Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • marmi Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Dziewczynki po 4 dniach nieobecności i blisko 20 stronach do nadrobienia!!! Szaloneeee! :D

Justa, Wasp, witajcie :)

Justa, co do ruchów, ja czułam od jakichś 2-3 tygodni „pływającą rybkę”, albo „bąbelki”, ale nie miałam pewności, czy to dzidziuś. Teraz wiem już na pewno, bo i mąż poczuł, trzymając rękę na brzuchu :)

Kawaaaaa, zakupy przecudnej urody z Mamą zrobiłyście, serio, wszystko piękne, aż dech zapiera <3 Jak tak czytam o tych Waszych targowych zakupach, to bardzo żałuję, że nie mogłam być na nich!

Kuzka, co do masy dzidziusia, jest jeszcze kwestia błędu pomiaru – u nas na połówkowych postraszył nas Pan Doktor, że Olek waży 490g i urodzi się z mc ponad 4,4kg, a w poniedziałek okazało się, że masa nieco pod 460g i raczej bliżej 3,5kg będzie ;)

A88, bidulko, i tak wykazałaś się cierpliwością i spokojem z racji tych kolejnych lampek. Dobrze, że skończyło się na strachu i że z Maleństwem wszystko ok. I cieszę się też, że miałaś pozytywne doświadczenia jeśli chodzi o służbę zdrowia, to napawa nadzieją wśród ogromu nieprzychylnych historii...

Momo, moja siostra od początku używała monitora oddechu i wishbeara nie było żadnych zakłóceń ani fałszywych alarmów. Miś wisiał sobie na łóżeczku, więc bardzo blisko.
    P.S. Piękne masz profilowe <3

Szwesta, słowa mamy wpuść jednym uchem, a drugim wypuść. Ja też kombinezon kupiłam na Fb używany, podobnie dresiki i bodziaki. Zresztą ubrankową wyprawkę mamy już prawie całą i 90% to rzeczy używane. Przecież wypiorę, wyprasuję, a młody długo nie pochodzi, więc pewnie oddam dalej :) Nic się nie przejmuj, dobrze zrobiłaś!
    Bądź dobrej myśli. Lekarka musiała Cię o tym wszystkim poinformować, dla formalności, taki jej obowiązek. Niedobrze, że zrobiła to tak niefortunnie, że Cię przy tym nastraszyła :/ Wszystko to, o czym opowiadała, to jakieś ryzyko, prawdopodobieństwo. Różnie dobrze wszystko może być do końca w porządku, Mały będzie zdrowy, a Ty urodzisz naturalnie. Po prostu warto być pod obserwacją i w razie czego reagować, ale bądź dobrej myśli :*

Liy88 - „a88 - zazdroszczę, też bym chciała, żeby mój mąż zaangażował się w coś równie mocno, co w granie na kompie i konsoli. Jak przychodzi do jakichkolwiek wyborów, to mu wszystko obojętne, nawet w jedzeniu” - Tak bardzo się pod tym podpisuję :D Wypisz, wymaluj mój M ;)

Rosann, Kochana, dobrze będzie. Trzymam mocno kciuki za czwartek :) Plus to co dziewczyny piszą z błędem pomiaru jest bardzo możliwe. Dla przykładu, u nas przy pomiarze wagi Bąbla błąd pomiaru wynosił +/- 72g!!!

Kasikk, te drugie prenatalne, czyli połówkowe, to według niektórych lekarzy najważniejsze badanie w całej ciąży. Wszystkie organy Dzidziusia są już dobrze widoczne i lekarz jest w stanie ocenić ich budowę i w razie czego wdrożyć odpowiednie leczenie. Zdecydowanie warto zrobić to badanie :)

Nusiaczek, z tym pieprzykiem na pewno wszystko jest ok. One ciemnieją i zmieniają się w ciąży. Trzymam kciuki, nie martw się na zapas, Kochana :)

Liy88, Justa1994 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie odpoczywam. W sumie troszkę dzięki Wam i naszym wcześniejszym rozmowom :)

Jestem na L4, póki co krótkim, bo tylko do końca tygodnia. Ale czuję, że muszę odpocząć i zastanawiam się co dalej. Czy dam radę, zgodnie z planem, do końca października.
    Szef chyba obrażony, bo nawet nie odpisał na smsa - nic!

Od piątku obserwuję przecudowne zjawisko - jak patrzę na brzuch w pozycji leżącej, to czasem wyskakuje taka mała piłeczka w różnych miejscach, więc wiem, że to co czułam do tej pory, to ruchy Malucha, bo teraz dodatkowo mam niesamowite wrażenia wzrokowe <3

Jomi <3 na wdechu czytałam wpisy pomiędzy Twoim „dziś badanie” a „piszę do Was z domu” - CUDOWNIE! :)

Tokarzynka, momo28, Liy88, kuzka, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 26 września 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic chyba czop to Niee, może prędzej infekcyjka ?

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello, byłam dzisiaj odwiedzić dzioszłki w pracy a że obok jest piękny ciucholand to...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ba18da7a1f8c.jpg

i jeszcze wrzucam moje brzucho

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aeaea571afc1.jpg

5958beaa9c1f8.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka ale brzusio malutki, kurde naprawde ile kobiet tyle brzuszków, sa takie rozbieznosci ze hej. Super ciuszki! :-)

Wasp no mam taka nadzieje, ze to "tylko" infekcja choc nic mnie nie swedzi i ten sluz byl bezwonny. Ale kurde jak sie szyjka rozwiera to chyba jakos czuc? Choc pewnie nie zawsze :-( Ech dobrze ze jutro wizyta bo juz mnie naszly głupie mysli, one atakuja z prędkością swiatla jak tylko jest choc troche cos nie tak :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2017, 20:03

km5sp07weqrpj7bl.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic88 fajnie że masz tą wizytę, ale myślę że to normalne. Ja też mam takie coś od czasu do czasu szcególnie jak dużo pochodzę. Doktorek dziś wszystko zbadał i jest ok. zbadał też ph żeby sprawdzić co i jak ale nawet nie mam infekcji tylko tak ze mnie leci;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 26 września 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic ja też uwielbiam turkus :) No i różne odcienie fioletu :) Ale w tych kolorach to już nic praktycznie dla dzieciaczków nie ma ;]
    A co do śluzu, to z tego co wiem czop jak już rzeczywiście wypadnie to jest podbarwiony krwią a samego śluzu jest dużo. Mi przed porodem nie odszedł tylko najpierw wody zaczęły się sączyć. Także spokojnie. Dla świętego spokoju przeszłabym się do ginka, żeby zobaczył czy jest ok.

Niusiaczek dzięki za info. Będziesz wycinać prywatnie czy da się na NFZ we Wrocku znaleźć jakiś sensowny termin?

jiwa - ja mam dokładnie tak jak Ty z tym cukrem. Na czczo jest ok (ale blisko górnej granicy) a po obciążeniu przekraczam normy dosłownie o kilka jednostek. Ciekawe jak będzie tym razem :) Dziś po obiedzie zaliczyłam dwugodzinny spacer i wróciłam mega głodna :)

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie kazde odstępstwo od normy jest dla mnie jakims sygnalem do niepokoju, a ja od poczatku ciazy sucho mialam i nagle taki dziwny sluz :-( Wyczytałam ze czop moze sie saczyc no i teraz laze jak glupia ciagle do kibelka :-P Dzisiaj sie wczesnie poloze zeby jutro bylo jak najszybciej! Usg mnie uspokoi na pewno, mam nadzieje ze to tak będzie ja u Ciebie sunset...

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nusiaczek20 wrote:
    Sunset ale duża dziewuszka już:)

Marczolino usuwanie znamion jest bezpieczne i gorszy dla kobiety i dziecka jest stres związany ze zmianą skórna. Chcę to usunąć bo jest w takim miejscu ze gumką od majtek drażni to miejsce. Chirurg musi wiedzieć że jesteś w ciąży aby dobral odpowiednie znieczulenie miejscowe.

Kozamonia skąd ja to znam, kfc i bismart :)

Tokarzynka świetne łupy:)

Pisałam ostatnio czy kupujecie otulacze dla maluchów, może doświadczone mamy używały? Chciałabym wypróbować czy to dobre na odruchy moro czy kołki.
    Niusiek ja miałam kupować tego, wrzuconego przez Dziewczyny po targach, ale dzisiaj kupiłam za 5zeta w ciucholandzie, wiec chyba przy tym pozostanę.

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi piekne wieści!! Wiedziałam ze tak będzie :) no i cudnie masz z parką :). Mozesz sie już odprężyć wreszcie. Ja połówkowe mam w poniedziałek.

5958beaa9c1f8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @jomi, nawet nie wiesz jak się cieszę!

@krakowianka, ale niezłe łowy! Ten pajacyk w gwiazdki przeuroczy! No i fajne masz gatki :D

• momo28 Przyjaciółka

Wysłany: 26 września 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi super wieści, dwa małe słodziaki :)

Monic sprawdź na spokojnie, bo każda z nas ma inny organizm, a się upewnisz, że jest wszystko ok :) Mam tak jak Sunset, jak pochodzę to jakby bardziej, pewnie działa grawitacja ;)

Krakowianka jesteś niesamowicie zgrabna :)

Odmeldowuję się na dzisiaj, bo mąż mecz ogląda więc muszę zasnąć w miarę szybko :) Spokojnej nocy! :)

mały książę

atdc3e5e0zpnlao8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @monic, dawaj koniecznie znać po badaniu, po moich ostatnich przebojach Twój temat jest mi wyjątkowo bliski... Mam nadzieję, że zrobić Ci usg dopochwowe, tam szyjkę ładnie widać.

• lena7 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka fajny brzucholek :-)

Monic,.ja jestem laikiem w tych sprawach, ale jakby to było coś poważniejszego, to wydaje mi się że by brzuch pobolewal czy coś w tym stylu. W każdym bądź razie, dobrze że jutro masz wizytę, to będziesz spokojniejsza :-)

Dziewczyny, głupie pewnie pytanie, ale czy badanie połówkowe=prenatalne?

Krakowianka lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • rosann Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi super wieści :)

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka super zdobycze, ja to nie mam szczęścia do ciucholandów, byłam w piątek i nic nie znalazłam, a Ty aż tyle danych rzeczy. A tak a propos używanych rzeczy, szwesta możesz przekazać mamie, one są lepsze niż nowe że względu na to, że już były ileś tam razy prane. Bawełna jest bardzo nafaszerowana chemią i trzeba czasu żeby się jej pozbyć (coś takiego kiedyś czytałam)
    A to mój wielki brzusio, w porównaniu do waszych
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/055d5c67c2d6.jpg
    Chociaż rano jest trochę mniejszy, Krakowianka nie wiem gdzie Twoje dzidzi się chowa ;-)

Monic88, Talla, Krakowianka, sunset06, Czarna_kawa, Liy88 lubią tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic, śluz w ciąży może się zmieniać, wiec pewnie okaże się, że nic się nie dzieje, ale wiadomo, jak coś niepokoi lepiej sprawdzić.

Monic88 lubi tę wiadomość

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    @jomi, nawet nie wiesz jak się cieszę!

@krakowianka, ale niezłe łowy! Ten pajacyk w gwiazdki przeuroczy! No i fajne masz gatki :D
    Hehe gatki z Pepco. Sorki za nagizne, ale maz mi co miesiąc robi fotę brzucha, wiec wrzuciłam.

5958beaa9c1f8.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, nic mnie nie boli, nie mam skurczy, nic nie kluje dzidzia jest nawet wyzej niz wczoraj bo puka juz ponizej pepka i dala spokoj mojemu pęcherzowi ;-) Wiec jestem dobrej myśli, ale ciesze sie, ze mam jutro wizytę, na pewno upomne sie o USG dopochwowe, zresztą na skierowaniu mam rowniez zapisane badanie szyjki. Wszystko jutro napisze, dzieki dziewczyny!

Wasp lubi tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 26 września 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A88 zdjęcia tego nie oddają, ale wszystkie ciuszki sa śliczne i nie zniszczone. Dla dziewczyn były jeszcze lepsze! Jak zobaczyłam conversy różowe i granatowe, mokasyny, espadryle w rozmiarach 1-3 miesięcy to oszałam.

Monic powodzenia jutro! Uspokoisz sie przynajmniej. Ps. Ja mam czasem taki śluz jak owulacyjnych, ale jednorazowo...

Momo dzięki :) I vice versa :). Ja mam z meczami tak samo, muszę zasypiać zanim maz zacznie kibicować.

Assasa Twój brzuszek tez piękny :):) u mnie 19 miesiąc dopiero albo aż :), poza tym, to poranny brzusio po płatkach i kakao. Wieczorem sprawy maja sie inaczej ;). Ps. Ty jesteś tez z Krakowa prawda? Ja byłam w ciucholandzie w Hucie. Zawsze tam kupowałam ciuchy dla dzieciaków rodziny/znajomych. Fajne marki i super jakość. Mój łów dzisiejszy pochodził z jednego kosż tylko ;) po 30 minutach grźebania bolały mnie już plecy, wiec sie zawinelam do domu. Dam więcej szczegółów jakby coś :)

5958beaa9c1f8.png
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ