X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello wrote:
    Dziewczyny kupowałyście coś może ze sklepu internetowego moromu-sklep.pl ?
    Zamierzam tam kupić spodnie w przyszłym miesiącu ;)

mhsvp07wo8sn1zot.png
    09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy
  • kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ta paskudna pogodę zaszylam się dziś w domu,gotowalam obiad i zrobilam chleb pszenno-razowo-zytni z ziarnami na drozdzach :-)
    Dziewczyny uwazajcie z ta ilością winogron,w wakacje w pytaniu na śniadanie gin się wypowiadał ze nie sa wskazane,bo maja składnik co źle wpływa na serce dziecka.
    Ja nie jestem zwolenniczka totalnego odstawienia,bo uzywam i niby niewskazanego tymianku czy cynamonu ale w małych ilościach.
    Kawusia świetne wieści,te 14 cm to obwód brzuszka,mój miał 15 cm tydzień temu,jakiegoś giganta mam i chyba piłkarz mi rośnie ;)
    Mam nadzieje ze z tarczyca wszystko się unormuje.Mnie niestety półtorej miesiąca temu na USG w jednej piersi drobne przemieszczajace się torbielki wyszły,ponoć nie groźne i po ciąży i karmieniu mam się stawić,podobno od wysokiej prolaktyny bo zawsze się z nią borykalam,cóż za nerwowa kobietajestem,ale co zrobic jak ciągle jakieś powody do zmartwień...
    Miłego dnia mamuski :-)

Liy88, anouk11, marmi lubią tę wiadomość

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na jakąś bluzkę czaję :)

• kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    A ja od dwóch dni cała w nerwach , bo nie czułam Antka . Ale dzisiaj mi się udało go "poruszyć" i przy odczuwaniu bąbelków były takie śmieszne zakłócenia na detektorze. Trochę mnie to uspokoiło, choć niecierpliwie czekam na konkretnego kopniaka ... już powoli zbliżamy się do tego terminu kiedy powinnam to poczuć I sama już nie wiem ....
    kuzka może masz łożysko na przedniej ścianie to później poczujesz :-)

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :D ja dziś spałam 6 godzin, ale łączonych, bo tradycyjnie wstałam o 3:15, a potem o 6:15 i pojechałam porobić miesięczne badania. Weszłam sobie do poczekalni a tam tłum ludzi, jakąś kobietę w ciąży wpuścili wcześniej, pomyślałam super. Na tablicy spore ogłoszenie, aż w oczy kole "Dzieci do lat 6 i kobiety w ciąży przyjmowani są poza kolejnością." No to wyciągnęłam kartę ciąży i przygotowałam się do wejścia, a tu jakaś kobieta do mnie, że tu jest kolejka. Powiedziałam, że jestem w ciąży. A ona, że już jedna kobieta w ciąży weszła, to odpowiedziałam, że teraz wejdzie druga i wskazałam jej to ogłoszenie. A ona, że w takim razie oni będą musieli znowu czekać. Ja na to, no trudno i weszłam. O dziwo inni czekający nic nie mówili, tylko jedna kobieta na oko 50 letnia tak się piekliła. Pierwszy raz skorzystałam z prawa kobiet w ciąży i wiecie czułam małą satysfakcję, że tak się wepchnęłam. Normalnie bym zaczekała, ale odkąd ciągle mam pić sporo wody przed pobraniem krwi to mój pęcherz po prostu nie wytrzymuje takiego długiego czekania.
    Właśnie patrzę sobie online własne wyniki krwi i moczu. Mocz ok, krew też. Poziom żelaza hmm norma jest od 37 do 145 (każde laboratorium ma własne przedziały), a ja mam 63,6, może być. :)

marmi lubi tę wiadomość

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga będzie miłość brzuszkowa jak nic zobaczysz!! Mój śpiewa kibicowskie piosenki codziennie (biedne dziecię). Wczoraj sie poryczalam ze szczęścia!! Robiliśmy porządki w schowku i trochę sie zmęczyłam, położyłam sie na płasko, położyłam obie dłonie pod pępkiem a tu spod skory mysie nóżki chyba :):) słodkie uczucie. Potem maz ucho przyłożył i mówi ze słychać inaczej niż zwykle bąbelki :)
    Czarnakawa ale masz już duża córeczkę :):) my idziemy sie podglądać dopiero 25.09.
    Pogoda nie rozpieszcza i ja już po drzemce popołudniowej, plan na dzis - zmiana sezonów w szafie i selekcja dziecięcych darowanych ciuszków :):). Posegreguje na rozmiary i pochowam do worków.
    Ps. Muszę sie przyznać, ze wyrósł dzis przede mną ciucholand - no to weszłam :) i zakupiłam reklamówkę dla małego :)

Talla, Asasa, marmi, lena7, Liy88 lubią tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello wrote:
    Mając doświadczenie w sprawach zusowych polecałabym jak najszybciej zrobić wstępne badania lekarskie i zatrudnić się u ukochanego na umowę o pracę. Im szybciej tym lepiej. Im później to zrobisz tym zus bardziej będzie drążył żeby nie wypłacać świadczenia. A w zusie potrafią być strasznie upierdliwi i będą robili problemy. Tak więc przypilnujcie dat na umowie z badaniami wstepnymi żeby nie mieli się do czego przypierdzielić ;)
    Ostatnio miałam taką historie w pracy że nasza pracownica na L4 była wzywana do zusu a jedno z pytań brzmiało: "jaki jest kolor ścian w biurze" :)

Dzieki Rafaello,właśnie wiem,ze z zusem takie kwiatki wiec postaram się szybko to załatwić jakoś,w sumie wszystkie aktualne badania mam od ginka morfologia,mocz,glukoza wiec nie powinno być problemów...mam taka nadzieje :)

Kasiarzyna,hehe tez właśnie myślałam,ze te 14 z hakiem cm to bedzie brzuszek :) śmiałam się,ze tak się dzidzia utuczyła :) trzymam za Ciebie kciuki,żeby Co się te torbieli tez powchlanialy tak jak o ten mój guzek.

Momo28,dzięki kochana :)

Najadłam się dzisiaj jak bąk i nawet nogą już nie mogę ruszy :) a tu się trzeba do pracy przyszykować na jutro :)

Talla,i bardzo dobrze zrobiłaś mamusiu,mamy prawa to trzeba w końcu z nich skorzystać :) a niech inni się pieklą jak chcą ;p

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Talla Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam takie uczucie jakby mi ktoś kopał w kręgosłup od środka, przemieszczał się po całym brzuchu, jak i pojawiły się mdłości i włączyłam muzykę. Trafiłam na Elvisa Presley'a - Can't Help Myself Falling In Love, wyciszyło się to kopanie. Już piąty raz leci mi ta piosenka i zastanawiam się czy to tak na rytm czy na ten męski kojący głos maluch się uspokoił. Nawet zastanawiam się czy jednak dziewczynki nie noszę. :D W każdym razie to kopanie mam dopiero od wczoraj.

To ja się nie będę chwalić ile mam cm w brzuchu, zresztą to i tak wszystko tłuszcz nagromadzony przez lata, w miarę płaska jestem, dopiero jedne spodnie są za ciasne i to na dole. Natomiast ciążowe zielone niczym kitel chirurga zaniosłam wczoraj do krawcowej żeby trochę zwęziła na dole nogawki. :)

Czarna_kawa to ja Ci życzę powodzenia w ZUSie, mam nadzieję że trafisz na dobrych ludzi jakby co. :)

AggaS nie martw się tak, mogę założyć się z Tobą że będzie po pierwszym szoku miłość brzuszkowa. :)

2nn390bv8q4j7jxl.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki :) na początek też pochłaniam winogron garściami nie dobrze mi jest ale jem dalej :D
    Wczoraj bylam na tej przymiarce sukni slubnej. No i jak ja do nich zadzwonilam tal oni jej nie ruszali. Wisiala sobie tak jak na poprzedniej przymiarce. Ale najwazniejsze bylo to ze to co braly ze mnie pierwsza miare a pozniej jak pojechalam na pierwsza przymiarke to schudlam i musieli mi ją zwezac. A ze ja mialam same materialy czyli podszewke wiec teraz krawcowa tylko troche poluzowala szpilki. I wyszlo ze wrocilam do swojego rozmiaru z pobierania miary. Wiec tragedii nie ma :) teraz dopiero ją w poniedzialek zobacze i bede mogla dobrac welon i inne dodatki. Dzis bylam ze swiadkowa po te prezenty dla rodzicow. Jak wrocilam to moj juz od poniedzialku na urlopie wiec zupke zjedlismy i wyszlam z nim na dwor bo ladna pogoda sie zrobila ale wrocilam bo drugi dzien poza domem to jestem padnieta. Za to mała co chwile daje o sobie znac. Zakochalam sie w tych puknieciach <3

Talla, Krakowianka, marmi, Liy88 lubią tę wiadomość

👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈‍⬛
    Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
    Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
    1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu.
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a USG piersi robilyscie same z siebie czy gin Wam zalecal?

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • agula1512 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja zazdroszczę tym co siedzą już na L4 :) Przy takiej pogodzie to nie chce mi się z łóżka wstawać rano... Ja od października zatrudniam siostrę i od listopada też uciekam na l4 (chodź i tak masę obowiązków będę dalej miała).

Za mną chodzi barszcz czerwony aż musiałam dziś do baru mlecznego podjechać i kupić bo myślałam że oszaleje z uszkami pyszny był :) Jutro sama sobie zrobię bo dalej mi ochota nie przeszła...

Krakowianka, marmi, Talla, Liy88 lubią tę wiadomość

qb3c20mm950timep.png

9.02.2018 - synek :)
    Aniołek 02.2017 - 03.2017 cp - usunięcie jajowodu
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi, mi usg piersi zlecil gin, ale moze tez dlatego, ze mam za sobą pewną przygodę ze zmianami w piersiach i jestem teraz na celowniku ;)

Nie chcę tu nam prawic moralow, ale z cyckami nie ma zartow. Badajcie piesi raz do roku na usg, obojętnie czy w ciazy czy nie. A jesli dawno nie mialyscie badania, to nie bojcie sie poprosic o skierowanie przy kolejnej wizycie, lepiej dmuchac na zimne.

Niech nam zadne paskudztwo nie smie nawet wtargnac w nasze cycki, szczególnie teraz, kiedy wyglądają one jak z rozkładówki Świerszczyka :P

Krakowianka, lena7, Liy88 lubią tę wiadomość

• kasiarzyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meggi mnie gin zalecił :-) mam taka rubryczke w karcie ciąży.

agula mnie już się barszczyk kisi od wczoraj :-) tez się wybieramy na te warsztaty w sobotę na Ujastek,dostalas juz może info na maila?bo ja tylko podczas rejestracji,ze w ciągu kilku dni cos przyjdzie.Mam nadzieje,ze os.tow.tez będzie mogła iść,bo w regulaminie pisza,ze mogą odmówić,a zainteresowanie wiadomo duże.

mhsvp07wo8sn1zot.png
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Czarnulka że wszystko ok z maleństwem :)
    Oj ja też się najdałam dzisiaj- babcine pierozki ruskie <3 PYCHOTA! A jutro gołąbki od mamy :) Normalnie rodzinka nas rozpieszcza!

Winogron to ja też pochłaniam :) Nawet nie wiedziałam, że moze źle wpływać na serce- raczej myślałam, ze będzie ok. Ale myśle że tak z umiarem to mozna i nie zaszkodzi :)

Własnie dzisiaj przyszły paczki- jedna to materac do łóżeczka dla Bartusia- piankowo-kokosowy i paczka z pościelami, kompletami minky do wózka i łóżeczka- teściowa zamóiła.
    Jakie to wszystko jest cudowne <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b469301e4bf1.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 19:32

Asasa, Czarna_kawa, Talla, Liy88 lubią tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po dzisiejszych połówkowych. Już potwierdzone, że będzie dziewczynka, dosyć dobrze sobie rośnie, waży 343g i wychodzi, że jest większa niż wynika z terminu. Niby wszystkie parametry w normie, jedynie co mnie zdziwiło to obustronnie występujące torbiele splotów naczyniówkowych :-( podobno to się zdarza na tym etapie i powinno się wchłonąć.

Anne92, Krakowianka, marmi, Liy88, jiwa lubią tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa,spokojnie,moja koleżanka tak miała,17 sierpnia urodziła zdrowa córeczkę,torbieli się wchłonęły,a tez bardzo się denerwowała,ponoć to się często zdarza i po prostu takie zmiany później znikają.Takze kochana uszy do góry i trzeba obserwować,co lekarz Ci powiedział,bo podejrzewam,ze właśnie to co napisałam...nie martw się jeszcze na zapas,rączka na pulsie.

Tokarzynka,dziękuje kochana ;))) ha,jaka fajna teściowa <3 rzeczy bombeczka,wszystkie takie słodkie :) Eh tylko kupować Haha ;)

A88,święta prawda,trzeba się badać,tak cycuszki,to i te tarczyce jak ja dziś,żadnych objawow,a guzek jest wiec do obserwacji,ważne,żeby mieć wszystko pod kontrola,a na pewno będzie dobrze :)))

Takl,dzięki!Mam taka nadzieje,ze nie będzie problemów z zusem i niepotrzebnych stresów...jak mnie zapytają o kolor ścian to znam :) bo pomagam mojemu ukochanemu wiec myśle,ze nie powinno być kłopotu :p oby...:)))

Paula,super,ze sukienka pasuje i nie ma stresów już :) kurczę,ale słodko z tymi ,,puknięciami'',już czekam na takie wyraźne sygnały od mojej córci z utęsknieniem <3

W ogóle właśnie dostałam sama od mamy mojego chłopaka,bo nagrałam sobie na tel usg i wysłałam jej...napisała,ze już małą kocha i mnie tez,bo dzięki mnie ona już jest na świecie w moim brzuszku i ze się bardzo wzruszyła i dziękuje mi za taki dar <3...to się popłakałam ;) <3 takie małe wzruszenia na wieczór ;)))

Asasa, momo28, Paula., marmi, Talla, Liy88 lubią tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tokarzynka, co to jest to coś w tym pięknym, folkowym wzorze? <3

• Asasa Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_kawa tak właśnie lekarz powiedział, mam nadzieję, że będzie dobrze i staram się nie denerwować tym.
    Fajna ta mama Twojego chłopaka, też bym się popłakała.:-)

A co do usg piersi to mi też żaden lekarz nic nie wspomniał, a właśnie w karcie ciąży jest rubryczka na to.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Tokarzynka, co to jest to coś w tym pięknym, folkowym wzorze? <3

Ja uwielbiam wszystko co folkowe :) Wzór biały łowicki to komplet pościeli do łóżeczka i poszewka na poduszke klin i jeszcze mamy komplet minky: wzór biały łowicki z zielonym minky :)

Liy88 lubi tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula- super że z sukienką wszytsko w porządku :) Zazdroszczę Ci tych przygotowań, rok temu ja miałam to samo- tylko nie byłam w "stanie błogosławionym" :)

USG piersi nie robiłam, chociaż lekarka o tym wspominała.... Nie wiem czy w ciąży to w każdym tygodniu można?

Dziewczyny- a jaki rozmiar kurtki zimowej/ jesiennej dla siebie kupić? jak myslicie? Bo pogoda raczej już lata nie wróży... a mam nadzieję, że z domu będe się mogła ruszyć.

Paula. lubi tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
‹‹ 375 376 377 378 379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ