X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Mayolin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justin, moja małą też ma takie kilkugodzinne przerwy w ruchach, pewnie śpi :)

Justin30 lubi tę wiadomość

f2w3flw16652lysf.png
  • Mayolin Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to obiecałam zdać relacje z zajęć w szkole rodzenia, które miałam 2 tyg. temu :P

Zajęcia są płatne, ale są prowadzone przez przyszpitalną szkołę rodzenia, dlatego trochę obawiałam się o ich jakość. Niepotrzebnie, było super!

Będzie 8 dwugodzinnych spotkań, każde podzielone na część praktyczną i teoretyczną. Na pierwszych położna pracująca w szpitalu oprowadziła nas po oddziale położniczym, opowiedziała o zasadach panujących w szpitalu, pokazała drogę i sposób postępowania od Izby Przyjęć aż po salę porodową. Mieliśmy szczęście i jedna porodówka była wolna, więc też mogliśmy obejrzeć i zadawać pytania. Wszystko stało się bardziej realne i przerażające :P

Druga część zajęć teoretycznych prowadzona w formie wykładu, dotyczyła emolientów i pielęgnacji skóry niemowlęcia. Bardzo ciekawe i konkretne ujęcie tematu, zajęcia prowadziła przedstawicielka jednej z firm kosmetycznych, ale nie odczuwało się tego, informacje, które chciała przekazać były bardzo obiektywne a nie na zasadzie "musicie kupić nasz produkt".

Na sam koniec zajęcia praktyczne, które polegały na nauce masażu - panowie masowali paniom odcinek krzyżowy/lędźwiowy kręgosłupa :)

Po zajęciach otrzymałyśmy mnóstwo próbek, w tym smoczek dla noworodka, dwie butelki o anatomicznym kształcie (Lovi i Avent), wkładki laktacyjne, kremy, poradnik karmienia. Sporo i naprawdę przydatne rzeczy.

Jeśli któraś z Was jest z Poznania, to piszę o zajęciach w szkole rodzenia przy Raszei, naprawdę polecam.

Liy88, marmi lubią tę wiadomość

f2w3flw16652lysf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis po 3,5 tyg wyszłam ze szpitala do domu dzięki Bogu nadal w dwupaku .. stwierdziłam ze No spe i magnez to sobie mogę w domu brać a lekarz przyznał mi racje i nagle wyszłam .. w szpitalu brałam magnez i teraz tez mam brać i tu moje pytanie

Kupiłam magnez który z tego co rozumiem z opakowania w tabletce ma 125mg .. ile tego powinnam brać dziennie ?

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgubimy te dodatkowe kilogramy, dzieciaczki na pewno o to zadbają :) Teraz najważniejsze żeby zdrowo rosły :* Ale naprawdę dzień bez słodkiego jest dniem straconym :P Nie wiem co mi wczoraj było ale tak paskudnie sie czułam na wieczór, brzuszek twardy niby bolał, niby czułam odbyt nie wiem co mi było. wzięłam no spe, relanium i położyłam sie do wyrka. z 3 minutki minęły brzuszek puścił i zaczęło się wojowanie mojej małej. I rano też mi nie dała pospać po 7 już buszowała :)
    Na 16 mam wizytę, trzymajcie kciuki. Jestem strasznie ciekawa jaka duża już jest moja żabka :)

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomóżcie mi. Wiem, że jest listopad i do świąt jest dużo czasu, ale potem wszystko kupuje na łeb na szyje. Mój chłopak urodziny ma 21 grudnia, a 3 dni później są święta. I właśnie mam problem mały, bo kompletnie nie wiem co mu kupić. Planowałam na urodziny wziąć mu śmieszną czekoladę i fartuszek do gotowania fajny jakiś, bo to mój kurzach w domu lub skrzynke na narzędzia, a na święta kupić mu portfel z grawerem. https://www.gala24.pl/product-pol-12150-Portfel-meski-PUCCINI-MU-1400-czarny.html np. taki portfel, a w środku jakiś napis. Tylko nie wiem jaki. Mam kilka przykładów:
    „Słowami też można dotykać. Nawet czulej niż dłońmi.”
    „Sztuka życia - to cieszyć się małym szczęściem
    Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.”
    „Zawsze na świecie ktoś na kogoś czeka.”
    „Szczęście nie jest sprawą magii lecz wiary"
    „Nic nie jest prawdziwe jeśli nie znamy samych siebie."

Co w ogóle myślicie o tych pomysłach? I jaki napis byłby najodpowiedniejszy?

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny dzis po 3,5 tyg wyszłam ze szpitala do domu dzięki Bogu nadal w dwupaku .. stwierdziłam ze No spe i magnez to sobie mogę w domu brać a lekarz przyznał mi racje i nagle wyszłam .. w szpitalu brałam magnez i teraz tez mam brać i tu moje pytanie

Kupiłam magnez który z tego co rozumiem z opakowania w tabletce ma 125mg .. ile tego powinnam brać dziennie ?
    Justa jaki magnez kupilas? Bo to wazne zeby sie dibrze wchlanial. Mozesz brac 3x2 nawet :)

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ze słodkości zdrowych polecam chlebki; figowy lub daktylowy z migdałami z Lidla.
    Skład:95%figi/daktyle, 5%migdały i nic więcej;)
    i robi mi dobrze na zgagę;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki, moja mała to karate kid, takie mi ostatnio kopniaki serwuje w prawy bok, aż mam wrażenie, że zaraz dziurę zrobi, chyba chce wyjść bokiem ;)

Co do pomiarów to u mnie 91cm w pasie i 5 kg z haczykiem na plusie.

Chciałam też zasięgnąć Waszej opinii. Czy kupujecie ochraniacze na materac, czy może podkłady? Bo są takie nakładane na cały materac, albo takie mniejsze, są też takie typowo "ceratkowe" nieoddychające? Coś ktoś poleci?

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • kolka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:

no ale to lekarz nawet tego Ci nie powiedział na do widzenia, jaką dawkę tej nospy i magnezu masz brać? Trochę to dziwne.
    Może warto pójść na szybką wizytę do lekarza prowadzącego, wyżalić mu się ze wszystkiego i podpytać co on radzi?

marmi lubi tę wiadomość

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset06 wrote:
    ze słodkości zdrowych polecam chlebki; figowy lub daktylowy z migdałami z Lidla.
    Skład:95%figi/daktyle, 5%migdały i nic więcej;)
    i robi mi dobrze na zgagę;)
    O nie wiedziałam że takie są w Lidlu :) ciekawe jak smakuja

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • kolka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asasa, w szkole rodzenia położna mówiła nam wstępnie, że najlepiej coś oddychającego, że właśnie te membranowe ochraniacze są lepsze, bo oddychają. Ale ma jeszcze się zagłębić w temat. Jak to ona powiedziała: chcecie dziecku ceratę podłożyć do spania pod prześcieradło? To sobie podłóżcie i zobaczcie czy dobrze Wam się będzie spało.

Asasa, Liy88 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • marczolinio Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Justin - ja też od dwóch dni słabiej czuję ruchy, dziś to czułam tylko smyrania i to może ze dwa razy. Ale na tym etapie tak jeszcze może być. Trzeba poczekać, aż dzieci wejdą w fazę większej aktywności :)

Sunset - te chlebki brzmią całkiem ciekawie, ale zastanawia mnie skład: to jest chleb z mąki daktylowej/figowej?

Asasa - ja używałam i nadal dla córki używam ochraniaczy na materac. Bardzo się przydały, bo często się zdarzało, że młoda przesiusiała pieluszkę, czy też wyleciało jej gdzieś bokiem. Według mnie nie czuć, że jest ceratka pod prześcieradłem. Tylko, że ja mam takie dość grube te prześcieradła. A i te ochraniacze bierzcie koniecznie na gumce. Mam też jeden bez gumki i on ciągle się zsuwał.

Justin30, Asasa lubią tę wiadomość

MTHFR C677t heterozygota, IO
    Córeczka ur. 17.01.2015
    2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
    2nn3e6hh4f4v9n7y.png
  • Monic88 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też uważam, że lepiej te membranowe na cały materac, wszelkie nieoddychające rzeczy są niefajne dla maluszka, ale dla materaca też. Ja już mam po dwa na materac takich własnie dużych oddychających :-)

kolka lubi tę wiadomość

km5sp07weqrpj7bl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasp wrote:
    Justa jaki magnez kupilas? Bo to wazne zeby sie dibrze wchlanial. Mozesz brac 3x2 nawet :)

Magnezin Zobacz ulotkę w internecie jak możesz i się na tym znasz cokolwiek

Dowiedziałam się przy wypisie ze w szpitalu brałam magnez 40mg 3x dziennie czyli 120 Mg dziennie to możliwe ? To tu wychodzi na to ze jedna tabletka tyle ma ? Już nie wiem ile tego brać

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolka wrote:
    no ale to lekarz nawet tego Ci nie powiedział na do widzenia, jaką dawkę tej nospy i magnezu masz brać? Trochę to dziwne.
    Może warto pójść na szybką wizytę do lekarza prowadzącego, wyżalić mu się ze wszystkiego i podpytać co on radzi?

Mój lekarz prowadzący miał wypadek zostałam się chwilowo bez lekarza muszę znaleźć innego

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to się nazywa chlebek ale to taka przekąska zmielone figi w kształcie placka z migdałami. 0 mąki;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój mały trochę podrósł w tym szpitalu

http://static.pokazywarka.pl/3/w/e/6f68e6568e0f6f6c41963bb8fa321ac6_orig.jpg

W brzuchu mm 88 cm

ChudaRuda, Justin30, Aprilia, Paula., jiwa, sunset06 lubią tę wiadomość

• ChudaRuda Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, "gowniana sprawa "sorry za wyrażenie ale inaczej się nie da. . . Co na hemoroidy? Guzek mam jeden przy odbycie :(
    Jakas maść?
    Justa, ładny brzusio :)

Gameta , starania od 2012 r.
    Jagna <3

klz9df9h8ryk9xex.png[/url]
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawusia, wysłałam już 2x ;) moze nas przyblokowali hehe. Dalej nie masz?

5958beaa9c1f8.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na hemoroidy na tym etapie ciąży można maści Posterisan, Hemorectal, Procto Glyvenol.

Podkłady na materac najlepsze są oddychające i takie, które można prać w 60°C. I obowiązkowo z gumką. Ja nie wyobrażam sobie bez nich życia ;) Nigdy nie wiadomo co się zdarzy, a żadna pielucha nie da 100% gwarancji, że nie przecieknie. Do tego ulewanie itp ;) A suchy materac to materac bez robali :)

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
‹‹ 561 562 563 564 565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ