Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
JA SIĘ JESZCZE RAZ POCHWALE, BO STRASZNIE SIĘ CIESZĘ - duża co? Jak na 20 dpo, BETA z wczoraj 2797 U/l, a prog 36,518 ng/ml. Tylko zdziwiło mnie TSH bo jest 2,720 mU/l, a meisiąc przed ciążą miałam 1,72. Wiecie czemu to tak wygląda?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 12:24
Alstro38 lubi tę wiadomość
-
Podobno TSH skacze mocno na poczatku ciazy, bo tarczyca musi duzo mocniej pracowac - zazwyczaj mamy za malo jodu zmagazynowanego w organizmie, zeby starczylo i dla nas, i dla Fasolki.
Gdzies wyczytalam, ze takie jest wyjasnienie, ale to w Internecie, wiec nie wiem na ile w tym prawdy -
Właśnie poczytałam o nifty i innych testach na blogu mamaginekolog i niestety w sytuacji VTS (zespół znikajacego bliźniaka) odradza się wykonywanie nipt. Szkoda, bo bardzo się nastawiłam na nifty w 10tc. No chyba, że jednak będą dwa dzieciaczki, wtedy coś odpowiedniego się znajdzie
A dlaczego od razu nifty? W ciąży z córką robiłam tylko prenatalne badanie usg, wyniki były super, ja miałam 31 lat, więc nie bawiłam się w testy genetyczne. Teraz mam 36 lat, więc jest wskazanie do pappa, a tego robić nie chce. Mam kilka koleżanek, którym w pappa wyszło bardzo duże ryzyko wad, do końca ciąży bądź amnipunkcji (u tych, które się na nią zdecydowały) żyły w koszmarnym stresie. Każda z nich urodziła zdrowe dziecko. Także myślę, że 2,5 tys. za spokój ducha to nie jest bardzo duzo.Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Również twierdze, ze to jest normalne chodź nie należy tego bagatelizować tylko zapisać się jak najszybciej do endokrynologa. Do 2 trymestru niestety tsh będzie skakało i wtedy wizyty co miesiąc są konieczne (przynajmniej u mnie), mi od razu wskoczyło z 2 do 4,4, a pierwszy test z krwi robiłam 3 dni przed spodziewaną miesiączką, wiec u Ciebie jeszcze nie jest tak tragicznie a wczensiej leczyłas się na niedoxyznnosc tarczycy?
-
Paś wrote:Mam wiztę 15 min po Tobie:)
Jak Cię jakoś pocieszy ten fakt to też mam stracha...
Od początku jedynym objawem są piersi, na początki biegałam częściej do łazienki a teraz nic. a to juz 6tydzien i 5 dni
No to będę trzymać kciuki -
nick nieaktualny
-
a88 wrote:Izostar, TSH raczej bedzie do zbicia, tak jak dziewczyny wspomnialy, na poczatku ciazy lubi poszybowac, dlatego wiekszosc lekarzy staraczkom zaleca utrzymywanie go w granicach 1. Kiedy masz wizyte?
Dzięki za od. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Ostatnie badanie robiłam ok. 2 miesięcy temu i wynik miałam 1,79 (sprawdziłam dokadnie). Wczorajszy mam 2,72 20dpo.
Do lekarza swojego prowadzącego idę w czwartek to dam znac co doradzi, ale skocyło o 1 więć trochę mnie to zdziwiło... ale szczerze to czytałam już gdzieś, że po zapłodnieniu często się tak dzieje i jest to raczej normalne. -
Witam się po przerwie Dziewczyny, nie daje rady wchodzić na forum tak często jak Wy, za dużo obowiązków przy rocznym Ignasiu a jak kładę Go na drzemki to sama odsypiam. Cieszę się bo od dwóch dni nie wymiotuje ale nadal męczą mnie mdłości
Cieszę się ze u Was wszytsko dobrze, trzymam kciuki za wszytskie wizyty!
Dziś będę dzwonić umawiać się na usg prenatalne. Z Ignacym też tylko to badanie robiłam, pożniej drugie po 20 tygodniu ciąży. Tym razem zrobię tak samo.Milliemoo lubi tę wiadomość
-
IZOSTAR wrote:A ja Wam powiem, że pierwszy raz mam lekkie bóle macicy - takie kłucie, oraz pulsacyjne bóle lewego jajnika... wszytsko oczywiście do zniesienia i raczej nie za mocne, ale trochę się martwię.
Mamy podobny czas ciąży i mam to samo - do tego jeszcze czasem pobolewa podbrzusze, ale wg mnie to "normalne", macica zaczyna się rozrastać.
-
Ja wczoraj miałam taki dzień że popołudniu zaczęło boleć mnie podbrzusze. Trochę w ogrodzie porobiłam, fakt że tylko kawałek rabaty plewiłam dO tego noszenie Małego na i wyszło... ale po magnezie przeszło na szczęście.
Mogłybyście podrzucić jeszcze raz link do tabeli? Gdzieś mi mignął ale nie mogę odszukaćnusiaczek20 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ela, trzeba znaleźć w google dowolna strone z suwaczkami ciazowymi, zrobic taki suwaczek w oparciu o swoje dane (zazwyczaj data om) i nastepnie skopiowac bb code w ustawienia -> spolecznosc -> twoj podpis na forum
Edit: suwaczki, ktore pokazuja tydzien i dzien ciazy, wraz z krotkim opisem, co sie dzieje w danym tygodniu z Fasolka, sa dostepne pod tym linkiem:
https://www.suwaczki.com/krokpierwszy/pregnancy.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2017, 15:47
Elaa.1234 lubi tę wiadomość
-
Kurczę jak ten czas leci, marcowe dziewczyny nas gonią mysle że teraz będzie nam łatwiej bo ja się pogubilam trochę z nickami kak był tak chwilowy boom nowych ciezarowek:) mnie pomogła bardzo lista ja zgodnie z zaleceniami lekarki odpoczywam i leżę na leżaku na budowie:) dziś tak smaży ze można by bylo jajecznicę zrobić.
Papierowka zrobię wieczorkiem fotkę i wrzucęAlstro38, Papierówka lubią tę wiadomość