystacie?
    Muszę coś kupić tak czy siak bo mój "dorosły" już na wymarciu jest i nie wiem na jaki się zdecydować. Lepszy bezdotykowy czy douszny? Kiedyś coś mi się obiło uszy, że te bezdotykowe to nie do końca się sprawdzają.
    Będę wdzięczna za polecenie :)

kuzka lubi tę wiadomość

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Pani doktor mówi, że do 22 tyg. nie ma się co martwić .

Ja już sama nie wiem czy czuję Maleństwo, ale ostatnio w każdej spokojnej chwili , w miejscu, gdzie dzidzia ma mniej więcej głowę, czuje takie bąbelki, trochę podobne uczucie, jakby w jelitach jeździło. I już sama nie wiem czy to dzidzia czy nie? :P

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann, zdecydowanie douszny. Kupiłam bezdotykowy Geratherm - dobra firma, drogi. O kant pupy. Córa zachorowała, mierzyłam temp - Ok 38,5, wiec się nie stresowałam bardzo. Lekarz zmierzył po godzinie w gabinecie - za głowę się złapał czemu wizyty domowej nie wezwałam - 39,8!!!

Także ja bezdotykowy do szuflady, rozglądam się za douszny

• marczolinio Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam douszny i on nie zawsze pokazuje dokładną temp. Tzn mierzę kilka razy pod rząd a różnica jest np.0,5 stopnia. Jedyny termometr, który zawsze pokazuje dokładną tempkę to elektroniczny. Tylko trzeba mierzyć w pupce :) i odjąć 0,5 stopnia. Wtedy wychodzi rzeczywista temp ciała. Douszny jest dobry jak nie chcesz od razu przechodzic do mierzenia dopupnego a chcesz ogolnie zobaczyc czy dziecko nie ma temperatury.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba bym musiała moją małą zwiącać żeby w dupce zmierzyć... Temperament po tacie... Marczolinio, jak to robisz?!

• nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają problem z bólami w dole brzucha. W książce W oczekiwaniu na dziecko jest napisane że to normalne. Nazywa się to ból wiązadła obłego ponieważ rozciągają się mięśnia macicy. Jest to typowy objaw 5 miesiąca zatem nie martwimy się:)

Czarna_kawa, marmi lubią tę wiadomość

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Chyba bym musiała moją małą zwiącać żeby w dupce zmierzyć... Temperament po tacie... Marczolinio, jak to robisz?!
    Wbrew pozorom to takiemu niemowlakowi łatwiej zmierzyc w pupce niz dwulatce :)

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam właśnie prawie dwulatkę... Bardzo silną i upartą... :)

‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ