X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Biotech Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ile razy od początku ciąży mialyscie robione usg? Pytam, bo niby wiem ze bezpieczne to itp., ale moja mama ciagle zasiewa we mnie ziarno niepokoju czy na pewno. A ja mialam juz 6 usg, ponieważ do tej pory chodzilam do dwóch lekarzy. Jeden z nich odpowieda mi podejsciem do pacjentki i pracuje w szpitalu, to dla mnie ważne, ale ma slabe usg za wizyty u niego płacę 130 zl. Natomiast drugiego lekarza mam w ramach prywatnego ubezpieczenia, za wizyty nie place. Sprzet usg i warunki super, lekarz ma certyfikaty, dostaje zawsze ladny opis badania. Ale z minusow to nie pracuje on w szpitalu i jest jakis taki oschly w obejsciu:-P nie mam pojęcia, na którego z nich sie zdecydowac. Czy moze do badan polowkowych pochodzic jeszcze do obu. Co byście zrobily na moim miejscu? Bo ja cos malo decyzyjna w tej ciazy jestem;-)

xnw43e3k4taypt5z.png

860ix1hphehgqbbg.png
  • anouk11 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na tym etapie co ty i też już miałam 6 usg chociaż chodzę do jednego lekarza a w poniedzialek kolejne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 14:20

Novum od września 2015
    40 lat, wysokie FSH (10,7), spadające AMH (1,7), mąż nasienie w dolnej granicy normy
    27.01.2016 1 IUI :(
    18.03.2016 2 IUI :(
    10.02.2017 1 iVf cb :(
    7.04.2017 crio :(
    29.05.2017 crio jest mały człowiek z wielkim sercem...TP 16.02.18
  • Gosiakk300 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ole tabletek apapu dziennoe mozna wziac w ciazy? Nie moge dodzwonic sie do lekarza a kestem po usunieciu zeba i nie chce zeby cos sie dziecku stalo

oar89n73od1dc4i6.png
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 tez jestem w enfamama klub,fajne maja info :) ale to co mi przysłali to myslalam,ze pekne ze śmiechu...dostalam powiadomienie,ze bedzie kurier,paczka xxl do 30kg a paczuszka maleńka a w środku 3 tekturowe klocuszki do układania,ile dziecko skończyło miesięcy,które można wykorzystać przy robieniu fotek,no jak to z mężem zobaczyliśmy to ryczelismy ze śmiechu :D mogliby juz się wysilic lepiej na jakiś sliniak czy cos...

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiakk, mi moja dr powiedziała, że można wziąć normalną dawkę, po prostu zobacz w ulotce ile tabletek na dobę można przyjąć.

• Gosiakk300 Koleżanka

Wysłany: 5 września 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie napisane jest ze w ciazy mozna brac ale jak najmniejsza dawke przez jak najkrotszy czas.

oar89n73od1dc4i6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do usg, to ja też już miałam sporo, bo mam w ramach pakietu na każdej wizycie. To jest bespieczne podobno, choć gdzieś były badania, że ma związek z leworęcznością u dziecka potem ;)

Co do Twojej sytuacji, Biotech, ja osobiście wybrałabym lekarza z dobrym sprzętem, dobrze opisującego badania. I tak nie masz pewności, że w szpitalu trafisz na swojego lekarza, a podczas ciąży chciałabym jednak czuć, że jestem pod profesjonalną opieką. Fajnie by było, gdybyś przy tym lekarzu czuła się też komfortowo, ale napisałaś, że jest raczej chłodny w podejściu, pytanie, jak bardzo Ci ta cecha przeszkadza? :)

• Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamuśki :)

kasiarzyna- miałam to samo. Już sobie mysle: O cholerka co to będzie w tej paczce! a to takie "maleństwo" Na początku nie doczytałam co to jest i chciałam otworzyć te klocuszki ^^

Jejku... u Was też taka paskudna pogoda? Szaro, pada.... nic tylko w łóźku leżeć...
    U nas w domu "strefa zakaźna"- mąż od paru dni był przeziębiony, ale od wczoraj tak go strasznie kaszle- poszedł rano do pracy, ale wygonili go do domu. Na dodatek ja rano obudziłam się lekko przeziębiona- mały katar i takie uczucie chorej. Mleko z czosnkiem i miodem, herbatka z cytrynką i miodem. Do teego cukierki imbirowe i Prenalen w saszetkach. Na szczęście czuje sie lepiej, gorączki nie mam.
    I dla bezpieczeństwa od wczoraj śpimy osobno- dziwnie tak.. ;( ale jak trzeba to trzeba :)

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiakk300 wrote:
    No wlasnie napisane jest ze w ciazy mozna brac ale jak najmniejsza dawke przez jak najkrotszy czas.

Kurczę, nie wiem. Z jednej strony w ulotkach zawsze jest to mocno podkreślone (podobnie przy lekach na infekcje intymne), moja lekarka z kolei 2 razy mówiła mi, że w przypadku paracetamolu mogę wziąć maksymalną fawkę zgodnie z ulotką, bo jest bezpieczny.

Nie wiem co Ci doradzić :(
    Może uda Ci się jednak dodzwonić do swojego lekarza...

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiakk, zajrzyj jeszcze do mamy ginekolog:
    https://mamaginekolog.pl/przeziebienie-w-ciazy/

"Podstawowym lekiem do leczenia wszelkich infekcji wirusowych jest paracetamol. 
Jest to lek bezpieczny w ciąży – możecie go stosować w normalnej dawce, czyli 1-2 tabletki do 4 razy na dobę (maksymalna dawka to 4g paracetamolu na dobę)."

• Biotech Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marmi wrote:
    Co do usg, to ja też już miałam sporo, bo mam w ramach pakietu na każdej wizycie. To jest bespieczne podobno, choć gdzieś były badania, że ma związek z leworęcznością u dziecka potem ;)

Co do Twojej sytuacji, Biotech, ja osobiście wybrałabym lekarza z dobrym sprzętem, dobrze opisującego badania. I tak nie masz pewności, że w szpitalu trafisz na swojego lekarza, a podczas ciąży chciałabym jednak czuć, że jestem pod profesjonalną opieką. Fajnie by było, gdybyś przy tym lekarzu czuła się też komfortowo, ale napisałaś, że jest raczej chłodny w podejściu, pytanie, jak bardzo Ci ta cecha przeszkadza? :)
    Właśnie z opinii w Internecie o lekarzu wynika, ze jest on bardzo sympatyczny i ma duże poczucie humoru:-P nie wiem czy to ja bedac dwa razy na wizycie u niego trafilam na jakis jego słabszy dzień, czy o co chodzi;-) moze dam mu jeszcze jedną szansę na podbicie mojego serca:-P

xnw43e3k4taypt5z.png

860ix1hphehgqbbg.png
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biotech - miałam 4 do tej pory, mój lekarz w szpitalu nie pracuje, ale jest świetnym lekarzem i tym się kierowałam.
    Jeśli będziesz się czuła bezpieczniej i pewniej chodząc do obu to chodź, a co do szkodliwości USG to kiedyś u mamyginekolog był post na ten temat, może Cię uspokoi, a jeśli chcesz jednego to wybrałabym tego w którego kompetencje nie wątpię i mam zaufanie ;)

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biotech,niech Cię mama nie straszy niepotrzebnie,wiadomo,ze jak ona była w ciazy to takich ,,cudow'' jak teraz nie było,wizyty były sporadyczne :) osobiście również mam na każdej wizycie usg nawet szybkie i czuje się bardziej komfortowo mogac zobaczyć maleńką na ekranie.Jesli byłoby to to szkodliwe to na pewno trąbiliby wszędzie na ten temat i liczba usg byłaby pewnie w jakimś stopniu wyliczona/ograniczona :) wiec spokojnie :) daj szanse może jeszcze temu ginkowi,który według innych ma duże poczucie humoru :) może rzeczywiście nie trafiłaś na jego dobry dzień.

Tokarzynka,oj wiem,ze ból spać osobno,ale to dla waszego zdrówka twojego i maluszka :)))

No nieee patrzę i nie wierze,słońce za oknem ;D

Tokarzynka lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko dla Bartusia <3

Co do USG to też mam na każdej wizycie- jak do tej pory 4 razy , 1 na prenatalnych plus w szpitalu chyba 5 razy.

Czarna_kawa- ZAZDROSZCZĘ słońca!!!

Dla poprawy humoru dzisiaj przyszła paczka z Cebuszką :) powiem Wam, że baaaardzo wygodna do siedzenia-za plecy. Mam nadzieję, że dzięki temu nie będę narzekać na bóle pleców :)

http://allegro.pl/ceba-cebuszka-poduszka-multi-do-spania-i-karmienia-i6536052545.html

Czarna_kawa, Ewelaa_♡ lubią tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Ja mam właśnie prawie dwulatkę... Bardzo silną i upartą... :)
    To tak jak moja :) ciekawe czy druga dzidzia też będzie taka uparta ;)

U nas dzis akcja przygotowywania pokoiku dla nowego członka rodziny, co się wiąże z tym, że starsza córka musi się pożegnać ze swoim lozeczkiem, w ktorym spała od urodzenia. Na razie nie jest zachwycona. Zresztą jeszcze jej nie powiedzieliśmy o ciąży, ale zdaje mi się, że ona już coś przeczuwa :)

Pytanie do mam, które juz mają starszaka/starszaki w domu: czy dzieci juz wiedzą o nowym czlonku rodziny? I czy macie jakieś rady w jaki sposób przekazać tę informację?

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja jak mi któregoś dnia skakała po brzuchu ( na początku ciąży - jak tylko się dowiedziałam) to mąż jej powiedział że trzeba delikatnie, bo mama ma dzidzie (stwierdził że trzeba zawczasu ją oduczyć od tego skakania). I ona jakoś odrazu załapała i teraz co jakiś czas mnie głaszcze po brzuchu i mówi "dzidzi aaaa", ale skakać próbuje czasem też.

A z przygotowan, to kupilusmy jej lale bobasa, taką co to ma smoka, butelkę do karmienia, pampersy etc., żeby się oswajala z koncepcją. Od dwóch tygodni próbuje lali wydłubać oko... Mam nadzieje że się wyżyje do lutego i maleństwu oka nie będzie próbowała wyjąć. Oprócz tego daje jej smoka, pić, głaszcze i wozi w wózku..,

qatynka, jomi81 lubią tę wiadomość

• Krakowianka Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    qatynka wrote:
    Dzień dobry. :) Co do humorów - mąż śmieje się, że to już taka zaprawa, do życia z dwoma kobietami pod jednym dachem ( u niego w domu przeważali faceci ). Nie mówimy o łożysku przodującym do 20tc, bo do tego czasu zazwyczaj łożyska znajdują się jeszcze nisko, a i po tym czasie większość z nich się podnosi. Na pocieszenie dodam, że łożysko potrafi podnieść się kilka dni przed porodem, tak więc spokojnie. Martwmy się, na jaki kolor pomalować pokoik i czy bardziej będą pasowały różowe czy niebieskie śpioszki. :) Apropo koloru pokoju - mamy plan, żeby do grudnia być już w 100% gotowi na przyjście na świat Tosi. No właśnie..plan. Tylko, tak bardzo mi się nie chce.. Jak u Was przygotowania? :)
    Hehe to samo u nas. Co do działania - wczoraj kupiliśmy farbę do przemalowania mebli z płyty... Leży na komodzie :):)

5958beaa9c1f8.png
  • Promyczek_91 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasja haha moze skonczy z tymi praktykami do lutego haha swietna masz corcie. Od razu humor lepszy :-) moj jeszcze nie rozumie za bardzo ale od zeszlego tygodnia pokazuje mu na brzuch i mowie dzidzi i pytam go gdzie jest dzidzi i prosze zeby robil cacy cacy. Ma 16 mscy ale do porodu zrozumie :-) wydaje sie ze bedzie dobrym bratem ale nie wiem czy wystarczy mu wyrozumialosci co do mnie... W koncu nie bede na kazde jego skinienie i tego tez probuje go uczyc.

KasjaK lubi tę wiadomość

Kacperek <3
    zrz6j44jjz79nrpx.png
    Aniolek [*] 04.04.17
    2nn3e6hhxf8nkpcs.png

Nadzieja umiera ostatnia :-)
  • momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka wrote:
    Hehe to samo u nas. Co do działania - wczoraj kupiliśmy farbę do przemalowania mebli z płyty... Leży na komodzie :):)

Nieskromnie pochwalę się - pokój dla maluszka już pomalowany i panele położone z pomocą dziadka, przeważają łamane biele i szarości. Jeszcze brakuje firanki, niedługo kupujemy tam mała sofę do spania i w styczniu będziemy wypełniać meblami :)

jomi81, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie ciśnienie? Bo mnie zaczęła głowa boleć i ja mierze a tu 139/90. Lekka panika mnie ogarnęła. Do południa dobrze się czułam a tu proszę....z tego co czytałam może to być niebezpieczne dla maluszka.

ckai43r8oeuuoz6e.png
‹‹ 356 357 358 359 360 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ