X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Kolka dużo zdrówka, gorąca herbatka i pod koldrkę. Do tego ulubiony film czy serial;)

Kawo, a jaki probiotyk polecasz? Z tych takich ginekologicznych czy wystarczy zwykły?

Promyczek super ze maluszek rośnie i jest zdrowy, rosnijcie dalej :)

Nusiaczek,w aptece powinni coś dobrego Ci dać w naszym stanie,któraś mamuśka pisała o takim co się chyba vinaxx nazywa coś takiego,ja znam trivagin,ale generalnie powinno się brać,bo przy grzybkach i infekcjach jak włączasz jakiekolwiek leki to gospodarka w środku się wyjaławia i jest błędne koło z infekcji pęcherza może się grzybek robić,wiec koniecznie jogurciki z dobrymi kulturami bakterii i probiotyk :)

Malineczkaa,dobrze,ze masz wizytę,u mnie bez antybiotyku się nie obyło niestety,u ciebie może być podobnie dlatego te dziadostwa wracają i pamiętaj wybierz lek do końca żadnego przerywania,tyle ile lekarz każe,bo te najgorsze bakterie zabijane są na samym końcu i jak się nie wybierze leków to mogą się odnowić infekcje.i posiew nie boli z pochwy,miałam niedawno robiony.

Martaw,powodzenia kochana na wizycie dzisiaj :)))

Lupusowa,mam nadzieje,ze Ci założy te kartę ciazy,żebyś już nie musiała wysłuchiwać takich komentarzy od innej ginki :)))

Dzień dobry Brzuszki!Od rana biegam w pracy i dopiero mam chwile,żeby się przywitać z Wami :) co za jesień się zrobiła,aż się nie mogę przyzwyczaić ;/

Lupusowa lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasikk, ja właśnie zaczynam 20tc i nie codziennie czuję mocne ruchy. Są to takie smyrania wieczorem lub po dobrym obiedzie. 15tc to baaardzo wcześnie na regularne ruchy. Nie masz żadnych powodów do obaw i stresu.

Qatynka, my jesteśmy świeżo po generalnym remoncie mieszkania, więc pokój dla malucha pomalowany i czeka na uzbrojenie w mebelki. W listopadzie chcemy się tym zająć, żeby później w grudniu przed świętami nie biegać w tym tłumie przedświątecznym :-) Prawdopodobnie będzie u nas chłopiec, a pokój mamy pomalowany na taki perłowy, delikatny błękitny ;-)

Dziś pogoda jeszcze gorsza niż wczoraj :-( Mam herbatkę i zaczęłam czytać książkę "W oczekiwaniu na dziecko" :-)

Miłego dnia dziewczyny i kciuki za wizyty!

KASIKK lubi tę wiadomość

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A88,o muszę sprawdzić te stronkę,nie zapisywałam się tam,ale takie ciekawostki o bąbelku bardzo lubię :)))

KASIKK,spokojnie,to bardzo indywidualna sprawa jak mówią dooswiadczone mamuśki :) zależy np od tego czy masz łożysko na przedniej lub tylnej ścianie,czy to twoje pierwsze dzieciątko itd tak jak napisała Annie,regularne ruchy czuć w dalszych tygodniach :)

KASIKK lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W oczekiwaniu na dziecko jest super, tez do niej zagladam czesto, jak mi jakies pytania przyjdą do głowy;)

• KASIKK Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bo się martwilam

c176900d96ca5acc9fc01211f7895690.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero wczoraj zaczęłam czytać i rzeczywiście to kopalnia wiedzy :-) Jest też rozdział dla tatusia, więc podsunę mojemu, żeby zrozumiał więcej ;-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest tez kontynuacja "pierwszy rok zycia dziecka" tej samej autorki, tez bedzie pewnie warta zainteresowania w późniejszym okresie :)

• qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do poradników polecam 'Ciężarówką przez 9 miesięcy' autorstwa Kaz Cooke. Świetna książka, nie typowy sztywny poradnik, a lekka i zabawna lektura. Jest również kontynuacja, czyli następna część 'Dzieciozmagania'. Równie błyskotliwa jak pierwsza. :)

kuzka lubi tę wiadomość

p19u43r8y4e057zb.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qatynka wrote:
    Co do poradników polecam 'Ciężarówką przez 9 miesięcy' autorstwa Kaz Cooke. Świetna książka, nie typowy sztywny poradnik, a lekka i zabawna lektura. Jest również kontynuacja, czyli następna część 'Dzieciozmagania'. Równie błyskotliwa jak pierwsza. :)

Również polecam. Super książka :)

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja złapałam od znajomej dla męża "Tacierzyństwo..." Zbigniewa Urbańskiego. Looknęłam z ciekawości na kilka pierwszych rozdziałów i na pewno przeczytam całość. Śmiałam się i płakałam na zmianę :)
    Wszystko mi się zaczęło przypominać. Pisze lekko, humorystycznie, prawdziwe i kurczę, rozumie kobiety ;)

• Mayolin Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "W oczekiwaniu na dziecko" jest świetne. Kupiłam w 6 tygodniu ciąży i od tej pory jest w ciągłym użyciu.

Dzisiaj ze względu na fatalną pogodę ubrałam pierwszy raz ciążowe majtki. Panel jeszcze trochę za luźny, ale za to w nerki i brzuch przyjemnie ciepło :)
    Miłego dnia dziewczyny!

f2w3flw16652lysf.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIKK, czy to twoja pierwsza ciąża? Ja w pierwszej dopiero Ok 20 tyg zaczęłam czuć. Teraz w drugiej dużo wcześniej. Ale z tego co czytałam dopiero brak odczuwania ruchów po 20 tyg może być powodem do niepokoju. W 15 tyg dzidzia nadal jest malunia!

Dołączyłam do was nieco ponad tydzień temu, a potem wyjechałam w Bieszczady gdzie nie miałam zasięgu. Teraz wróciłam - a tu tyle do nadrobienia!

marmi lubi tę wiadomość

• rosann Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, szczególnie te które już mają dzieciaczki... Z jakich termometrów korzystacie?
    Muszę coś kupić tak czy siak bo mój "dorosły" już na wymarciu jest i nie wiem na jaki się zdecydować. Lepszy bezdotykowy czy douszny? Kiedyś coś mi się obiło uszy, że te bezdotykowe to nie do końca się sprawdzają.
    Będę wdzięczna za polecenie :)

kuzka lubi tę wiadomość

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Pani doktor mówi, że do 22 tyg. nie ma się co martwić .

Ja już sama nie wiem czy czuję Maleństwo, ale ostatnio w każdej spokojnej chwili , w miejscu, gdzie dzidzia ma mniej więcej głowę, czuje takie bąbelki, trochę podobne uczucie, jakby w jelitach jeździło. I już sama nie wiem czy to dzidzia czy nie? :P

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann, zdecydowanie douszny. Kupiłam bezdotykowy Geratherm - dobra firma, drogi. O kant pupy. Córa zachorowała, mierzyłam temp - Ok 38,5, wiec się nie stresowałam bardzo. Lekarz zmierzył po godzinie w gabinecie - za głowę się złapał czemu wizyty domowej nie wezwałam - 39,8!!!

Także ja bezdotykowy do szuflady, rozglądam się za douszny

• marczolinio Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam douszny i on nie zawsze pokazuje dokładną temp. Tzn mierzę kilka razy pod rząd a różnica jest np.0,5 stopnia. Jedyny termometr, który zawsze pokazuje dokładną tempkę to elektroniczny. Tylko trzeba mierzyć w pupce :) i odjąć 0,5 stopnia. Wtedy wychodzi rzeczywista temp ciała. Douszny jest dobry jak nie chcesz od razu przechodzic do mierzenia dopupnego a chcesz ogolnie zobaczyc czy dziecko nie ma temperatury.

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba bym musiała moją małą zwiącać żeby w dupce zmierzyć... Temperament po tacie... Marczolinio, jak to robisz?!

• nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają problem z bólami w dole brzucha. W książce W oczekiwaniu na dziecko jest napisane że to normalne. Nazywa się to ból wiązadła obłego ponieważ rozciągają się mięśnia macicy. Jest to typowy objaw 5 miesiąca zatem nie martwimy się:)

Czarna_kawa, marmi lubią tę wiadomość

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Chyba bym musiała moją małą zwiącać żeby w dupce zmierzyć... Temperament po tacie... Marczolinio, jak to robisz?!
    Wbrew pozorom to takiemu niemowlakowi łatwiej zmierzyc w pupce niz dwulatce :)

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam właśnie prawie dwulatkę... Bardzo silną i upartą... :)

‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ