X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • KasjaK Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tokarzynka wrote:
    Marmi- u mnie też napięcia brzucha codziennie. Najgorzej jak złapie jak jestem poza domem. Kurcze, dopiero zaczełam 21t (22) a już ból krzyżą mi dokucza- co to będzie później..

Paula- ponoć gdzieś czytałam ze jak ruchy dziecka-szczególnie te pierwsz- odczuwa sie po prawej stronie to dziewczynka, a po lewej to chłopak- mozna powiedzieć że u nas się sprawdziło :) A jak u reszty?

U mnie chłopak cały czas kopie z prawej strony - więc obalam! ;)

• Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monic, mnie w Smyku wczoraj przepuścili do kasy, a była duuuża kolejka :)

Monic88 lubi tę wiadomość

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak Wy liczycie tygodnie? Mam dzis równo 24 tydzień więc zaczynam 24-ty czy 25-ty ? :) Co jakiś czas mi się to miesza :)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • stere Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena7... jak sie raz zje taka fladerke to nie powinna zaszkodzic

W Holandii w szpitalu rodzi sie za darmo tylko przy wskazaniu lekarskim, inaczej trzeba placic. Mozna wybrac porod w swoim domu lub w domu porodowym i wtedy jest darmowo. Ja jednak z racji wieku i z powodu tej mojej mutacji to wole szpital. Bede starala sie uzyskac od swojego lekarza skierowanie ale tak czy siak, jesli porod jest bez komplikacji, to wychodzi sie ze szpitala z dzieckiem po 3-4 godzinach. Plus jest taki, ze Holandia ma wspaniala opieke poporodowa i przez tydzien przychodzi wykwalifikowana pani do pomocy, ktora zajmuje sie dzieckiem i matka w pologu.

Justin30... ja znowu troche denerwuje sie tym, ze to moje dziecko jest w tych gornych granicach podczas pomiarow i ze pod koniec ciazy bedzie duze i bedzie mi trudno rodzic naturalnie

Tokarzynka... ja pierwsze ruchy czylam po lewej stronie - jest chlopak :) ...teraz czasami kopie i po prawej

Ja tez mam takie dziwne bole brzucha, nawet nie wiem jak to opisac, takie jakby "skopane" miejsca przez synusia

Justin30... jak skonczylas 24 tydzien to masz 24 tydzien plus 1, 2, 3.... dni i zaczynasz 25 tydzien ciazy, jesli dopiero zaczynasz 24 tydzien to masz 23 tydzien plus 1 dzien itd

https://www.maluchy.pl/li-73368.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stere, u mnie dziś rowno 24t, jutro 24t1d czyli zacznę 25 :) co do wagi maleństwa to wg mnie lepiej ze ładnie rośnie, poród jakoś się przezyje ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 13:54

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam teraz 23t3d to mówie, że jestem w 23, jak we wtorek zacznie się 24 to dopiero wtedy mówię, że 24...A mój lekarz mówi do przodu, czyli że według niego jestem teraz w 24 ;-) Ale na USG posługiwali się po prostu tygodniami i dniami, czyli "Mamy 23 tydzień i 2 dzień"...Chyba co lekarz to inaczej określa ;-) A najlepiej, że u mnie inny termin z USG niż z OM i jak lekarz mi to zacznie wyliczać na każdej wizycie to są dopiero jaja :-D

km5sp07weqrpj7bl.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tokarzynka :) u mnie chłopak i czuję go po lewej. Śmieszna teoria, ale widzę, że się nawet sprawdza :)

Justin, z tymi tygodniami świetnie wytłumaczyła sprawę mama ginekolog i ja ją w tej kwestii zasze cytuję :)
    Potocznie posługujemy się rozpoczętymi tygodniami, czyli jeśli ja mam dziś 24t0d, to jest to pierwszy dzień 25ego tygodnia. Czyli cytując mamę ginekolog "jak mnie ciocia zapyta, to jej ppwiem, że jestem w 25 tygodniu".
    Natomiast lekarze najczęściej posługują się skończonymi tygodniami, czyli w gabinecie ppwiem, że ciąża ma 24 tygodnie ( i dalej np 24 tygodnie i 2 dni) :)

Justin30, Liy88, Tokarzynka lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze piórko, u mnie dziewczynka i ruchy zdecydowanie po lewej stronie. Albo wyjątek potwierdzający regułę,albo czeka nas niespodzianka w lutym. :D

p19u43r8y4e057zb.png
  • kolka Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja czuję czasem twardnienie brzucha, dobrze wiedzieć, że większość z nas tak ma na tym etapie, to od razu trochę uspokaja :) Ja trzy razy dziennie magnez łykam.
    Plecy też już czuję ostatnio.

Dziś szwagierka obsypała mnie soczystym komplementem odnośnie brzucha: ,,ale przytyłaś" :D

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:
    I ja czuję czasem twardnienie brzucha, dobrze wiedzieć, że większość z nas tak ma na tym etapie, to od razu trochę uspokaja :) Ja trzy razy dziennie magnez łykam.

Dziś szwagierka obsypała mnie soczystym komplementem odnośnie brzucha: ,,ale przytyłaś" :D
    Też biorę magnez 3 razy dziennie, tylko ostatnio zwiekszylam ilość tabletek do 6 na dobe, lekarz powiedział że można, więc wolę brac. Co do szwagierki to nie ma jak ich komplementy, ja lepiej nie będę pisać o swojej bo nie chce się denerwować ;)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka,olej takie komentarze szwagierki...ze skrajności w skrajność,bo ja usłyszałam np ze bardzo schudłam i twarz taka zabiedzona i w ogóle to powinnam jeść przecież za dwoje...aż mi się śmiać chce serio,ludzie nie maja pojęcia jak funkcjonujesz w ciągu dnia,ile jesz,czy masz problemy ze zdrowiem itd ale do komentowania pierwsi,hipokryci pierwszej wody ;p z takimi na drzewo niech kokosy pompują ;D

Justin30,ja 2xdziennie magnez biore,a ostatnio nawet wzięłam dodatkowo espumisan i nospe,bo tak mi brzunio wysadziło,ze nie dałam rady w żadnej pozycji bez bólu leżeć i taki zestaw pomógł,ale to już w ostateczności :)

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:

Kolka nie przejmuj się głupim gadaniem. Mi bratowa też gadała, że gruba jestem. A ja sobie myślałam co chciałam o niej. Najlepiej przemilczeć. A po ciąży schudniesz i będziesz mieć satysfakcję, że masz zdrowe dziecko, extra figurę i piękne wspomnienia po ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 16:35

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 13 października 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie teściowa ostatnio wymownie spytała czy to na pewno nie bliźniaki :) ale mam jej zdanie w nosie

• marmi Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:

Kolka :) to jest to cudowne przytycie, z którego akurat możemy być dumne :)

Ja sobie czasem wręcz myślę, że to jest ten cudowny czas, kiedy nie muszę wciągać brzucha, hihi :D

Tokarzynka, a88 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi wszyscy mówią znowu, że ciągle nic nie widać i też mi przykro, bo ja już widzę brzucha i mam taką bluzkę po domu obcisłą co w niej widać, a do ludzi mam w większości szersze bluzki, tuniki i w nich faktycznie słabo widać i już mnie mierzi jak z kimś się widzę, a każdy mi mówi że 6 miesiąc, a jeszcze nie widać :-D No może niekoniecznie chciałabym usłyszeć, że przytyłam, ale że brzuszek widać to już tak ;-)

km5sp07weqrpj7bl.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co Ty, Monic, śliczny masz brzuszek :) szczególnie na tym zdjęciu bokiem. Idealnie ciążowy zarys <3
    Ludzie to się jednak nie znają, jak Ci tak mówią... ;)

Monic88 lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moj kochany braciszek prawie takie komplementy ze co sie widzimy to tylko slysze "masz wiekszy brzuch niz ostatnio cie widzialem" :D
    Z niego to sie smieje ale ludzie potrafia dobic swoimi tekstami. Zauwazylam ze jak nie bylam w ciazy nikt nie komentowal mojego przytycia a teraz ciagle slusze od dobrych cioteczek ze do porodu w drzwi sie nie zmieszcze.
    Wiec kochane nie przejmujcie sie po porodach bedziemy laski ;)

Tokarzynka lubi tę wiadomość

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do komentarzy to ja od znajomych słyszę, ze przytylabym w końcu bo nic nie widać. Zobaczymy co będzie jak w niedziele pojadę do rodziców ;) tam codziennie tabuny ciotek i innych szczurzyc przychodzi ;).

Zjadłam dzis sushi z pieczonymi małżami i z halibutem, o jakaż ja byłam szczęśliwa :):)

Potwierdzam lewą stronę :). Dziś Leon akrobacje wyprawia bo mam zjeżdżalnię na brzuchu - wywaliło mi górkę z lewej strony.

Stere ale czad z ta Holandia :):)

dłukachna lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 13 października 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka trzeba jej było odpowiedzieć: "Ty też" :D
    Myślę, że drugi raz by tak nie powiedziała :D
    Ja w niedzielę zaczynam 25 tydzień. Matko jak to szybko leci.
    Mi tez chwilami twardnieje, bardzo nieprzyjemne uczucie.
    A Młody najczęściej kopie mnie po lewej stronie, ale po prawej tez się zdarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 20:02

a88 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • stokrotka30 Ekspertka

Wysłany: 13 października 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też różne komentarze, ostatnio sąsiadka mojej mamy powiedziała mi, że się poprawiłam;/ jakoś staram się tym nie przejmować, ale zawsze jakiś uraz zostaje. Mam nadzieję, że po porodzie uda nam się zrzucić te wszystkie nadprogramowe kg;)

f2w3rjjg3x6jcgze.png
‹‹ 492 493 494 495 496 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ