X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zrobił mi się zastój :( mam bolące i czerwone miejsce

symbolica lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, też zawsze myślałam, że kp nie można przekarmić dziecka, a tu ostatnio oglądałam sobie Pnś i właśnie ten temat był poruszony. Zaprosili jakąś pediatrę i ona stwierdziła, że owszem można przekarmić, bo mamy często źle interpretują zachowanie dzieci i każdy płacz chcą ukoić cyckiem...

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Chyba zrobił mi się zastój :( mam bolące i czerwone miejsce
    Karm spod pachy to zawsze pomaga..najlepiej żeby broda albo górna warga były tam gdzie zastój się zrobi.

p.s. Mozesz ibuprofen 400mg przyjąć, podziała przeciwzapalnie. I szałwię popijać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 11:23

-Mamunia- lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj ma 61 cm wzrostu i 5920g wagi, czasami nachodza mnie mysli ze zbyt czesto przystawiam.
    Urodził sie majac 53 cm i 3350g wagi. Sporo skoczył.
    Jeszcze mieści sie w normie...

Ci do mm nie pomoge, moj starszy pij bebiko zwykle, ale z czasem dostal skazy i kupilam z HA normalnie żygi, nie dziwie sie ze nie pił. W sumie samo przeszlo, ale ja karmiłam od 5 mc.

Baranisia zebyś nie dostala zapalenia, przystawiaj czesciej z tej piersi spod pachy, bedziesz czula jak ci spija z tego miejsca, przynajmniej ja tak czułam. Po karmieniu przykladalam sobie liść kapusty potluczong tłuczkiem. Naprawde pomoglo i to szybko. Jak się czujecie w domku?

Malami ogolnie teraz bede starała się aby Kubuś miał wieksze odstepy miedzy karmieniem w dzień, ale wydaje mi sie ze nawet jak wypije wiecej to reszte uleje. Teraz co raz to wiecej rzeczy zaczyna jego interesowac wiec może da sie zagadać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 11:22

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Wiecie co, też zawsze myślałam, że kp nie można przekarmić dziecka, a tu ostatnio oglądałam sobie Pnś i właśnie ten temat był poruszony. Zaprosili jakąś pediatrę i ona stwierdziła, że owszem można przekarmić, bo mamy często źle interpretują zachowanie dzieci i każdy płacz chcą ukoić cyckiem...

Ale zazwyczaj własnie o cycek chodzi więc pediatra zabłysnęła :-/ nie mozna przekarmić cycem bo mleko mamy tworzy tzw brązowe komórki tłuszczowe które się tracą później, w przeciwieńswie do tych białych które raz namnożone zostają... zatem dziecko kp moze wyglądać na mleku mamy jak ludzik michelin, ale zgubi to później, spokojnie.

Moniiiikaaaa, malami91 lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się nad tym zastanawiałam. Dlatego jak minie mniej niż 2 godziny od ostatniego karmienia to raczej zabawiam I przytulam niz podaje mleko.
    A z drugiej strony nasz chłopak specyficznie krzyczy na jedzenie. I wtedy się nie da uspokoić więc wydaje mi się że wiem kiedy jest głodny.
    I je co 2-2,5-3 godziny. W nocy ma przerwę ok 5 godzin. Wydaje mi się że poprawnie.
    Ciumkac bez jedzenia też nie ma potrzeby. Naje się pod kurek I wypluwa zadowolony. Jest przy tym taki śmieszny bo widać jak jedzenie sprawia mu przyjemność:D

Dziecko je mało to się mama zamartwia, dużo I też już zaczyna myśleć. Nie dogodzisz :) kiedyś spojrzałam na pierwsza stronę o zobaczyłam że nasz smyk urodził się największy z lutowych dzieciaczkow. 5 dni temu miał prawie 5 kg więc teraz pewnie już przekroczył.

• Moniiiikaaaa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica wczoraj wyczytałam dokładnie to samo :) że z mleka mamy I niemowlecych pucow nie będzie otyłości:)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio też o to podpytalam położną, czy 5200 przy 1.5 miesiąca to nie za dużo. Stanowczo zaprzeczyła, powiedziała że przy kp dajemy samo dobro i że tą wagę potem zgubi :)

Moniiiikaaaa, -Mamunia-, malami91 lubią tę wiadomość

• baranosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny spróbuje karmić spod pachy. Zastój mam na samej górze piersi

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dzięki dziewczyny spróbuje karmić spod pachy. Zastój mam na samej górze piersi
    Przed karmieniem polewaj ciepla woda, wtedy pokarm ładnie płynie. 😘

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale piękna pogoda! A pomyśleć że 8 tyg temu o tej porze odsniezalismy z Mężem samochód "w razie czego" i o 21 odeszły mi wody 😍

symbolica, Lutyska, Ewelcia85 lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papatka mija szybko. My dzisiaj nie wychodzimy na dwor, miał ten lekki katarek wiec posiedzimy w domku, mam nadzieje ze kwiecien bedzie piekny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pięknie dziś 🙂. My wróciliśmy niedawno po 2,5godzinnym spacerze 🙂.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dzisiaj najdłuższy spacer do tej pory. I tak zaczęłam się zastanawiać, od jakiej temperatury nie wkładać dziecka w kombinezon?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, my dziś bez kombinezonu. Rajstopki, spodenki, body na długi rękaw, cienki sweterek, gruba bluza i tyle. Gondola jeszcze z osłoną i awaryjnie wzięłam kocyk, ale w ogóle się nie przydał, bo kark był cieplutki. Około 15 stopni u nas.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 16:59

bumbum lubi tę wiadomość

• symbolica Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dwie godziny w parku zaliczyliśmy (nasz 3 spacer w sumie i też najdłuższy) bo młody grzecznie spał i opalał buzię (na tą żółtaczkę niby ma pomóc więc wykorzystałam... chociaż sama nie wiem czy on ma jeszcze ta zółtaczkę (jeśli tak to niewielką).
    Ja to wogóle mam problem z ubraniem młodego i nie wiemchyba za lekko go ubieram (body z dł.rękawem, półspiochy i pajacyk miśkowy) ale w śpiworku leży więc raczej nie jest mu zimno.. teraz dosypia po spacerze.

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś 1h 10min na dworze. Wyszliśmy po 16, więc było już chłodniej. Małego ubralam w body, spodnie, pajacyk taki cieplejszy i na to cienki polarowy kombinezon. Przykryłam go kocykiem.

• bumbum Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któryś z waszych maluszków wkłada sobie palce do oczu? Moja niestety wkłada i ma przez to czerwone w rogu powiek, bo się drapie... i nie wiem czy ja to swędzi czy po prostu tak lubi :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 18:16

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2019, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum moja wczesniej bardzo czesto wkładała palce do oczu i potem ryk jakby ktos jej krzywdę zrobil.teraz juz przestala ale za to wklada rece do buzi i je lize i to nie jak jest glodna tylko tak sobie ;)
    Ja mala w poludnie z dziadkiem na godzine na spacer puscilam a potem ja w wozku pod oknem tarasowym zostawilam.razem byla 3 goidz na dworzu i teraz wlasnie wrocilam z 1,5 godzinnego spaceru ale juz sie ochlodzilo.w dzien bylo super, oby wiecej takich dni ;)
    Co do ubierania ja caly czas ubieram kombinezon bo dziecko lezy i nie rusza sie, pod spod jakas bluzke i leginsy i body bez rekawkow

• Ewelcia85 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bumbum wrote:
    U nas też dzisiaj najdłuższy spacer do tej pory. I tak zaczęłam się zastanawiać, od jakiej temperatury nie wkładać dziecka w kombinezon?
    Jaa juz dzisiaj odpuściłam kombinezon . Mały miał body na długi rękaw , spodnie , skarpety i bluzę przykryłamgo kocykiem podszytym minky i kark cały czas miał ciepły 😊 u nas dzisiaj na słońcu 17 stopni

f2wli09kebrdx746.png

km5sdf9hrbv8wz69.png

zem3df9hlpgxzhqc.png

‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ