X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zrobił mi się zastój :( mam bolące i czerwone miejsce

symbolica lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, też zawsze myślałam, że kp nie można przekarmić dziecka, a tu ostatnio oglądałam sobie Pnś i właśnie ten temat był poruszony. Zaprosili jakąś pediatrę i ona stwierdziła, że owszem można przekarmić, bo mamy często źle interpretują zachowanie dzieci i każdy płacz chcą ukoić cyckiem...

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Chyba zrobił mi się zastój :( mam bolące i czerwone miejsce
    Karm spod pachy to zawsze pomaga..najlepiej żeby broda albo górna warga były tam gdzie zastój się zrobi.

p.s. Mozesz ibuprofen 400mg przyjąć, podziała przeciwzapalnie. I szałwię popijać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 11:23

-Mamunia- lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ma 61 cm wzrostu i 5920g wagi, czasami nachodza mnie mysli ze zbyt czesto przystawiam.
    Urodził sie majac 53 cm i 3350g wagi. Sporo skoczył.
    Jeszcze mieści sie w normie...

Ci do mm nie pomoge, moj starszy pij bebiko zwykle, ale z czasem dostal skazy i kupilam z HA normalnie żygi, nie dziwie sie ze nie pił. W sumie samo przeszlo, ale ja karmiłam od 5 mc.

Baranisia zebyś nie dostala zapalenia, przystawiaj czesciej z tej piersi spod pachy, bedziesz czula jak ci spija z tego miejsca, przynajmniej ja tak czułam. Po karmieniu przykladalam sobie liść kapusty potluczong tłuczkiem. Naprawde pomoglo i to szybko. Jak się czujecie w domku?

Malami ogolnie teraz bede starała się aby Kubuś miał wieksze odstepy miedzy karmieniem w dzień, ale wydaje mi sie ze nawet jak wypije wiecej to reszte uleje. Teraz co raz to wiecej rzeczy zaczyna jego interesowac wiec może da sie zagadać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 11:22

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Wiecie co, też zawsze myślałam, że kp nie można przekarmić dziecka, a tu ostatnio oglądałam sobie Pnś i właśnie ten temat był poruszony. Zaprosili jakąś pediatrę i ona stwierdziła, że owszem można przekarmić, bo mamy często źle interpretują zachowanie dzieci i każdy płacz chcą ukoić cyckiem...

Ale zazwyczaj własnie o cycek chodzi więc pediatra zabłysnęła :-/ nie mozna przekarmić cycem bo mleko mamy tworzy tzw brązowe komórki tłuszczowe które się tracą później, w przeciwieńswie do tych białych które raz namnożone zostają... zatem dziecko kp moze wyglądać na mleku mamy jak ludzik michelin, ale zgubi to później, spokojnie.

Moniiiikaaaa, malami91 lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się nad tym zastanawiałam. Dlatego jak minie mniej niż 2 godziny od ostatniego karmienia to raczej zabawiam I przytulam niz podaje mleko.
    A z drugiej strony nasz chłopak specyficznie krzyczy na jedzenie. I wtedy się nie da uspokoić więc wydaje mi się że wiem kiedy jest głodny.
    I je co 2-2,5-3 godziny. W nocy ma przerwę ok 5 godzin. Wydaje mi się że poprawnie.
    Ciumkac bez jedzenia też nie ma potrzeby. Naje się pod kurek I wypluwa zadowolony. Jest przy tym taki śmieszny bo widać jak jedzenie sprawia mu przyjemność:D

Dziecko je mało to się mama zamartwia, dużo I też już zaczyna myśleć. Nie dogodzisz :) kiedyś spojrzałam na pierwsza stronę o zobaczyłam że nasz smyk urodził się największy z lutowych dzieciaczkow. 5 dni temu miał prawie 5 kg więc teraz pewnie już przekroczył.

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica wczoraj wyczytałam dokładnie to samo :) że z mleka mamy I niemowlecych pucow nie będzie otyłości:)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio też o to podpytalam położną, czy 5200 przy 1.5 miesiąca to nie za dużo. Stanowczo zaprzeczyła, powiedziała że przy kp dajemy samo dobro i że tą wagę potem zgubi :)

Moniiiikaaaa, -Mamunia-, malami91 lubią tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny spróbuje karmić spod pachy. Zastój mam na samej górze piersi

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dzięki dziewczyny spróbuje karmić spod pachy. Zastój mam na samej górze piersi
    Przed karmieniem polewaj ciepla woda, wtedy pokarm ładnie płynie. 😘

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piękna pogoda! A pomyśleć że 8 tyg temu o tej porze odsniezalismy z Mężem samochód "w razie czego" i o 21 odeszły mi wody 😍

symbolica, Lutyska, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka mija szybko. My dzisiaj nie wychodzimy na dwor, miał ten lekki katarek wiec posiedzimy w domku, mam nadzieje ze kwiecien bedzie piekny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pięknie dziś 🙂. My wróciliśmy niedawno po 2,5godzinnym spacerze 🙂.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dzisiaj najdłuższy spacer do tej pory. I tak zaczęłam się zastanawiać, od jakiej temperatury nie wkładać dziecka w kombinezon?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, my dziś bez kombinezonu. Rajstopki, spodenki, body na długi rękaw, cienki sweterek, gruba bluza i tyle. Gondola jeszcze z osłoną i awaryjnie wzięłam kocyk, ale w ogóle się nie przydał, bo kark był cieplutki. Około 15 stopni u nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 16:59

bumbum lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dwie godziny w parku zaliczyliśmy (nasz 3 spacer w sumie i też najdłuższy) bo młody grzecznie spał i opalał buzię (na tą żółtaczkę niby ma pomóc więc wykorzystałam... chociaż sama nie wiem czy on ma jeszcze ta zółtaczkę (jeśli tak to niewielką).
    Ja to wogóle mam problem z ubraniem młodego i nie wiemchyba za lekko go ubieram (body z dł.rękawem, półspiochy i pajacyk miśkowy) ale w śpiworku leży więc raczej nie jest mu zimno.. teraz dosypia po spacerze.

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś 1h 10min na dworze. Wyszliśmy po 16, więc było już chłodniej. Małego ubralam w body, spodnie, pajacyk taki cieplejszy i na to cienki polarowy kombinezon. Przykryłam go kocykiem.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któryś z waszych maluszków wkłada sobie palce do oczu? Moja niestety wkłada i ma przez to czerwone w rogu powiek, bo się drapie... i nie wiem czy ja to swędzi czy po prostu tak lubi :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 18:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum moja wczesniej bardzo czesto wkładała palce do oczu i potem ryk jakby ktos jej krzywdę zrobil.teraz juz przestala ale za to wklada rece do buzi i je lize i to nie jak jest glodna tylko tak sobie ;)
    Ja mala w poludnie z dziadkiem na godzine na spacer puscilam a potem ja w wozku pod oknem tarasowym zostawilam.razem byla 3 goidz na dworzu i teraz wlasnie wrocilam z 1,5 godzinnego spaceru ale juz sie ochlodzilo.w dzien bylo super, oby wiecej takich dni ;)
    Co do ubierania ja caly czas ubieram kombinezon bo dziecko lezy i nie rusza sie, pod spod jakas bluzke i leginsy i body bez rekawkow

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    U nas też dzisiaj najdłuższy spacer do tej pory. I tak zaczęłam się zastanawiać, od jakiej temperatury nie wkładać dziecka w kombinezon?
    Jaa juz dzisiaj odpuściłam kombinezon . Mały miał body na długi rękaw , spodnie , skarpety i bluzę przykryłamgo kocykiem podszytym minky i kark cały czas miał ciepły 😊 u nas dzisiaj na słońcu 17 stopni

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ