X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ostatniej ciąży po USG, na którym zobaczyłam bijące serduszko, powiedziałam o ciąży 6-letniej córce, szczególnie, że dostałam l4, żeby wiedziała dlaczego nie chodze do pracy. No i była przykra sytuacja tłumaczenia, co się stało. Nie polecam. Teraz przeciągnę do 12 tygodnia minimum.

A ciuszki zdarzyło mi się juz kupić :P ale w prezencie dla młodszego brata, któremu 2 tygodnie temu urodziła się pierwsza córeczka i zostałam ciocią po raz pierwszy. Więc docelowo wrócą do mnie - taki perfidny plan hihi :)

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty i USG, sama wiem co znaczy stres przed. Nie da się go wyłaczyć, ale trzeba próbować, bo nie ma sensu dołować się czymś, na co nie mamy wpływu, a tylko niepotrzebnie ten stres wpływa na nasz organizm.

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • Miniaa Koleżanka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2017, 13:36

• nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka wrote:
    nusiaczek20 gdzie chodzisz do lekarza?

Ja chodzę do luxmedu na pl.dominikański

Jestem już po wizycie, z maluszkiem wszystko oki, ma już 15mm a w zeszłym tygodniu bylo tylko 3mm. Dostałam duphaston i mam się oszczędzać:) na usg widziałam nie tylko bijące serduszko ale i główkę, nóżki:) mega szok:)

Basik83, Kiciak, Alstro38, kolka, szwesta80, jomi81, Papierówka, kuzka, czekajaca000, Anne92 lubią tę wiadomość

ckai43r8oeuuoz6e.png
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miniaa wrote:
    Hej, podczytuje Was od jakiegoś czasu, wczoraj na usg zobaczyłam serduszko więc czas się odezwać :) TP na 10.02. Mam już 2letniego Łobuziaka:)
    Witaj ❤

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusiaczek super wiesci..

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • marmi Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Miniaa :)

Nusiaczek, wlasnie na takie wiesci czekamy :)
    Oby wiecej takich :)

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Chatte Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jomi81 wrote:
    Ja w poprzedniej ciąży ciągle żyłam w strachu, że coś pójdzie nie tak, nie pozwalałam sobie na cieszenie się ciążą. Myślisz, że przez to było mi łatwiej gdy poroniłam? Było cholernie trudno. Tak trudno, że zdecydowałam się na wizytę u psychiatry. Trafiłam na młodą, przemiłą kobietę. Spędziłam u niej na wizycie 1,5h. Ta rozmowa dużo mi dała, między innymi uświadomiła mi, że niezależnie od tego czy będę się cieszyć i wierzyć czy będę cały czas podchodzić do ciąży sceptycznie, ból po ewentualnej stracie będzie taki sam. Dlatego teraz nie biorę pod uwagę innej opcji niż ta, że będzie dobrze i przynajmniej dziś, tu i teraz, jestem szczęśliwa :)

Myślę ze kazdy inaczej przeżywa ciążę;) Ja sie bardzo z niej ciesze ale nie słyszałam jeszcze serduszka i dopóki to sie nie stanie nie bede w 100% spokojna bo chce zeby z moim dzieckiem było wszystko w najlepszym porzadku. Mysle ze tak samo bede przeżywała badania genetyczne. Oczywiście wózki i inna wyprawka sa fajne ale dla mnie sa na drugim miejscu. Przypuszczam ze dopiero po tych najważniejszych badaniach wyluzuję i bede miała w głowie zakupy dla dziecka itp;)

thgfs65g0z0leut3.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marmi wrote:
    Kozka, brak objawow nie znaczy nic niedobrego, nie nakrecaj sie niepitrzebnie :)

To co napisala Jomi kazda z nas powinna wziac sobie do serca!!!
    Wydaje mi sie, ze niezaleznie od tego co bedzie, najlepsze co mozemy zrobic dla Fasolek, dla samych siebie i najblizszego otoczenia, to nastawic sie pozytywnie, bo i tak nie na wszystko mamy wplyw.

Rafaello, zalezy od lekarza. Niektorzy od razu zalecaja badania :)

No właśnie na pierwszą wizytę idę prywatnie, dopiero 26 lipca mam wizytę na NFZ więc i badania wolałabym robić na nfz

• marmi Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mysle, ze tak naprawde lek bedzie w nas do samego porodu, a potem juz do konca zycia.

Ja juz slyszalam serduszko i przed kolejna wizyta i tak gdzies tam czuje lek, czy wszystko jest w porzadku i co mi powie lekarz. I niestety zakladam, ze tak bedzie przed kazda kolejna, az do rozwiazania. A potem pojawia sie kolejne leki.

Tylko gdzies tam tez wierze, ze nasze emocje nie sa obojetne dla naszego i Fasolki organizmu, badz co badz wiaza sie z wydzielaniem konkretnych neuroprzekaznikow i hormonow, wiec na ile moge, wybieram, aby podchodzic do ciazy pozytywnie, bo nakrecanie sie w stresie absolutnie w niczym nam nie pomoze.

Mam nadzieje, ze wszystkie, albo w jeszcze szerszym skladzie, dotrwamy do konca razem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 10:27

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Paś Koleżanka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuzka wrote:
    Dzisiaj ja mam wizytę u lekarza o 18.45. I wrażenie, że minęły mi wszystkie objawy ciąży. Tak się stresuje , wiem , że nie powinnam , ale nie potrafię się uspokoić :( :( :(

Mam wiztę 15 min po Tobie:)

Jak Cię jakoś pocieszy ten fakt to też mam stracha...
    Od początku jedynym objawem są piersi, na początki biegałam częściej do łazienki a teraz nic. a to juz 6tydzien i 5 dni

kuzka lubi tę wiadomość

de4d5d45da2f774fede5791efd7c9808.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niusiaczek super wieści :)

Lęk chyba już bedzie do końca życia ;) Najpierw o serduszko, potem o badania, poród, a następnie przezywa się każdy katar. Ja staram się cieszyć ciążą i myślec pozytywnie, a co ma być to będzie.

W pierwszej ciąży betę robiłam chyba raz, o progesteronie nikt nic nie wspominał (a chodziłam prywatnie), pierwsze USG 8-9 tydzień, ciąża zdrowa, poród super, Mały zdrowy. I oby teraz też tak było :)

Takie fora też stresują - bo ta ma taki przyrost, a ta większy, a ja może za mały, a tu już serduszko bije...dlatego uważam że trzeba też podchodzić z dystansem i pamietać, że każdy organizm i każda ciąża inna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 11:18

Alstro38, marmi lubią tę wiadomość

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chatte wrote:
    Myślę ze kazdy inaczej przeżywa ciążę;) Ja sie bardzo z niej ciesze ale nie słyszałam jeszcze serduszka i dopóki to sie nie stanie nie bede w 100% spokojna bo chce zeby z moim dzieckiem było wszystko w najlepszym porzadku. Mysle ze tak samo bede przeżywała badania genetyczne. Oczywiście wózki i inna wyprawka sa fajne ale dla mnie sa na drugim miejscu. Przypuszczam ze dopiero po tych najważniejszych badaniach wyluzuję i bede miała w głowie zakupy dla dziecka itp;)

Ja też czekam na serduszko a potem na NIFTY . . . .

• Chatte Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie mysle ze strach nie opuści juz matki do końca zycia;) ale chodzi mi o przeżywanie wszystkiego co związane z nasza pociechą od poczęcia po zycie dorosłe a nie o strach który trzeba leczyć psychotropami;) Z tego co widze to wszystkie przeżywamy pierwsze wizyty, wyniki badań i chyba nienormalne było by jakbyśmy latały z głową w chmurach i nie ważne co sie dzieje ważne ze jest ciąża. Ja staram sie zajmować mysli czym innym bo wiem ze dziecko odczuwa nasze emocje a nie chce zeby było pozniej nadpobudliwe przez moją adrenalinę :p

Co do objawów ciąży to ja tez teraz ich nie czuje poza piersiami ale biorę duphaston wiec nie wiem jakby było bez niego. Nie mam żadnych mdłości, wymiotów itp;) Ale za to jestem rozdrażniona i łatwo sie denerwuje;)

marmi lubi tę wiadomość

thgfs65g0z0leut3.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny spać nie możecie? Zresztą ja sama jak sie o 4 rano na siku obudziłam, to zasnęłam potem dopiero ok 6:00.
    Myślałam , że padnę z głodu a tu musiałam być na czczo na badania krwi a żołądek z głodu wprost szalał.
    Najśmieszniejsze, że w laboratorium spotkałam kuzynkę z córeczką. Na szczęście nie pytała dlaczego w pracy nie jestem. Do informowania dalszej rodziny chciałabym przynajmniej do czwartku poczekać do drugiej wizyty.

My Młodemu ani razu nie mówiliśmy, że w ciąży jestem. I dzięki Bogu, bo nie wiem czy umiałabym mu to wytłumaczyć. Zresztą jego matka dowiedziała się o pierwszym poronieniu (Jej przyjaciółka podsłuchała moją rozmowę z naszą Panią kurator, gdy czekałam w Sądzie by być świadkiem w kolejnej sprawie wytoczonej nam przez tą babę) i kiedyś podczas kolejnej awantury jaką nam urządziła, wykrzyczała mi, że życzy mi aby mi wszystkie dzieci poumierały. Powiem wam, że przy drugim poronieniu jej słowa nie mogły wyjść mi z głowy. Naprawdę się zastanawiałam, czy ona mnie nie przeklnęła. Dlatego też Młody dowie się, że będzie miał rodzeństwo jak minie pierwszy trymestr.
    Chociaż nie wiem, czy coś podsłuchał czy co bo jak wrócił ostatnio z widzeń u rodziny matki, spytał mnie czy ja mogę jeszcze urodzić dzieci i że mam większy brzuch. A przecież jeszcze nic nie widać. Powiedziałam mu, że przytyłam i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 11:40

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do wyprawki nie zamierzam szaleć z nowymi wózkami , łóżeczkami i ciuszkami. Pewnie coś nowego kupimy. Mam nadzieję podostawać trochę ciuszków po kuzynkach, które w zeszłym roku urodziły, Łóżeczko mąż chce odnowić swoje z dzieciństwa. Ewentualnie z wózkiem zaszalejemy ale to też dopiero pod koniec ciąży.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pro po rozdrażnienia. Mąż ma nie już dość . I sama widzę , że na Młodego wybucham o byle co. Nerwy przed wizytą robią swoje a i hormony też pewnie dają mi popalić.
    Mój mąż żartuje, że on do końca ciąży to oszaleje przeze mnie.

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Jako Majowa mama 2017 mogę Wam powiedzieć, że strach zawsze będzie o dzidziusia. Ja mówiłam, oby tylko serduszko było, później oby tylko ruchy czuć i będzie dobrze, a tak na prawdę bałam się do samego porodu, do ostatniej minuty, a teraz to już w ogóle! Także w tym strachu znajdzcie troszkę radości z ciąży bo szybko Wam zleci! Poza tym, wiem, że nie da się wyspać na zapas i to bardzo wkurza jak ktoś tak mówi, ale korzystajcie haha :D

Trzymajcie się!

Alstro38 lubi tę wiadomość

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SZWESTA80 mam trochę podobną sytuację rodzinną do Twojej z tym , że dzieci mojego nie męża są u nas co dwa tygodnie. Wiadomość o dziecku chcemy zachować jak najdłużej się da dla siebie bo jak "tamta" się dowie to na pewno nie będzie miło . . .

• Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierówka nie od razu , ale wykonuje się go o ile się orientuję między 10 a 13 tygodniem . . . No chyba ze mi się coś pomieszało

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ